Friesch Dagblad

-- Berichten van gisteren of eerder.
Leeuwarden - ,,Wat is eigenlijk de beste route naar het zuiden van Europa? Via Lyon?" ANWB-vrijwilliger Anneke Groen denkt even na over de vraag van de vrouw die bij haar tafeltje staat. Dan antwoordt ze: ,,Dat is maar net waar je precies naartoe gaat. Bij Lyon is het trouwens vaak druk. Als je die route neemt loop je zeker kans op vertraging."
ma, jun 26, 2017
Source: Friesch Dagblad
Dokkum - De lening voor de restauratie van twee panden in het centrum van Dokkum voldoet niet aan de eisen die gelden voor het dorpsherstelproject DOM, maar het college van B en W wil toch de lening van een ton verstrekken.
ma, jun 26, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - De Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord-Nederland (SBKG) en de provincie Fryslân staan morgen voor de bestuursrechter in Groningen vanwege een omstreden regel in de subsidievoorwaarden voor restauratie.
ma, jun 26, 2017
Source: Friesch Dagblad
Ee - Met een konvooi van tien trekkers en vrachtwagens werd zaterdagochtend tweehonderd kuub zand naar Ee vervoerd. Op het parkeerterrein van het sportterrein ligt nu een enorme bult zand. Vandaag wordt het zand uitgevlakt, zodat Ee er vanaf donderdag het eerste beachsporttoernooi kan houden.
ma, jun 26, 2017
Source: Friesch Dagblad
In 2018 komt het Fries Landbouwmuseum na honderd jaar terug in Leeuwarden. De boerderij die ervoor wordt verbouwd, was in 1908 zijn tijd vooruit. Het museum wil vanaf die plek, net als toen, ook nu aansluiten bij moderne landbouw. ,,We begonnen in het Fries museum, daarna Staniastate, we zaten even nergens en toen volgden Exmorra en Earnewâld. We zijn denk ik het meest verhuisde museum van Fryslân, maar nu zijn we terug in landbouwhoofdstad Leeuwarden", zei museumdirecteur Henk Dijkstra gisteren in de vervallen boerderij van architect W.C. de Groot in Goutum.
za, jun 24, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - Agrarische grond in het noorden is dermate schaars dat het niet voor lange tijd moet worden opgeofferd aan parken met zonnepanelen. Dat kan de individuele boer, de voedselproductie en de toppositie van de Nederlandse agrofood stevig treffen. Dat stelt LTO Noord. De belangenvereniging voor boeren in Fryslân, Groningen en Drenthe bood gisteren een visiedocument aan de gedeputeerden voor Landbouw in de drie provincies aan. LTO ziet júist wel een sleutelrol voor noordelijke boeren in de opdracht meer duurzaam energie op te wekken. Maar dan via biomassa, panelen op agrarische daken en windmolens.
za, jun 24, 2017
Source: Friesch Dagblad
Oosterwolde - Het Heerenveense bedrijf Herbo Groenleven wil bij Oosterwolde langs de N381 een enorm zonnepanelenveld aanleggen van veertig hectare, oftewel de omvang van zo’n tachtig voetbalvelden. Het zou met afstand het grootste zonnepanelenveld van Fryslân worden. Het beoogde park wordt zo’n zes tot zeven keer groter dan het zonnepark op Ameland, dat bij de opening vorig jaar nog de grootste zonneweide van Nederland was.
do, jun 22, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - Ondernemers uit Leeuwarden zien de toekomst niet donker in na de komst van een nieuw Cambuurstadion met verschillende winkels en bioscoopruimte bij het WTC Expo. Eergisteren zijn de plannen daarvoor bekend gemaakt. ,,Natuurlijk zijn er wel enige zorgen bij de bioscopen nu het nieuwe stadion van Cambuur er komt", zegt Pieter Tuinman, advocaat en woordvoerder van de bioscopen Tivoli en Cinema. ,,Dat is niet meer dan logisch. Maar wij richten ons niet alleen op Leeuwarden, we kijken ook naar de periferie en de hele westkant. Maar er gaan dingen veranderen en daar moeten we gespitst op zijn. Natuurlijk gunnen wij Cambuur een mooi nieuw stadion. We gaan er alles aan doen om er voor te zorgen dat onze positie zo sterk mogelijk blijft en we geen verlies zullen lijden. Wij kijken zeker met vertrouwen naar de toekomst."
do, jun 22, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - Provinciale Staten trekken ruim vijf miljoen extra uit voor Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018). Een ruime meerderheid stemde gisteren in met het voorstel van Gedeputeerde Staten om de financiële problemen bij LF2018 op te lossen. Drie weken geleden maakten de provincie, de gemeente Leeuwarden en de stichting LF2018 bekend dat er tekorten waren bij de organisatie. Als die tekorten niet zouden worden aangevuld, dan dreigden grote publieksevenementen niet door te gaan en zou er mogelijk een cultureel 'B’-programma dreigen te ontstaan.
do, jun 22, 2017
Source: Friesch Dagblad
Emmeloord - De visserijsector daagt vandaag en de komende tijd in verschillende rechtszaken het ministerie van Economische Zaken, om alsnog het recht op subsidies te halen. Volgens de Nederlandse Vissersbond hebben het ministerie, en de uitvoeringsorganisatie RVO, ten onrechte subsidies aan visserijprojecten niet verstrekt of achteraf ingetrokken.
do, jun 22, 2017
Source: Friesch Dagblad
De bijeenkomst die belegd was vanwege het reformatiejubileum, was georganiseerd door de Raad van Kerken in Fryslân en het Bisdom Groningen-Leeuwarden, in samenwerking met de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Misschien ook vanwege deze brede combinatie van organisatoren - en daarmee de samenstelling van het publiek - vroeg ds. Karin van de Broeke, synodepreses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zich eerst hardop af of we het reformatiejubileum nu vieren of gedenken. Beide, stelde ze. ,,Als protestanten moeten we ons af en toe realiseren dat we de prachtige oude kerken waarin we huizen toch eigenlijk van de katholieken genaast hebben." In haar omgeving hoort ze soms ook nog wel eens denigrerende opmerkingen waar het 'die katholieken´ betreft. Anderzijds is het ook niet productief wanneer oecumene aan katholieke zijde gezien wordt als de manier om protestanten te doen terugkeren naar de moederkerk.
wo, jun 21, 2017
Source: Friesch Dagblad
Religieuzen maken indruk met hun aandacht, gastvrijheid en hartelijkheid, schrijft hoofdredacteur Leo Fijen in het voorwoord van de glossy Klooster! De plekken, de mensen, het mysterie. 'Ze nemen doorgaans de tijd serieus. Ze hebben vaste tijden voor hun gebed en hun werk en houden daardoor tijd over. Daarom hebben zoveel gasten ook het gevoel dat ze even uit de tijd stappen. Kloosters geven je het gevoel even tijdloos te mogen leven. De aandacht en gastvrijheid van de religieuzen versterken dat gevoel. En de locatie doet de rest.'
di, jun 13, 2017
Source: Friesch Dagblad
Oudega - Na de eerste drie duels in de vijfde klasse D stond Oudega keurig op een gedeelde tweede plek. Het verzamelde zeven punten en na jaren van leed in de kelder van het amateurvoetbal, leek het de ploeg uit de gemeente Súdwest Fryslân eindelijk eens voor de wind te gaan. Dertien wedstrijden, zeven punten en een wachtkamer vol aan geblesseerde spelers verder is Oudega inmiddels weer een laagvlieger in de laagste klasse van de standaardcompetities.
di, mrt 07, 2017
Source: Friesch Dagblad
Het is u vast niet ontgaan dat het wielerseizoen ook in West-Europa weer is begonnen. Vanaf het moment dat het profpeloton in het laatste weekeinde van februari in de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne voor het eerst weer over de Vlaamse kasseienklimmetjes dokkert, slingeren Sporza´s zelfbenoemde wielerprofeten Michel Wuyts en José de Cauwer weer wekelijks termen als 'ribbedebie´, 'bidon collé´ en 'linkeballen´ de Nederlandse en Belgische huiskamers in.
di, mrt 07, 2017
Source: Friesch Dagblad