Burgemeester Christchurch walgt van aanslagpleger

Burgemeester Lianne Dalziel van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch heeft geen woorden voor de aanslag in die haar stad werd gepleegd. Ze noemt de aanslagpleger, de Australiër Brenton Tarrant, een lafaard.

Ze zegt dat hij zijn plannen al had bedacht voor hij naar Nieuw-Zeeland kwam. “Hij kwam hierheen met haat in zijn hart. Hij koos onze stad omdat we juist zo’n veilige stad in zo’n veilig land zijn. Er zijn geen woorden voor om mijn walging te beschrijven, voor de propaganda die hij wilde verspreiden.” Ze verwijst daarbij naar het feit dat de dader zijn moordtocht live op internet uitzond.

Herdenkingsplaats

Bij de aanslag op twee moskeeën in Christchurch kwamen 49 mensen om het leven. Tientallen mensen liggen nog in het ziekenhuis. De burgemeester heeft een herdenkingsplek dicht bij het ziekenhuis beschikbaar gesteld waar mensen bloemen kunnen leggen. De moskeeën zijn nog steeds hermetisch afgesloten vanwege het politieonderzoek.

De burgemeester roept op tot saamhorigheid. “De enige manier om te reageren tegen de stem van haat is om samen te komen, met compassie, vriendelijkheid en liefde.”

Ook benadrukte Dalziel dat Nieuw-Zeeland de afgelopen decennia verschillende bevolkingsgroepen en religies heeft verwelkomd en dat ze onderdeel vormen van de samenleving. “Ze zijn onze vrienden, we omarmen hem. En ik weet dat ik voor iedereen spreek dat ik zeg dat we samenkomen om hen te steunen.”

Bron: https://nos.nl/l/2276159

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *