Boze advocaten zetten gesprek Holleeder-Peter R. de Vries online

De advocaten van de veroordeelde crimineel Dino Soerel hebben de transcriptie online gezet van een gesprek dat Willem Holleeder in 2011 voerde met misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Het was al langer bekend dat De Vries de opname vanavond in RTL Boulevard wil laten horen. De advocaten van Soerel, van bureau Ficq & Partners, wilden hem voor zijn. Ze schrijven op hun website dat De Vries een verkeerd beeld van de werkelijkheid naar buiten brengt en “op uiterst bedenkelijke wijze” journalistiek bedrijft.

Samenwerking

De opname is uitgebreid aan de orde geweest in het proces dat momenteel tegen Holleeder wordt gevoerd over vijf liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder zegt niets over liquidaties, maar spreekt in de visie van het OM wel over de samenwerking met Soerel en de begin 2011 geliquideerde Stanley Hillis.

Soerel verzet zich tegen dat beeld en zegt dat de “leugens” van Holleeder schadelijk voor hem zijn. Hij zit een levenslange celstraf uit en is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Soerel heeft ook met justitie over de opname gesproken en er gehakt van gemaakt, zeggen zijn advocaten.

Het OM ziet de opname van het gesprek als ondersteunend bewijs voor de verklaringen die Holleeders zussen Astrid en Sonja hebben afgelegd en als bewijs dat Willem Holleeder deel uitmaakte van een criminele organisatie.

Mediaoorlogje

“Wat je nu ziet gebeuren is een soort van mediaoorlogje”, zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa. Het RTL-programma wordt gemaakt met Peter R. de Vries en John van den Heuvel die goede banden hebben met Astrid en Sonja Holleeder, en die zeer belastende verklaringen over hun broer hebben afgelegd.

Donderdag begint het OM aan zijn afronding in deze zaak, op 1 maart volgt de eis. “Het lijkt een laatste poging om de beeldvorming rond Holleeder te beïnvloeden, namelijk echt duidelijk maken dat het een leugenaar is”, zegt Andringa.

Bron: https://nos.nl/l/2271629

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *