‘Anticonceptiepillen nog weken beperkt beschikbaar’

Anticonceptiepillen blijven nog weken beperkt beschikbaar in Nederland. Groothandels leveren nog steeds mondjesmaat aan apotheken en sommige filialen hebben mogelijk helemaal geen voorraad meer. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP.

Begin september zeiden leveranciers de tekorten in korte tijd op te lossen. De minister wees toen op de mogelijkheid om andere pillen te gebruiken.

Bijna vijf weken later blijkt dat er nog altijd leveringsproblemen zijn. KNMP-woordvoerder Dennis Mulkens zegt dat het nog weken kan duren voordat de voorraden weer op peil zijn.

KNMP heeft geen beeld van de exacte voorraad per apotheek, zegt Mulkens. “Er zijn mogelijk vestigingen die helemaal geen voorraad meer hebben, andere zijn nog wel voorzien en enkele apotheken leveren per strip in plaats van per doosje uit.”

Vrouwen krijgen diverse adviezen over alternatieven, volgens Mulkens. “De apotheker gaat in gesprek over de wensen van de vrouw. Zo zijn er andere voorbehoedsmiddelen mogelijk, waaronder de vaginale ring of het spiraaltje. Voor een ander middel is wel een nieuw recept nodig.”

In deze video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat sommige medicijnen niet op voorraad zijn bij je apotheek.

Bron: https://nos.nl/l/2254469

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *