De uitzending van 5 november

Kernenergie en het politieke omslagpunt

Groeit in Nederland het politieke draagvlak voor kernenergie? De politiek is verdeeld, in het regeerakkoord staat een heel hoofdstuk over het klimaat. Maar over kernenergie geen woord. De VVD pleit inmiddels voor subsidie op kernenergie, GroenLinks vindt kernenergie te duur en ziet ook als nadeel dat kernenergie bergen radioactief afval oplevert.

Maar in het licht van het Klimaatakkoord, waarin Nederland tot maatregelen moet komen voor een reductie van de CO2-uitstoot, is kernenergie – waarbij geen CO2 vrijkomt – voor steeds meer mensen een serieuze optie. Wegen de voordelen zwaarder nu de opwarming van de aarde als een steeds urgenter probleem wordt gezien?

Voor wie is de Amerikaanse economische groei goed nieuws?

De Amerikaanse economie draait als een tierelier. Zullen Donald Trump en de Republikeinen daar vruchten van plukken bij de tussentijdse verkiezingen (midterms)? En is dat dan te danken aan zijn beleid, of is de economische groei al ingezet onder zijn voorganger Barack Obama? Nieuwsuur is in Levittown, een plaatsje buiten Philadelphia, ooit de plek waar de middenklasse na de oorlog een mooi leven kon opbouwen. Wat merken de inwoners van de economische groei?

Lost Stieg Larsson de moord op Olof Palme op?

Het is de meest onderzochte en nog steeds onopgeloste moord op een premier: de moord op de Zweedse Olof Palme in 1986. Het socialistische boegbeeld werd in Stockholm op straat neergeschoten. Ruim tienduizend mensen werden inmiddels verhoord, 130 ‘daders’ hebben zich spontaan gemeld, en het dossier beslaat maar liefst 250 strekkende meter.

In Nieuwsuur vanavond een excllusief interview met de schrijver van een roman over de moord, journalist Jan Stocklassa. Hij reconstrueerde de liquidatie en maakte daarvoor gebruik van het onderzoekswerk van ‘Millennium’-auteur Stieg Larsson. In zijn boek komt hij met nieuwe aanwijzingen.

Bron: https://nos.nl/l/2258001

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *