Nieuwe kabel verbindt elektriciteitsnet met Denemarken

Met behulp van een enorm kabeltransportschip en twaalf begeleidingsschepen brengt netbeheerder Tennet vanochtend de zogenoemde COBRA-kabel aan land. De kabel van 325 kilometer gaat het Nederlandse elektriciteitsnet verbinden met dat van Denemarken en loopt van het Deense Endrup naar de Eemshaven in Groningen.

De uitwisseling van elektriciteit met onze buurlanden wordt steeds belangrijker naarmate we afhankelijker worden van elektriciteit die is opgewekt uit zon en wind. Omdat we niet kunnen beïnvloedden in welke mate er zon en wind is, worden we hierdoor op sommige momenten afhankelijker van de buren. Nederland had al verbindingen met Duitsland, België, Engeland en Noorwegen en daar komt nu dus Denemarken bij.

De kabel heeft een capaciteit van 700 megawatt en kan daarmee bijna een stad als Amsterdam van stroom voorzien. De vergunning van de kabelverbinding heeft nogal wat voeten in de aarde gehad omdat het door een stuk zeebodem loopt waarvan het territorium wordt betwist door Nederland en Duitsland.

De kabel uit Denemarken wordt vandaag aan land gebracht maar het project is daarmee nog niet klaar. Vanaf het najaar van 2019 kunnen beide landen naar verwachting elektriciteit uitwisselen.

Bron: https://nos.nl/l/2258475

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *