Nieuws Suriname – De Ware Tijd

-- Berichten van vandaag.
‘Aankomende leerkrachten zwak in Nederlands'
16/07/2018 07:51 - Naomi Hoever PARAMARIBO - "Studenten van de opleiding ‘De nieuwe leerkracht' zijn zwak in de Nederlandse taal." Tot deze conclusie komt Hortence Promes, directeur van het SPI, het grootste pedagogische instituut van het land. De examenresultaten zijn woensdag bekend geworden en veel studenten moeten een herexamen doen voor het vak Taal en Communicatie. Aankomende leerkrachten beheersen niet de basisbegrippen die zij al op de lagere school hadden moeten kennen, zegt de SPI-directeur. Zij wijt de lage cijfers voor het vak Taal en Communicatie aan de houding van de hedendaagse studenten. "Ze kunnen het wel, maar hebben een attitudeprobleem." De kwaliteit van de leerkrachten die uiteindelijk afgeleverd worden, is volgens haar goed, maar vorig jaar was de output beter. Promes is van mening dat studenten nu anders ingesteld zijn dan vroeger. "Ze willen niet studeren." Motivatie speelt een belangrijke rol. Van de 186 studenten die dit jaar examen hebben gedaan bij de opleiding 'De nieuwe leerkracht' van het SPI zijn 89 direct geslaagd terwijl 56 herexamen doen en 41 zijn afgewezen. De opleiding is gericht op wat een leerkracht moet kennen en kunnen om op een basisschool te werken. Voorheen was het vertrekpunt de kennis van studenten in een reeks vakken. De opleiding Kweek A en Kweek B tot leerkracht voor het basisonderwijs was verworden tot een vangnet voor leerlingen die geen andere studiemogelijkheid hadden. De instapeisen waren behoorlijk laag en de opleiding genoot bij de burgerij nauwelijks aanzien. De vernieuwing wordt sinds oktober 2012 gefaseerd doorgevoerd op de pedagogische instituten SPI, ACI en CPI. De opleiding begon als een middelbare beroepsopleiding, maar zal in de eindfase overgaan in een hogere beroepsopleiding.
ma, jul 16, 2018
Source: De Ware Tijd
Digicel in zwaar weer
16/07/2018 06:04 - Van onze redactie PARAMARIBO - Telecomprovider Digicel zit nog steeds in zwaar weer. Kredietbeoordelaar Moody's heeft de beoordeling van het bedrijf bijgesteld van B2 stabiel naar B2 negatief. De vooruitzichten van de provider worden negatief beoordeeld, omdat Digicel vanaf 2020 behoorlijke leningen moet aflossen, terwijl daar vooralsnog geen inkomsten tegenover staan. Het bedrijf is nu begonnen enkele panden ten verkoop aan te bieden. Digicel is de grootse telecom-operator in de regio en in Suriname de tweede naast Telesur, nadat het Curaçaose Uniqa over de kop ging. Volgens de Surinaamse wetgeving mogen er drie providers in het land zijn, maar na het vertrek van Uniqa werd het gat niet opgevuld. Nu blijkt Digicel blijvend in zwaar weer te zijn. Ongeveer twee jaar geleden werd internationaal bekend dat er problemen zijn, welke het bedrijf ertoe brachten om wereldwijd haar werknemersbestand met 25 procent terug te brengen. Ook in Suriname rolden koppen en naar verluidt is dat proces nog gaande. De krant werd, toen hierover informatie werd gevraagd, verwezen naar de woordvoerder op Jamaica, die echter geen afdoend antwoord kon geven op de vraag of ook in Suriname meer werknemers afgevloeid zullen worden. Het bedrijf heeft grote financiële inspanningen moeten plegen om de grootste te worden in de regio. Blijkens internationale berichten moet het in 2030 ongeveer 2 miljard US dollar aan leningen aflossen, gevolgd door een andere lening van 1,3 miljard US dollar. In de regio wordt met ingehouden adem gekeken naar wat Digicel zal doen, aangezien het bedrijf in 22 van de 31 markten marktleider is. De weerslag kan in deze landen groot zijn, als de provider straks niet in staat blijkt aan haar financiële verplichtingen te voldoen. In Suriname zal deze situatie slechts Telesur in de kaart spelen, aangezien er geen andere dienstverleners zijn in de telecommunicatie. Nu is slechts de verwachting naar beneden bijgesteld, maar het is niet uitgesloten dat de rating verder omlaag gaat als in het komende jaar het bedrijf geen betere cijfers en vooruitzichten op tafel legt. In reactie op het negatieve nieuws hield Digicel het tegenover de regionale pers op een verklaring dat Moody's de creditrating niet heeft verlaagd en dat Digicel zich ertoe verplicht heeft de schuldenlast te verminderen. Het bedrijf hoopt in het eerste kwartaal het grootste deel van het reeds aangeboden onroerend goed te hebben verkocht, waardoor verlichting zal ontstaan. Ondertussen wordt in de regio, waar Digicel de grootste telecom-aanbieder is, de adem ingehouden en zit in Suriname Telesur op het vinkentouw.
ma, jul 16, 2018
Source: De Ware Tijd
Boeren Saramacca solidair met Actiecomité Alcoa
16/07/2018 00:04 - Van onze redactie Foto: dWT Archief PARAMARIBO - Boeren uit Saramacca verenigd in het Boerencollectief Wayambo en die van de Gangarampandayweg hebben zich solidair verklaard met de belangenstrijd van bewoners te Acaribo, met plantage en grondeigenaren in het district Para en met het Actiecomité Alcoa. De boeren stellen in een verklaring dat de overheid steeds het leefmilieu en de belangen ondergeschikt maakt aan privébelangen van sommige personen en bedrijven. Het maakt de overheid volgens de boeren niet uit als het gaat om bewoners en grondeigenaren waar nu het stuwmeer staat of de plantages in het district Para. Ook maakt het kennelijk niet uit of de belangen van de bewoners uit dorpen die nu zijn afgegeven in concessies aan bedrijven geschaad worden. Ook de belangen van personen in Paramaribo waar goudopkopers en verwerkers actief zijn laten de overheid koud. Eveneens schijnen de belangen van de bewoners in het Coppenamegebied in Coronie en die van de boeren in Saramacca waar Staatsolie actief is de autoriteiten niet te deren. In de verklaring wordt gesteld dat het nationale belang en het zelfbeschikkingsrecht om de eigen gebieden tot ontwikkeling te brengen, loze kreten zijn geworden. De overheid is niet alleen een maanlandschap aan het creëren, ze is ook bezig een gifballon boven het land op te blazen met giftige stoffen zoals kwik, cyanide en methaan. Die ballon zal binnen niet al te lange tijd uit elkaar spatten. Verwijzend naar de Brokopondo-overeenkomst stellen de boeren dat niet mag worden toegestaan dat de beleidsmakers Alcoa en haar dochteronderneming Suralco, helpen bij het vertrappen van deze wet. De boeren die nu verwikkeld zijn in een dispuut met Staatsolie doen een beroep op het Actiecomité Alcoa om er alles aan te doen om de ontmanteling van de aluinaardefabriek te stoppen. Daarnaast moeten alle internationale organisaties op de hoogte worden gesteld van wat zich in Suriname aan het afspelen is met het milieu en in het bijzonder het leefklimaat.
ma, jul 16, 2018
Source: De Ware Tijd
-- Berichten van gisteren of eerder.
Scheidsrechter Nestor Pitana heeft de handsbal van Ivan Rakitic teruggekeken en besluit een strafschop te geven aan Frankrijk.
15/07/2018 20:38 Scheidsrechter Nestor Pitana heeft de handsbal van Ivan Rakitic teruggekeken en besluit een strafschop te geven aan Frankrijk. Foto: AFP MOSKOU - De invoering van de videoscheidsrechter op het WK leidde tot twintig beslissingen. Scheidsrechter Nestor Pitana heeft de handsbal van Ivan Rakitic teruggekeken en besluit een strafschop te geven aan Frankrijk. FIFA-voorzitter Gianni Infantino is van mening dat het spel eerlijker is geworden. Na afloop van de finale tussen Frankrijk en Kroatië (4-2) was niet iedereen dat met hem eens. De Argentijnse arbiter Nestor Pitana zag bij een gelijke stand (1-1) aanvankelijk niet dat Ivan Perisic de bal op een hand kreeg na een hoekschop van Antoine Griezmann. Na een seintje van de videoscheidsrechter besloot hij het moment toch nog een op televisie te bekijken. Hij floot na bijna twee minuten alsnog voor een strafschop, die Griezmann benutte. Dat leidde tot veel discussie. "Die strafschop kan je in een WK-finale niet geven", mopperde bondscoach Zlatko Dalic van Kroatië. Hij kreeg bijval van onder meer de Engelse analist Gary Lineker en Yussuf Poulsen. "Voetballers moeten dus hun arm eraf laten hakken", concludeerde de international van Denemarken. Pitana kreeg ook bijval. "Zonder een videoscheidrechter was er geen strafschop gegeven", stelde de Zwitserse oud-scheidsrechter Urs Meier. "Maar de FIFA wilde gerechtigheid en die heeft het in de finale ook gekregen." De scheidsrechter stond na de finale ook ter discussie omdat hij Griezmann een vrije trap gaf die uiteindelijk de openingstreffer inleidde. De Franse aanvaller ging echter wel heel makkelijk naar de grond. Volgens de reglementen van de FIFA mag hij op zulke momenten geen steun krijgen van de videoscheidsrechter. Telegraaf.nl
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
‘Rusland moet opheldering geven over MH17'
15/07/2018 19:11 OTTAWA - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen hebben Rusland opgeroepen om opheldering te verschaffen over het neerstorten van het passagiersvliegtuig MH17. De Boeing werd op weg van Schiphol naar Maleisië in juli 2014 door een luchtdoelraket in Oost-Oekraïne neergehaald. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders. Het bewijsmateriaal van internationale onderzoekers dat het vliegtuig van Malaysian Airlines met een buk-raket van het Russische leger werd neergehaald is "overtuigend, significant en diep verontrustend". Moskou noemt het onderzoek ongeloofwaardig en geeft Oekraïne de schuld. Rusland moet volgens de G7 onmiddellijk in overleg gaan met Nederland en Australië en opheldering te geven over mogelijke schendingen van het internationaal recht, aldus de ministers in een gezamenlijke verklaring. Nederland leidt het onderzoek naar het ongeval omdat het overgrote deel van de slachtoffers van de ramp Nederlanders waren. 38 slachtoffers waren Australiërs. Eind mei riep NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg Rusland op om de verantwoordelijkheid voor het neerstorten op zich te nemen. Dinsdag is het vier jaar geleden dat het toestel werd neergehaald. Telegraaf.nl
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Grote partij drugs verbrand
15/07/2018 18:11 Foto: Ben Ong PARAMARIBO - De Narcotica-Brigade heeft zaterdag een grote partij illegale drugs verbrand, meldt de afdeling voorlichting van de politie. Het ging in deze om 625,5 kg cocaïne in poedervorm, 12.100 milliliter vloeibaar, 556 kg marihuana (yami), 517,3 gram methan (sukru) en 496 XTC pillen. Drugs die tussen februari tot en met juni dit jaar zijn onderschept. De drugsverbranding vond plaats onder toezicht van het Openbaar Ministerie en nam uren in beslag.
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
De scholen die het educatie materiaal van de Leescampagne al hebben ontvangen toonden zich aangenaam verrast met de geste. De directie van de Openbare school Derde Rijweg stond erop, dat de leerlingen de appreciatie van de school toonden aan oud-leerling mr. Chandra Algoe die een dankbaarheidsgebaar deed naar de school die haar mede vormde.
15/07/2018 16:13 - Van onze redactie De scholen die het educatie materiaal van de Leescampagne al hebben ontvangen toonden zich aangenaam verrast met de geste. De directie van de Openbare school Derde Rijweg stond erop, dat de leerlingen de appreciatie van de school toonden aan oud-leerling mr. Chandra Algoe die een dankbaarheidsgebaar deed naar de school die haar mede vormde. Foto: Stichting Pro humaniteit PARAMARIBO - Voorstanders van de leescampagne 2018 hebben educatie materiaal aan de Stichting Prohumaniteit geschonken ten behoeve van diverse onderwijsinstellingen. Dit in het kader van de campagne. Het gaat om: Glenn Nasy van Naskip, de Baitali Group N.V, estheticienne Nita Olf Landvreugd en Ir. Henk Ramdit, ondernemer Kamairo van Boekhandel Kasco en de mediadirecteuren James Lalmohamed en Anwar Llal Mohamed. Nassy deed een gebaar naar onder andere de faculteiten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De Baitali Group N.V heeft de pedagogische instellingen en het Instituut voor de Opleiding van Leraren voorzien van de Leescampagne-producties. Estheticienne Olf-Landvreugd (83) nam de bibliotheek van het Cultureel Centrum Suriname voor haar rekening. Ondernemer Kamairo van Boekhandel Kasco en de mediadirecteuren James en Anwar Llal Mohamed deden hetzelfde. Ir. Henk Ramdit schonk het materiaal aan de Mulo-scholen in het district Para. De Stichting Prohumaniteit voert vanaf januari 2018 een Leescampagne. Door de leesboodschap, gedurende lange periode, op pedagogische, didactische, artistieke en creatieve wijze, via verschillende kanalen en expressievormen te etaleren, wordt getracht om het leesbewustzijn aan te wakkeren. De campagne bestaat uit verschillende onderdelen. Er worden regelmatig leesgedachten gepubliceerd in dagbladen. Radiostations brengen spots in de ether die de leesgedachte prikkelen. Televisiestations zijn gevraagd om met regelmatige intervallen in totaal 220 leesclips uit te zenden. Elf posters en bladwijzers horen erbij.
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
De scholen die het educatie materiaal van de Leescampagne al hebben ontvangen toonden zich aangenaam verrast met de geste. De directie van de Openbare school Derde Rijweg stond erop, dat de leerlingen de appreciatie van de school toonden aan oud-leerling mr. Chandra Algoe die een dankbaarheidsgebaar deed naar de school die haar mede vormde.
15/07/2018 16:13 - Van onze redactie De scholen die het educatie materiaal van de Leescampagne al hebben ontvangen toonden zich aangenaam verrast met de geste. De directie van de Openbare school Derde Rijweg stond erop, dat de leerlingen de appreciatie van de school toonden aan oud-leerling mr. Chandra Algoe die een dankbaarheidsgebaar deed naar de school die haar mede vormde. Foto: Stichting Pro humaniteit PARAMARIBO - Voorstanders van de leescampagne 2018 hebben educatie materiaal aan de Stichting Prohumaniteit geschonken ten behoeve van diverse onderwijsinstellingen. Dit in het kader van de campagne. Het gaat om: Glenn Nasy van Naskip, de Baitali Group N.V, estheticienne Nita Olf Landvreugd en Ir. Henk Ramdit, ondernemer Kamairo van Boekhandel Kasco en de mediadirecteuren James Lalmohamed en Anwar Llal Mohamed. Nassy deed een gebaar naar onder andere de faculteiten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De Baitali Group N.V heeft de pedagogische instellingen en het Instituut voor de Opleiding van Leraren voorzien van de Leescampagne-producties. Estheticienne Olf-Landvreugd (83) nam de bibliotheek van het Cultureel Centrum Suriname voor haar rekening. Ondernemer Kamairo van Boekhandel Kasco en de mediadirecteuren James en Anwar Llal Mohamed deden hetzelfde. Ir. Henk Ramdit schonk het materiaal aan de Mulo-scholen in het district Para. De Stichting Prohumaniteit voert vanaf januari 2018 een Leescampagne. Door de leesboodschap, gedurende lange periode, op pedagogische, didactische, artistieke en creatieve wijze, via verschillende kanalen en expressievormen te etaleren, wordt getracht om het leesbewustzijn aan te wakkeren. De campagne bestaat uit verschillende onderdelen. Er worden regelmatig leesgedachten gepubliceerd in dagbladen. Radiostations brengen spots in de ether die de leesgedachte prikkelen. Televisiestations zijn gevraagd om met regelmatige intervallen in totaal 220 leesclips uit te zenden. Elf posters en bladwijzers horen erbij.
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Modric beste speler WK
15/07/2018 15:11 Foto: Marca.com MOSKOU - Luka Modric is door de wereldvoetbalbond FIFA verkozen tot beste speler van het WK in Rusland. De Kroatische aanvoerder had een belangrijk aandeel in het bereiken van de finale, waarin de Kroaten met 4-2 verloren van Frankrijk. Modric volgt Lionel Messi op, die vier jaar geleden de Gouden Bal in ontvangst mocht nemen. Het is voor het zesde WK op rij dat de wereldkampioen niet de beste speler levert. De Braziliaan Romario was in 1994 de laatste speler die de wereldtitel en de Gouden Bal won. Kylian Mbappé, die wist te scoren in de eindstrijd, kreeg de prijs voor beste jonge speler van het toernooi. Beste doelman werd de Belgische doelman Thibaut Courtois. De Gouden Schoen voor topscorer ging naar de Engelsman Harry Kane, die zes goals maakte tijdens de eindronde. Spanje bleek de sportiefste ploeg. NOS.nl
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Frankrijk wereldkampioen voetbal
15/07/2018 14:11 Foto: AP MOSKOU - Frankrijk is zondag voor de tweede keer in de historie wereldkampioen voetbal geworden. In de finale in het Luzhniki Stadion in Moskou was de ploeg van bondscoach Didier Deschamps met 4-2 te sterk voor Kroatië. Halverwege leidde Frankrijk al met 2-1 door een eigen doelpunt van de Kroatische spits Mario Mandzukić en een benutte penalty van Antoine Griezmann. Tussendoor was Ivan Perisić trefzeker. Na rust werd de wedstrijd beslist door goals van Paul Pogba en Kylian Mbappé. Mandzukic strafte daarna nog wel een blunder van de Franse doelman Hugo Lloris af, maar de tweede Franse wereldtitel kwam niet echt meer in gevaar. Door de eindzege in Rusland komt Frankrijk, dat in 1998 in eigen land de eerste titel pakte, in aantal op gelijke hoogte met Uruguay (1930 en 1950) en Argentinië (1978 en 1986). Italië (1934, 1938, 1982 en 2006) en Duitsland (1954, 1974, 1990 en 2014) werden vier keer wereldkampioen en Brazilië was vijf keer de beste (1958, 1962, 1970, 1994 en 2002). Kroatië kan ondanks de nederlaag in de eindstrijd terugkijken op zijn beste WK ooit. In 1998 pakte het Balkanland, dat in 1993 lid werd van de FIFA, brons op het WK in Frankrijk. NU.nl
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Vierde Wimbledon-titel Djokovic
15/07/2018 13:31 Foto: AP LONDEN - Novak Djokovic heeft voor de vierde keer in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. De 31-jarige Serviër maakte in de eindstrijd korte metten met Kevin Anderson: 6-2, 6-2 en 7-6 (3). De Zuid-Afrikaan had in de halve finales in een monsterduel John Isner verslagen (26-24 in de vijfde set) en een ronde eerder Roger Federer geklopt. Eerder schreef Djoković Wimbledon in 2011, 2014 en 2015 op zijn naam en met zijn vierde eindzege op het heilige gras van Londen komt hij op gelijke hoogte met Anthony Wilding, Rod Laver en Reginald Doherty. Djoković bereikte voor het eerst sinds 2016 een Grand Slam-finale. Hij stond de laatste 1,5 jaar vaker naast dan op de baan vanwege een slepende elleboogblessure. Anderson kende een onvergetelijk Wimbledon. Hij stuntte in de kwartfinales tegen Roger Federer en trok in de halve finales na een marathonpartij aan het langste eind tegen John Isner (26-24 in de vijfde set). NU.nl / Telegraaf
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T)
15/07/2018 12:23 - Van onze redactie Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) Foto: dWT Archief PARAMARIBO - De vaargeul van de Surinamerivier moet dringend uitgebaggerd worden. De regering is naarstig opzoek naar financieringsmogelijkheden. De diepte van de vaargeul is al met een halve meter afgenomen. Met als gevolg dat bepaalde grote vrachtschepen de Jules Sedney Haven niet kunnen aandoen, meldt Radio 10 zaterdag in haar nieuwsuitzending. Volgens minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) lijdt de economie al schade, omdat het baggeren te lang op zich laat wachten. Hij vreest dat als er niet gauw een oplossing komt economische gevolgen, zoals stijgende winkelprijzen, niet te overzien zullen zijn. "Als je niet baggert, dan moeten de grote schepen eerst naar Trinidad en hun vracht overladen in kleinere schepen alvorens door te reizen naar Suriname. Dat brengt heel wat kosten met zich mee. Het heeft nu al effecten op de prijzen in de winkels", aldus minister Tsang. "Het uitbaggeren van de vaargeul van de Surinamerivier geeft ons alleen maar voordelen. De overheid wil dit graag aanpakken." Minister Tsang weet niet wat het probleem is, waarom men nog niet overgaat tot het uitdiepen. "Dit kan aan de financiering liggen. Het baggeren kost minimaal 145 miljoen US dollar en dat is niet niks."
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Etchica Voorn en Johan Fretz staan zondag in het Amsterdamse Bijlmerparktheater.
15/07/2018 09:07 Etchica Voorn en Johan Fretz staan zondag in het Amsterdamse Bijlmerparktheater. Foto: Facebook / Etchica Voorn PARAMARIBO - De Nederlandse uitgeverij In de Knipscheer presenteert in het kader van het Kwaku Summer Festival de muzikale theatervoorstelling ‘Dubbelbloed', met Etchica Voorn en Johan Fretz. Deze eenmalige opvoering vindt zondag plaats in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam. De twee Surinaamse Nederlanders hebben elk op hun eigen manier hun dubbelbloedigheid ter sprake gebracht, Fretz met zijn roman 'Onder de Paramariboom' en Voorn met haar biografische roman 'Dubbelbloed'. Zij brengen elk in twintig minuten haarscherp, met veel humor en zelfspot de zoektocht, de pijn en de eenzaamheid en verwarring aan het licht, meldt In de Knipscheer. "Ik vind het heel spannend om dit te mogen doen samen met Johan Fretz. Samen delen we onze ervaringen over onze dubbelbloedigheid. We gaan alle twee op onze eigen manier onze ervaring vertellen. Met muziek een lach en een traan, tenminste dat hoop ik", reageert Etchica Voorn. "Ik verheug me erop om het verhaal over mijn moederland nu te mogen delen met het Kwaku-publiek, een grote eer en het is altijd bijzonder om deze tori voor Surinaams-Nederlands publiek te spelen, omdat ik merk dat het vaak veel herkenning oproept", vult Johan Fretz aan. De muziek bij deze voorstelling wordt verzorgd door PieterJan Cramer van den Bogaart en Sarina Voorn.
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
De nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel maakt ook deel uit van de commissie die de nieuwe grondwet voorbereidt. Wanneer Cuba voor het eerst een minister-president krijgt, geeft de president niet langer leiding aan de regering.
15/07/2018 07:03 De nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel maakt ook deel uit van de commissie die de nieuwe grondwet voorbereidt. Wanneer Cuba voor het eerst een minister-president krijgt, geeft de president niet langer leiding aan de regering. Foto: Reuters HAVANA - De socialistische eilandnatie Cuba zal in een nieuwe versie van zijn grondwet privébezit beperkt erkennen. Openbaar bezit blijft wel de voorkeur genieten, schrijven de Cubaanse staatsmedia vandaag, zonder uit te weiden over de details. De rol van de vrije markt krijgt een plaats in de hervormde grondwet, die benadrukt dat buitenlandse investeringen van belang zijn voor de ontwikkeling van Cuba. De nieuwe grondwet garandeert vrijheid van religie en verbiedt discriminatie op basis van geslacht. Het is onduidelijk of het homohuwelijk in de toekomst mogelijk wordt. De Communistische Partij blijft wel de enige politieke macht in het land en het communisme de drijvende kracht achter de economie, met openbaar bezit als voorkeur. De nieuwe grondwet introduceert een voor Cuba nieuwe politieke functie, die van minister-president, schrijft het officiële internetplatform Cubadebate. Tot slot wordt de maximale zittingsperiode van presidenten beperkt tot maximaal twee ambtstermijnen van vijf jaar. Cuba's oud-president Raúl Castro (87) is voorzitter van de commissie die de grondwetwijziging voorbereidt. Hij blijft de leider van de Communistische Partij. Het ontwerp wordt eind juli bij het parlement ingediend. De bevolking moet stemmen over de nieuwe grondwet voordat die in werking treedt. DeMorgen.be/AD.nl
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Beurs moet advertenties persoonlijker maken
15/07/2018 05:05 - Merredith Bruce PARAMARIBO - “Vaak genoeg zijn er hele goede kandidaten buiten, maar de advertenties of sollicitatieoproepen in de krant spreken hen niet aan”, zegt Carlo van Doorn van evenementen- en organisatiebureau ‘Egi Du We Doen het Samen'. Samen met onder meer het ministerie van Arbeid, commissariaat Paramaribo Zuid-West en de stichting Business Support Organization Suriname, organiseert hij in september de vacature- en opleidingenbeurs. De beurs moet een platform bieden aan werkzoekenden, in het bijzonder afgestudeerde jongeren, werkgevers en opleidingen om in te spelen op de vraag en het aanbod van vacatures en opleidingen. De focus ligt op personen van zowel hoger, midden- als lager kader. Kader Van Doorn legt uit dat bedrijven tijdens de beurs moeten aangeven wat voor kader zij nodig hebben en aan welk profiel de persoon moet voldoen. Werkgevers en werkzoekenden worden hierdoor dichter bij elkaar gebracht. "Een advertentie via de media is weinig motiverend. Wij willen dat er direct contact is." De activiteit is op 8 en 9 september, omdat het dan vakantie is. Er zullen op de beurs presentaties worden verzorgd door opleidingsinstellingen om duidelijk te maken aan welke vaardigheden werkzoekenden moeten voldoen.
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
De populaire artiest Majid al-Mohandis
15/07/2018 03:03 De populaire artiest Majid al-Mohandis Foto: Mawazine RIYAD - Een vrouw uit Saoedi-Arabië is gearresteerd omdat ze na een optreden het podium bestormde en een zanger in de armen vloog. De populaire artiest Majid al-Mohandis trad op tijdens een groot festival in de westelijke stad Taif toen de vrouw het podium betrad. Op beelden is te zien hoe ze op Mohandis afrent en hem begint te knuffelen. Direct na het incident werd de vrouw opgepakt. Ze riskeert een gevangenisstraf. In Saoedi-Arabië moeten vrouwen zich aan beperkingen houden bij de omgang met mannen die geen familieleden zijn. Openbare plaatsen zoals restaurants en universiteiten hebben aparte ruimtes voor familie en ruimtes die enkel toegestaan zijn voor mannen. BD.nl
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Hakrinbank-directeur Jim Bousaid zegt dat de maandelijkse pensioenuitkering naast het salaris, een afspraak is tussen de bank en haar personeel.
15/07/2018 00:02 - Jason Pinas Hakrinbank-directeur Jim Bousaid zegt dat de maandelijkse pensioenuitkering naast het salaris, een afspraak is tussen de bank en haar personeel. Foto: dWT Archief PARAMARIBO - "Deze twee mensen zijn vooraanstaande NDP-ers en politiek benoemde commissarissen. Ze hebben kennelijk een andere agenda om een politieke job hier te doen en dat betreur ik ernstig." Dit zegt een lichtelijk geïrriteerde Jim Bousaid, directeur van de Hakrinbank tegen de redactie. Hij doelt op Chantal Doekhie en Rabin Parmessar, leden van de Raad van Commissarissen (rvc), die volgens hem een belangrijke rol hebben gehad bij het uitlekken van informatie over zijn pensioenregeling. In die berichten wordt beweerd dat Bousaid vanaf 2016 maandelijks ruim SRD 24.000 pensioen onterecht heeft ontvangen. Gesteld wordt dat de Remuneratie- en nominatiecommissie de rvc heeft gevraagd, dat de bankdirecteur het geld terugstort. Bousaid stoort zich ernstig aan deze verkeerde informatie en meent dat dit een bewuste politieke actie tegen hem is. De directeur stelt dat er niets mis is met een maandelijkse pensioenuitkering naast het salaris. "Dat is conform beslissingen die binnen de bank zijn genomen. Die regeling dateert van oktober 2001 en meerdere medewerkers van de Hakrinbank maken er gebruik van." Ter ondersteuning van dat standpunt geef hij de redactie inzage in documenten waaruit blijkt dat die afspraken inderdaad bestaan. Overigens merkt Bousaid op, dat de Remuneratie- en nominatiecommissie noch de rvc terugstorten van pensioen mag eisen, omdat het Pensioenfonds een autonome organisatie is. Volgens een deskundige van het fonds gaat het niet om een nieuwigheid. Het hangt af van afspraken tussen partijen. Bousaid betitelt de beschuldiging aan zijn adres als "onsportief en vuilsmijterij". Hij meent dat deze kwestie intern al is afgehandeld tussen de directie en de rvc. Volgens hem begrepen Doekhie en Parmessar als commissarissen de materie niet. De situatie is daarom voorgelegd aan twee onafhankelijke bureaus om onderzoek te doen: Harmsma Consultancy en Coster Advocaten. De directeur zegt dat geen van beide bureaus een fout heeft geconstateerd, omdat het afspraken zijn tussen de bank en haar personeel. Bousaid stelt dat Doekhie en Parmessar de geheimhoudingsplicht van de Hakrinbank met deze handeling ernstig hebben geschonden, omdat deze zaken onder betrouwbare informatie van de bank vallen. Hij benadrukt dat het laatste woord in deze kwestie nog niet is gezegd.
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Trump gaat weer voor presidentschap
14/07/2018 22:27 Foto: AFP LONDEN - De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om in 2020 weer een gooi te doen naar het presidentschap. Dat zegt hij in een interview met de Britse journalist Piers Morgan. "Je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren op het gebied van gezondheid, maar ik ben zeker van plan om in 2020 weer mee te doen. Het lijkt er op dat iedereen dat wil", zegt Trump in het interview dat is gepubliceerd in the Mail on Sunday. Over zijn kansen is de Amerikaanse president positief. "Ik verwacht niet dat ik verslagen zal worden door een Democraat. Ik ken ze allemaal en ik denk niet dat ze het in zich hebben. Ze hebben niet de juiste kandidaat." Donald Trump werd in 2016 verkozen als president van de Verenigde Staten. In het interview spreekt Trump ook over de ontmoeting die hij had met Koningin Elizabeth. De president is in het Verenigd Koninkrijk voor een werkbezoek. Op de vraag of Trump met de koningin heeft gesproken over de Brexit antwoorde hij dat hij dat heeft gedaan. "Ze zei dat de Brexit een complex probleem is, en daar heeft ze gelijk in. Ik denk dat niemand ook maar een idee had van hoe complex het zou zij". NU.nl
zo, jul 15, 2018
Source: De Ware Tijd
Behoefte aan Kasmoni Plus-systeem blijft
14/07/2018 20:27 - Merredith Bruce PARAMARIBO - Ondanks de vestiging van de Coöperatieve Spaar- en Kredietbank Godo in het Boven-Surinamegebied, hebben plaatselijke bewoners tóch behoefte om via een kasmoni gelijkend model aan geld te komen. Afgezien van enkelen die zich hebben teruggetrokken, maakt een grote groep in het gebied nog gebruik van het Kasmoni Plus-systeem. Dit model is in 2008 door de stichting Bureau voor de Dienstverlening aan Ngo's (BDN) opgestart. Het belangrijkste doel dat hiermee werd beoogd, was om financiële diensten te brengen naar personen die daartoe geen toegang hadden. De focus was daarom op gemeenschappen in het binnenland, voornamelijk in Boven-Suriname, omdat er daar geen financiële instellingen waren. De kern van het Kasmoni Plus-systeem is dat dorpsbewoners hun geld sparen op een bankrekening. De cliënt mag dan na zes maanden geld lenen, vermenigvuldigd met een bepaalde hoeveelheid van het opgespaarde geld tegen een rente van 30 procent per maand. De stichting wil hiermee ondernemerschap stimuleren. Volgens Sheila Ketwaru-Nurmohamed, directeur van stichting BDN, is er vooralsnog geen behoefte om te stoppen met het systeem. "Wij hebben het zelf ook aan de mensen voorgelegd of we liever moeten stoppen, maar ze willen niet." Ketwaru denkt dat dit te maken heeft met de laagdrempeligheid van het model vergeleken met dat van de bank. Er zijn nu 228 personen uit acht dorpen in Boven-Suriname aangesloten bij het Kasmoni Plus-systeem. De stichting heeft ook Kasmoni Plus-loketten in de gebieden waar ze opereert.
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Premier van Haïti, Jack Guy Lafontant
14/07/2018 19:18 Premier van Haïti, Jack Guy Lafontant Foto: AFP PORT-AU-PRINCE - De premier van Haïti, Jack Guy Lafontant, heeft zaterdagavond aangekondigd dat hij aftreedt. Tijdens een debat in het parlement over een mogelijke motie van wantrouwen tegen Lafontant, vertelde hij dat hij zijn ontslag heeft ingediend bij president Jovenel Moise. Hij zou zijn vertrek hebben geaccordeerd. Het afscheid van Lafontant volgt op gewelddadige rellen op het eiland. Deze ontstonden nadat de premier aankondigde de brandstofprijzen met maximaal 51 procent te verhogen. Na aanhoudend geweld maakte hij bekend de verhoging op te schorten. Vrijdag zei hij nog op Twitter dat de prijs voor gas "niet verandert en niet zal veranderen". Toch bleven demonstranten eisen dat hij vertrok. Tijdens de demonstraties blokkeerden woeste Haïtianen de wegen, ook staken ze gebouwen in brand. Zeker zeven mensen kwamen om het leven. Tientallen winkels zijn geplunderd of verwoest. Ook zaterdag gingen tientallen demonstranten de straat op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om het eiland te bezoeken vanwege de politieke onrust. Nederlanders die Haïti toch bezoeken wordt gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven. "De veiligheidssituatie in veel gebieden is gevaarlijk en onvoorspelbaar."Jack Guy Lafontant was sinds februari 2017 premier van het eiland. Hij is opgeleid als arts en goed bevriend met president Moise. NRC.nl
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Nog een aanhouding in zaak roofmoord Krakaweg
14/07/2018 17:51 PARAMARIBO - De afdeling Kapitale Delicten heeft dinsdag Jurven B. aangehouden voor betrokkenheid bij de berovingszaak waarbij op 7 juni oud-dWT-journalist Isaak Poetisi en Zillavana Mangkoeredjo zijn doodgeschoten. Dit meldt de politie zaterdag op haar website. Onderzoek wees uit dat Jurven B. twee van de drie verdachten die betrokken zijn bij de gewapende beroving, heeft vervoerd naar de Afobakaweg om de latere slachtoffers te observeren. Volgens informatie zouden de slachtoffers goud en geld vervoeren naar Paramaribo. Na de beroving te hebben gepleegd reed Jurven B. samen met zijn kompanen terug naar Paramaribo. In overleg met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld. Jurgen B. is de zevende verdachte die in deze zaak achter slot en grendel is geplaatst.
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Nederland:100 kilo cocaïne aangetroffen in ananassap
14/07/2018 16:48 Foto: FIOD VLISSINGEN - De Nederlandse douane heeft donderdag honderd kilo cocaïne aangetroffen in een vat met ananassap bij een bedrijf in de gemeente Vlissingen. Het bedrijf zelf heeft melding gemaakt van de drugs. De drugs zouden een straatwaarde hebben van 2,5 miljoen euro. De vaten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en zijn via een containerschip de Rotterdamse haven binnengekomen. Van daaruit zijn de drugs naar Vlissingen vervoerd. Om welk bedrijf het gaat, is niet bekend. De andere vaten in het bedrijfspand zijn ook nagekeken door de douane. Daarin zijn geen drugs aangetroffen. Het zogenaamde HARC-team, dat een samenwerking is tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie, de douane, de Zeehavenpolitie en de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst (FIOD), heeft de zaak in onderzoek. De drugs zijn door de douane in beslag genomen en vernietigd .NU.nl
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Ministerie laat publicatie examenresultaten voor NII
14/07/2018 15:02 - Ivan Cairo PARAMARIBO - Op de havo- en vwo-scholen zijn dinsdag de resultaten van de eindexamens bekendgemaakt aan de examenkandidaten. Volgens goed gebruik stuurde het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) elk jaar de resultaten van de verschillende scholen en het landelijke resultaat compleet met slaagpercentages naar de media. Dat is dit jaar niet gebeurd. De afgelopen dagen heeft de Ware Tijd tot vervelens toe contact gemaakt met het ministerie om over de cijfers te kunnen beschikken. Van verschillende functionarissen werd te horen gekregen dat de data niet vrijgegeven kunnen worden. Een journalist van een andere krant werd door een voorlichtingsmedewerker bij Minowc voorgehouden dat het departement de gevraagde gegevens niet kan verstrekken. Die verslaggever werd te kennen gegeven dat de media moet wachten totdat het Nationaal Informatie Instituut (NII) de cijfers zal vrijgeven. Waarom Minowc de gezamenlijke examenresultaten niet onmiddellijk nadat op de scholen de uitslagen bekend was heeft gepubliceerd, zoals de voorbije jaren, is vooralsnog onduidelijk. Desgevraagd stelt NII-directeur Clifton Limburg, dat het instituut geen enkele reden heeft om de examenresultaten achter te houden. Na bij ondergeschikten te hebben geïnformeerd deelde hij de dWT-redactie mee dat ook NII niet over de gegevens beschikt. Het ministerie heeft deze nog niet opgestuurd.
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Sharda Ganga
14/07/2018 14:00 - Ganga Sharda Ganga Er is een theorie die een samenhang ziet tussen roklengte en de staat van de economie: korte rokken zijn een teken van vertrouwen in de markt; hoe langer de rokken hoe meer kans op financieel zware tijden. The Skirtlength Theory heet dat. Misschien kunnen we in Suriname de staat van de economie aflezen aan de beschikbaarheid van verschillende kaassoorten, dacht ik daarom dus, toen ik van de week weer eens tevergeefs naar oude kaas zocht in de koelkast van de supermarkt. Je moet van een oudere generatie zijn zoals ik, om je de tijden te herinneren dat er hier geen kaas te koop was. Helemaal geen kaas. Als je geluk had en lieve familieleden overzees had, kreeg je soms een pakket. Met kaas. Daar was je erg blij mee als het een luchtpostpakket was, maar minder blij als het een zeepostpakket betrof. Op gegeven moment was er weer kaas, maar alleen jonge kaas. Jonge kaas is geen kaas, het is gestolde melk, vind ik. In die tijd was je echter allang blij als je jonge kaas had. De terugkomst van de kaas in de koelkasten viel samen met het einde van de allerergste economische crisis. Op gegeven moment ging het een stuk beter met ons en dat zagen we aan de kaassoorten. De jonge kaas kreeg gezelschap van jong belegen, belegen, oude, en superoude kaas- ik was gelukkig. Natuurlijk, de kaas werd steeds duurder in de loop der jaren, maar je kon in elke supermarkt wel gewoon een pakje voorgesneden of een blokje oude kaas vinden. Maar al bijna twee maanden is het kaasaanbod in mijn buurt ernstig geslonken. De keus is tussen bleke jonge kaas en kartonnen-jonge kaas. Zo af en toe zie je ook nog komijnekaas, maar dat vind ik een misdaad tegen de kazigheid. Gatenkaas dacht ik ook vaker van de week- het lijkt alsof velen een gat in hun geheugen hebben zo groot als de gaten in Emmenthalerkaas (ja, ik ken mijn kazen), als het gaat om vernieuwingen in het pedagogisch onderwijs. Het is precies vijftien jaar geleden dat onder anderen wijlen Linda Asin, bevlogen directeur van het SPI, het voorstel voor de Kweekschool Nieuwe Stijl inleverde bij haar opdrachtgever, de regering. Nog voor er een overheidscommissie was (waar zij voorzitter van werd), was er op haar school ruimte voor experimenten. Linda en collega Els Moor schroomden niet hun vrienden te ronselen om gratis gastlessen te geven. Zo speelden we toneel voor geschiedenislessen en poppenkast voor taallessen en maakten muziek voor bij de rekenles. Toen kwam de officiële commissie, en wat was iedereen blij- nu zou het echt gebeuren. De zaken die zouden worden aangepakt zijn exact dezelfde als nu weer wordt aangehaald- de lage toelatingseisen, het verlengen van de studieduur, aansluiting op het IOL en zo nog het een en ander. Het rapport kwam, en ging de lade in. De redenen daarvoor zijn exact dezelfde redenen die ik nu weer hoor, in iets andere zin, in geval van het IOL: niet goed voorbereid, wat moet er gebeuren met al die kinderen die nergens anders terechtkunnen na de mulo, de studieduur zal langer worden, er scheen indertijd zelfs een parlementariër te zijn wiens dochter dan buiten de boot zou vallen, enzovoorts enzovoorts. Intussen hebben we weer vijftien jaar lang doorgesukkeld met een hoop mensen (lees goed: een hoop, ik zeg niet: allemaal) tot leerkracht maken die daar eigenlijk niet zo een zin in hebben, maar ja, ze waren afgewezen voor het havo, of vwo, of Imeao of Natin. Dit heb ik altijd het schrijnendst gevonden: dat de kweekschool een negatieve keus is. Dat als je nergens anders geschikt voor bent, je nog altijd het onderwijs in kan. Dat moet liever vandaag dan volgend jaar ophouden, daar kun je het toch niet oneens mee zijn? Kunnen partijen daarom asjeblieft even zonder wederzijdse grootspraak en dreigementen rond de tafel gaan zitten en een tijdspad afspreken, waar iedereen zich aan belooft te houden, en kunnen we eindelijk van start, met het aanpakken van het IOL en het geheel pedagogisch onderwijs? Linda en Els zouden blij zijn. gangadwt@gmail.com
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Spelers van België vieren zaterdag hun overwinning op Engeland. In de troostfinale werden de Engelsen voor de tweede keer dit toernooi verslagen: 2-0.
14/07/2018 13:12 Spelers van België vieren zaterdag hun overwinning op Engeland. In de troostfinale werden de Engelsen voor de tweede keer dit toernooi verslagen: 2-0. Foto: AP / Dmitri Lovetsky SINT-PETERSBURG - België is zaterdag als derde geëindigd op het WK in Rusland. De ploeg van bondscoach Roberto Martínez rekende in de troostfinale af met Engeland: 2-0. Thomas Meunier schoot al na vier minuten de openingstreffer binnen in Sint-Petersburg. Engeland zette na rust wat meer aan, maar Eden Hazard gooide het duel acht minuten voor tijd op slot. Door de zege op Engeland boekte België, dat in de groepsfase ook al te sterk was voor de Engelsen (1-0), zijn beste eindresultaat ooit op een WK. De 'Rode Duivels' eindigden in 1986 op de vierde plek, een prestatie die ze sindsdien niet meer evenaarden. De Engelsen werden in 1966 voor de eerste en tot dusver enige keer wereldkampioen en kwamen daarna nooit meer verder dan de halve finales. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate was in Rusland wel dicht bij een plek in de eindstrijd, maar Kroatië trok woensdag na verlenging aan het langste eind. De Kroaten nemen het zondag in de finale op tegen Frankrijk, dat dinsdag te sterk was voor België. NU.nl
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
COMMENTAAR: Wie liegt?
14/07/2018 12:00 PARAMARIBO - DUIDELIJKHEID EN TRANSPARANTIE zijn belangrijke factoren in de strijd die wordt gevoerd om de economie uit het slop te halen. Een van de voorwaarden voor een gezonde economie is dat geld dat in de financiële huishouding terechtkomt, het gevolg is van een toegenomen productie. Het in omloop brengen van geld waar geen toegenomen productie tegenover staat, alleen maar om de tekorten van de staat te dekken, is niet wenselijk. Een van de manieren om geld in de economie te pompen, is monetaire financiering. Dit grote woord dat in het verleden voor veel onheil heeft gezorgd, is in de mond genomen door Jim Bousaid, voorzitter van de bankiersvereniging in Suriname en nu nog directeur van de Hakrinbank. Dus niet de eerste de beste. Vorig jaar is er volgens hem SRD 1,2 miljard geleend bij de banken, waarvan 1,1 miljard geleend is door de overheid. De bankier stelt ook dat de grote leningen van de overheid, die ze veelal gebruikt om tekorten te dekken, een vorm van monetaire financiering zijn. Het ministerie van Financiën, dé autoriteit die het volk transparant moet voorlichten, ontkende dat met een pijlsnel persbericht waarin werd vermeld waar wel en niet geleend was en waarom de bewering van Bousaid niet klopt, omdat er immers niet geleend is bij de Centrale Bank van Suriname. Economen bevestigen dat er twee stromingen gehanteerd worden bij de definitie van monetaire financiering. Van monetaire financiering is er sprake wanneer overheidstekorten gefinancierd worden door kortlopende schulden bij het bankwezen, met als gevolg dat de geldhoeveelheid toeneemt. En monetaire financiering is door middel van geldschepping door de Centrale Bank de geldhoeveelheid in een land vergroten. De Nederlandse bankadviseur Hans Moison, die een boek publiceerde over de foefjes die gehanteerd worden in het Surinaamse bankwezen, schrijft dat hij ontdekte dat de DSB Bank een erg grote schuld had opgebouwd bij de Centrale Bank. 'De bankdirectie had daar geld geleend om dat weer te kunnen uitlenen aan de overheid. Dat is niets minder dan indirecte, monetaire financiering', analyseerde Moison, die door de bankelite in Suriname tot paria werd verklaard. Of deze constructie nu ook is gehanteerd, is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de twee autoriteiten van mening verschillen over deze belangrijke materie. Nu is de vraag wie gelijk heeft. Dan gaat de trackrecord voor zich spreken. Minister Gillmore Hoefdraad heeft vaker een loopje genomen met de waarheid. En wie eens 'steelt', is volgens het spreekwoord toch altijd een dief?
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Economie koerst naar rustiger vaarwater
14/07/2018 10:38 - Ivan Cairo Foto: dWT PARAMARIBO - De economische neergang is in 2017 gestuit, de inflatie gedaald, staatsinkomsten toegenomen en de wisselkoers bleef stabiel. Tekenen dat de economie van Suriname geleidelijk koerst naar rustiger vaarwater, stelt De Surinaamsche Bank in haar jaarrapport 2017. Volgens de bank is het reële bruto binnenlands product (bbp) het afgelopen jaar met ongeveer 1 procent gestegen. In 2015 en 2016 was het bbp met respectievelijk 2.6 procent en 5.1 procent gekrompen. Deze ommekeer in het verloop van het productievolume kwam, aldus de bank, vooral tot stand onder invloed van een toename van de goudproductie. Door de naweeën van de waardedaling van de Surinaamse dollar in 2016, bleef de omzet van op de binnenlandse markt gerichte bedrijven echter onder druk. Toegekende loonsverhogingen en grotere overheidsbestedingen boden daarnaast onvoldoende compenserende impulsen om de binnenlandse vraag te stimuleren. De toename van de goudproductie ging gepaard met een stijging van de goederenexport met 48 procent in de eerste drie kwartalen van 2017 ten opzichte van de overeenkomstige periode van het jaar daarvoor. "De importwaarde bleef echter vrijwel onveranderd als gevolg van de slapte in de binnenlandse vraag naar goederen en diensten, welke zich manifesteerde zowel bij de consumptie als bij de investeringen". DSB-bank geeft aan dat het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, vergaard over de eerste drie kwartalen van 2016, 145 miljoen US dollar bedroeg. In de vergelijkbare periode van 2017, sloeg dat tekort om in een overschot van 258 miljoen US dollar. Deze omslag droeg ertoe bij dat de internationale reserves met 11 procent stegen en per ultimo 2017 een niveau van US 424 miljoen dollar bereikten. Uitgezonderd de door de grote mijnbouwbedrijven met eigen vreemde valuta gefinancierde importen, nam de importdekkingsratio toe tot ruim vier maanden. Het door de verbeterde externe positie toegenomen publieke vertrouwen leidde ertoe, dat de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de SRD stabiel bleef, na een forse waardevermindering in 2016.
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Vakbondsleider Wilgo Valies heeft minister Ferrier een week de tijd gegeven om met de bond om de tafel te zitten.
14/07/2018 09:08 - Naomi Hoever Vakbondsleider Wilgo Valies heeft minister Ferrier een week de tijd gegeven om met de bond om de tafel te zitten. Foto: dWT PARAMARIBO - Leerkrachten zijn vrijdag zowel in een mars als met de auto getrokken naar het hoofdkantoor van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan de Kafiluddistraat. Ze wilden minister Lilian Ferrier rekenschap vragen over uitspraken die ze onlangs heeft gedaan, dat sommige leerkrachten onbevoegd zijn. Ze zijn het ook niet eens met het besluit om ingaande het nieuwe leerjaar geen nieuwe inschrijvingen te accepteren voor het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL). Ze storen zich er vooral aan dat het besluit pas in juni is bekendgemaakt. "A minister disi e daag unu uit. Meki a sabi dati unu de na pasi e kon", zei Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname. De stoet was vertrokken vanuit het hoofdkwartier van de BvL aan de Frederik Derbystraat. Een bewaker slaagde erin een poort van het terrein van het ministerie te sluiten, maar hij kon de tweede niet tijdig dicht doen. De leerkrachten drongen naar binnen en hielden zich vervolgens op in de wachtruimte. Hun staking was om tien uur begonnen, waardoor de leerlingen weer enkele uren geen onderwijs kregen. De actievoerders kregen de minister noch haar directeur Natasja Bennanon te spreken, Ze waren niet op het ministerie. Valies heeft de minister een week de tijd gegeven om met de bond om de tafel te zitten. "Als ze niet reageert, gaan wij consequenties hieraan verbinden. Als u aan één leerkracht komt die aan de actie heeft meegedaan is het oorlog." De vakbondsleider is ook niet te spreken over het feit dat schoolleiders van leerkrachten een brief eisen met de handtekening van Valies als ze de vergadering wilden bijwonen. Valies verduidelijkt dat hij de minister heeft geschreven dat de leden vrijdag om 10.00 uur in actie zouden gaan.
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Zeventig dorpen krijgen aansluiting op waternet
14/07/2018 07:17 - Van onze redactie Foto: dWT Archief PARAMARIBO - Ganze, Makambie en Snesi Kondre zijn enkele dorpen die nu water uit de kraan krijgen. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM)heeft vrijdag de verbeterde drinkwaterfaciliteit te Brownsweg officieel in gebruik genomen. Het bedrijf is landelijk bezig om zeventig dorpen aan te sluiten op het waterleidingnet. "Eenieder heeft het recht op goed en betrouwbaar water uit de kraan", benadrukt Roy Powel, hoofd van de SWM-vestiging Centraal. Het is wel een enorme uitdaging om het project te realiseren, omdat er weinig geld beschikbaar is. De hulp die wordt ontvangen van bedrijven, die hun machines gratis inzetten, neemt de financiële druk enigszins weg. "Het kost verschrikkelijk veel geld om de mensen van gezond drinkwater te voorzien, want alle materialen komen uit het buitenland en de wisselkoersen van dollar en euro zijn hoog. Maar niets is duurder dan mensenlevens", benadrukt Powel. In onder meer de dorpen Tibiti, Pikin Saron, Powakka, Redi Doti en Cassipora zijn er ook al bronnen aangelegd. "In Brokopondo zijn we nu bezig in Koina Kondre en Rama." De plaatselijke politie- en brandweerpost te Brownsweg beschikken nu ook over water. Eerder waren deze diensten afhankelijk van watertrucks uit Paramaribo en de regen. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, die ook in Brownsweg aanwezig was, wees erop dat als de brandweer niet beschikt over bluswater, dat te vergelijken is met een leger zonder munitie.
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd
Overheid leent bijna twee keer zoveel bij banken
14/07/2018 05:26 - Ivan Cairo Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - “De slappe bedrijvigheid op de binnenlandse markt” in 2017 heeft een ongunstig effect gehad op de kredietverlening van banken aan de private sector. De kredietverlening aan bedrijven steeg met minder dan 1 procent, meldt De Surinaamsche Bank in haar Jaarverslag 2017. Wel is er meer gespaard. De aan banken toevertrouwde deposito's namen in sterkere mate toe en wel met 8 procent. Door de toegenomen spaargelden nam de liquiditeitspositie van de banken toe. Terwijl bedrijven nauwelijks meer geld gingen lenen, gebeurde het tegenovergesteld bij de overheid. De verruimde liquiditeitspositie stelde hun in staat "de kredietverlening aan de overheid met SRD 1.2 miljard of 96 procent uit te breiden". De daardoor verkregen gelden werden, samen met het mobiliseren van in 2016 uit buitenlandse leningsopbrengsten gevormde overheidstegoeden, benut voor het dekken van het financieringstekort van de Staat. Volgens de laatste cijfers van de Centrale Bank van Suriname liep het tekort op kasbasis over de eerste acht maanden van 2017 op tot bijna SRD 1.6 miljard. Ondanks beleidsmaatregelen was het tekort 58 procent hoger dan het in dezelfde periode van 2016 becijferde tekort. Dit kwam tot uiting in een verdere stijging van de rentelasten en de staatsschuld. Verwachtingen voor de komende jaren duiden erop, zegt DSB-bank, dat het ingezette proces van reële groeiherstel geleidelijk kan versnellen, mede onder invloed van de toenemende vraag naar grondstoffen.
za, jul 14, 2018
Source: De Ware Tijd