Ogilvan J. is tot tien jaar extra cel veroordeeld na het gooien van gloeiendhete olie uit een pan over een medegevangene in de gevangenis in Westzaan. Hij zat al een straf van 12 jaar uit voor het doodschieten van rapper Bolle in 2019 in Amsterdam. Deze straf komt daar dus bovenop. Bovendien moet hij 100.000 euro aan de man betalen die de olie over zich heen kreeg.

De medegevangene van J. lag na het incident enkele dagen in coma en hield er ernstige brandwonden en andere klachten aan over. Hij had brandwonden over 22 procent van zijn lichaam. Een verbrandingspercentage van boven de 20 procent kan dodelijk zijn, stond in een letseladvies van de forensisch arts van de GGD Amsterdam. De nabijheid van het brandwondencentrum in Beverwijk en de leeftijd en goede conditie van het slachtoffer zorgden er waarschijnlijk voor dat hij het overleefde.

Het slachtoffer zit zelf nog tot maart 2026 vast in de gevangenis in Westzaan. Twee weken terug liet hij zijn advocaat een slachtofferverklaring voorlezen. “Ik ben nog steeds bang, heb er een verschrikkelijk trauma aan over gehouden. Angst, paniek, niet in woorden te omschrijven.” Zijn advocaat zei dat hij PTSS heeft, zijn rechterarm niet goed kan gebruiken en levenslang littekens zal hebben.

Zware mishandeling met voorbedachten rade

De rechter acht poging tot moord, zoals was beargumenteerd door de officier van justitie, niet bewezen. Wel is zware mishandeling met voorbedachten rade bewezen: J. verwarmde de pan met olie ruim een half uur voordat hij ermee naar het slachtoffer liep.

Toch komt de rechter tot tien jaar gevangenisstraf, zoals de officier van justitie eiste. Het feit dat Ogilvan J. opnieuw een misdaad heeft gepleegd en dus recidivist is, speelt daarin mee. Na het uitzitten van zijn straf komt hij daarom ook onder intensief toezicht te staan, aldus NH Nieuws.

Bron: https://nos.nl/l/2491065

Door Cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *