Nieuws Suriname – De Ware Tijd

-- Berichten van vandaag.
Circus Suarez Brothers doet Suriname aan
18/11/2018 11:15 - Van onze redactie Foto: Suarez Brothers Circus Entertainment PARAMARIBO - Het Circus gezelschap 'SUAREZ' afkomstig uit Mexico is momenteel bezig met een tour door het Caraibische gebied. Na bezoeken aan Grenada, Trinidad, Barbados en Guyana doen ze nu ook Suriname aan, meldt mediabedrijf ABC, die verantwoordelijk is voor de lokale productie in een persbericht. Circus Suarez heeft Suriname reeds twee keer eerder bezocht. Artiesten uit Mexico, Rusland, Oekraine, Amerika, Engeland en Ethiopië zullen een show van wereldformaat presenteren. Hondjes op skateboards, clowns, fietsende acrobaten, goochelaars, the strongest man en een vliegend ruimteschip welke rondvliegt in de circustent, zijn enkele van de vele wervelende acts. De opvoeringen vinden plaats in de periode van 23 november tot 7 december op een speciaal hiervoor opgezette terrein aan de Anton Dragtenweg tegenover Residence Inn. Dagelijks van maandag tot en met vrijdag. Op de zaterdagen zijn er twee voorstellingen en des zondags drie.
zo, nov 18, 2018
Bron: De Ware Tijd
Rechter hoort getuigen in berovingszaak
18/11/2018 09:13 - Van onze redactie PARAMARIBO - Kantonrechter Daniëlle Karamatali hoorde twee agenten als getuige in de strafzaak tegen de verdachten Petrus A. en Zico P. De mannen staan terecht voor een gewapende roofoverval in Brokopondo in mei 2018. Petrus A. zat stil in de beklaagdenbank en spuugde zijn gal uit tegenover zijn medeverdachte en een agent die een getuigenis aflegde toen de magistraat hem vroeg wat hij te zeggen had. "Deze agent heeft me gezegd dat hij me gaat vermoorden. Hij is een wrede man. Die andere agent ook, maar vooral deze commandant. Laat me geen dingen zeggen meester", snauwde Petrus A. terwijl de agent stil bleef staan en vol afschuw naar hem keek. Petrus A. en Zico P. hebben samen met drie andere voortvluchtige verdachten op 10 mei een poging gewaagd om een winkelier in Brokopondo te beroven. De poging slaagde niet, omdat één van de mannen op heterdaad werd betrapt en gekapt werd in het gelaat door de winkelier. De mannen raakten daarna in paniek. Zico P. verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de beroving die de groep zou plegen. "Ik wist niet waarvoor zij gingen. Ik werd gevraagd om werk te doen. Ik ben gouddelver en we gingen naar een gebied waar er goud te vinden is. Toen wij op de plek aankwamen en merkte dat ze iets verkeerds wilden doen, bleef ik buiten staan. Ik hoorde schoten en zag dat één van ze gekapt was." Petrus A. verklaarde dat zijn comparant onwaarheden vertelt. Hij zei dat hij Zico P. niet in zijn been heeft geschoten zoals die verklaart. Zico P. zei dat hij opzettelijk door zijn medeverdachte geschoten is. "Hij kwam naar buiten en zei dat ik naar binnen moest. Ik was het niet eens met hem. Ik wilde niet meedoen en hij zei dat hij me precies net als die Chinees zou schieten. Hij trok daarna zijn pistool en schoot mij direct." De commandant die de twee beklaagden arresteerde, verklaarde dat hij de mannen tegen kwam in het bos. Hij ging met een collega op onderzoek uit na een melding. Alleen Petrus A. en Zico P. werden in de kraag gevat. De andere mannen waren niet te vinden. De politieman vertelde dat één van de voortvluchtige verdachten vorig maand in het Academisch Ziekenhuis is overleden aan verwondingen die hij opliep bij een arrestatie. Hij schoot een agent neer nadat die hem staande hield aan Marthin Luther Kingweg, maar werd aangehouden door andere politiemannen. Op 11 juni worden de verdachten verhoord.
zo, nov 18, 2018
Bron: De Ware Tijd
Nauwere samenwerking VVS en SuriNed Foundation
18/11/2018 07:09 - Aidy Pinas-Agodeba PARAMARIBO - De Verenging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS) en de stichting SuriNed Foundation hebben een document ondertekend voor nauwere samenwerking en wederzijdse ondersteuning. Hiermee wordt het contact naar een hoger niveau getild. De in Nederland gevestigde stichting verzorgt al vier jaar in Suriname regelmatig bijscholing en nascholing aan verpleegkundigen. De VVS heeft als doelstellingen het bevorderen van ethiek en kennis van de beroepsgroep, maar heeft ook aandacht voor actieve participatie, scholing en bijscholing van haar leden. "Als gezondheidswerker zit je in een wereld van long life learning, omdat de gezondheidszorg niet statisch is. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen en als je achter raakt doordat jij je niet laat bijscholen zul je niet de gewenste kwaliteitszorg kunnen leveren", zegt voorzitter Guno Welzijn. Hij benadrukt dat mensen er niet van moeten uitgaan dat er in eigen land geen kader is. "Het is de bedoeling dat wij ook met lokale deskundigen gaan werken. Bij de samenwerking met SuriNed gaat het er vooral om kennis te halen die we niet in huis hebben."Welzijn stelt verder dat het kan zijn dat mensen naar Nederland worden gestuurd om opgeleid te worden. "Maar ook voor uitwisseling van kennis worden stagiaires of gediplomeerde verpleegkundigen uitgezonden om verder geschoold te worden."
zo, nov 18, 2018
Bron: De Ware Tijd
Leerlingen van de Renkewitz basisschool aan de Wicherstraat krijen informatie over gezonde voeding.
18/11/2018 05:05 - Jason Pinas Leerlingen van de Renkewitz basisschool aan de Wicherstraat krijen informatie over gezonde voeding. Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - Dat Kinderen goed moeten eten om gezond op te groeien lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk laat hun voeding veel te wensen over, vertelt Ashna Wong Jong Sang, student verpleegkunde aan de Ware Tijd. Ze heeft daarom in het kader van diabetesmaand november, op verzoek van de leiding van de Renkewitz basisschool aan de Wicherstraat een presentatie gehouden voor ouders en leerlingen. Het thema was: “Gezonde voeding.” Ze benadrukte daarbij het belang van gezond eten, ook voor kinderen. "Ouders staan er niet bij stil. We zien nog te veel junkfood en zoetigheid, maar dat mag helemaal niet. Dus geen lollies of chocopasta en zelfs thee hoeft geen suiker te hebben. Een gezond ontbijt, daarmee beginnen we." Wong Jong Sang stelt voor dat bij het ontbijt wordt gekozen voor brood met pindakaas, komkommer of salade. De school vindt het belangrijk dat kinderen al op heel jonge leeftijd leren over diabetes en de gevolgen daarvan. Vandaar dat samen met de Lionsclub Paramaribo West, diëtisten en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg deze voorlichtingsdag is georganiseerd. De Lionsclub zorgde voor materiële ondersteuning zoals schoolpakketten en het BOG zorgde voor deskundigen. Zij hebben onder meer korte sessies gedaan over diverse onderwerpen. "Dit past helemaal in ons werkgebied, dus toen de school een beroep op ons heeft gedaan, hebben we gelijk ja gezegd", vertelt Lion Lorraine Asmoredjo. Wong Jong Sang heeft ook gewezen op de noodzaak van bewegen, waarbij ouders en kinderen mochten meedoen met een stoelendans als deel van de voorlichting. Ze waren hier enthousiast over. "ik vind het heel fijn hoor, dit is belangrijk voor ons" zegt een ouder. Een andere noemde de informatie leerrijk. Ook de leerkrachten zijn blij met het verloop van de dag. "We hebben echt hard gewerkt, en vooral de afgelopen twee dagen zijn we tot laat bezig geweest. Nu plukken we de vruchten van dit alles. Het is een succes geweest" zegt Joanne Atrisman, onderhoofd en medewerker leerlingenzorg van de school. Ze is vooral onder de indruk van de participatie. Vooral het feit dat de kinderen en ouders zelf vruchten hebben meegenomen naar school waardeert ze.
zo, nov 18, 2018
Bron: De Ware Tijd
Suriname onderuit tegen Jamaica
18/11/2018 01:01 - Marciano Millerson De nationale voetbalselectie van Suriname verloor zaterdagavond van Jamaica. PARAMARIBO - De derde Concacaf Nations League-kwalificatieontmoeting van Suriname is in mineur geëindigd. De nationale voetbalselectie verloor zaterdagavond op en tegen Jamaica met 1-2. Een minder sterk optreden van Suriname in de eerste helft stelde de eilanders in het Catherine Hall Stadion in Montego Bay om via Cory Burke (7') en Darren Mattocks (16'/penalty) in de eerste zestien minuten op 2-0 te komen. De Jamaicanen waren in het eerste bedrijf op alle fronten beter, maar Donnegy Fer bracht de spanning in de 37ste minuut terug; 1-2. Suriname kwam in de tweede helft herboren het veld op: 'Natio' speelde met meer zelfvertrouwen en durf. De bal werd rustig via alle kanalen rondgetikt en binnen de ploeg gehouden. Echter, de beslissende passes ontbraken, waardoor het gastland niet kon worden afgestraft. Aan de andere kant doken de eilanders enkele keren gevaarlijk op voor het Surinaamse doel, maar doelman Claidel Kohinor en de paal brachten redding. Mattocks scoorde in de 87ste minuut de 3-1, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Brian Elshot loste in blessuretijd nog een schot op het doel van de Jamaicanen, maar keeper Andre Blake was alert. Suriname speelt in maart 2019 zijn laatste groepswedstrijd tegen St. Kitts en Nevis in het André Kamperveen Stadion en zal moeten winnen. De nationale voetbalselectie heeft na drie wedstrijden vier punten. De nummers één tot en met zes plaatsen zich voor poule A van de Concacaf Nations League 2019, de beste tien landen kwalificeren zich rechtstreeks voor de Concacaf Gold Cup.
zo, nov 18, 2018
Bron: De Ware Tijd
Fransman Gichuru wint vijftiende Srefidensi Marathon
17/11/2018 23:59 - Ricky Wirjosentono De Fransman Gichuru gaat als eerste door de finish van de Srefidensi Marathon 2018. Foto: Ricky Wirjosentono PARAMARIBO - De Fransman Samuel Gichuru, die in Kenia is geboren, heeft zaterdagavond de vijftiende Srefidensi Marathon op zijn naam geschreven. Hij finishte na twee uur, 54 minuten en 44 seconden. Drie minuten en zeven seconden daarna eindigde de Surinamer Gilberto Gittens als tweede. De 41-jarige winnaar vond het een goede race. "Ik had een goed tempo en was zelfverzekerd", reageerde hij. "Alleen was het warm." Gittens had naar eigen zeggen "weinig over" in de slotfase. "Maar ik ben niet ontevreden. Dit is mijn tweede keer en om als tweede te eindigen is wel de moeite waard." Na 42,195 kilometer kwam Sébastien Truet (Frans-Guyana) als derde over de finish (3:02:13). Guillermo 'Rasta' Udenhout, die drie jaar geleden vriend en vijand verraste, eindigde zaterdag op de zesde plek. "Vermoeidheid speelde me parten, maar ik heb het afgemaakt." Landgenoten Janiek Pomba en Carlos Felixdal werden vierde en vijfde. De Guyanees Lionel D'Andrade, die de Srefidensi Marathon vier keer eerder won, viel nabij kilometer dertig uit wegens hevige krampen. Bij de vrouwen was de Nederlandse Ayla Emmink het snelst. Na haar finishten de Surinamers Irene Tijndal en Debbie France. Aan de marathon, die als begin- en eindpunt het Onafhankelijkheidsplein had, deden 23 lopers inclusief vijf vrouwen mee. Verder was er een halve marathon (94 deelnemers), een halve marathon estafette (41 teams van drie man), een halve maraton long distance walking (36 lopers) en een kids run van vijf kilometer, waaraan negen scholen meededen.
zo, nov 18, 2018
Bron: De Ware Tijd
Euritha Tjan A Way, de nieuw gekozen voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Neerlandici.
17/11/2018 22:57 - Amanda Palis Euritha Tjan A Way, de nieuw gekozen voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Neerlandici. PARAMARIBO - “Met deze presentaties en discussie avond willen wij inspelen op de behoefte van de leerkrachten”, zegt Euritha Tjan A Way, de nieuw gekozen voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Neerlandici. Woensdagavond kwamen leerkrachten en studenten Nederlands bij elkaar om te bekijken hoe ICT ingezet kan worden om vooral Nederlandse lessen tot leven te brengen. "Met gebruik ervan door middel van presentaties of gebruik van internet, houd je niet alleen de aandacht van studenten langer vast, maar de lessen worden ook interactief", zei Raoul Dankoor tijdens zijn presentatie. Hij besprak hoe de informatie- en communicatietechnologie het Nederlands ten goede kan komen. "Er is onderzoek gedaan door Bolhuis en Van der Hoefe, die hebben kunnen aangeven dat gebruik ervan studenten eerder motiveert, hen tot betere presetaties brengt op school en ook nog interactief werkt. Willen we dat niet allemaal als leerkracht?" Dankoor die eerder dit jaar onderzoek heeft gedaan naar de integratie van ICT binnen de vakken Biologie, Nederlands en Wiskunde op de Sint Paulus muloschool zegt dat dit onbewust al een prominente plek heeft binnen ons onderwijs. "Van de 77 studenten die hebben meegedaan met het onderzoek wil 92 procent dat het gebruikt wordt tijdens de lessen. Meer dan 96 procent zoekt online informatie voor opdrachten en zeker 69 procent begrijpt de stof online beter. De studenten staan zeker open om ICT nog meer op school te integreren", concludeert Dankoor. Het gebruik van informatie- en communicatie technologie mag dan zijn opgenomen in het nationale ontwikkelingsplan Onderwijs 2017-2021, maar leerkrachten zien niet veel daarvan terug in de praktijk. "We willen leren op afstand realiseren, maar missen de belangrijkste structuren hiervoor", stelt Dankoor. Volgens hem zouden er een curriculum, infrastructuur en leerkrachten met ICT kennis moeten zijn om het beleidsplan waar te maken. Tijdens de discussie zeiden aanwezigen dat ons onderwijs er nog niet klaar voor is om de informatie- en communicatie technologie te gebruiken. Tjan A Way stelde dat er inderdaad een structurele aanpak ontbreekt, maar dat verandering ook van beneden af kan komen. "Als jij je bundelt met collega's op school en als het ware eist van de directie dat er ICT gebruikt moet worden, zal er zeker een verandering komen", aldus de voorzitter van SVN.
zo, nov 18, 2018
Bron: De Ware Tijd
-- Berichten van gisteren of eerder.
De demonstranten, die de gele vesten worden genoemd.
17/11/2018 21:53 De demonstranten, die de gele vesten worden genoemd. Foto: AFP PARIJS - Bij de acties tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk en het economische beleid van president Emmanuel Macron zijn zaterdag één dode en ruim tweehonderd gewonden gevallen. Zeker 283.000 mensen hebben zaterdag actie gevoerd. Ze hielden onder meer langzaamaanacties en blokkades op wegen en voor tunnels. De toestand van zes gewonden is ernstig. De demonstranten, die de gele vesten worden genoemd, veroorzaakten met hun acties grote opstoppingen. Ook blokkeerden zij de toegangswegen naar vliegvelden, onder meer die van Toulouse. De acties volgen op oproepen via sociale media. De demonstraties werden ook via sociale media gecoördineerd. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken telde ruim tweeduizend plaatsen waar actie werd gevoerd. De sfeer bij sommige actieplaatsen was grimmig. Bij de plaats Pont-de-Beauvoisin in de Savoie viel een dode toen een vrouw een actievoerder aanreed. De automobilist wilde haar dochter naar het ziekenhuis brengen en raakte in paniek toen ze niet verder kon rijden. NU.nl
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Minister Gilmore Hoefdraad, Investsur-directeur Ike Antonius, DNA-ondervoorzitter Melvin Bouva en Iris Sandel van het ministerie van Financiën toosten op Investsur.-
17/11/2018 20:49 - Amanda Palis Minister Gilmore Hoefdraad, Investsur-directeur Ike Antonius, DNA-ondervoorzitter Melvin Bouva en Iris Sandel van het ministerie van Financiën toosten op Investsur.- Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - Met de uitspraak dat investeerders aantrekken geen eendagsshow is, maakt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën duidelijk dat het Instituut ter Bevordering van Investeringen in Suriname (InvestSur) genoeg te doen heeft. “Andere landen zoals Jamaica, Nicaragua en Indonesië zijn ons allemaal voor geweest en hebben jaren voorsprong in het opzetten van investeringsinstituten. Maar dat neemt niet weg dat wij ons als Suriname kunnen oriënteren en zien hoe andere landen het hebben gedaan.” Het instituut zal ervoor moeten zorgen dat er samen met belanghebbenden een aantrekkelijk investeringsklimaat wordt geschapen voor internationale investeerders. De bewindsman riep de aanwezigen op om potentiële investeerders de weg naar InvestSur te wijzen. "InvestSur is Suriname, de verschillende ministeries zijn slechts belanghebbenden en instrumenten die het werk van het orgaan moeten ondersteunen." Het nieuwe gebouw van het instituut aan de Brokopondolaan is vrijdag officieel geopend. Hoefdraad stelt dat het een belangrijke rol moet spelen bij de diversificatie van de Surinaamse economie. "Ondanks de vele natuurlijke hulpbronnen in Suriname zoals mijn- en bosbouw moeten wij als overheid ook kijken naar andere duurzame mogelijkheden die kunnen bijdragen aan onze economie." Eén van de belangrijke taken van InvestSur zal zijn het verzamelen van gegevens om de investeerders zo goed mogelijk te kunnen informeren. "Deze gegevens zullen ook meegenomen worden in een vijfjaren plan die wij samen aan het opstellen zijn met de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank", stelt directeur Ike Antonius. In dit plan worden beschreven de noodzakelijke institutionele versterking, investeringspromotie en branding, exportmogelijkheden en betrokkenheid van de ondernemers. InvestSur wordt aangestuurd door een raad van toezicht, die ook belast is met het begeleiden van het proces om internationale investeerders aan te trekken.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Vrouw steelt truckonderdelen
17/11/2018 19:12 PARAMARIBO - De politie van het ressort Livorno heeft woensdag de 46-jarige Mina B. aangehouden wegens diefstal. De vrouw werd op dezelfde dag op heterdaad betrapt door de bewoners van een pand aan de Martin Luther Kingweg toen zij bezig was vrachtwagenonderdelen weg te nemen, aldus de politie zaterdag op haar website. De bewoners schakelden de politie in die bij aankomst op het adres de verdachte in de boeien sloeg. Op camerabeelden is te zien hoe Mina B. het strafbare feit pleegt. Een dag eerder had ze het adres al aangedaan om onderdelen te stelen. De dievegge verplaatste zich in een witgelakt busje. Bij huiszoeking is een onderdeel teruggevonden. Mina B. zal flink aan de tand worden gevoeld omdat de politie het vermoeden heeft dat zij meer op haar kerfstok heeft.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt een gedrag bij de overheid te bespeuren waarbij zij probeert grip te krijgen op bestaande structuren bij bedrijven.
17/11/2018 17:56 - Van onze redactie Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt een gedrag bij de overheid te bespeuren waarbij zij probeert grip te krijgen op bestaande structuren bij bedrijven. Foto: dWT Archief PARAMARIBO - Vakcentrale C-47 merkt toenemende problemen tussen vakbonden en werkgevers. Ondervoorzitter Robby Naarendorp, zegt dat er juist aan het einde van het jaar, de periode waarin onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst moesten zijn afgerond, sprake is van conflictsituaties. Vrijdag heeft de vakcentrale een bijzondere vergadering gehouden om met de lidbonden te praten over onder andere de situatie bij SLM en de kwestie van Rosebel Gold Mines (RGM). Penningmeester Armando Brondenstein van de bond bij de SLM, heeft de ledenraad uitgelegd dat er donderdag een gesprek is geweest tussen de vakorganisatie en de directie. Bij dat gesprek zijn alle pijnpunten doorgenomen en besproken, waarbij de basis is gelegd om samen op te trekken. Brondenstein zegt dat de plooien glad zijn gestreken en daarmee is er een persstilte in acht genomen. Volgens het bondsbestuurslid van de SLM moet er nu gewerkt worden aan het gezond maken van het bedrijf. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt dat de bond de vinger aan de pols moet houden. Berenstein merkt op dat gedragingen worden overgenomen door andere werkgevers. Verwijzend naar de directie van RGM die ook een verontschuldiging eist van bondsvoorzitter Lloyd Read. "We moeten een vuist vormen tegen werkgever en de overheid." Berenstein zegt een gedrag bij de overheid te bespeuren waarbij zij probeert grip te krijgen op bestaande structuren bij bedrijven."Men is uit op het geld van de bedrijven. Kennelijk vanwege de financiële situatie. Laten wij dus alert zijn."
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Ruim duizend vermisten en 71 doden door bosbranden Californië
17/11/2018 16:21 Foto: CNBC.com CALIFORNIE - Het aantal dodelijke slachtoffers van de bosbranden in Californië is opgelopen naar minstens 71 en meer dan 1.000 mensen worden vermist. Dit heeft sheriff Kory Honea van Butte County vrijdagavond bekendgemaakt. Dat zijn er bijna vierhonderd meer dan een dag eerder, maar het is mogelijk dat namen dubbel op de lijst staan, zei Honea. De brand woedt nog steeds en beslaat bijna 6.000 hectare. Zo'n 50 procent van het gebied is inmiddels onder controle, meldt de brandweer. Verwacht wordt dat de wind dit weekend opsteekt en de branden nog meer worden aangewakkerd. De bosbranden zijn de dodelijkste en meest verwoestende uit de geschiedenis van Californië. Butte County, waar ook de bijna geheel verwoeste stad Paradise ligt, is het district dat het zwaarst is getroffen. "Het is een van de ergste rampen die ik in mijn carrière ben tegengekomen", zei Brock Long, hoofd van de federale alarmdiensten, deze week tegen persbureau Reuters. "Het ziet eruit als een oorlogsgebied. Het is een oorlogsgebied." NU.nl
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Mitchel Wongsodikromo en zijn Jamaicaanse partner Katherine Wynter nemen het in de finale op tegen het duo Cesar Gonzalez en Bermany Polanco Munoz van de Dominicaanse Republiek.
17/11/2018 14:38 - Guillano Bruce Mitchel Wongsodikromo en zijn Jamaicaanse partner Katherine Wynter nemen het in de finale op tegen het duo Cesar Gonzalez en Bermany Polanco Munoz van de Dominicaanse Republiek. Foto: Irvin Ngariman PARAMARIBO - Suriname kan de Suriname International met een gouden medaille afsluiten. Het internationaal badmintontoernooi wordt zaterdagmiddag afgesloten in de Ring Sport Center aan de Ringweg. Mitchel Wongsodikromo en zijn Jamaicaanse partner Katherine Wynter nemen het in de finale op tegen het duo Cesar Gonzalez en Bermany Polanco Munoz van de Dominicaanse Republiek. In de andere finales zitten er geen Surinamers, maar het organiserende land slaagde er wel in brons te behalen in zowel de mannen- als vrouwendubbel-finale. De koppels Denzel Sweet /Alain Toney en Santusha Ramzan /Jill Sjauw-Mook reikten beiden tot de halve finale. Ze werden daarin verslagen door respectievelijk het Guatemalteekse koppel Solis Jonathan / Rodolfo Ramirez en de Peruvianen Daniella Macias en Danica Nishimura, beiden topgeplaatste koppels in respectievelijk het mannen- en vrouwendubbelspel. In de eindstrijd van het vrouwenenkelspel komen de Belgische Lianne Tan en Macias tegen elkaar uit. Daarna volgt de mannenenkel-finale die gaat tussen de Guatemalteek Kevin Cordon en Elias Bracke. Vervolgens spelen in de gemengddubbel-finale Wongsodikromo en Wynter tegen Gonzalez en Munoz waarna Macias en Nishimura het in de vrouwendubbel-finale opnemen tegen de Guatemalteken Diana Soto en Nikte Alejandra Sotomayor. Als laatst kruisen Solis en Ramirez de degens met de Jamaicanen Dennis Coke en Anthony McNee. De finales beginnen zaterdag om vier uur.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Sharda Ganga
17/11/2018 14:00 - Ganga Sharda Ganga Je kunt er nu al niet omheen, de feestdagen komen eraan. Nu al kun je zalen reserveren voor de kerstdiners en lunches en seizoencateraars overspoelen ons op sociale media met hun huzarensalade en barbecue kippenbouten. Bestel nu voor de feestdagen! De tijd is dan ook aangebroken voor velen om de klerenkast te bekijken en natuurlijk is er weer niets om aan te trekken, want iedereen heeft je al in die kleren gezien en stel je voor dat ze gaan denken dat je te arm bent om een nieuw stel aan te schaffen voor de feestdagen- voor elke dag een ander stel uiteraard. Dus beginnen hordes mensen nu al na te gaan waar ze op de pof kleren kunnen kopen. En schoenen. En haren. Ook mensen die een lening moesten afsluiten om de schoolspullen aan te schaffen van de kinderen. Intussen hoopt een goed deel van de bevolking dat ze geen nieuwe leningen hoeven aan te gaan om een leuke feesttijd te hebben- en ze ondernemen dan ook actie. Ze kopen loten bij de vleet, gokken zich arm, krassen zich wild, voeden de geldvreetmachines in casino's. Het is een vicieuze cirkel voor velen. De ene lening wordt afgelost met een andere. Er wordt halsreikend uitgekeken naar het einde van de maand, maar na aftrek van aflossingen blijft er niet genoeg over om van te leven, dus wordt er wat geld geleend, maar ja, dan moet je dat weer aflossen en zo gaan we rond. Soms moeten mensen tegen zichzelf worden beschermd, denk ik, wanneer ik gloednieuwe Iphones zie in handen die tijdens pauzes een pak noodles in tweeën verdelen. Niet omdat de honger superklein is, maar omdat de maand nog zoveel dagen heeft. Ik denk het ook als ik televisietoestellen, groter dan mijn Noah bus, op afbetaling aangeschaft zie worden. Ik reken dan altijd stiekem uit: als je 36 maanden lang aflost, dan heb je vaak meer dan 150 procent van de contante prijs betaald. Is het dat waard? Ik zou liever een kleiner toestel kopen en minder lang afbetalen dus minder gratis geld geven aan banken en bedrijven- maar dat ben ik, vanuit een luxepositie van rationeel kunnen afwegen. Want tegelijkertijd weet ik dat de psychologie van armoede ons rare dingen laat doen. Ons belemmert om op lange termijn te denken, waardoor we ons vooral richten op snelle behoeftebevrediging. Nu de feestdagen uitbundig vieren, want ik heb geld- geleend of niet. Wie weet wat morgen brengt. Daarom hoop ik dat het kredietregistratiebureau zo snel mogelijk een feit wordt. Het is bijna op de dag af zes jaar geleden dat de Vereniging van Economisten in Suriname er voor het eerst een lezing over verzorgde, al vier jaar dat er wordt gewerkt aan de wet (een concept werd gemaakt in 2016) en vijf jaar geleden dat we lazen dat het Canadees ontwikkelingssamenwerking instituut (CIDA) een kredietregistratiebureau zal helpen opzetten. Deze week werd ook duidelijk dat er sindsdien behoorlijk wat discussie is geweest, en dat partijen, - banken, DNA, Centrale Bank en bedrijven stug door zijn blijven werken. U denkt misschien: Wat? Zo lang! Maar ik vind het allemaal reuze meevallen. In een land dat er bijna vijftien jaar over deed om een anti- corruptiewet te maken, stemt deze gang van zaken mij eigenlijk best tevreden. (Ik heb geleerd mijn verwachtingen naar beneden bij te stellen- dat vermindert de stress heel erg.) Het zou mooi zijn als dit de laatste kerst wordt met lukraak kerstkredietverstrekking. gangadwt@gmail.com
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
COMMENTAAR: Kenniseconomie
17/11/2018 12:00 PARAMARIBO - DE STUDENTENFLATS DIE zijn opgeleverd zijn zondermeer magnifiek. De minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad, heeft tijdens de oplevering gemeld dat deze gedurfde stap is gezet in een periode waarbij Suriname financieel eigenlijk aan de grond was en nog maar een tiende van de inkomsten uit de piekjaren van de mijnbouw ontving. Een super trotse minister van Openbare Werken Transport en Communicatie, Patrick Pengel, gaf aan dat de campus van de University of the West Indies niet kan tippen aan de kwaliteit van onze eigen Anton de Kom Universiteit. Studenten worden er praktisch in de watten gelegd met koele kamers, warm water en allerlei sportfaciliteiten; kortom de beste infrastructuur is er aangelegd. Het is dan ook van belang dat het geheel blijft bestaan en dat het onderhoud goed ter hand wordt genomen. Als Suriname hebben we daar geen goede ervaringen mee, zo hadden we met de Stichting Machinale Landbouw (SML) eens de meest moderne landbouwfaciliteit van de regio. We weten allemaal wat nu de staat is van het bedrijf. Verder is het ook belangrijk dat de overheid geld gaat stoppen in het educatieve traject dat studenten doorlopen. Bij de beste campusflats horen ook de beste docenten, de beste bibliotheken en kwalitatief goede opleidingen die allemaal geaccrediteerd zijn door het Nationaal Orgaan Voor Accreditatie, Nova. Daarnaast ook meer studiemogelijkheden en uitwisselingsactiviteiten met andere universiteiten. Zodra die zaken ook aangepakt worden, zal de toegevoegde waarde van flats een nog grotere zijn. Als financier en uitvoerder van het project wordt de LR Group aangewezen. Hoefdraad verwees voor verdere details van de leningenovereenkomst naar de website van het bureau voor de staatsschuld. Daar zijn twee banken genoemd, een in Italië en een in Israël. Beide leningen hebben een aflossingsvrije periode van samen drie jaar, maar over vijf jaar moet de eerste lening zijn afgelost en de ander over tien jaar. De minister noemde de financieringsvoorwaarden heel soepel en gaf aan dat het naar meer smaakte. Gelijk daarna tekende de overheid voor de tweede fase van het project dat even groot en misschien zelfs groter zal zijn dan deze fase. In de wereld zijn er verschillende economische stromingen. De een zegt dat in tijden van crisis juist moet worden geïnvesteerd en de ander zegt bestendigen. Maar feit blijft dat leningen met soepele en strenge voorwaarden allemaal terugbetaald moeten worden. Studenten moeten dat beseffen. Voor het rendement wordt deze keer naar hen gekeken. Zij moeten beseffen dat dit een investering in menskracht is; op naar een economie met kennis als exportproduct.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Ondernemer Ruben ‘Ben' Olivieira.
17/11/2018 10:36 - Ivan Cairo Ondernemer Ruben ‘Ben' Olivieira. Foto: Youtube PARAMARIBO - Bij het Korps Politie Suriname (KPS) is vrijdag aangifte gedaan tegen ondernemer Ruben ‘Ben' Olivieira wegens verkrachting. De 27-jarige Xiomara Thompson kwam speciaal uit Nederland om een formele klacht te deponeren tegen Olivieira die haar zo'n veertien jaar geleden toen ze dertien jaar oud was heeft verkracht. De aangeefster is vrijdag urenlang verhoord door politieagenten van de afdeling Jeugdzaken. Eind vorige maand berichtte de Ware Tijd over de beschuldiging tegen de ondernemer. Olivieira had toen in de media gedreigd een rechtszaak tegen dit medium en het vermoedelijke slachtoffer te zullen aanspannen wegens smaad. "Ik ben super opgelucht dat het eindelijk is gedaan en ik het nu aan de autoriteiten kan overlaten om dat verder af te handelen. Ik ben blij dat het voorbij is", zegt Thompson "Ik heb mijn verhaal gedaan en dat heeft de politie opgenomen. Nu kunnen ze daarmee aan de slag. Het is nu afwachten", vervolgt ze. Thompson verklaarde eerder tegenover de redactie dat Olivieira haar destijds had benaderd met het verhaal dat hij haar kon begeleiden als ze een carrière als fotomodel ambieerde. Op een gegeven moment ging ze met hem mee in de auto en belandden ze in één van zijn appartementen. Daar zou ze door de ondernemer zijn verkracht. Olivieira heeft dit ontkend. Hij beweert een liefdesrelatie te hebben gehad met Thompson. Nadat dit medium melding maakte van de verkrachtingsbeschuldiging doken op sociale media talrijke belastende beschuldigingen tegen deze man. Onderzoek van de Ware Tijd bracht eerder deze week ook aan het licht dat een aangifte van een aantal vrouwen tegen Olivieira in 2012 wegens seksueel molest in de doofpot is beland.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Maretraite Mall op de veiling
17/11/2018 08:42 Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - Het terrein van de Maretraite Mall in Paramaribo-Noord wordt op 20 december geveild. Dat blijkt uit een bekendmaking van notaris Madhuri Nanan Panday. De directie van de mall heeft niet kunnen voldoen aan haar financiële verplichtingen bij een bank. Kevin Li, onderdirecteur van de Maretraite Mall, wilde vrijdag niet veel prijsgeven. “Ik ben in shock, want we waren nog aan het onderhandelen met de bank”, reageert Li. "Ik ben verrast", zegt een unithouder, die niet bij naam genoemd wil worden. Hij zal zijn advocaat raadplegen wat hij verder moet doen. Indien de mall wordt verkocht, hoopt hij dat de nieuwe eigenaar rekening houdt met de lopende huurcontracten. "Want vanaf 20 december is het mogelijk dat de deuren van de mall worden vergrendeld", zegt hij. Wanneer zijn contract verloopt, kon hij vrijdag niet zeggen. De unithouder blijkt niet te popelen om te vertrekken, ondanks volgens hem de koopkracht is afgenomen. "De verkoop is niet geweldig, maar we verdienen toch wat", zegt hij. Een andere unithouder, die ook zijn naam niet in de krant wil, is er niet van op de hoogte dat de mall op de veilig staat. "Dit is niet prettig om te horen, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten", zegt ze, doelend op het voorzetten van haar onderneming. Eerder was ze unithouder bij Kersten Mall die een paar jaren terug is verkocht waardoor ze vandaar moest vertrekken.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
‘Misschien is dit mijn straf in het leven'
17/11/2018 07:19 - Van onze redactie PARAMARIBO - Miquel O. zegt dat alle beschuldigingen aan zijn adres in de strafzaak tegen hem niet op waarheid berusten. Hij staat terecht voor het verduisteren van een bromfiets in juni. Vrijdag hoorde kantonrechter Daniëlle Karamatali een getuige in de strafzaak die samen met de verdachte was op de dag van het voorval. De getuige die familie is van de verdachte, verklaarde dat hij zeker is dat Miquel O. de bromfiets van zijn kennis Shailes heeft verduisterd. "Shailes leende de bromfiets aan Miquel. Hij is niet teruggekomen. We waren samen op straat. We zijn thuis bij hem geweest en hij was niet daar. Daarna zijn wij naar Sunny Point geweest waar men zei dat hij ook verblijft en ook daar was geen spoor van hem te bekennen." Miquel O. ontkent alle beschuldiging en vertelde de rechter dat hij onterecht achter de tralies zit. "Ik heb niets gedaan ik weet niet waar die brom is. Ik weet niets van de zaak. Mijn vader was militair in de oorlog. Misschien dat ik daarvoor moet boeten. Misschien is dit mijn straf in het leven." De openbare aanklager wil op de zitting van 11 januari twee personen horen die eigenaar zijn van de woning waar Miquel O. inwoonde. De beklaagde verklaarde dat zij kunnen bevestigen dat hij op de dag van het voorval thuis bij hen was.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Particulier plaatst zitbanken in Paramaribo
17/11/2018 05:27 - Jason Pinas Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - “Ik heb in het buitenland gezien dat men aan zitbankadvertentie doet en heb besloten het ook hier te proberen.” Zo reageert Consuella Oehlers over de zitbanken die haar bedrijf Boss Caribbean, sinds kort plaatst in en rondom de binnenstad. Vooral bij bushaltes aan de Kwattaweg, Maagdenstraat en voor Royal Torarica, zijn de ‘gele banken' duidelijk zichtbaar. Oehlers zegt dat in het buitenland soortgelijke banken vooral in parken worden geplaatst. "De banken zijn eigenlijk bestemd voor reclame, maar het is ook goed om te denken aan het sociale deel. Ik vind het jammer wanneer ik mensen zie staan bij bushaltes omdat er geen zitplaatsen zijn, vandaar dat ik heb gekozen voor bushaltes." Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het districtscommissariaat Paramaribo-Noord. Burgervader Mike Nerkust stelt dat dit initiatief past in de gedachte van stadsverfraaiing. Daarnaast heeft dit ook financiële voordelen voor zowel het bedrijf als de overheid. De onderneming zal namelijk een deel van de inkomsten moeten storten in de districtskas. "Dat geld zullen wij gebruiken voor de gemeenschap, dus het is een win-winsituatie." Voorlopig zijn er op dertig plaatsen een bank geplaatst. Oehlers heeft intussen een vergunning aangevraagd voor andere locaties, zoals Paramaribo- Zuid. In de nabije toekomst wil ze uitbreiden naar Commewijne. De ondernemer zegt voorlopig ruim SRD 60.000 in het project te hebben geïnvesteerd.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Verdachte weerspreekt verklaring getuige
17/11/2018 03:33 - Van onze redactie PARAMARIBO - Sardjoepersad K. probeerde kantonrechter Daniëlle Karmatali vrijdag bij de voortgang van de rechtszaak tegen hem ervan te overtuigen dat hij Manojkoemar S. niet probeerde te vermoorden op 24 juni. De veertigjarige man zat stil in de beklaagdenbank en keek aandachtig naar het slachtoffer Manojkoemar S. dat vrijdag een getuigenis aflegde. De arm van het slachtoffer was bijna tot zijn schouders in gips gewikkeld. De man legde zijn getuigenis met moeite af en kreeg tranen in zijn ogen bij het omschrijven van zijn ervaringen. Op 24 juni heeft de beklaagde, Manojkoemar S. na een woordenwisseling drie keer met een houwer gekapt. Het slachtoffer incasseerde een diepe kapwond aan zijn hoofd en twee aan zijn arm. Hij vertelde de rechter wat er was gebeurd: "Ik kwam bij zijn broer thuis. hij was daar, want ze waren met een paar familieleden. Ze hadden alcohol gebruikt. Sardjoepersad K. kwam naar mij toe en zei dat ik hem schande gaf op Facebook. Ik zei dat het niet waar is en hij vertrok. Toen ging ik zitten en in alle rust kwam hij terug en kapte mij op het hoofd." Het slachtoffer zei dat een poging om weg te komen na veel inspanning wel lukte. "Ik kon niet veel doen om mij te verdedigen, maar ik dekte de slagen af met mij hand vandaar die kapwonden. Daarna probeerde ik weg te rennen en hij achtervolgde me doodgewoon. Mensen hebben hem toen weggejaagd anders was ik nu dood." De verdachte vertelde de rechter dat het geval zich niet zo voordeed. Hij zei dat het slachtoffer op hem afkwam. "Ik zwaaide met die houwer. Hij moest me betalen. Hij gooide dingen omver. Ik heb hem niet aan zijn arm gekapt, hij heeft die zelf gebonden en doet alsof ik hem heb verwond." De rechter vroeg de verdachte of hij de getuige wilde vermoorden en confronteerde hem met een medische verklaring waarin staat dat het slachtoffer daadwerkelijk op brute wijze verwond is met een houwer. "Wilde je hem doodmaken? Hoe komt het dat hij zo zwaar gewond is aan zijn arm dan. Je hebt hem aan zijn hoofd gekapt. Het heeft zijn schedel beschadigd. Hoe komt dat dan?" De getuige vertelde dat hij complicaties heeft overgehouden aan de verwondingen. Hij vroeg daarom naar een schadevergoeding van SRD 15.000 om de medische kosten te dekken. De zaak wordt op 11 januari verder behandeld.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
DOE-fractieleider Carl Breeveld is van mening dat de regering vaak een omgekeerde volgorde hanteert door het parlement pas bij de uitvoering van plannen op de hoogte stellen.
17/11/2018 00:02 - Wilfred Leeuwin DOE-fractieleider Carl Breeveld is van mening dat de regering vaak een omgekeerde volgorde hanteert door het parlement pas bij de uitvoering van plannen op de hoogte stellen. Foto: dWT PARAMARIBO - “De regering zal moeten leren af te stappen van steeds een omgekeerde werkwijze te hanteren, dingen te doen en pas bij de uitvoering het parlement op de hoogte te stellen.” DOE-fractieleider Carl Breeveld is niet onder de indruk van de dringende opmerking van zijn NDP-collega André Misiekaba dat hij zich niet kan voorstellen dat iemand geen voorstander zou zijn van de invoering van een nieuwe ID-kaart. Misiekaba heeft zich donderdag nadrukkelijk uitgesproken tegen de kritiek al zou de regering met de introductie van een pas van hoge technologische kwaliteit de verkiezingen van 2020 willen manipuleren. Misiekaba heeft dan ook alle fracties opgeroepen mee te werken aan goedkeuring van het wetsontwerp waarin alles over de nieuwe wet is geregeld. Breeveld zegt dat dit inderdaad een goed project genoemd mag worden en dat het bovendien ook echt nodig is dat de huidige ID-kaart wordt vervangen door een professionele. "Maar de toegepaste werkwijze komt niet goed over en dan ontstaat natuurlijk wantrouwen en komt er kritiek wanneer de regering al bezig is met de 'uitvoering 'van een wet die nog niet is goedgekeurd door het parlement." Breeveld: "Het is een omgekeerde volgorde die de regering hanteert. Dit hebben we ook gezien in de kwestie Alcoa. Ik hoop dat dit patroon wordt verlaten."Overigens hebben ook andere oppositieleden zich kritisch uitgelaten, hoewel zij ook spreken van een goed project. Maar ze benadrukken dat de regering eerst in het parlement het voornemen moet bespreken. De oppositie is onder andere kritisch over de investeringen rond dit project en wil weten aan wie er is betaald. Het is overigens niet de eerste keer dat Breeveld de 'omgekeerde' werkwijze van de regering bekritiseert. Bij de behandeling van de wet voor het instellen van een Nationalal Productiviteitscentrum had hij dit al gedaan. Mede door miskenning van het parlement door de regering had de oppositie toen vroegtijdig de vergadering verlaten.
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
Aldyr Schlee
16/11/2018 22:51 Aldyr Schlee Foto: GETTY SAO PAULO - De ontwerper van het Braziliaanse voetbaltenue is overleden. Aldyr Schlee won in 1953 een ontwerpwedstrijd die was uitgeschreven door een krant. De toen 19-jarige Schlee kreeg ongeveer 4300 euro voor het winnen van de wedstrijd. Tot dan toe speelde het Braziliaanse voetbalteam in een wit shirt en een blauwe broek. De Braziliaanse voetbalbond schaamde zich zo voor het verlies van de WK-finale van 1950 tegen buurland Uruguay dat ze de herinnering daaraan wilde uitwissen. Aan de ontwerpwedstrijd werd de voorwaarde toegevoegd dat het nieuwe tenue de kleuren van de Braziliaanse vlag in zich moest hebben. Het werd uiteindelijk het nu iconische gele shirt met groene randen, blauwe broek en witte sokken. Op het eerstvolgende WK in 1954 in Zwitserland haalde Brazilië de kwartfinale. Vier jaar later werden ze wel wereldkampioen. Ze moesten in de finale wel in het blauw spelen, omdat de medefinalist, gastland Zweden, al in het geel uitkwam. In totaal werd Brazilië vijf keer wereldkampioen voetbal geworden sinds de invoering van het tenue. Dat is meer dan welk ander land ook. Aldyr Schlee overleed op 83-jarige leeftijd aan huidkanker. Hij was naast ontwerper van het shirt van het nationale team ook schrijver, journalist en leraar. Voor de vriendschappelijke wedstrijd Brazilië-Uruguay, vandaag in Londen, werd stilgestaan bij zijn overlijden. NOS.nl
za, nov 17, 2018
Bron: De Ware Tijd
‘Lichtpunt in herstel Surinaamse economie'
16/11/2018 21:45 PARAMARIBO - IMF ziet lichtpunten uit het herstel van de Surinaamse economie. Dit kwam vrijdag naar voren in een bestuursvergadering van het IMF waarbij het Suriname rapport over de recente economische ontwikkelingen en beleidsvooruitzichten zijn behandeld, meldt het NII. De analyse betreft de periode 2016-2018 en de verwachtingen voor 2019 en erna. Bestuursleden of Executive Directors, die 189 landen vertegenwoordigen, gaven aan eens te zijn met de analyse van het IMF-staf team en spraken ook steun uit voor de beleidsvoornemens van de Surinaamse autoriteiten. Het IMF-team onder leiding van missiehoofd Ali Alichi geeft in het rapport aan dat Suriname herstelt van de diepe recessie van 2015-16, de groei weer positief is, de inflatie is teruggebracht tot enkelvoudige cijfers, de reële rente is gestegen en de externe positie is versterkt. Het team wijst erop dat de economie sterk afhankelijk blijft van de minerale sector en dat fiscale, monetaire en banksector kwetsbaarheden nog aanwezig zijn. Als hoofdaanbeveling stelt het staf team, dat gerichte acties vereist zijn om de begrotingspositie op een duurzaam pad te brengen, het monetaire kader te moderniseren, het bankwezen te versterken en de basis te leggen voor sterke, duurzame groei. Het rapport bevat tevens de gedachtenuitwisseling en beleidsdiscussie die met de autoriteiten is gevoerd. Het eerste punt waarover instemming bestaat is dat de economie van Suriname na een diepe recessie is gestabiliseerd en dit een raam opent om langdurige problemen aan te pakken. De stabilisatie van de economie creëert een kans om de centrale uitdagingen in de vorm van de zwakke begrotingssituatie en een hoge overheidsschuld, de zwakke plekken in de banksector en de nodige economische diversificatie en structurele hervormingen aan te pakken. De instelling van InvestSur wordt als een mijlpaal ervaren en ook het bestuur moedigt aan dat de rol van InvestSur succesvol wordt uitgevoerd. Als tweede is geopperd dat de externe positie is verbeterd door de toename van de export van goud maar vooralsnog kwetsbaar blijft vanwege het volatiele karakter van de internationale grondstoffenprijzen en zolang de exportbasis eenzijdig blijft. Het geschikte antwoord zowel voor het staf team als de autoriteiten is een voortgaande diversificatie van de economie, waartoe de randvoorwaarden aangesterkt dienen te worden, zoals verbetering businessklimaat, oplossen van financieringsbelemmeringen voor de private sector en een stabiele macro-economie. De autoriteiten zien echter meer heil in een stabiele wisselkoers, dan een volledig zwevende, zolang er echter sprake is van voldoende vreemde valutaliquiditeit en een import-dekkende deviezenreserve. De autoriteiten en het IMF zien ook uitdagingen in het verlengde van het overheidsfinanciën beleid, het schuldenbeleid en het internationale investeringsbeleid. Voor het overheidsfinanciën beleid is de sleutel het creëren van een gebalanceerde oplossing voor de vele uitdagingen. De overheidsschuld in relatie tot het BBP is hoog en dient te worden verminderd, zonder de ruimte voor nodige investeringen op te offeren. Uitgaven prioritering is daarom essentieel en het voorkeur geven aan groei-gerichte kapitaalsinvesteringen. Het aangaan van leningen tegen zachte voorwaarden en het vroeger aflossen van dure leningen passen ook binnen deze strategie. Voorts is de overheid het eens met de introductie van een medium-termijn anker voor fiscaal beleid, zoals het tekort van de niet-minerale sector, en een afstemmen tussen de besparingen via het spaar- en stabilisatiefonds met het medium-termijn schuldentraject en met de planning van ontwikkelingsinvesteringen. In de diepte van het overheidsfinanciën beleid zijn het treffen van inkomstenverhogende maatregelen en het terugdringen van de stijgende loonkosten en de uitgebreide subsidies de prioriteiten waarover de autoriteiten en de staf het eens bleken. De overheid benadrukte haar committering aan de BTW en andere inkomstenbronnen, zoals de rij- en voertuigen belasting, evenals de hantering van het medium-termijn fiscaal ijkpunt op basis van de primaire balans voor de niet-minerale sector. De staf stelde dat de risico's voor de vooruitzichten op de korte termijn in evenwicht zijn, maar voor de middellange termijn kunnen toenemen. Een groei-economie is daarom noodzakelijk en de meest essentiële voorwaarde om fiscale en externe risico's te verminderen. Hierover zijn de autoriteiten en het IMF het volledig eens. Tijdens haar vergadering moedigde het IMF-bestuur het land aan om het huidige economische klimaat te gebruiken om beleidsbuffers op te bouwen, de veerkracht te vergroten en een gediversifieerde en duurzame groei te bevorderen.
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd
Georginio Wijnaldum viert zijn doelpunt.
16/11/2018 20:41 Georginio Wijnaldum viert zijn doelpunt. ROTTERDAM - Het Nederlands elftal heeft vrijdag in De Kuip met 2-0 van wereldkampioen Frankrijk gewonnen. Door de zege is de ploeg van bondscoach Ronald Koeman zeker van handhaving in divisie A van de Nations League en het maakt zelfs nog kans op groepswinst. Georginio Wijnaldum zette een sterk Oranje op slag van rust op een 1-0-voorsprong. Ook in de tweede helft was Nederland beter dan Frankrijk en in de slotseconden bepaalde Memphis Depay uit een strafschop de eindstand. Nederland heeft nu na drie wedstrijden zes punten en dat is er één minder dan Frankrijk, dat aan kop gaat in groep 1. De Fransen hebben hun vier wedstrijden echter al gespeeld en dus heeft Nederland maandag in Gelsenkirchen genoeg aan een gelijkspel tegen Duitsland - dat nu zeker is van degradatie naar divisie B - voor groepswinst en daarmee een plek in de finaleronde van de Nations League In die finaleronde strijden de beste vier landen uit divisie A om een ticket voor de play-offs voor het EK van 2020. Oranje kan het EK uiteraard ook halen via de reguliere kwalificatie. Door de zege op Frankrijk is Nederland zeker van een plek in pot 1 bij de loting daarvoor in december. NU.nl
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd
Behandeling moordzaak uitgesteld
16/11/2018 19:37 - Van onze redactie PARAMARIBO - De strafzaak tegen de 22-jarige Ravella H.is na een korte voortgang uitgesteld. De vrouw staat terecht voor de moord op haar 21-jarige exvriend Shakur Mercus op 7 februari van dit jaar. Officier van justitie Claudia Bruining vertelde de rechter donderdag dat het Openbaar Ministerie nog wacht op de onderzoeksresultaten van het psychiatrisch rapport voor een verdere beoordeling. Advocaat Raoul Lobo vroeg de rechter om wat meer ruimte om een door de vervolging overhandigde analyse van telefoon- gesprekken goed te bestuderen. De magistraat vertelde de verdachte dat zij de zaak kort uitstelt tot 6 december, omdat het geding zo niet verder behandeld kan worden. Eerder is het onderzoek in deze strafzaak al in gedrang gekomen. Het psychiatrisch rapport kon vanwege de staking van psychologen en psychiaters namelijk niet geleverd worden. De verdachte vertelde eerder dat zij door het proces gefrustreerd raakt. Ze probeerde de rechter bij de vorige zitting er van te overtuigen dat zij het slachtoffer niet opzettelijk om het leven had gebracht. Ravella H. vertelde dat zij op de avond van het geval werd opgehaald door Shakur. Na een woordenwisseling in zijn dienstauto verwondde zij hem met een mes in de borststreek. Zij stapte op zijn verzoek bij een pompstation aan de Axwijkstraat uit en ging naar huis. Nadat Ravella uitstapte, reed Shakur Mercus naar het politiebureau aan de Wilhelminastraat waar hij in elkaar zakte en overleed. Enkele getuigen die eerder gehoord werden door de rechter verklaarden dat Ravella H. het slachtoffer met de dood bedreigde. De benadeelde zou ze hebben verteld dat de verdachte hem van kant wilde maken, omdat hij hun relatie had stopgezet. Hij werd bespioneerd door de verdachte die hem duidelijk maakte dat zij iets van plan was. De beklaagde zei dat de getuigen een verkeerd beeld over haar hebben. Het gaat volgens haar slechts om een woordenwisseling die verkeerd afliep. Ze vertelde de rechter dat zij geslagen werd door het slachtoffer. Hierop zou ze woedend gereageerd hebben door hem te steken met een mes.
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd
De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud van deze schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.
16/11/2018 18:00 De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud van deze schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald. Sinds een jaar geleden per 1 november 2017 zijn de poliklinieken van Washabo, Apura, Tapuripa, Donderskamp, Corneliskondre en Kalebaskreek in opdracht van de president van Suriname overgenomen door het Mungra Medisch Centrum te Nickerie. Let wel de opdracht kwam niet van de minister van Volksgezondheid, maar van de president. Het bestuur van de Medische Zending (MZ) stond voor een voldongen feit. Blijkbaar is de propagandaspreuk ‘meedenken, meebeslissen en meedoen' al lang vergeten. Op Washabo bevestigde de kapitein van het dorp me deze week nog dat er geen dorpsvergadering over deze gewichtige beslissing is gehouden. De overname was ook voor hen een verrassing. Wat is er aan deze plotselinge beslissing of mogen we zeggen "coup" voorafgegaan? Sinds de MZ tientallen poliklinieken in ons bosland heeft gebouwd en beheerd, is er een overeenkomst met de overheid dat de MZ verantwoordelijk is voor alle éénmalige kosten, zoals de bouw van de poliklinieken en woningen voor het personeel, de inventaris en transportmiddelen. De variabele kosten, zoals salarissen, medicijnen en bijvoorbeeld brandstof worden door de overheid betaald in de vorm van subsidie aan de MZ. Die subsidie kwam vaak mondjesmaat en soms erg laat. Soms moest er gedreigd worden met staking om betaling af te dwingen. De laatste jaren werd een deel van de goedgekeurde subsidie helemaal niet uitbetaald. Dat de serviceverlening van de MZ aan de bevolking hieronder noodgedwongen moest lijden is niet verwonderlijk. In De Nationale Assemblee werd herhaaldelijk geklaagd dat de MZ geen goede service verleende, zonder de gedeeltelijke en late betaling door de overheid erbij te vermelden. Over 2017 was de begroting van de MZ voor de ruim 55 poliklinieken in het gehele bosland SRD 33 miljoen. Deze begroting is voor SRD 27 miljoen door DNA goedgekeurd. Uiteindelijk heeft de MZ slechts ruim SRD 22 miljoen ontvangen van de overheid. Dat is dus SRD 5 miljoen minder dan het goedgekeurde bedrag. Een kind kan begrijpen dat je dan bij de uitvoering van je werk in grote problemen komt. Vooral als je in aanmerking neemt dat je op de betaling van de salarissen niet kunt bezuinigen. Het grote tekort gaat dus drukken op aanschaf van medicijnen, brandstof en preventieve zorg. Zo is het niet betalen van de goedgekeurde begroting dus de oorzaak dat de Medische Zending zijn dienstverlening slechts gedeeltelijk kon waarmaken. Dezelfde overheid zegt dan dat MZ haar werk niet goed doet en neemt daarom - zonder overleg - haar poliklinieken in West-Suriname over. Dat is wat er gebeurd is met de zes poliklinieken van de Medische Zending in West-Suriname. Het zou niet meer dan redelijk zijn dat het Mungra Medisch Centrum de Medische Zending financieel vergoedt voor de poliklinieken en de woningen voor de gezondheidsassistenten, die zij abrupt heeft overgenomen en waarvoor zij nooit een cent betaald heeft. Pater Toon Boslandpater West-Suriname
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd
‘Karanza' legt spontaan verklaringen af
16/11/2018 16:33 - Van onze redactie PARAMARIBO - Christiaan K. alias Karanza leek het verhoor van kantonrechter Siegline Wijnhard niet serieus te nemen. Hij glimlachte vanaf het moment van zijn aankomst en lachte enkele keren tijdens de vragenronde van de magistraat. Toen hij werd afgevoerd door de deurwaarder werd hij tot orde geroepen door de magistraat, omdat hij luidkeels lachte, handgebaren maakte en wees in de richting van het publiek. De beklaagde staat terecht voor een aantal feiten waaronder diefstal, bedreiging met de dood, het neersteken van een man en zware mishandeling. De rechter vroeg Christiaan K. waarom hij voor haar staat en de strafbare feiten heeft gepleegd. Hij antwoorde hierop glimlachend dat hij voor elk van deze feiten een reden had. "Die ene man heb ik aangevallen, omdat hij met iets zwaaide en voorbij mij liep, hij hinderde mij. Ik wilde hem een les leren. Die winkelier heb ik bedreigd, omdat hij commentaar leverde en mij beschuldigde van diefstal en die andere man heb ik gestoken nadat we aan het bekvechten waren. Die andere dingen heb ik ook gedaan." De rechter reageerde versteld en vroeg de verdachte als hij de ernst van zijn handelingen niet inziet. "Die man die je hebt neergestoken was toch in een hangmat. Hoe dan? Zo bekvechten? Ik snap je niet." De vervolgingsambtenaar had geen vragen voor Christiaan K. en keek vol verbazing naar de man terwijl hij spontaan verklaringen aflegde op vragen van de rechter. Op verschillende momenten vertelde de beklaagde dat hij niet goed begrepen werd door zijn slachtoffers. Christiaan K. had ook moeite om uit zijn woorden te komen en werd gedurende zijn getuigenis meerdere keren gevraagd om zijn verklaringen te verduidelijken of herhalen. Christiaan K. is niet voor het eerst ingesloten voor het plegen van soortgelijke strafbare handelingen. De beklaagde die een bekende rapper is in de samenleving kreeg enkele jaren geleden een zenuwinzinking en vertoont sindsdien raar gedrag. De zaak wordt op 6 december verder behandeld.
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd
Philomena Bijlhout
16/11/2018 14:00 - PS Philomena Bijlhout Deze week gaf de nieuwe directie van de SLM de opdracht om de kantoorruimte van de bond van personeel (BP) te ontruimen wegens gebrek aan ruimte. In september was er ook al de kwestie tussen de bond en de top in verband met de afstoting van hotel Residence Inn, omdat het niet winstgevend was. De directie verweet de bond onbetrouwbaarheid en het lekken van informatie. Feit is dat wij, de passagiers, al jarenlang dure tickets betalen op de route Paramaribo/Amsterdam v.v. Wij zijn de dupe van beleid waar zowel de directie als de bond op aangesproken kan worden, omdat zij worden betaald uit de opbrengsten. De passagiers zijn de melkkoeien op stal die aan de automatische melkmachine staan van al die vliegmaatschappijen op de Suriname-route zoals de KLM, SLM en nu ook TUI die samenwerkt met de SLM. Kent u de techniek bij het robot melken van de koeien? De koe loopt zelf naar de melkstal (het boekingskantoor), de machine sluit zich aan (u reserveert) en de koe wordt gemolken (u betaalt). De koe heeft geen keuze want die moet zijn melk kwijt (u moet reizen vanuit Suriname v.v. om heel veel redenen). En weet u waar de hoogste kosten voor worden betaald bij deze melkmethode? Voor de aanschaf van de machine. Die koop je voor een scherpe prijs maar voor het onderhoud en de vervangende onderdelen wordt de volle mep betaald. De fabrikant en dealer van deze melkmachines (net als bij de vliegtuigdealer) hebben voor de duur van enkele jaren weer een goede vaste klant binnengehaald voor het onderhoud. U betaalt ook mee aan deze servicebeurten en voor het tijdelijk inhuren van de vervangende machine. En toch vlieg ik trouw met de SLM. Betaal extra voor de comfort class, omdat ik rust en meer beenruimte wil. Maar de SLM presteert het om onaangekondigd een andere machine in te zetten waar helemaal geen comfort class, noch beenruimte is terwijl ik er wel voor heb betaald. Nu werkt het bedrijf samen met vliegmaatschappij TUI. Maakt het wat uit in de kosten voor een ticket? Nee, hoewel iemand vertelde dat haar zoon voor bijna vierhonderd euro een ticket heeft gescoord bij TUI. Dus keek ik op hun site. Maar ook bij TUI zult u voor een ticket naar Suriname in het hoogseizoen, net als bij de KLM en de SLM, de hoofdprijs betalen. Dit moet echt eens een keer afgelopen zijn. En toch staan we massaal, net als die koeien, aan de melkrobotmachine, omdat we nu eenmaal op en neer moeten vanwege familie en andere verbanden. Ik geloof echt niet dat deze vliegmaatschappijen hun bestaansrecht ontlenen aan de vele toeristen die zij vervoeren naar Suriname. De grootste hap zijn passagiers met Surinaamse roots. Net als de koeien moeten ook zij verplicht aan de machine om gemolken te worden als de last te zwaar wordt. En aangezien de SLM, KLM en nu dus ook TUI het monopolie hebben op de route, maakt men nog steeds misbruik van deze machtspositie. Iemand zei het zo: "Ze weten dat iedereen hun familie wil zien of terug wil naar hun roots en thuisland. Dus misbruiken zij het feit dat zij de enige zijn die het aanbieden". Wist u dat de KLM in september 2003, 9 procent van haar aandelen in TUI heeft verkocht? Blijkbaar is alles meer verbonden aan elkaar dan we kunnen bevroeden en is de huidige combinatie TUI/SLM nu de toverformule. Ooit eerder was het de combinatie KLM/SLM in de jaren zeventig. Daarnaast voert de SLM-crew in het hoogseizoen in Europa ook vluchten uit voor TUI en bemensen zij de TUI vluchten naar Suriname en andersom. Het is grof dat dit zo doorgaat met die hoge prijzen. Op hoogtij- en feestdagen wil iedereen bij familie zijn. Wanneer gaat deze grofheid nou eindelijk eens ophouden?.
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd
COMMENTAAR: Ambassadeur, statussymbool?
16/11/2018 12:00 LEDEN VAN DE parlementaire commissie die samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe wet maken over de wijze waarop het land moet worden vertegenwoordigd door ambassadeurs en ambtenaren in algemene dienst in het buitenland, zijn voorstander van de aanscherping van regels. Opeenvolgende regeringen zijn niet tevreden over het functioneren van ambassadeurs. De grootste klacht is dat sommigen zich niet of niet voldoende inzetten om bijvoorbeeld handels- en culturele relaties te bevorderen tussen het land waar zij zijn gedetacheerd en Suriname. Door de passieve houding op de meeste buitenlandse posten is er absoluut geen sprake van een win-win situatie. Is de eerder aangekondigde sanering van de vertegenwoordigingen in het buitenland uitgevoerd en zo ja wat is het resultaat. Veeleer bestaat de indruk dat op veel buitenlandse posten van Suriname de mensen mooi weer spelen met hun status en leven als een luis op een zeer hoofd. Het is daarom toe te juichen dat het aanstellen van personen op buitenlandse posten wordt geordend. De regering moet daadkracht tonen en eindelijk kiezen voor nationale belangen door bij benoemingen het landsbelang te laten prevaleren en niet het partijbelang, zoals nu nog te vaak gebeurt. Door de huidige werkwijze hebben de vertegenwoordigers ruime bewegingsvrijheid om naar eigen inzichten te handelen, in plaats van het regeringsbeleid uit te voeren. Eenduidigheid in denken en doen moet met grote voortvarendheid worden gerealiseerd. Parlementaire oppositie en coalitie werken nauw samen om op één lijn te komen over het buitenlandbeleid. Ze willen beiden dat uit diplomaten en consuls het uiterste wordt gehaald. Hoe anders is het met de ambtenaren op Surinaamse bodem. Het mag teleurstellend genoemd worden dat oogluikend wordt toegestaan dat het leger spookambtenaren alsmaar groter wordt. Hiermee gaat veel kader verloren. Deze ambtenaren schamen zich niet om salaris te ontvangen waarvoor zij geen tegenprestatie hebben geleverd. Bovendien hebben velen van hen, omdat ze niet op kantoor (hoeven te) verschijnen een tweede baan. Kennelijk hebben deze overheidswerkers vrede met de situatie. Ze missen het karakter om via de rechter af te dwingen dat ze daadwerkelijk worden ingezet, ondanks hun politieke gezindheid, want dat is vaak de oorzaak van hun situatie. De regering moet beseffen dat met haar onethisch handelen mensen de mogelijkheid wordt onthouden zich in te zetten voor het land. Het mag zo niet verder, maar of met de verkiezing in zicht dit zal veranderen? De kans is groter dat het al oververzadigde ambtenarenkorps nog verder zal uitdijen.
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd
Klanten blijven Digicel trouw
16/11/2018 10:13 - Gilliamo Orban PARAMARIBO - “Ik dacht dat er geen einde zou komen aan gratis Facebook. Ik was daarom echt verbaasd toen ik een sms-bericht kreeg dat hiermee wordt gestopt.” Dat zegt Gilliano Moekaram die een jaar terug speciaal voor Digicel koos om gebruik te kunnen maken van de speciale Facebook-service. Klanten konden zonder data te hoeven aanschaffen op het sociale media netwerk. Dinsdag kreeg Moekaram het bericht dat de volgende dag die service zou stoppen. "Wat gebeurt er met Digicel, dacht ik. Ik kon door gratis Facebook met messenger bellen naar familieleden en vrienden en had hiervoor geen beltegoed nodig." Hij hoopt dat dezelfde actie spoedig wordt heringevoerd. "Digicel wanneer weer?", vraagt hij zich af. Moekaram heeft nog niets gemerkt van de nieuwe actie die het bedrijf heeft aangekondigd. Echter, de jongeman blijft trouw aan het telecommunicatiebedrijf. "Ik duim dat het met iets groots komt, dan kunnen we misschien de gratis Facebook vergeten." Ook Aartie Poeran wil weten wat in de plaats komt van de Facebook-actie. Ook voor haar was dát enkele jaren terug de directie aanleiding om een mobiele telefoon van Digicel aan te schaffen. "Ik voel me bedrogen, omdat Digicel ons nooit heeft gezegd dat het om een tijdelijk promotie ging", reageert ze.Poeran toont het sms-bericht dat ze maandag van de telecomprovider ontving: "Gewaardeerde klant, de gratis Facebook-promotie eindigt op 14 november. We hopen dat je hebt genoten. Houd je gereed voor de volgende grote promotie van 15 november", staat in het bericht. Echter, Maliasa Kwakoe heeft niet gemerkt dat die service bij haar is gestopt, ondanks ze dat op sociale media heeft vernomen. Ze is wel in ongewisse. "Ik duim dat ze hiermee doorgaan, maar ik verwacht ook dat elk ogenblik de gratis Facebook zal stoppen", zegt Kwakoe. Ook zij voelt zich misleid door het telecommunicatiebedrijf. Ze is er zeker van dat de actie een hele tegemoetkoming was voor personen die niet vaak beltegoed kunnen kopen. "Ik hoef geen internet te hebben om iemand te chatten en dat is een hele grote hulp." Vragen van de krant, die vanaf dinsdag aan woordvoeder Eugenie Haynes van Digicel zijn verstuurd, bleven tot het ter perse gaan van deze editie onbeantwoord.
vr, nov 16, 2018
Bron: De Ware Tijd