Burgemeesters leven mee, wake in Amsterdam voor slachtoffers Christchurch

In verschillende steden in Nederland wordt stilgestaan bij de aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Burgemeesters van de grote steden hebben moskeeën bezocht en verschillende gemeenten hangen de vlag halfstok.

Burgemeester Halsema van Amsterdam sprak bij moskee Al-Kabir en wendde zich tot de moskeegangers. “Toen ik vanochtend wakker werd en las over de gruwelijke aanslag in Nieuw-Zeeland, de zinloosheid ervan, het geweld, de haat, de gerichtheid tegen moslims, dacht ik meteen aan u, omdat ik weet dat dit u bang zal maken.”

Ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bezocht vanmiddag gebedshuis. “Ik raak er altijd enorm verdoofd van. Er is altijd maar één vraag die me bezighoud en waar ik nooit antwoord op krijg. Waarom? Waarom moeten 49 onschuldige mensen dood?”, vroeg hij zich af.

De grote steden hebben extra beveiliging aangekondigd bij de moskeeën.

Wake

Op de Dam in Amsterdam is een wake om de slachtoffers van de aanslag in Christchurch te herdenken. Het is een initiatief van het 21 maartcomité, een organisatie die zich inzet tegen racisme en discriminatie.

Zo’n 300 mensen hebben zich via Facebook aangemeld voor de wake die van 18.00 tot 19.00 uur is gepland. Aan het begin waren er tientallen mensen op de Dam.

Tijdens de bijeenkomst houden SP-Kamerlid Karabulut, de Amsterdamse wethouder Groot Wissink en, namens de moskeeën, imam Yassin El Forkani toespraken.

Angst

Woordvoerder van het comité Abdul Menebhi zegt zich zorgen te maken over het gevaar van terroristische acties. “Hoe kunnen we dit soort incidenten voorkomen? Mensen hebben angst.” Hij wijst op geweld tegen moskeeën in Nederland in Enschede, Den Haag, Leiden en Amsterdam.

Bij verschillende moskeeën in Nederland zijn vandaag herdenkingsbijeenkomsten gehouden en

Nog veel onduidelijk

Bij de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch zijn zeker 49 mensen omgekomen. Er is nog veel onduidelijk over wat er gebeurd is. Een man, die via een pamflet zijn extreemrechtse sympathieën bekendmaakte, opende het vuur in een van de moskeeën en doodde daar tientallen mensen. Even later werden 8 mensen gedood in een moskee verderop in de stad. Het is niet bekend of dat dezelfde schutter was.

Media in Nieuw-Zeeland melden dat de schutter bij de tweede moskee werd tegengehouden door moskeegangers, die mogelijk zijn wapen hadden afgepakt en terugschoten, maar die berichten zijn niet bevestigd.

De verwachting is dat er later vanavond, als het in Nieuw-Zeeland dag is, meer feiten naar buiten worden gebracht door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten.

Bron: https://nos.nl/l/2276144

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *