De uitzending van 8 februari

Het ingewikkelde zorgsysteem: de zorgmakelaar helpt

Het zorgsysteem is zo ingewikkeld dat mantelzorgers hopeloos vastlopen. Hier springt één beroepsgroep slim op in: de mantelzorgmakelaar, die alle wetten en regels kent.

Ze hebben een post-hbo opleiding gevolgd om wél wijs te kunnen worden uit de brei aan regels van maar liefst vier verschillende zorgwetten. Betaald uit de eigen zak van de mantelzorger, de verzekeraar of een enkele gemeente gaat de mantelzorgmakelaar de eindeloze telefoontjes aan totdat de hulp geregeld is.

Afscheid van de Eerste Kamer

Ankie Broekers, populair en uitgesproken voorzitter, zou graag willen blijven, maar haar partij de VVD zet haar niet meer op de lijst. Ondanks een lobby van oud-gedienden als Frits Bolkestein en Hans Wiegel. Elco Brinkman, in 1982 minister en later partijleider, leidde zijn partij het CDA naar een enorme verkiezingsnederlaag en verliet de politiek. Sinds 2011 is hij terug in de Eerste Kamer als fractievoorzitter. En Roel Kuiper, al twaalf jaar Senator. Zijn partij de ChristenUnie was in die tijd zowel oppositie, coalitie, als gedoger.

Alle drie verlaten ze dit jaar de politiek. Hoe kijken zij naar de rol van de Eerste Kamer, de toekomst ervan en de politiek in het algemeen?

Notabene: De Tocht der Tochten

Benieuwd waarom de Elfstedenorganisatie elk jaar zo druk is om te zorgen dat als het echt koud is, er binnen een paar dagen een Elfstedentocht is? Kijk dan vanavond naar de Nieuwsuur-special: ‘Altijd klaar voor de Tocht’, om 19.45 uur op NPO2.

Bron: https://nos.nl/l/2271037

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *