HLN.be

-- Berichten van vandaag.
KVE 24/09/17 - 11u48 Bron: Belga © thinkstock. Het wereldrecord voor de grootste bijeenkomst van bobtail-honden, de soort waarop televisiehond Samson mogelijk gebaseerd is, is gisteren ruimschoots verbroken aan de Citadel van Namen. Het record werd vastgesteld door een gerechtsdeurwaarder, maar moet nog goedgekeurd worden door het Guinness Book of Records. Het was de derde keer dat liefhebbers van het hondenras er samenkwamen. De liefhebbers wilden dit jaar 101 bobtails samenbrengen, met een knipoog naar de Disney-film van '101 Dalmatiërs', en zo het wereldrecord breken van de grootste bijeenkomst van bobtails.Uiteindelijk werd afgeklokt op 141 honden, afkomstig uit zes landen (Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland).De groep zakte ook af naar het centrum van Namen, voor een defilé.De volgende samenkomst is gepland in 2019.
zo, sep 24, 2017
Source: HLN
KVE 24/09/17 - 10u28 Bron: Belga © photo news. Toezichthouders van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hebben tijdens de voorbije actieweek tegen sluikstorten in totaal 57 pv's uitgeschreven in Vlaanderen. Een toezichthouder werd aangereden door een sluikstorter die hij op heterdaad betrapt had. Dat meldt Wegen en Verkeer vandaag. De voorbije week trokken 56 gewestelijk toezichthouders van AWV de straat op om sluikstorters op heterdaad te betrappen en het achtergelaten afval te controleren en op te halen.Vorig jaar kostte het opruimen van zwerfvuil en sluikstort AWV 5,2 miljoen euro. Onderzoek wijst uit dat liefst 77 procent van de Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil. Bovendien wordt zwerfvuil meer en meer als een factor opgegeven die aanleiding geeft tot een onveilig gevoel op straat.Het Agentschap Wegen en Verkeer doet regelmatig algemene opruimbeurten langs gewest- en autosnelwegen. In totaal haalde AWV in 2016 bijna 3 miljoen kilo afval op. "Deze handhavingsweek werkt", zegt Vlaams Minister van mobiliteit Ben Weyts. "We merkten op het terrein minder sluikstort ten opzichte van andere periodes in het jaar."Tijdens de handhavingsweek werd een gewestelijk toezichthouder van AWV ook aangereden door een sluikstorter, die hij op heterdaad had betrapt. De toezichthouder zag een wagen stoppen, de passagier stapte uit met vuilniszakken. Toen de toezichthouder zijn legitimatie toonde is de passagier met de vuilniszakken weer ingestapt en bij het wegrijden heeft de chauffeur de toezichthouder geraakt met de wagen. Hij is hierdoor één dag werkonbekwaam geweest. AWV diende een klacht in bij de politie.
zo, sep 24, 2017
Source: HLN
DJG 24/09/17 - 10u23 Bron: eigen berichtgeving © DJG. Bij een ongeval op de E40 richting Oostende, ter hoogte van Aalter, is vanochtend rond 9.30 uur een bestelwagen in botsing gekomen met een signalisatiewagen. De hinder is groot, het verkeer kon er lange tijd maar over één rijstrook. Sinds 10.30 uur zijn alle rijstroken weer vrij. Er stond een lange file vanaf Drongen.
zo, sep 24, 2017
Source: HLN
SPS 24/09/17 - 09u13 Bron: Belga © photo news. Een man is vanochtend in kritieke toestand aangetroffen op de parking van een winkelcentrum in Gosselies, een deelgemeente van Charleroi. Ondanks tussenkomst van de hulpdiensten overleed het slachtoffer in de ziekenwagen. Hij zou doodgeslagen zijn. De politie begaf zich omstreeks 6.45 uur ter plaatse, na een oproep waarin gemeld werd dat een man neerlag op de parking tussen een grillrestaurant en een meubelwinkel.Het slachtoffer werd meermaals geslagen. Het is nog niet duidelijk of daarbij ook een wapen gebruikt werd.Het parket van Charleroi en de onderzoeksrechter begeven zich deze voormiddag naar de plaats van het incident.
zo, sep 24, 2017
Source: HLN
Door: redactie 24/09/17 - 06u54 Bron: Belga © Thinkstock. Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs krijgen we een mooie herfstdag met weinig wind en brede opklaringen. De maxima schommelen tussen 17 graden op de Hoge Venen en 22 graden in de Kempen. De wind is zwak uit oost tot zuidoost. Dat meldt het KMI. Zondagavond en -nacht blijft het droog met op de meeste plaatsen brede opklaringen. In het westen van het land verwachten we in het tweede deel van de nacht enkele wolkenvelden. Ook in de noordoostelijke helft van het land kan er meer bewolking vanuit Nederland ons land binnenschuiven. Minima tussen 5 en 11 graden. De wind is zwak tot soms matig uit oost tot zuidoost.Maandag blijft het rustig en zacht met kans op nevel en mist tijdens de ochtend. De wolkenvelden kunnen soms talrijker zijn met misschien wat regen of een lokale bui. De maxima schommelen tussen 16 en 18 graden in de Ardennen en tussen 18 en 20 graden elders. De wind is zwak uit het oosten of uit veranderlijke richtingen.Dinsdag blijft het zacht met weinig wind en kans op nevel, mist en lage wolken tijdens de ochtend. In een iets onstabielere atmosfeer wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met enkele lokale buien. De maxima liggen rond 20 graden bij een zwakke veranderlijke wind.Woensdag blijven we onder invloed van een hogedrukgebied. Na het optrekken van het ochtendgrijs, wordt het zacht en vrij mooi met mooie zonnige perioden. De wind is zwak uit het zuidoosten. Maxima rond 20 graden. Het is wisselend tot soms zwaarbewolkt en de kans op neerslag stijgt. Donderdag en vrijdag liggen de maxima rond 18 of 19 graden in het centrum van het land. Vanaf zaterdag wordt het frisser.
zo, sep 24, 2017
Source: HLN
-- Berichten van gisteren of eerder.
Jeffrey Dujardin 23/09/17 - 22u12 Bron: eigen berichtgeving © Jeffrey Dujardin. Gent "Het ruikt net zoals de brand bij de Nieuwe Vaart", aldus een toevallig voorbijganger, verwijzend naar de brand met stroompanne van 14 september. En gelijk had hij. Bij een elektrische brand zaterdagavond rond 20.30 uur in de Gasmeterlaan werd de straat afgezet terwijl de oorzaak gezocht werd. Uiteindelijk werd die gevonden, de zekeringskast was de bron, en daarnaast had de hitte gezorgd dat een waterleiding sprong. Hierdoor kwam er immens veel rook vrij. De brand werd toevallig ontdekt door de baas van de zaak op de benedenverdieping, zei een medewerker die in de buurt woont."De baas belde mij ineens op, hij zei dat hij rook zag op de webcam, en dat de brandweer al gebeld was." Er was toch enige hinder, de Gasmeterlaan was volledig afgezet en het verkeer werd omgeleid.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 19u55 Bron: vtmnieuws.be video In Antwerpen hebben tien mensen een verschillende versregel van een gedicht van stadsdichter Maarten Inghels op hun lichaam laten zetten. Maar liefst 600 mensen hadden zich daarvoor ingeschreven.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
MV 23/09/17 - 17u48 Bron: Belga © anp. Voor het derde jaar op rij vindt er in Brussel een conferentie plaats over opties tot ouderschap voor Europese homomannen, georganiseerd door de Amerikaanse non-profitorganisatie Men Having Babies. Op 23 en 24 september komen meer dan 180 mannen uit 15 landen met een kinderwens samen in het Hilton Brussels Grand Place hotel. Op de conferentie krijgen alle aanwezige homoseksuele mannen of niet-homoseksuele aanstaande ouders informatie over opties tot ouderschap, en meer specifiek over adoptie van draagmoeders uit Amerika en Canada. "Het is belangrijk om te zeggen dat, terwijl draagmoederschap vaak de enige manier is waarop homomannen autonome families kunnen vormen, het niet enkel een 'homokwestie' is", zegt Ron Poole-Dayan van Men Having Babies.Politieke ontwikkelingenOp zaterdag vinden er verschillende panelgesprekken plaats en worden de recente politieke ontwikkelingen over draagmoederschap in Europa en de impact ervan voor Europese homomannen in de nabije toekomst besproken. De meest recente positieve beweging komt uit Nederland, waar voor het eerst in Europa gesproken wordt over een eerste wet voor georganiseerd en ethisch draagmoederschap. Zondag kunnen de mannen met een kinderwens ook werkelijk contact leggen met de verschillende organisaties die het draagmoederschap en de adoptie verzorgen.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Bewerkt door: ADN 23/09/17 - 17u41 Bron: Politie Antwerpen De Tulpstraat in Antwerpen. © Google Street View. Antwerpen Gisterenavond, iets voor 19 uur, is een spelend meisje van 4 jaar oud aangereden in de Tulpstraat in Antwerpen. De aanrijdende auto stopte even, maar vervolgde daarna zijn weg. Het slachtoffertje werd voor verzorging van lichte verwondingen naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht. De auto kwam uit de richting van de Viséstraat en reed in de richting van de kerk aan het einde van de Tulpstraat. Enkele buren liepen nog achter het voertuig aan, maar konden de bestuurder niet tegenhouden.Getuigen beschreven de auto als een klein, wit, sportief model met op de getinte achterruit belettering in geel en groen.De politie startte een onderzoek naar de pleger van het vluchtmisdrijf.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
MV 23/09/17 - 17u14 Bron: Belga © photo news. Buitenlandse Zaken heeft vrijdag het reisadvies voor Spanje lichtjes aangepast, omwille van de betogingen in de aanloop naar het onafhankelijkheidsreferendum dat de Catalaanse regering op 1 oktober wil organiseren. "Wees voorzichtig in de nabijheid van manifestanten", luidt het advies. "Op 1 oktober 2017 wordt er een volksraadpleging georganiseerd door de regionale regering van Catalonië die door de Spaanse overheid onwettelijk werd verklaard. Momenteel doen er zich betogingen en protestacties voor, maar deze verlopen steeds rustig. Wees voorzichtig in de nabijheid van manifestanten. De lokale autoriteiten voorzien momenteel geen problemen bij het vervoer", staat sinds vrijdag te lezen op de website van Buitenlandse Zaken.De laatste weken lopen de gemoederen tussen de Catalaanse overheid en Madrid rond het referendum hoog op, omdat die laatste alles in het werk stelt om het tegen te houden. Woensdag werden nog twaalf topambtenaren van de Catalaanse regio opgepakt, en de dagen erop kwamen duizenden mensen op straat in Barcelona om hun vrijlating te eisen en hun steun voor het onafhankelijkheidsreferendum duidelijk te maken.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
De eerste zes maanden van de lage-emissiezone (LEZ) hebben de stad al circa 7 miljoen euro aan boetes opgeleverd. En dat had eigenlijk meer kunnen zijn. Want de pakkans is zeer groot voor Belgen en uiterst miniem voor buitenlanders. "Pure discriminatie", vindt het Vlaams Belang. "Doe veel meer straat-na-straatcontroles." Opmerkelijke vaststelling: in de maand augustus waren slechts 1,3 procent van de wagens met Belgische nummerplaat te vervuilend. In maart was dat nog ruim 5 procent. Dat blijkt uit cijfers die schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) aan gemeenteraadslid Wim Van Osselaer (Vlaams Belang) bezorgde. Als je naar het aantal unieke overtreders kijkt, komen we van 1 maart tot 31 augustus uit op 62.376 'Belgen'."Niet al die mensen lopen tegen een boete aan", zegt Liesbet Brzyk, woordvoerster van de schepen. "Er zitten nog wat fouten in ons systeem, er ontbreken soms adresgegevens. Netto gaat het om 56.000 boetes." 125 euro Elke overtreding kost 125 euro. Vandaar dus die zeven miljoen euro.Buitenlanders betaalden haast niets: drie controleacties (WODCA) leverden op dat vlak welgeteld 22 boetes op. Gewoon omdat ze nog niet met de ANPR-camera's kunnen worden gepakt. Ons land moet daarvoor verdragen afsluiten over de uitwisseling van persoonsgegevens. Van Osselaer: "Daarover maak ik me niet veel illusies. Intussen rijden in Antwerpen-Noord massa's Oost-Europeanen met aftandse wagens rond. Wel, maak dan werk van meer controles."Liesbet Brzyk: "Deze selectieve verontwaardiging verbaast ons. De handhaving van de LEZ gebeurt op dezelfde manier als de controles op te snel rijden en parkeerovertredingen." (PHT)
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Kristof Pieters 23/09/17 - 16u11 Bron: eigen berichtgeving © Kristof Pieters. Bij een steekpartij in een appartement in de Puitvoetstraat in Sint-Niklaas zijn vanochtend twee gewonden gevallen. De feiten deden zich voor rond 11.20 uur. De dader sloeg na het incident op de vlucht. De politie doorzocht een wagen en de brandweer werd opgeroepen om in de omgeving te helpen zoeken naar het wapen. Er werden rioolkolken doorzocht en op het dak van een bedrijf gekeken. De twee slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar niemand verkeert in levensgevaar. Er is nog niks bekend over het motief van de dader. Mogelijk gaat het om een afrekening. © Kristof Pieters. © Kristof Pieters.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Hans Verbeke 23/09/17 - 15u57 Bron: eigen berichtgeving © Hans Verbeke. video In het centrum van Bellegem is kort voor de middag een spectaculair ongeval gebeurd waarbij als bij wonder geen slachtoffers vielen. Een aanhangwagen schoot door een mechanisch defect los van een tractor die in de oplopende Bellegemsestraat reed. Het gevaarte bolde eerst traag en dan steeds sneller achteruit. Wat verderop, in een flauwe bocht, denderde de aanhangwagen in de geval van een woning. Twee kinderen in het huis bleven ongedeerd. Ook op straat raakte niemand gewond. Er is wel behoorlijk wat schade aan de getroffen woning. Door het ongeval was de Bellegemsestraat enkele uren voor alle verkeer afgesloten.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Jeffrey Dujardin 23/09/17 - 15u35 Bron: eigen berichtgeving © Jeffrey Dujardin. Bij een ongeval op de N449 Gent-Wetteren is rond 14.00 uur een motorrijder op een personenwagen gebotst. De personenwagen wou het domein van Puyenbroeck oprijden en de motorrijder uit tegengestelde richting kon hem niet meer ontwijken. De mortard werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De weg is in beide richtingen afgesloten, met lokaal grote hinder tot gevolg.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Jeffrey Dujardin 23/09/17 - 15u35 Bron: eigen berichtgeving © Jeffrey Dujardin. Bij een ongeval op de N449 Gent-Wetteren is rond 14.00 uur een motorrijder op een personenwagen gebotst. De personenwagen wou het domein van Puyenbroeck oprijden en de motorrijder uit tegengestelde richting kon hem niet meer ontwijken. De motard werd met verschillende breuken en in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. De inzittenden van de wagen liepen lichte verwondingen op. De weg is in beide richtingen afgesloten, met lokaal grote hinder tot gevolg.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Minstens 4,2 miljoen euro versluisde advocaat Guy D.B uit Geraardsbergen als curator naar zijn rekening. Geld dat bedoeld was voor schuldeisers na faillissementen. Het koppel pronkte intussen met dure wagens, kunstwerken, een luxe-appartement in Knokke en een villa in Zuid-Frankrijk. D.B en zijn vrouw Sibylle zitten al sinds eind juni in de cel. FRANK EECKHOUT Als sinds de jaren 80 treedt de 65-jarige advocaat Guy D.B op als curator voor het gerecht. Hij had als opdracht zoveel mogelijk geld te recupereren na faillissementen door inboedel te verkopen en zo schuldeisers aan hun centen te helpen. Dat heeft de man en zijn vrouw geen windeieren gelegd, want het koppel pronkte graag met zijn dure wagens, kunstwerken, een luxe-appartement in Knokke en een villa in het zuiden van Frankrijk. Eind juni vielen speurders plots het advocatenkantoor van het koppel in Geraardsbergen binnen. Daarbij werden computers, wagens en andere luxeproducten in beslag genomen. Het parket weigerde van meet af aan elke commentaar. Tot de zaak deze week behandeld werd voor de rechtbank van Koophandel in Oudenaarde. Toen werd de omvang van de fraude pas echt duidelijk."Omdat D.B de afhandeling van die faillissementen maar bleef uitstellen, stelde de rechtbank van Koophandel Joris De Smet en mezelf aan om de taken van D.B over te nemen. Nadat we de dossiers hadden opgevraagd, werd snel duidelijk dat één en ander niet pluis was. Nazicht van de rekeninguittreksels wees op een grootschalige fraude. Geld dat bedoeld was voor schuldeisers, versluisde D.B naar zijn rekening. De teller staat voorlopig op 4,2 miljoen euro, maar we hebben nog niet alle dossiers kunnen bekijken", zegt advocaat Eric Flamée.Flamée en zijn collega De Smet maakten hun bevindingen ook over aan het parket van Oudenaarde waardoor tegen het advocatenkoppel niet alleen een zaak loopt bij de rechtbank van Koophandel, maar ook een strafonderzoek. 'Het is nu onze taak om zoveel mogelijk van dat gefraudeerd geld te recupereren zodat de schuldeisers alsnog aan hun centen geraken", geeft Flamée nog mee. 10 miljoen Sophie Beuselinck, de advocaat van D.B, was gisteren een hele dag onbereikbaar voor commentaar. Voor de rechtbank pleitte ze om de zaak te verhuizen naar de rechtbank van Koophandel in Gent omdat D.B nog met de mensen van Oudenaarde heeft samengewerkt. Volgens Flamée en De Smet is de kans echter klein dat de rechtbank dat verzoek inwilligt. Het koppel riskeert in totaal bijna 10 miljoen euro te moeten betalen, intresten en sancties inbegrepen. Daarnaast hangt hen ook nog een langer verblijf in de gevangenis boven het hoofd. Volgende maand doet de rechtbank hierover uitspraak.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 13u35 Bron: vtmnieuws.be video Vier actieve militairen en een kolonel op rust worden ervan verdacht dat ze opzettelijk een file veroorzaakt hebben in de Kennedytunnel in Antwerpen. Die had een kettingbotsing en een enorme verkeerschaos tot gevolg, schrijft Het Laatste Nieuws.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 13u34 Bron: Belga © Deleu. Vandaag zijn heel wat sportwinkels van de keten SportsDirect niet geopend. Een vakbondsactie wordt zoals verwacht vooral in Brussel en Wallonië opgevolgd, al houden ook de winkels in Antwerpen, Ninove en Sint-Denijs-Westrem de deuren gesloten. Dat meldt de liberale vakbond ACLVB. De meeste filialen van SportsDirect in Wallonië - waar de keten 16 winkels heeft - en Brussel - met 5 winkels - zijn vandaag gesloten. Enkel in Luik en Luxemburg kunnen klanten nog winkelen. Zo meldt Elke Goeminne van ACLVB. "Vandaag worden de winkels in Sint-Denijs-Westrem en Ninove dichtgehouden. Ook de winkel in Antwerpen gaat dicht."Na moeilijke onderhandelingen over de sluiting van enkele winkels besliste het gemeenschappelijk vakbondsfront om vrijdag een ultiem voorstel van de directie aan de werknemers voor te leggen. Een meerderheid van het personeel heeft dat afgewezen en zou het werk zaterdag neerleggen. Die staking wordt dus ook in Vlaanderen hier en daar opgevolgd.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 13u30 Bron: vtmnieuws.be video Aan het Centraal Station van Brussel hebben gisteravond een paar honderd mensen actie gevoerd tegen het migratiebeleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die gaf samen met N-VA-vicepremier Jan Jambon een lezing in het hotel recht tegenover het station.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
TMA, MV 23/09/17 - 13u06 Bron: Belga © thinkstock. Een 9-jarige jongen is gisteren rond 17.30 uur zwaargewond geraakt toen hij in de Kaasstraat in het centrum van de Landense deelgemeente Attenhoven werd aangevallen door een pitbull. De jongen werd naar het ziekenhuis van Sint-Truiden gevoerd en is inmiddels geopereerd. Ook zijn ouders liepen bijtwonden op. Dat is vernomen bij de brandweer van Landen. "De jongen was met zijn ouders op weg naar een geparkeerde auto toen ze werden aangevallen door een pitbull die in de buurt ontsnapt was. Allen liepen hierbij bijtwonden op. Enkele omstanders slaagden erin de hond te overmeesteren en hem vast te binden tot er een dierenarts kwam opdagen om hem in slaap te spuiten. De jongen was er het ergst aan toe en werd naar het ziekenhuis gevoerd, waar hij onder meer aan een been werd geopereerd. De ouders kwamen er vanaf met enkele hechtingen", aldus een woordvoerder bij de brandweer.Over het lot van de in beslag genomen hond wordt maandag beslist in onderling overleg tussen de burgemeester, de politie en een dierenarts. Dat meldt de Landense burgemeester Iris Vander Schelde (Open Vld). "De eigenaar van de hond is bekend. Het dier verbleef op het ogenblik van de feiten bij familieleden. Hij is kunnen ontsnappen via de voordeur en heeft de familie onmiddellijk aangevallen. De jongen liep diepe bijtwonden op aan de knie, maar was nooit in stervensgevaar", aldus Vander Schelde.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 11u30 Bron: vtmnieuws.be video Evi Hanssen presenteert elke zaterdag het radioprogramma 'Het Heilig Huis Van Hanssen' op Joe, waarin ze met een bekende gast de actualiteit overloopt. Deze ochtend sprak ze met Studio 100-baas Gert Verhulst over de Maya De Bij-rel, zijn kinderen Victor en marie én het prille begin van zijn tv-carrière. "Ik wou altijd al op televisie komen" bekende Gert. "Ik ben voor het eerst op televisie gekomen in het programma 'Vinger In de Pap', een jeugdprogramma waarin jongeren om de 14 dagen een thema bespraken." Dat werd meteen bevestigd door Jo de Poorter die via de telefoon vertelde hoe hij Gert Verhulst heeft leren kennen: "Wat weinig mensen weten is dat wij eigenlijk samen als een soort van kindsterretjes begonnen zijn op televisie. Gert was toen een heel magere, lange jongen met krulhaar en bracht er een zelfgeschreven liedje, wat toen zijn grote doel was. We hebben mekaar leren kennen toen we 12,13 jaar oud waren en het was vriendschap van de eerste slag." 'Het Heilig Huis Van Hanssen', elke zaterdag, tussen 10 en 12u op Joe.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 11u25 Bron: vtmnieuws.be video Evi Hanssen presenteert elke zaterdag het radioprogramma 'Het Heilig Huis Van Hanssen' op Joe, waarin ze met een bekende gast de actualiteit overloopt. Daarbij gaat Evi Hanssen geen enkel taboe uit de weg. Vanmorgen sprak ze in een openhartig gesprek met Gert Verhulst over de Maya De Bij-rel, zijn kinderen Victor en Marie én over hoogsensitiviteit. Daarvoor had ze columniste en cartooniste Fleur Van Groningen uitgenodigd die met haar boek over hoogsensitiviteit ' Leven Zonder Filter' een bestseller te pakken heeft. Gert Verhulst bekende dat hij zich er wel in herkende: "Ik denk dat iedereen die werkzaam is in onze sector wel een beetje hoogsensitief is, ik denk ook dat dat nodig is. Ik ben extreem bezig met de gevoelens van andere mensen. Veel mensen zullen dat niet van mij verwachten, omdat ik soms heel hard, koel en zakelijk overkom." Daarop pikte Hanssen in: "En daardoor soms ook een tikkeltje arrogant, is dat misschien een verdedigingsmechanisme?" "Ik weet dat niet, misschien wel, ik ben extreem bezig met de gevoelens van andere mensen, maar ik zie dat vooral als een voordeel" concludeerde Verhulst. 'Het Heilig Huis Van Hanssen', elke zaterdag, tussen 10 en 12u op Joe.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 11u11 Bron: Belga Vlaams minister-president Geert Bourgeois stelt maandag Septemberverklaring voor. © photo news. De Vlaamse regering is het afgelopen nacht eens geraakt over de begroting van volgend jaar. Vlaams minister-president Geert Bourgeois geeft maandag de inhoudelijke primeur aan het Vlaams Parlement tijdens zijn jaarlijkse Septemberverklaring. Het akkoord bevat in principe ook een alternatief voor de energieheffing, beter bekend als de Turteltaks. Die taks van honderd euro per jaar om de schuldenberg aan groene stroomsubsidies uit het verleden weg te werken is door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) zei net voor de zomer dat hij met een alternatief kon komen dat nauwelijks tien euro zou kosten. Maar de coalitiepartners N-VA en CD&V zijn kritisch voor die piste.Evenwicht?Het blijft afwachten tot maandag wat er als akkoord uit de bus is gekomen. Dan leest minister-president Bourgeois zijn Septemberverklaring voor in het Vlaams Parlement. Het vooropgestelde "structureel evenwicht" in de begroting zou alvast geen probleem kunnen zijn. Vorige week nog klonk het dat er - op de totale begroting van bijna 40 miljard - nog 250 tot 300 miljoen euro te verdelen was. Er zijn wel twee kanttekeningen te plaatsen: een eenmalige afrekening in het kader van de financieringswet maakt dat de begroting nominaal in het rood gaat. En ook de kosten voor de Oosterweelverbinding worden uit de begrotingsdoelstellingen gehouden.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 10u51 Bron: Krant van West-Vlaanderen © Screenshot YouTube. Door een fout in het systeem van de Brugse parkeermeters moet je slechts 10 cent betalen voor vier uur. Normaal kost dat grapje je 9 euro, maar dankzij een trucje kun je voor een fractie van het normale tarief parkeren, dat heeft de Krant van West-Vlaanderen eerder deze week onthuld. Het parkeertarief in de stad Brugge is normaal 1,80 euro voor 1 uur, maar aan 4 uur ben je al gauw 9 euro kwijt. Als je dit trucje niet toepast tenminste. Een Bruggeling deelde de fout in de nieuwe parkeermeters en het trucje op rekening.be, een website met besparingstips. Dit maakt het mogelijk om altijd te parkeren voor 10 cent. En het is nog verrassend eenvoudig, je hoeft geen meesterhacker zijn, iedereen kan het trucje toepassen. Je geeft eerst je nummerplaat in. Dan kies je de optie van 15 minuten parkeren voor 10 cent. Als je vervolgens op 'Vorige' klikt, en dan op 'Max. 4 uur', kun je in de laatste stap aangeven dat je 4 uur wil parkeren. Dan moet je nog eens op 'Vorige' klikken. Je geeft de gevraagde 10 cent in en klaar. Je parkeert legaal 4 uur voor amper 10 cent. De bewoners van de stad zouden de dure parkeertarieven op deze manier al maandenlang omzeilen.Het zal maar een kwestie van tijd zijn voor de stad de fout ontdekt, dus je zal er snel bij moeten zijn om van het voordelige parkeertarief te profiteren.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Wouter Hertogs 23/09/17 - 09u38 Bron: eigen berichtgeving, Belga Een van de geëvacueerde bewoners wordt verzorgd in een ander rusthuis. © Mark Baert. UPDATE Afgelopen nacht omstreeks 1.30 uur heeft de brandweer het woon-zorgcentrum Ofelia aan de Nijvelsebaan in Overijse geëvacueerd omwille van een brand. Een tiental mensen werd onder meer met lichte rookintoxicatie naar ziekenhuizen overgebracht. Alle bewoners zijn inmiddels aan het terugkeren naar het rusthuis. Dat is vernomen bij de brandweer van Overijse en de directie van Ofelia. Volgens een zegsman van de brandweer van Overijse was de brand snel onder controle. Omwille van de rookontwikkeling werd het medisch rampenplan afgekondigd en overgegaan tot evacuatie van de 39 bewoners naar het woon-zorgcentrum Mariëndal in Overijse. Een tiental onder hen werd met lichte rookintoxicatie of doordat ze mogelijk kou gevat hadden uit voorzorg overgebracht naar ziekenhuizen.De directie van Ofelia meldt intussen dat alle bewoners op dit ogenblik aan het terugkeren zijn. Men ontkent ook ten stelligste de eerdere berichten dat er zwaargewonden zouden gevallen zijn. De schade in het woon-zorgcentrum bleef beperkt tot de gang. Om de oorzaak van de brand te onderzoeken, heeft het parket een branddeskundige aangesteld. © Mark Baert. © Google Maps.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 08u44 Bron: Koen Daniëls © N-VA. Arabisch aanbieden in onze scholen ... dat was het zeer opmerkelijke voorstel van Mohammed Ikoubaân op vrijdag 22 september. Meneer Ikoubaân is directeur van Moussem, het nomadisch kunstencentrum in Brussel. Moeten we Arabisch leren? Wat moeten we eigenlijk leren op school? Daarover discussiëren we nu in het kader van debat over de eindtermen. De centrale vraag: wat moeten we onze jongeren op school minimaal aanleren zodat zij kunnen meedraaien in het huidige en toekomstige Vlaanderen - en bij uitbreiding de wereld, schrijft N-VA parlementslid Koen Daniëls in een opinie voor HLN. Als parlementslid en lid van de commissie Onderwijs ben ik het wel gewoon dat er allerlei ballonnetjes worden opgelaten over wat allemaal aan bod moet komen in onze scholen. Ik neem die steeds ernstig. En in alle eerlijkheid: ik heb tot op heden nauwelijks voorstellen gehoord die ik niet zinvol vond. Alleen: de tijd is beperkt, tenzij we terug les geven op woensdagnamiddag en zaterdag. Als je dus extra inhoud of extra vakken wil, dan moet je andere inhouden schrappen. En daarvoor ben ik geen vragende partij. Moet dan lichamelijke opvoeding of Engels wijken voor Arabisch? Daarom moeten we net inzetten op Nederlands. We moeten daar voldoende tijd aan besteden - wellicht meer dan nu. Niet alleen op school is Nederlands belangrijk. Wat de kansen voor deze kinderen verhoogt, is dat hun ouders ook Nederlands leren en spreken. Nederlandse radio en TV aan bod laten komen. Hun toekomstig ligt immers in Vlaanderen. Koen Daniëls Maar Arabisch -als moedertaal- aanleren is voor mij zeer duidelijk geen taak voor de school. Laat ons alstublieft het Nederlands centraal zetten. Het Nederlands is dé taal waarmee je in Vlaanderen vooruit komt. Dag na dag wordt dit aangetoond: de kans op een diploma verhoogt, de kans dat je werk vindt wordt groter, ... als je het Nederlands beheerst. Het Nederlands is ook de taal waarin je met de overheid communiceert. We stellen vast dat kinderen die thuis geen Nederlands spreken, het moeilijk hebben op school. Een valse start op school kan een hele loopbaan op school en op de arbeidsmarkt hypothekeren. Daarom moeten we net inzetten op Nederlands. We moeten daar voldoende tijd aan besteden - wellicht meer dan nu. Niet alleen op school is Nederlands belangrijk. Wat de kansen voor deze kinderen verhoogt, is dat hun ouders ook Nederlands leren en spreken. Nederlandse radio en TV aan bod laten komen. Hun toekomstig ligt immers in Vlaanderen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we in het Vlaanderen van de toekomst een aparte gemeenschap laten ontstaan - laat staan creëren - waar het Arabisch de taal is waarin alles gebeurt. Moderne vreemde talen Alleen Nederlands? Neen. Om onze kinderen voor te bereiden op Vlaanderen in de wereld, moeten we uiteraard ook voorzien in moderne vreemde talen zoals Engels, Frans en Duits. De talen van onze voornaamste buurlanden, maar ook talen die internationaal een belangrijke rol spelen. Ook in de moderne Arabische wereld wordt Engels gebruikt in internationale contacten. Hysterisch ? Neen, wel realistisch. Allicht beoordeelt meneer Ikoubaân mijn pleidooi als een "hysterische reactie" op het Arabisch. Maar dat is het niet. Het is een heel nuchtere afweging in het Vlaanderen van vandaag. En ook een realistische. Want stel dat we Arabisch invoeren in het onderwijs. Je zal maar Pool, Hongaar, Rus, Turk, Italiaan, Spanjaard zijn ... Pech. Die krijgen er dus nog een extra vreemde taal bij die noch de taal van Vlaanderen noch hun moedertaal is. En de leerkrachten? Moeten die dan ook Arabisch leren? Uit recent onderzoek blijkt dat het steeds moeilijker wordt om leerkrachten te vinden die het Frans goed beheersen. Eigenlijk is het allemaal vrij eenvoudig: de Nederlandse taal verbindt ons allemaal. Laat ons daar dan op inzetten. Ook en zeker in het belang van die nieuwkomers die meneer Ikoubaân in zijn opiniestuk voor ogen heeft en ook in het belang van Vlaanderen waar we per slot van rekening samen de toekomst van zullen uitmaken.Koen DaniëlsVlaams volksvertegenwoordiger N-VA
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Door: redactie 23/09/17 - 06u18 Bron: Belga Bernard Delvaux, CEO van Sonaca © Photo News. Sonaca, een Waals luchtvaartbedrijf, heeft gisteren in New York de prijs voor beste bedrijf gekregen van de Amerikaans-Belgische kamer van koophandel Belcham. Belcham bekroont elk jaar Belgische bedrijven en personen die zich hebben laten opmerken op de Amerikaanse markt en de economische banden tussen de Verenigde Staten en België versterken. Sonaca, met hoofdzetel in het Henegouwse Gosselies, deed met de aankoop van LMI Aerospace in juni een grote overname aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en ontwikkelt zich zeer snel op de Amerikaanse markt. Het bedrijf was zeer tevreden met de bekroning. "Het is een erkenning voor de geleverde inspanningen van iedereen bij Sonaca Group: ons personeel, de productiviteit binnen ontwikkeling en innovatie alsook de betrouwbaarheid van onze ingenieurs", zei CEO Bernard Delvaux. Het wetenschappelijke opleidingsplatform DataCamp werd tijdens het jaarlijkse galadinner bekroond met de award voor meest beloftevolle onderneming van het jaar. Psychotherapeut Ester Perel kreeg tot slot de Liftetime Achievement Award.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
Stéphanie Romans 23/09/17 - 05u23 © rv. Hoewel hij onder elektronisch toezicht stond, slaagde Mehdi Atid erin om met twee minderjarigen het land te ontvluchten. In mei ontvoerde hij zijn dochter Yasmine (3) en vertrok met zijn zwangere vriendin (14) naar een jihadistenkamp Syrië. De moeder van de kleine Yasmine doet er alles aan om haar dochter terug te krijgen, maar voelt zich in de steek gelaten door de autoriteiten. De vermiste Firdaous Bouhaltite Soulaimane (14) © Dieter Nijs. © rv. Op 27 mei dit jaar verspreidde Child Focus een opsporingsbericht voor de 14-jarige Firdaous B.S. uit de Brusselse gemeente. De tiener vertrok woensdag naar haar school in Sint-Joost-ten-Node, maar kwam daar nooit aan. Het gerecht hield meteen rekening met de mogelijkheid dat ze naar Syrië was vertrokken. De autoriteiten vreesden al maanden dat het meisje, wiens oudere zus Yousra B.S. al in Syrië had verbleven, naar het kalifaat wilde. De politie had haar identiteitspapieren in beslag genomen, zodat ze de grens niet over kon. De dag dat Firdaous verdween, arresteerde de politie zus Yousra. Vermoedelijk omdat zij iets te maken had met de vlucht van haar jongste zusje, al is dat nooit formeel bevestigd. Datzelfde weekend plaatste ook Hajar, de moeder van kleine Yasmine Atid (3), een zelfgemaakt opsporingsbericht op sociale media. Haar ex-man en voormalig gedetineerde Mehdi Atid had zijn enkelband losgepeuterd en was spoorloos verdwenen, samen met hun dochter Yasmine. Atid had een tijdje in de gevangenis gezeten en stond ten tijde van de ontvoering onder elektronisch toezicht. Hij radicaliseerde in de gevangenis en wilde naar verluidt niet dat zijn dochter "zou opgroeien tussen de ongelovigen". Hij werd voor het laatst gezien in gezelschap van een onbekende vrouw in een boerka. Verdwenen Atid in gezelschap van zwangere FirdaousDe mysterieuze gesluierde vrouw in het gezelschap van Mehdi Atid blijkt niemand minder dan de 14-jarige Firdaous. Ze zijn er volgens verschillende bronnen in geslaagd om een jihadistenkamp te bereiken in Turks-Syrische grensgebied. Firdaous is in verwachting van het kind van Atid. Ze zou momenteel hoogzwanger zijn, wat betekent dat ze ten tijde van haar vlucht al vier maanden zwanger geweest moet zijn van de geradicaliseerde ex-gevangene. Hoe Atid en Firdaous erin geslaagd zijn om tot aan de Syrische grens te raken, is niet helemaal duidelijk. Een bron dichtbij het onderzoek vertelt dat ze de reis op zijn minst voor een groot deel per bus aflegden. Mogelijk hebben ze zo identiteitscontroles weten te omzeilen. Firdaous zou volgens welingelichte bron een vals paspoort gebruikt hebben. Locatie van Yasmine bekendYasmines moeder Hajar is recent naar Turkije afgereisd om haar dochter te zoeken. De eerste poging leverde niets op. Met de hulp van activist Bahar Kimyongur, die afkomstig is uit de regio, kon ze de kleuter toch lokaliseren. Ze blijkt met haar vader en Firdaous te verblijven in het kamp van een jihadistische militie, die banden heeft met terreurgroep Al-Qaida. Ze zouden zijn geronseld door de Frans-Senegalese jihadist Omar Diaby - alias Omar Omsen. Die leidt een militie in Syrië die al verschillende namen droeg, maar vaak wordt aangeduid als de 'Katibat des Français' - waarbij 'katibat' brigade betekent. Die brigade van Omsen leunde in het verleden aan bij Jabhat An-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaida. Intussen is de groepering officieel van Al-Qaida losgekoppeld. Hashtag #FreeYasmineMoeder Hajar betaalde al duizenden euro's aan tussenpersonen in de hoop dat die haar met haar ontvoerde kind zouden herenigen. Tevergeefs. "De Belgische en Turkse autoriteiten hebben haar volledig in de steek gelaten", zegt activist Bahar Kimyongur. "We proberen zoveel mogelijk druk te zetten op verschillende (overheids)instanties om in actie te komen. We moeten er alles aan doen om Yasmine, een onschuldig slachtoffer, terug te halen." Onder de hashtag #FreeYasmine proberen ze op sociale media druk uit te oefenen om de terugkeer van het driejarig meisje te bespoedigen.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
KEN STANDAERT EN SVEN SPOORMAKERS 23/09/17 - 05u00 © RV. Er loopt een onderzoek naar vier actieve militairen en kolonel op rust Roger Housen, voor het opzettelijk veroorzaken van een file in de Kennedytunnel in Antwerpen. Op 18 mei stonden daar twee legervoertuigen gelijktijdig in panne, waarop een kettingbotsing gebeurde. Te veel toeval, vindt het Antwerpse parket: "Ettelijke elementen bevestigen het vermoeden van een syndicale actie." © De Redactie. Op woensdag 18 mei stonden er om 7 uur 's ochtends plots twee legervoertuigen in panne in de Kennedytunnel in Antwerpen. In de richting van Antwerpen ging het om een chauffeur in een Opel Combo van de Belgian Pipeline Company die een lichte hartaanval kreeg. De ziekenwagen kwam de man halen, zijn auto werd later getakeld. In de richting van Gent stond een Volvo-vrachtwagen van het bataljon Artillerie van Brasschaat met een luchtfilterprobleem. In de file die erop volgde, botsten drie vrachtwagens. Er was enkel blikschade, maar de verkeershinder was enorm: er stond twee uur file en de Liefkenshoektunnel moest tolvrij worden gemaakt om het verkeer rond Antwerpen opnieuw vlot te trekken. Dezelfde dag was er nóg een incident met een legervoertuig op het viaduct van Vilvoorde: een Fiat Ducato stond stil met een oververhitte koppeling. Na een tijdje afkoelen konden de militairen hun weg verderzetten. Kán toeval zijn, maar... © De Redactie. Drie gelijkaardige incidenten met legervoertuigen in één dag, dat leek meer op een bewuste actie dan op ongelukkig toeval. Roger Housen, kolonel op rust en woordvoerder van legervakbond ACMP, zei daarover: "Gezien de erbarmelijke staat van ons materieel kan dat toevallig op hetzelfde moment gebeurd zijn, maar wij vermoeden dat het ongenoegen bij onze militairen een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Ik sluit niet uit dat er meer en grotere acties zullen volgen. We hopen dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) deze signalen ter harte neemt."Als reactie op deze toespelingen beval Minister Vandeput een onderzoek "om dit tot op het bot uit te zoeken." In het proces-verbaal dat uw krant kon inkijken staat alvast te lezen dat ettelijke elementen een opzettelijke syndicale actie bevestigen, terwijl militairen wettelijk niet mogen staken. Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis.
za, sep 23, 2017
Source: HLN
DIETER DUJARDIN 23/09/17 - 05u00 © Thinkstock. Een merkwaardige kentering doet zich voor in onze geesten. Plots staan de Vlamingen positiever tegenover België dan de Franstaligen, zo leert onderzoek. Het wekt de indruk dat de strategie van N-VA om België te vervlaamsen in plaats van te verlaten, té goed werkt. De Belg en zijn koninkrijk: het is geen liefdesverhaal. Op de gekte rond de Rode Duivels, bier en chocolade na is er nauwelijks passie voelbaar voor het vaderland. Is het ontbreken van een bindend project een bedreiging en wat kunnen we daaraan doen? Dat onderzoeken journalist Wouter Verschelden (Newsmonkey) en marktonderzoeker Jan Callebaut in het nieuwe boek 'Het merk België'. De basis: een grootschalige enquête waarin 800 Belgen bevraagd werden over een waslijst aan thema's. De voorgeschiedenis van dit soort onderzoeken is bekend: de 'beste' Belgen zijn al vele jaren de Franstaligen, in Vlaanderen is het vertrouwen in België laag, met een dieptepunt tijdens de communautaire crisissen van 2007 en 2010. Maar zie: de rollen blijken gekeerd. Met 6,3 punten op 10 geven de Vlamingen België een betere score dan de Franstaligen (6/10). Banger onder taalgrens "De Vlamingen zijn meer overtuigd van de goede levenskwaliteit binnen België dan de Franstaligen. Dat komt uiteraard omdat het hier economisch nog altijd een stuk beter gaat dan in Brussel en Wallonië", aldus de auteurs. "Daarnaast spreken de Franstaligen veel meer over politieke onderwerpen. Een federale regering die gedomineerd wordt door drie Vlaamse partijen is over de taalgrens duidelijk een belangrijk thema, zelfs al is de premier een Waal. In Vlaanderen maakt die politieke realiteit het net makkelijker om België graag te zien."Maar hoe kan men dit inzicht verzoenen met het succes van de nationalistische N-VA? Worden de Vlamingen nu te Belgisch om nog in hun confederalisme te geloven? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis.
za, sep 23, 2017
Source: HLN