Voor de tweede dag op rij voert Israël bombardementen uit op doelwitten in Gaza en bestoken Palestijnse militanten Israëlische steden met raketten. Het leger van Israël verwacht dat de operatie zeker een week gaat duren.

Aan Palestijnse zijde is het gemelde dodental vandaag opgelopen tot twaalf. Dat aantal omvat volgens de lokale autoriteiten zowel burgers als strijders. Het jongste slachtoffer van de Israëlische luchtaanvallen zou 5 jaar oud zijn geweest. Tientallen mensen in het dichtbevolkte gebied zijn gewond geraakt.

Raketten onderschept

Israëlische media melden dat enkele burgers lichtgewond zijn geraakt door raketaanvallen vanuit Gaza. Ook zijn twee militairen lichtgewond geraakt bij mortierbeschietingen. Doden zijn er aan Israëlische kant niet gevallen. Zo’n 60 van de 160 afgelopen nacht gelanceerde raketten zijn volgens Israël onderschept, onder meer met het Iron Dome-afweersysteem.

De VN is ernstig bezorgd over de geweldsescalatie. Het gaat om de dodelijkste beschietingen tussen Palestijnse strijdgroepen en Israël sinds de korte oorlog van mei vorig jaar. Toen kwamen in twee weken tijd zo’n 260 Palestijnen en 13 Israëliërs om het leven.

De omvang van het huidige conflict is voorlopig nog een stuk kleiner. Dat komt doordat de strijd vooralsnog hoofdzakelijk alleen wordt uitgevochten door het Israëlische leger en de militante groepering Islamitische Jihad, die op de terreurlijst staat van zowel Israël als de EU.

Liquidatie en vergeldingsacties

De acute aanleiding voor het opgelaaide geweld is de liquidatie van een hooggeplaatste commandant van Islamitische Jihad, gisteren. Er waren volgens Israël concrete aanwijzingen dat hij een vergeldingsaanval plande voor de arrestatie eerder deze week van een andere leider binnen de groepering.

Sinds de liquidatie schieten Palestijnse militanten raketten af op Israël. Het gaat met name om onnauwkeurige, geïmproviseerde raketten, die soms niet eens Israëlisch gebied bereiken.

Israël bombardeert intussen doelwitten van Islamitische Jihad vanuit de lucht. Verder zijn negentien leden van de terreurorganisatie gearresteerd in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, zo melden de Israëlische autoriteiten.

Sinds 2008 hebben Israël en Palestijnse strijdgroepen vier korte oorlogen uitgevochten. Daarbij zijn volgens de VN ruim 4000 Palestijnen gedood. In ruim de helft van de gevallen betrof het burgerslachtoffers.

Persbureau AP meldt dat in dezelfde periode 106 Israëliërs zijn gesneuveld. Onduidelijk is hoeveel van hen militairen of burgers waren.

Het Israëlische leger zegt alleen militaire doelwitten onder vuur te nemen in de Palestijnse gebieden. Maar ondanks het gebruik van precisiewapens worden relatief veel burgers het slachtoffer van bombardementen. Israël beschuldigt Hamas en andere groeperingen van het gebruiken van inwoners als levend schild en het opzetten van militaire installaties in woonwijken.

Onderzoek naar oorlogsmisdaden

Beide strijdende partijen worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden. De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gaf vorig jaar groen licht om een onderzoek in te stellen naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Het onderzoek naar beide partijen loopt nog.

Bron: https://nos.nl/l/2439580

Door Cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *