Friesch Dagblad

-- Berichten van gisteren of eerder.
Speuren naar het verleden. Robbert Velt uit Wergea doet onderzoek en gaat met een metaaldetector en schep het veld in. Op zoek naar eeuwenoude voorwerpen, die de Friese historie in beeld brengen. Hij wil laten zien dat de geschiedenis niet saai hoeft te zijn.
vr, okt 20, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - De Friese brandweer gaat onderzoeken hoe grote tankauto's met water efficiënter worden ingezet. Dat bleek gisterochtend bij de bestuursvergadering van Veiligheidsregio Fryslân.
vr, okt 20, 2017
Source: Friesch Dagblad
Stavoren - Het bestuur van de IFKS houdt onder de schippers een peiling of ze bereid zijn om de wedstrijd bij Stavoren voortaan op zondag te zeilen, in plaats van op maandag. Het voorstel wordt tijdens de vergadering van 25 november met de schippers besproken.
do, okt 19, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - De kans is minimaal dat veel Brabantse geitenhouders hun bedrijf naar Fryslân gaan verplaatsen. De strenge stikstofregels zorgen ervoor dat nieuwbouw van een geitenhouderij met een gemiddelde omvang in deze provincie nagenoeg onmogelijk is. Dat zei gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) gisteren na vragen van Maaike Prins.
do, okt 19, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden De vraag waarom de herindeling van het luchtruim, noodzakelijk voor de uitbreiding van Lelystad Airport, na tien jaar nog steeds niet is afgerond, blijft onbeantwoord. Dat bleek gisteravond bij een informerende vergadering van Provinciale Staten in Leeuwarden, waarbij zo'n zeventig belangstellenden op de publieke tribune zaten.
do, okt 19, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - Het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland is veel hoger dan tot nu toe bekend is. Elk jaar gaat het om naar schatting 6250 mensen, vijf keer meer dan het aantal 'gemelde' slachtoffers. In twee derde van de gevallen gaat het om seksuele uitbuiting, zoals gedwongen prostitutie.
do, okt 19, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - Tientallen dorpen raken de komende jaren hun buslijn door het dorp kwijt. De provincie Fryslân wil bij veel dorpen de bus alleen nog laten stoppen bij het passeren van het dorp - bijvoorbeeld bij de rondweg. Met het geld dat hiermee wordt bespaard, gaan op sommige lijnen de bussen vaker rijden én komen er verschillende nieuwe lijnen bij.
wo, okt 18, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden heeft een volgende stap gezet om Reduzum een nieuwe windmolen te laten plaatsen. De gemeente heeft een procedure opgestart om het bestemmingsplan zo te wijzigen dat er een hogere molen geplaatst kan worden. Ook is aan de gemeenteraad een 'verklaring van geen bezwaar' gevraagd. Nog voor de verkiezingen op 22 november wil de gemeente de procedure doorlopen hebben.
wo, okt 18, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - Andere onderzoekers of promovendi zouden zich hier op moeten storten, want het is toch opvallend, die stijging van angsten en depressieve klachten onder jongvolwassenen, vindt epidemioloog Marijke Teeuw bij de presentatie van de vierjaarlijkse Gezondheidsmonitor van de GGD.
wo, okt 18, 2017
Source: Friesch Dagblad
Lemmer - Het voorgenomen nieuwe waterpeilbeheer in het IJsselmeer en het Markermeer stuit nog steeds op verzet van landbouworganisatie LTO Noord en recreatieorganisaties. Dat bleek gisteravond op een informatieavond in Lemmer.
wo, okt 18, 2017
Source: Friesch Dagblad
Zuidhorn - Een binnenvaartschip heeft gisterochtend vroeg forse schade opgelopen bij de tafelbrug in Zuidhorn, toen de brug sloot terwijl het schip eronderdoor voer. Mogelijk heeft de sluiswachter bij Gaarkeuken, die de brug op afstand bedient, een fout gemaakt. Scheepvaartverkeer kon enkele uren niet passeren.
wo, okt 18, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - ,,Dank u wel. Fryslân boppe.” David Petraeus is net met een applaus door de hogeschoolstudenten ontvangen en bedankt hen daar vriendelijk voor. Dat de Amerikaanse topmilitair een woordje Fries spreekt, is niet heel vreemd: zijn vader Sixtus is afkomstig uit Franeker en emigreerde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten.
di, okt 17, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - Werk, een goede opleiding en de mogelijkheid om je eigen leven in te richten zijn cruciaal voor een goede gezondheid en sociale contacten. Op bijna alle vlakken scoren mensen in Fryslân met een lage opleiding of zonder werk slechter dan de gemiddelde Fries, blijkt uit cijfers van de nieuwe Gezondheidsmonitor van GGD Fryslân onder negentienplussers. Bij deze groep is de meeste gezondheidswinst te behalen, meent de gezondheidsdienst.
di, okt 17, 2017
Source: Friesch Dagblad
Leeuwarden - De provincie Fryslân blijven erbij dat een groot deel van de stukken over een staatssteunkwestie uit 2015 geheim blijft. Een advies van de provinciale bezwarencommissie over het Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur, Wob) van het Friesch Dagblad wordt terzijde gelegd.
di, okt 17, 2017
Source: Friesch Dagblad
ma, okt 16, 2017
Source: Friesch Dagblad
Harlingen - De winning van aardgas onder de Waddenzee bij Harlingen mag doorgaan tot en met 2020. Minister Henk Kamp (Economische Zaken stemt in met een verzoek hiertoe van gaswinner Vermilion.
ma, okt 16, 2017
Source: Friesch Dagblad
ma, okt 16, 2017
Source: Friesch Dagblad
Franeker - Of het echt de enige goudbeslagen bijbel uit de achttiende eeuw is die in een Fries museum ligt, durft voorzitter Lourens Oldersma van de Ottema-Kingma Stichting (OKS) niet te zeggen. Maar bijzonder is de aankoop van een bijbel met dit zeldzame, luxueuse goudbeslag, gemaakt rond 1720 door de Leeuwarder edelsmid Jacobus Jongsma, in elk geval wel.
vr, sep 01, 2017
Source: Friesch Dagblad
Haarlem/ Heerenveen - Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) gaat de eigen titels zelf uitgeven. De samenwerking met uitgeverij Royal Jongbloed wordt gefaseerd afgebouwd. Dat maakte het NBG gisteren bekend. Het Bijbelgenootschap denkt de Bijbel nog beter te kunnen verspreiden in Nederland en Vlaanderen wanneer het NBG die zelf gaat uitgeven, een manier van werken die wereldwijd door de meeste bijbelgenootschappen gehanteerd wordt.
di, jul 25, 2017
Source: Friesch Dagblad
Het is ergens aan het begin van het nieuwe millennium, op een zondagmiddag laat in het voorjaar. Op een trapveldje in Jutrijp voetbalt een grote groep jongens. Het spel 'kampioentje' is populair onder de jonge voetballertjes in het dorp, allemaal lid van de plaatselijke voetbalvereniging HJSC. De opzet van het spel is simpel, de uitdaging des te moeilijk. Er staat één iemand op het doel, de rest staat in het veld. Het is ieder voor zich en wie een doelpunt weet te scoren, plaatst zich voor de volgende ronde. Een afvalsysteem die net zolang doorgaat, tot er twee jongens over zijn gebleven. Zij spelen een finale en wie het eerst drie treffers maakt, wint. Lang tijd om te vieren is er dan niet, want zodra de kampioensgoal is gevallen, stormt de rest het veld weer in. Want wachten totdat je mee mag voetballen is in de vroege puberjaren een regelrechte straf.
wo, jul 12, 2017
Source: Friesch Dagblad
Het is u vast niet ontgaan dat het wielerseizoen ook in West-Europa weer is begonnen. Vanaf het moment dat het profpeloton in het laatste weekeinde van februari in de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne voor het eerst weer over de Vlaamse kasseienklimmetjes dokkert, slingeren Sporza´s zelfbenoemde wielerprofeten Michel Wuyts en José de Cauwer weer wekelijks termen als 'ribbedebie´, 'bidon collé´ en 'linkeballen´ de Nederlandse en Belgische huiskamers in.
di, mrt 07, 2017
Source: Friesch Dagblad