Dag na aanslag Nieuw-Zeeland in teken van herdenkingen en bezoek premier

De dag na de aanslag in Nieuw-Zeeland staat in het belang van de 49 slachtoffers en hun nabestaanden. Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland is vandaag in Christchurch om onder meer de nabestaanden te bezoeken. Ook worden er overal in Nieuw-Zeeland herdenkingen gehouden voor de slachtoffers.

Ardern van Nieuw-Zeeland kwam vanmiddag (lokale tijd) aan in Christchurch. Ze ging eerst langs bij het Canterbury Vluchtelingencentrum. Daar sprak ze met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap, die hun zorgen uitspraken over een gebrek aan plekken om te bidden vanwege de gesloten moskeeën. Ardern vertelde dat de gemeente bezig is met het verzorgen van alternatieve en veilige plekken om te bidden.

“Ik heb de boodschap van liefde en steun en rouw van de inwoners van Nieuw-Zeeland meegenomen”, zei de premier. “Nieuw-Zeeland rouwt samen.”

In heel Nieuw-Zeeland worden vanmiddag en vanavond herdenkingen gehouden. Eerder vandaag kwamen al meer dan duizend mensen bijeen in Auckland om de slachtoffers te herdenken. De menigte zong, samen met een koor, het nummer Stand By Me. De burgemeester van Auckland, Phil Goff, zei dat hij angst en rouw voelde. “In Nieuw-Zeeland zien we diversiteit juist als een verrijking, niet een scheiding.”

Ook bij een van de moskeeën in Christchurch kwamen grote groepen mensen samen, ondanks de oproep van de politie om de plek te vermijden. Bij de moskee werden veel bloemen neergelegd.

Op verscheidene plekken door het land, waaronder Wellington, Rotorua, Hamilton, Dunedin en Invercargill worden vanavond nog officiële herdenkingen georganiseerd. Ook in Christchurch wordt om 20.30 uur (lokale tijd) herdacht.

Benieuwd naar de tot nu bekende feiten over de aanslag? Swipe door deze afbeeldingen voor een overzicht:

Het Nieuw-Zeelandse Islamitische Informatie Centrum heeft een crowdfundingsactie opgezet voor de nabestaanden van de slachtoffers. Daarmee is inmiddels al meer dan 1,5 miljoen dollar opgehaald. Meer dan 22.000 mensen hebben geld gedoneerd.

Slachtoffers

In de afgelopen uren zijn ook details over slachtoffers naar buiten gekomen. Zo zijn onder de doden een 5-jarig meisje en haar vader, die beiden achterna zijn gezeten door de schutter, schrijft de Nieuw-Zeelandse radiozender Radio NZ.

Ook een 71-jarige man is overleden. Haji-Daoud Nabi werd neergeschoten toen hij iemand anders probeerde te beschermen, vertelde zijn zoon Omar Nabi aan lokale media.

Eerder vandaag werd de hoofdverdachte van de aanslag voorgeleid in een rechtbank in Christchurch. Het proces van de 28-jarige Brenton Tarrant begint op 5 april. Tot die tijd blijft de Australiër in voorarrest.

Tarrant wordt verdacht van moord. De komende tijd zullen naar verwachting nog meer aanklachten worden toegevoegd.

Momenteel liggen nog 41 gewonden in het ziekenhuis. Zeven gewonden mochten eerder vandaag naar huis. Twaalf patiënten verkeren nog in kritieke toestand, onder wie een 4-jarig meisje.

Bron: https://nos.nl/l/2276179

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *