De uitzending van 6 november

Lang was het stil, nu spreekt Den Haag weer over kernenergie

Het was VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die gisteren in Nieuwsuur de discussie opengooide: “Om de klimaatdoelen te halen, moeten er zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales gebouwd worden in Nederland.” Zonder deze vorm van CO2-vrije energieopwekking gaan we de klimaatdoelen van Parijs niet halen, zei Dijkhoff. “Dus wat mij betreft gaan we snel beginnen.”

In Den Haag is vooral binnen de coalitie met enig ongeloof gereageerd. Want hoewel er een Kamermeerderheid bestaat, van VVD, CDA, PVV, SGP en FvD, is de weg voor kernenergie nog lang niet vrij: coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen er niks van weten. Hoe zijn de reactie vandaag in Den Haag?

Wat staat er in de VN-verklaring over migratie?

Er is een verschil van inzicht over een VN-conceptverdrag over migratie. Het akkoord moet eind december een handtekening van Nederland krijgen, in de Marokkaanse stad Marrakech. In dit Global Compact for Migration van de Verenigde Naties staann tal van rechten waarop migranten aanspraak kunnen maken.

Maar landen als de Verenigde Staten, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië en Israël willen het pact niet ondertekenen. Premier Mark Rutte ziet vooralsnog geen problemen en zegt”dat het verdrag niet bindend id. Hoe zit het precies en wat zijn de bezwaren van verschillende politici?

Gebroken door de nacht

Voor nachtwerkers en mensen met een jetlag is het een uitkomst: met melatonine vallen ze makkelijker in slaap. Maar de pilletjes, die gewoon bij de drogist liggen, maken de problemen juist erger. Ze zijn te krachtig en wie ze op het verkeerde moment inneemt komt in de problemen. De pillen zouden niet zonder recept te koop moeten zijn, zeggen wetenschappers in Focus, het wetenschapsprogramma van de NTR.

Nachtwerk groeit in Nederland. Een op de zes werknemers (1,3 miljoen Nederlanders) moet wel eens voor de baas een nacht doorwerken. En dat aantal stijgt nog steeds. De biologische klok raakt bij deze mensen verstoord. Is dat wel verantwoord?

Bron: https://nos.nl/l/2258146

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *