Nieuws Suriname – De Ware Tijd

-- Berichten van vandaag.
Vakantiejobbers maken markten schoon
19/09/2018 00:02 - Cheflin Paulus Foto: dWT PARAMARIBO - Na de jaarlijkse grote wasbeurt in augustus krijgt de Centrale Markt weer een beurt. Tien vakantiejobbers van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken maken de markt en de directe omgeving schoon, zegt marktmeester John Lecton. Daarbij zal ook de Kwakoemarkt worden aangepakt. De jongeren begonnen gisteren met het project van twee weken, van maandag tot en met vrijdag van 07.00-12.00 uur. Lecton zegt dat de vakantiewerkers gemotiveerd en tot tevredenheid werken. "Ze verdienen hun geld op een eerlijke manier en leren zo hoe het in de realiteit werkt." De marktmeester stelt ook dat door deze schoonmaak de markt er vooral in de vakantieperiode goed uitziet voor toeristen. Lecton noemt een schone en aantrekkelijke markt belangrijk om mensen te stimuleren langs te komen voor hun boodschappen ondanks de concurrentie van goed gesorteerde supermarkten. Die supermarkten bieden een groot deel van de producten aan die ook op de markt te vinden zijn. "Wij willen niet dat de supermarkten al de mensen wegtrekken, want dat zie je gebeuren." Eén en van de redenen waarom veel mensen de markt mijden is omdat er onvoldoende parkeergelegenheid is. Er worden voorbereidingen getroffen om het oude parkeer terrein van de Albina taxi's te gebruiken als parkeerruimte voor marktbezoekers. Er is ook een voornemen om de markt anders in te richten. Lecton praat daarover met de president. Er wordt ook onderhandeld met instanties zoals Surpost, die een klein filiaal kunnen opzetten in de markt. Vorig maand werden er al units ingericht voor een incasso kantoor van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij en de Energie Bedrijven Suriname. Hierdoor wordt de dienstverlening aan de cliënten uitgebreid en wordt het hen gemakkelijker gemaakt om hun rekeningen te betalen. Het uiteindelijke doel is de centrale markt te maken tot een trekpleister voor toeristen en een plek voor burgers om in een prettige omgeving boodschappen te halen. "Wij moeten het samen met de gemeenschap mooi maken."
wo, sep 19, 2018
Source: De Ware Tijd
Het Naskip-filiaal te Latour.
18/09/2018 22:09 - Naomi Hoever Het Naskip-filiaal te Latour. Foto: naskip.com PARAMARIBO - Een vijfjarige werd onwel, nadat ze donderdag in de vroege middag voedsel van het fastfoodbedrijf Naskip had genuttigd. Haar lippen werden donker en haar toestand verslechterde zienderogen, beschrijft moeder Nancy Ligeon de toestand van de kleuter op dat moment. Het gezin woont in Para en kocht het eten rond één uur 's middags bij het filiaal te Latour. Anderhalf uur nadat de frietjes en kip naar binnen waren gewerkt, vertoonde het kindje de eerste tekenen. Zij had al zes keer na het eten overgegeven. De moeder snelde zich toen met haar dochter naar de RGD-post te Lelydorp. Om het braken te stoppen kreeg het kindje diosol en zetpillen voorgeschreven, bevestigt de dienstdoende RGD-arts aan de redactie. De arts dacht dat het kindje de buikgriep had, die nu heerst. Zij bevestigt dat het kindje de dienst heeft aangedaan. Echter, zij wil niet kwijt wat de bevindingen van de arts zijn. "Wij geven geen patiënteninformatie door, tenzij het om een justitieel onderzoek gaat." Vrijdag heeft de moeder contact opgenomen met de filiaalmanager en het gebeuren voorgelegd. Nog voordat de vrouw kon uitpraten, werd er in haar oor neergelegd. Ze kreeg wel aangeboden om een andere portie te halen. Dat heeft zij geweigerd. Deze behandeling zette kwaadbloed bij de moeder en zij plaatse het verhaal op Facebook. Daarna stuurde zij een privébericht naar de Facebookpagina van Naskip. Daarop werd er wel gereageerd en Ligeon werd gevraagd met de directeur contact op te nemen. Zij weigerde dit na de eerde behandeling van de manager. Waarnemend directeur Natasha Kalaikan-Roep, geeft aan dat er een gesprek is geweest tussen Ligeon en de directeur. Zij zegt dat de kwestie onderling is besproken. Kailakan- Roep trekt het verhaal van de moeder in twijfel, omdat het bedrijf volgens haar met standaarden werkt. Voor de waarnemend directeur is het niet duidelijk of het kindje werkelijk ziek is geworden door het eten van Naskip. Ligeon bevestigt dat zij is uitgenodigd door de directeur. Bij de publicatie van dit bericht was het resultaat van dat gesprek nog niet bekend.
wo, sep 19, 2018
Source: De Ware Tijd
-- Berichten van gisteren of eerder.
1 jaar SOC-bestuur: 'Het was moeilijk functioneren'
18/09/2018 21:14 - Terence Oosterwolde Ramon Tjon A Fat (l) werd precies één jaar geleden gekozen als SOC-voorzitter door Oscar Brandon te verslaan. Foto: Terence Oosterwolde PARAMARIBO - "Een rumoerig jaar" en "een jaar waarin het heel moeilijk functioneren is geweest". Ramon Tjon A Fat heeft het niet makkelijk gehad in zijn eerste jaar als voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité. "Maar we hebben vandaag als verjaardagscadeau een brief ontvangen waarin staat dat de fondsen zijn toegezegd", klinkt het enthousiast. Een hele opluchting want de organisatie zat krap bij kas wat verlammend werkte. "Het (gebrek aan geld, … red.) heeft ons functioneren gedomineerd, maar we kunnen nu dus focussen op het uitvoeren van ons beleid. En niet dat er geen beleid was, ma efu moni no de moni no de. Zonder geld kan je niet werken." Op korte termijn gaat aandacht uit naar zaken die door de financiële problemen wat naar achteren waren geschoven. De voorzitter noemt onder meer het antidopingbeleid en de samenwerking met de pers. Bestuurslid Kirtie Algoe zal zich richten op Women in Sports, met Gordon Touw Ngie Tjouw zal ze het 'Athletes Commission'-project trekken, terwijl er afspraken lopen met Carolina Vera Vera om educatieve projecten en programma's aan te pakken in oktober. Ook de samenwerking met de sportbonden zal nu beter moeten lopen. "We gaan kijken hoe we hun jaarprogramma kunnen ondersteunen, maar het zal niet meer zomaar, random gebeuren. We gaan het subsidiebeleid aanscherpen, want we moeten greep hebben op de zaak." Binnenkort volgt een algemene ledenvergadering die statutair al gehouden had moeten zijn, "maar we wachten nog op de financiële verantwoording van de accountant", aldus Tjon A Fat die zich sterk maakt voor transparantie. Tjon A Fat werd op 18 september 2017 voorzitter van het SOC. Ook Touw Ngie Tjouw, Manodj Hindori, Carlos dos Ramos, Astra Singh, Waldo Gobardhan, Desiré Eendragt, Desiré Hooghart en Antonius Stienstra werden gekozen. Al op 9 december stapte Singh eruit, gevolgd door Gobardhan en intussen heeft ook Dos Ramos de eer aan zichzelf gehouden. Dennis Mac Donald en Algoe werden binnengehaald als opvolgers van respectievelijk Singh en Gobardhan. Lees in de Ware Tijd van woensdag meer
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Politie schiet verdachte in been bij aanhouding
18/09/2018 20:19 PARAMARIBO - De politie heeft maandagmiddag de 31-jarige verdachte Mugabe F. alias ‘Fifty' in zijn rechterbeen geschoten. De man probeerde bij zijn aanhouding op de weg naar Langatabiki te vluchten bij het zien van de politie. Mugabe F. wordt verdacht van diefstal middels geweldpleging, aldus de politie dinsdag op haar website. De man zou te Snesi Kondre een ondernemer op gewelddadige wijze hebben beroofd. De verdachte is na zijn verwonding met de ambulance van Newmont en onder begeleiding van de politie afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Mugabe F. is ter voorgeleiding overgedragen aan de recherche van regio Oost die belast is met het onderzoek. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld, hij ligt onder politiebewaking in het ziekenhuis.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Verdachte loopt schotwonden op tijdens aanhouding
18/09/2018 20:19 PARAMARIBO - De politie heeft maandagmiddag de 31-jarige verdachte Mugabe F. alias ‘Fifty' in zijn rechterbeen geschoten. De man probeerde bij zijn aanhouding op de weg naar Langatabiki te vluchten bij het zien van de politie. Mugabe F. wordt verdacht van diefstal middels geweldpleging, aldus de politie dinsdag op haar website. De man zou te Snesi Kondre een ondernemer op gewelddadige wijze hebben beroofd. De verdachte is na zijn verwonding met de ambulance van Newmont en onder begeleiding van de politie afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Mugabe F. is ter voorgeleiding overgedragen aan de recherche van regio Oost die belast is met het onderzoek. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld, hij ligt onder politiebewaking in het ziekenhuis.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Juul Hymans poseert trots naast de twee portretten van haar ouders.
18/09/2018 19:26 - Stuart Rahan Juul Hymans poseert trots naast de twee portretten van haar ouders. Foto: Stuart Rahan AMSTERDAM - Het zijn allemaal, stuk voor stuk, prachtige foto's. Foto's uit een ver verleden. Deze laten een treffend beeld zien van de periode waarin de foto's zijn gemaakt. Uit de beschikbare informatie blijkt dat meer dan een kwart van de geliefden op de foto's, stuitte op bezwaren van de gemeenschap of kerk. Maar zoals blijkt uit de huwelijksfoto's zijn geen van allen gezwicht voor die druk. Zij volgden hun hart en als de kerk bezwaar had, nou, dan traden ze maar uit de kerk. De expo 'Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld 1868 - 1950' is interessant te noemen vanwege niet alleen de foto's. De achtergrondverhalen geven ook een beeld van hoe vrijwel onbekende Surinamers toen in het leven stonden. Deze week werd de tentoonstelling geopend door columnist/schrijver Stephan Sanders, die ook zelf een gemengd huwelijk heeft. "Het clichébeeld van rotzooien is met deze expo onderuit gehaald. In de slavernij mochten zij niet bij elkaar maar na de afschaffing konden zij trouwen, hun beste kleding aantrekken en een fotograaf erbij halen voor de historische vastlegging", vertelt Sanders die in zijn observatie vaststelde: "Zij trouwden om erbij te horen." De oudste trouwfoto van deze expo dateert uit 1868 van Maria W. Meijer met Rudolf A. Bükh. De slavernij is nog maar vijf jaren formeel afgeschaft en wat daarvoor verboden was, kon middels een gemengd huwelijk wel bezegeld worden. Sinds de afschaffing van de slavernij wordt Suriname bevolkt door diverse etnische groepen, onder wie Javanen, Chinezen en Hindostanen die in principe het werk op de plantages moesten overnemen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen. "Het pragmatische om met alle rassen om te kunnen gaan, dat is het meest belangrijke wat Suriname aan de wereld te schenken heeft", herinnert Sanders de onlangs in opspraak geraakte minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken die raciale vermenging niet als een zegen ziet. Het is een verwijt aan Stef Blok, die zijn vaderlandse geschiedenis niet kent, dat Nederland deze Surinaamse samenleving heeft gecreëerd. "Ik vind het een wonder van ontspannenheid. Suriname is er in geslaagd om de raciale verwarring tot een angstwekkend hoog niveau op te voeren." Blind date Bij de ingang van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam Oost waar de expo plaatsvindt, prijken in een vitrine twee foto's van de ouders van Juul Hymans. Het is een foto uit 1947, anderhalf jaar nadat haar ouders elkaar ontmoetten tijdens een blind date in het Amerikaanse Philadelphia. Haar Surinaamse vader studeerde tandheelkunde in Amsterdam en ging voor zijn specialisatie naar de Verenigde Staten. Hij werd uitgenodigd door een vriend uit New York voor een feestje. Deze zou een blind date voor hem regelen. "Voor mijn moeder was mijn vader uitzonderlijk omdat hij een zwarte man was die met een Brits accent sprak. Een exotische meneer vond ze hem. Zij en haar zussen vonden hem een prins, juist omdat hij dat accent had." Ze kijkt naar de foto en zegt heel teder: "Hij ziet er toch uit als een prins hè." Na zijn studie wilde vader Hymans niet terug naar Nederland vanwege de naweeën van de Tweede Wereldoorlog. Er kwam een tandartsenpraktijk vrij op Aruba en daar ging het jonge getrouwde stel heen. Aanvankelijk voor twee jaar maar dat werden er drieëndertig. Op de ene foto wordt de bruidstaart aangesneden en op de andere staan de echtelieden met hun getuigen. Boek "Deze expo begon met de gedachte voor een boek", vertelt een van de initiatiefnemers Lucia Nankoe. Dat boek komt er volgens haar alsnog. "Ik zie deze tentoonstelling als een soort pilot om alles verder uit te werken." De expo 'Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld 1868 - 1950' duurt tot 14 november.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
De zonen van Israël zoals zij zich noemen, van Israël United In Christ (IUIC). De man met de armband en grote ringen is bishop
Ahanyel Israël.
18/09/2018 17:42 - Tascha Samuel De zonen van Israël zoals zij zich noemen, van Israël United In Christ (IUIC). De man met de armband en grote ringen is bishop Ahanyel Israël. Foto: Jason Leysner PARAMARIBO - “Ik wil allereerst stellen dat die jongemannen zoals jullie die hebben gezien op Facebookniet bij onze organisatie horen. Zij luisteren naar rare gasten zoals Ferney Brown, Joey Atkins en Eddy Ortez. Dat zijn mannen die er geen moeite mee hebben om te schelden en te bedreigen. We hebben niets met hun te maken”, meent bishop Nathanyel Israël van Israël United In Christ (IUIC). "We schelden niet en bedreigen mensen absoluut niet. We willen slechts de verloren schapen, die behoren tot de stammen van Israë, terugbrengen onder de autoriteit van Christus. We zijn een religieuze organisatie, maar het gaat om mensen de waarheid aanleren zodat ze vrij komen en terugkeren naar de ware god", benadrukt Israël. De robuuste Afro-Amerikaan vertoefde vorige week met enkele andere broeders van zijn organisatie enkele dagen in Suriname. Israël legt uit dat er een kleine groep gelovigen is in Suriname, die gelijkgestemd is en die hen heeft gevraagd om de gemeenschap kennis te laten maken met de grondbeginselen van de organisatie. Vorige week donderdag werd er een lezing gehouden in theater Unique. De in paars geklede mannen - de kleur van het Joodse priesterlijke huis - baseren alles waarin zij geloven op de Bijbel. Israël spreekt onderbouwend en haalt telkens Bijbelteksten aan, hij laat ook veel naslagwerken zien. Wie op het internet gaat neuzen ziet dat velen er positief tegenover staan, maar aan de andere kant stellen individuele christenen hun geloofsprincipes aan de kaak. Zo zou deze groep stellen dat de Joden - de witte Jood - absoluut geen Jood is en dat Jezus een negroïde man was. Verder stelt zij dat alleen de nazaten die door de trans-Atlantische slavernij naar andere landen gebracht zijn, echte Joden zijn.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
De Venezolaanse president Maduro tijdens zijn inauguratieceremonie eerder dit jaar.
18/09/2018 15:19 - Ivan Cairo De Venezolaanse president Maduro tijdens zijn inauguratieceremonie eerder dit jaar. Foto: AFP PARAMARIBO - Suriname kan zich niet terugvinden in opmerkingen van OAS-chef Luis Almagro dat een militair ingrijpen in Venezuela niet mag worden uitgesloten. “De kwalificatie van de regio als 'zone of peace' blijft onder alle omstandigheden recht overeind. Daarom is Suriname geen voorstander van wapengeweld in onze regio”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Beighle tegen de Ware Tijd. De bewindsvrouw voegt eraan toe dat Suriname steeds heeft aangegeven dat conflicten alleen via dialoog worden opgelost. Daarbij moeten de principes van niet-inmenging en non-interventie in binnenlandse aangelegenheden van souvereine staten in acht worden genomen. Beighle: "Oorlogsgeweld heeft overigens overal ter wereld bewezen niet tot duurzame vrede te leiden. Suriname zal alle partijen blijven oproepen tot dialoog en respect voor democratische principes." Vrijdag verklaarde secretaris-generaal Almagro tijdens een persconferentie in Colombia, dat hij "een militaire interventie" in Venezuela niet uitsluit om de regering van president Nicolas Maduro "omver te werpen". Almagro houdt Maduro verantwoordelijk voor de economische, humanitaire en migratiecrisis in het land. "Wat een militaire interventie betreft om het regime van Nicolas Maduro omver te werpen, denk ik dat we geen optie mogen uitsluiten", zei Almagro. De OAS-chef vindt dat de Venezolaanse regering zich schuldig maakt aan "misdaden tegen de mensheid". Vorig jaar augustus had president Desi Bouterse al aangegeven dat zijn regering geen voorstander is van militair ingrijpen. Met andere leiders in de regio zouden mogelijkheden bekeken worden om de situatie in Venezuela te helpen verbeteren. Paramaribo wilde wel meewerken aan een model van overleg. In zo'n model zouden zowel de regering van president Maduro als de oppositie zich in terug moeten vinden. In hoeverre deze interventies zijn gekomen en of ze resultaat hebben opgeleverd is onduidelijk. Intussen hebben verschillende landen van de Groep van Lima een "militaire interventie" of het gebruik van geweld in Venezuela afgewezen. Elf van de veertien landen van de groep zijn er tegen, stelde het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een persbericht. Deze landen veroordelen ook de dreigementen aan het adres van Venezuela. Het gaat om Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en St. Lucia. Canada, Colombia en Guyana zijn ook lid van de Groep van Lima. Deze landengroep werd in 2017 opgericht om de politieke crisis in Venezuela te helpen oplossen, maar levert ook stevige kritiek op het regime van Maduro wanneer nodig.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
COLUMN : Begroting Juspol
18/09/2018 14:00 - Rozengeur Gerold Rozenblad Ik ben nu al benieuwd naar de begrotingsbehandeling, die ergens in oktober of november zal worden afgetrapt. Normaal zijn we, zeker als persmensen, altijd benieuwd naar wat er aan beleid aan het volk gepresenteerd zal worden. Ook al weet je van tevoren dat meer dan de helft niet zal worden uitgevoerd, is het altijd leuk om te speuren naar wat tenminste de intenties zijn. Je treft er van tijd tot tijd leuke zaken aan. Tot zelfs ludieke. Zoals het plan van Defensieminister Ronnie Benschop om vissers in dienst te nemen binnen het leger en hen aan visvangst te laten doen. Ja, het staat er echt in de begrotingen die het beleid, dat nu wordt uitgevoerd, aankondigden. Volgens dat plan zou de 'militaire visserij' niet alleen de voedselvoorziening binnen het leger bewerkstelligen, maar werd ook aan export gedacht. Tot nu toe is het enige doel van uitvaren geweest om te zorgen voor enige veiligheid na de lugubere slachting onder de vissers. Nu ongeveer een jaar terug stak ik al de draak met het plan, omdat ik wist dat het ging om één van de bevliegingen die in elke begroting, van welke regering dan ook, weleens voorkomen. En zo kan je tal van voorbeelden noemen waarvan je niet eens durft hopen dat die worden uitgevoerd. En toch kijk ik uit, niet naar Defensie, maar naar Justitie en Politie. In de hoop wat meer inzicht te krijgen in de plannen van minister Stuart Getrouw aangaande drugsbestrijding. Tot nu toe hebben we de man slechts op 11 juli triomfantelijk horen verklaren dat de 1.850 kilo drugs die op een Spaans schip was gevonden, niet uit Suriname afkomstig was. Meer niet. Hij zwijgt als het graf over de grote vangsten die ons internationaal steeds meer aan de schandpaal nagelen. Er schijnt geen dag voorbij te gaan of er wordt een nieuwe vangst gedaan. Is het niet Antwerpen, dan is het Rotterdam of ergens in Frankrijk of Spanje. En als klap op de vuurpijl beginnen onze zuiderburen nu ook last van ons te krijgen. Wij (reizende) burgers worden tegenwoordig niet alleen in Europa als paria's behandeld. Ondertussen worden wij ook scheef aangekeken op luchthavens op onder andere de Antillen en Trinidad. Wie een beetje in de regio reist, weet waarover ik praat. Het is daarom jammer dat de bewindsman van wie wij overigens nog tegoed hebben wat het lot is geworden van de CTU, ons op geen enkele manier zelfs probeert gerust te stellen dat de drugsproblematiek zijn aandacht heeft. En al ging het niet om ons Surinamers, zou je dan bedenken dat Getrouw tenminste een signaal zou willen uitzenden naar de regio, waar een verwoed gevecht wordt gevoerd tegen de steeds meer beknellende de-risking. Neks, nada, noti. En dus is mijn hoop gevestigd op de begrotingen, waarop ik handenwrijvend wacht om te kunnen lezen welk beleid de minister op dit stuk in petto heeft. En ik denk met mij, in elk geval Marinus Bee. Die heeft onlangs op Zanderij mogen ervaren wat voor ons gewone burgers geen bijzonderheid meer is. De trammelant dat hij over zijn visitatie beloofde te maken bij terugkeer bleef bij een belofte. Hopelijk maakt hij die alsnog bij de begrotingen en wacht hij niet tot hem hetzelfde overkomt in Amsterdam. roziegeur@gmail.com
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
COMMENTAAR: Schaakmat!
18/09/2018 12:00 DE REGERING VAN Suriname krijgt een aparte salariswet. Hiermee wordt afgerekend met het gebruik dat de salarissen van de regering evenredig mee stijgen, wanneer die van ambtenaren omhoog gaan. In dit hele goede voornemen van de president is het één en ander fout gegaan. Ter illustratie: de regering heeft midden augustus een overeenkomst bereikt met de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) over een verhoging van 25 procent. Daar is direct ook een plaatje gepresenteerd over hoeveel de verhoging Suriname totaal gaat kosten, dus inclusief het salaris van de regering. De president vertrekt nog vóór de overeenkomst bereikt is op 13 augustus naar Cuba voor medische behandeling. Maar pas op 4 september wanneer Bouterse fris en frank langer dan twee weken na de overeenkomst met CLO terugkomt van Cuba, geeft hij door dat de regering de verhoging niet krijgt. Dit is kennelijk onderdeel van het charmeoffensief dat de NDP inzet naar het volk toe. Het is namelijk zeer merkwaardig dat de mededeling niet mocht worden gedaan door Ashwin Adhin, de vp die het vuile werk van de regering in bijvoorbeeld de Suralco-kwestie in DNA al steunend en puffend opruimt. Het is Bouterse die kennelijk zonder de ministers te raadplegen dat mag annonceren en als reddende engel de 'eer' van de regering mag redden. En dan wel op het laatste moment, waardoor er volgens de berichten ruis ontstaat in de opdracht naar Cebuma. De minister van Financiën ad interim RolineSamsoedien, had kennelijk begrepen dat de maatregel ook geldt voor DNA. Een bijzondere denkwijze die de aard van het beestje weergeeft. In een democratie kan de regering namelijk onmogelijk beslissen voor DNA en bij goed bestuur zou de president het voornemen eerst moeten bespreken met het kabinet. Pas daarna zou de wet aan parlement en staatsraad aangeboden kunnen worden. En dat moet nog voordat het besluit genomen wordt door de president die wanneer het hem goed uitkomt uitvoerende bevoegdheid bezit en op andere momenten weer ceremonieel is om dan het parlement te schuwen. Toch, ere wie ere toekomt. Bouterse heeft met deze maatregel weer eens een zet binnen op zijn schaakbord. Met dank aan de oppositie en vooral de VHP die aangaf dat het parlement en de regering de verhoging niet moeten krijgen, maar naliet om met haar negen zetels een interpellatievoorstel in te dienen. Bovendien kan het parlement nu niet anders dan te protesteren, omdat zij niet door de regering gedirigeerd wenst worden. In deze een zeer ongelukkige situatie; Bouterse zet het parlement nu schaakmat.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
DC Remi Pollack overhandigt een flyer aan een buurtbewoner.
18/09/2018 10:44 - Jason Pinas DC Remi Pollack overhandigt een flyer aan een buurtbewoner. Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - Het project ‘Stop Gras en vuilverbrandingen in Suriname', is maandag op het bestuurskantoor van ressort Pontbuiten, officieel gelanceerd door districtscommissaris Remi Pollack. Het is een samenwerking tussen het Korps Brandweer Suriname (KBS), verschillende districtscommissariaten, stichting Healthy Root Wealthy Fruit en andere belanghebbende groepen. Het is bedoeld om de gemeenschap te wijzen op het gevaar van vuilverbranding en is volgens brandweer voorlichter Ulrich Coats onderdeel van de reguliere voorlichtingscampagnes van KBS. Echter is de aanpak deze keer wel groter en intensiever, omdat er meerdere partners betrokken zijn. Anders dan bij mediacampagnes wordt de informatie nu persoonlijk overgebracht. "We moeten de mensen bewustmaken om geen vuil te verbranden op hun erf in de droge tijd.Srananman trangayesi, maar als we ze de informatie op een juiste manier brengen, gaat het werken", vindt Pollack. De campagne houdt in dat medewerkers van het commissariaat en brandweerlieden aan huis buurtbewoners inlichten. Daarnaast worden er ook flyers met de waarschuwing 'Buur no let' a faya. Furutakru e panya'en'Buur no bron yu doti moro, mi baby e kisi soro'uitgedeeld. Maandag waren onder anderen bewoners Menkendam, Nieuwzorgweg en Frederikshoop aan de beurt. Met bussen en een mini soundtruck rijden de voorlichters in groepen de hele week naar verschillende wijken. Coats stelt dat het vraagstuk van grasbranden een sociaalprobleem is dat structureel moet worden aangepakt. "We weten dat het niet gemakkelijk is. Het is een proces, maar we komen er wel", aldus de voorlichter. Er is gekozen voor risicocommunicatie, omdat het in de afgelopen periode is gebleken dat er steeds meer mensen zich schuldig maken aan het verbranden van vuil of gras. Dit, ondanks er voorlichting wordt gegeven. Pollack zegt dat er maandelijks meer dan 130 grasbranden worden geblust door de brandweer. Vooral in de droge periode is het daarom belangrijk dat de voorlichting goed naar de mensen wordt gebracht. Initiatiefnemer en bedenker van de campagne, Bea Lachunsing, is blij dat haar idee zo groots wordt uitgevoerd. Ze zegt dat het niet slechts gaat om brandveiligheid. Er komt volgens haar veel meer bij kijken. "De volksgezondheid, verkeersveiligheid en ga zo maar door", merkt Lachunsing op. Ze wijst er ook op dat er vanuit de overheid ook alternatieven moeten komen, zodat het vuil niet op de mensen blijft zitten. "Keukenvuil wordt opgehaald, maar voor de zaken als kapotte gasfornuizen moeten ook een oplossing komen." De initiatiefnemer stelt voor dat iedere buurt een plaats krijgt waar die haar vuil van de hand kan doen. Het project duurt tot midden oktober en zal landelijk worden uitgevoerd.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Albert Aboikoni wordt ingezworen tot grootopperhoofd der Saramaccaners.
18/09/2018 09:17 - Gilliamo Orban Albert Aboikoni wordt ingezworen tot grootopperhoofd der Saramaccaners. Foto: dWT Archief PARAMARIBO - Hoewel Albert Aboikoni op 12 augustus is beëdigd tot granman der Saramaccaners, is hij nog niet afgereisd naar zijn residentie te Asidonhopo aan de Pikin Rio. Volgens Iwan Adjako, woordvoerder van het grootopperhoofd, moet het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) wat zaken in orde maken. Zo moeten de reiskosten worden vergoed en moet Aboikoni attributen krijgen om zijn werk te kunnen doen. Ook moet de woning van de granman worden gerenoveerd en gemeubileerd. Verder moet het grootopperhoofd beschikken over een boot met buitenboordmotor. "De raad van ministers moet de middelen hiervoor goedkeuren. Wij wachten wel rustig af", stelt de woordvoeder. Monique Pintoe, onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling Binnenland, wil niet veel zeggen, maar geeft aan dat de genoemde zaken nog in de planning zijn. "Als we klaar zijn, zal bekend worden gemaakt wanneer de granman vertrekt naar het binnenland." Nu de granman nog in de stad is, wordt volgens Adjako van de gelegenheid gebruikgemaakt om met de overheid te praten over de verdere ontwikkeling van het Boven-Surinamegebied. Aboikoni verblijft voorlopig in het gebouw van de Volkshogeschool Naks in Lelydorp te Wanica. Groepen die de functie van granman claimen, zien Aboikoni niet graag in Boven-Suriname, waardoor zijn veiligheid niet gegarandeerd zou zijn. Dat is volgens de woordvoerder niet de reden dat het grootopperhoofd in de stad blijft. "Hij is niet bang, voor geen enkele bedreiging", stelt Adjako. Hij verwacht dat de politie zal optreden tegen personen die herrie willen schoppen. Volgens een ingewijde uit het gebied zijn dorpen op een grotere afstand van Asindonhopo wat milder over Aboikoni. "Maar mensen van de dorpen die bijvoorbeeld aan de Pikin Rio zijn, waar de Matjaw-lo woont, zijn fel gekant tegen de beëdiging van Aboikoni tot granman. Misschien kan het escaleren als Aboikoni in dat gebied komt." Hij wijst erop dat het grootopperhoofd na de beëdiging door de regering traditioneel wat rituelen moet uitvoeren in het dorp waar de lo verblijft die Frans Banai heeft aangewezen als granman. "Ik denk niet dat ze dat gaan toelaten", aldus de ingewijde.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Medische specialisten werken aan zelfregulering
18/09/2018 07:49 - Van onze redactie PARAMARIBO - Medisch specialisten zetten de eerste stappen tot zelfregulering .“In plaats van de op handen zijnde ordening van buitenaf”, zoals aangegeven in een brief van Ben Hewitt, voorzitter van de sectie specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname. In gesprek met de krant bevestigt Hewitt het bestaan van de brief en zegt te hopen op korte termijn reacties te krijgen, waardoor een model kan worden geformuleerd. “Maar het is nu vakantietijd. We hopen wel kort na het verstrijken van de vakantie de kwestie te kunnen bespreken.” Het bestuur geeft zelf een indicatie in welke richting gedacht wordt en oppert dat een bovengrens gesteld wordt aan het aantal consulten dat wordt verricht. Hewitt zegt hierover dat een specialist in feite ongelimiteerd consulten kan hebben. Met een bovengrens wordt de zoveel besproken overconsumptie aan banden gelegd. Ook zou het intern overleg een eind moeten maken aan de onterechte verschillen tussen de poliklinische tarieven. De specialisten wordt ook gevraagd na te denken over een hybridesysteem dat door het ministerie van Volksgezondheid was voorgesteld. Hierbij zouden medici die verbonden zijn aan een ziekenhuis een basisinkomen ontvangen. Dit inkomen zou vooral voor beginnende specialisten van groot belang kunnen zijn, omdat hierin zaken zoals aflossing van studieschuld, ziektekostenregeling of zelfs een pensioenpremie kunnen worden opgenomen. In de jaren tachtig was door een consultant dit bedrag vastgesteld op 10.000 US dollar. Hoewel wordt aangegeven dat dit bedrag door financiële deskundigen zou moeten worden geactualiseerd, denkt het bestuur dat door inflatie in de afgelopen jaren, dit bedrag nu best 20.000 US dollar kan belopen. Hewitt meent dat het nu de hoogste tijd is om de gezondheidssector integraal te ordenen. "Zo kan het niet verder." Hij erkent dat partijen nu nog ver uit elkaar liggen, maar dat hoeft geen obstakel te zijn als eensgezind wordt gewekt aan het gezond maken van de sector. Hij meent dat Suriname nog steeds een goede gezondheidszorg heeft. Echter, deze moet georganiseerd worden. En daar heeft iedereen een taak bij. Hij geeft aan dat met dit initiatief de specialisten het voortouw nemen. Immers, het zou nog nooit zijn voorgekomen dat een bepaald deel van de zorg de stap neemt om zichzelf te reguleren. Hij gaat ervan uit dat de specialisten op korte termijn een uitgewerkt voorstel op tafel leggen.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Instanties weten zich geen raad met ‘bloedbacove'
18/09/2018 06:24 - Ivan Cairo PARAMARIBO - Een vrouw die zich maandag bij BOG aanmeldde met een bacove waarvan ze vermoedt dat bloed erin was gespoten, keerde onverricht ter zake terug. Geërgerd geeft Myra R. aan dat ze van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Zondag had ze aangifte gedaan bij de politie van Munder, nadat ze het bloederige goedje had aangetroffen in het fruit dat ze kort daarvoor in een winkel te De Boerbuiten had gekocht. De politie stuurde haar met het fruit naar BOG. "De politie stuurt mij naar BOG, maar bij BOG scheen niemand te weten wat er in dergelijke gevallen gedaan moet worden en wat de rol van dit bureau in dit soort gevallen is", zegt ze tegen de Ware Tijd. Uiteindelijk werd de vrouw door een BOG-medewerker naar het ministerie van LVV gestuurd om daar deze kwestie daar voor te leggen. Myra R. zegt in het belang van de samenleving te hebben geprobeerd deze zaak onder de aandacht te brengen van de autoriteiten. "Maar als de instanties niet eens weten wat gedaan moet worden, laat ik het maar hierbij, want het kost mij nu alleen maar geld en tijd", zegt ze. Bij navraag van de redactie bij LVV blijkt dat dit ministerie zich niet bezighoudt met gevallen zoals Myra R. is overkomen. Een medewerker van de afdeling Plantenbescherming geeft aan dat het ministerie alleen een rol heeft wat betreft fyto-sanitaire kwesties. "Wij houden ons bezig met fyto-sanitaire aspecten, plantgezondheid. Pas wanneer er sprake is van symptomen van ziekte of aanwezigheid van organismen komen wij eraan te pas", legt hij uit. De medewerker benadrukt dat de afdeling zich voornamelijk bezighoudt met zaken die te maken hebben met in- en uitvoer van planten en fruit. Desgevraagd merkt politiewoordvoerder Humphrey Naarden op dat "opzettelijke benadeling van de gezondheid" van burgers strafbaar is bij wet. Dit misdrijf is volgens artikel 360 lid 4 van het wetboek van Strafrecht gelijkgesteld met mishandeling. Als voorbeeld noemt hij het opzettelijk besmetten van personen met één of andere ziekte. Zolang het slachtoffer voor langere tijd ziek is geworden gaat de aanklacht over tot zware mishandeling. Indien de benadeelde komt te overlijden volgt strafverzwaring bij veroordeling door de kantonrechter. Naarden adviseert onmiddellijk de politie in te schakelen wanneer verdachte zaken die schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid in voeding, fruit of groente worden aangetroffen.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Korpschef  Roberto Prade roept de samenleving op om het negatieve gedrag in het verkeer te veranderen.
18/09/2018 04:52 - Cheflin Paulus Korpschef Roberto Prade roept de samenleving op om het negatieve gedrag in het verkeer te veranderen. Foto: dWT Archief PARAMARIBO - De verkeersveiligheidsmaand is twee dagen geleden afgesloten en er zijn binnen 48 uur al twee zware aanrijdingen gemeld. Ondanks de gruwelijke aanrijdingen die hierin geregistreerd zijn, is het aantal verkeersdoden binnen de maand gedaald ten opzichte van het vorig jaar. Volgens Agatha Cederboom van het Korps Suriname Verkeersvriwilligers (KSV) geven de statistieken dit jaar zeven verkeersdoden weer, tegenover twaalf van het vorig jaar. In 2016 waren acht genoteerd. Cederboom is ondanks de afname dit jaar niet blij met het aantal, omdat het streven van de organisatie samen met de justitiële autoriteiten is dat binnen deze periode geen verkeersdoden vallen. "Het mag nou minder zijn, maar wij willen dat niemand overlijdt. Wij willen zelfs geen aanrijdingen. Wij praten daarom elk jaar met de gemeenschap." Ze trekt de conclusie dat twee gruwelijke aanrijdingen in de tweede week van de verkeersveiligheidmaand de reden zijn dat er minder onbehoorlijk gedrag in het verkeer is vertoond de afgelopen weken. "De gemeenschap was geschokt na deze gevallen. Vooral na het geval met tien gewonden." Ook op sociale media reageerde de gemeenschap geschokt na nieuwsberichten over de twee verkeersongevallen. Het eerste ongeluk deed zich voor aan de Anton Dragtenweg. De 18-jarige bestuurder, die de aanrijding veroorzaakte was niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Daarbij kwam de 36-jarige Wilfred Welcom om het leven. Vier andere mannen raakten gewond. Het tweede geval betrof een aanrijding tussen een Noahbusje en een Toyota Wish-personenauto op de Kennedyweg ter hoogte van de Loswijkstraat, waarbij tien personen gewond raakte. Cederboom is van mening dat de voorlichting harder moet aankomen bij de gemeenschap. "Mensen moeten met de harde realiteit geconfronteerd worden. Ik merk dat dit beter werkt." Ook is ze van mening dat de gemeenschap bij het zien van de politie gedwongen is ander gedrag dan normaal te vertonen. "Vooral rond de vakantieperiode merk je dat ze zo onbehoorlijk rijden. De autoriteiten moeten gewoon zichtbaar zijn." Korpschef Roberto Prade, vertelde zaterdag bij de afsluiting van de verkeersveiligheidmaand op het terrein van het politiestation te Lelydorp dat ondanks alle waarschuwingen en signalen om extra alert te zijn in het verkeer, is gebleken dat er toch gevallen met aanzienlijke schade geregistreerd zijn. Hij zei dat het beboeten van burgers die over de schreef gaan niet hoeft als ze de regels in acht houden. Hij riep de samenleving op om haar medewerking te verlenen door meer gevoel voor de medemens te hebben. "Wij hebben uw ondersteuning nodig om het negatieve gedrag in het verkeer te veranderen."
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
WASHINGTON - De Verenigde Staten voeren nieuwe importtarieven in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De importheffingen worden volgende week maandag van kracht. President Donald Trump maakte de maatregel in het kader van de handelsoorlog met China maandag officieel bekend. Hij dreigt met meer sancties als China tegenmaatregelen neemt. De Amerikanen gaan tarieven hanteren van 10 procent voor producten die van China naar de VS worden verscheept. Als fabrikanten de extra kosten doorberekenen, dan worden producten duurder voor kopers. De heffingen worden tegen het einde van het jaar verhoogd tot 25 procent. Op die manier hebben Amerikaanse bedrijven iets meer de tijd om hun toelevering aan te passen. De lijst met goederen waarvoor de tarieven gelden is wel aangepast ten opzichte van eerdere berichten. Zo zijn smartwatches van Apple van de lijst geschrapt, alsook andere consumentenproducten, waaronder fietshelmen en autozitjes voor kinderen. Washington voerde eerder al tarieven in op 50 miljard dollar aan Chinese producten. China heeft op zijn beurt ook heffingen ingesteld op producten uit de VS. Trump ergert zich aan het grote Chinese handelsoverschot met de VS. Ook beschuldigt hij China ervan Amerikaans intellectueel eigendom te misbruiken voor eigen gewin. Hij liep eerder ook al vooruit op mogelijke heffingen van nog eens 267 miljard dollar op goederen van Chinese makelij, bovenop de nu aangekondigde tarieven. In dat geval zou vrijwel de gehele export uit China naar VS te maken krijgen met heffingen. Bij de bekendmaking van de nieuwe importtarieven waarschuwt Trump China wederom geen tegenmaatregelen te nemen. Want 'we zullen onmiddellijk doorgaan met fase drie, wat neerkomt op tarieven over ongeveer 267 miljard dollar aan extra invoer', aldus de president in een verklaring. AD.nl
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Carlo Lewis, kapitein van Apoera: "we zien niets gebeuren".
18/09/2018 00:04 - Gilliamo Orban Carlo Lewis, kapitein van Apoera: "we zien niets gebeuren". Foto: dWT Archief PARAMARIBO - “Wij zijn echt moe om brieven te schrijven naar de overheid over de slechte staat van de weg. We hebben het probleem ook een aantal keren aangekaart bij de diverse regeringsdelegaties, maar toch zien we niets gebeuren”, reageert Carlo Lewis, kapitein van Apoera. Het gaat om de acht kilometer lange weg die loopt door de dorpen Apoera, Section en Washabo. “Tijdens de regentijd verandert de weg in een moederpoel en in de droge tijd krijgen de mensen veel last van de stof”, schetst Lewis de situatie. Volgens hem had de regering sinds 2010 beloofd dat de weg structureel aangepakt zou worden. De mensen wensen dat die wordt geasfalteerd of betegeld. Ze vinden dat ze de regering veel ruimte hebben gegeven om de belofte na te komen. De bewoners hebben in juni al over de slechte weg geprotesteerd bij het districtscommissariaat van Kabalebo. Zij zeggen in een persverklaring dat er toen aan hen is gezegd dat er gewacht wordt op de droge tijd om de weg duurzaam aan te pakken. "De droge tijd is al enige tijd in volle gang, maar de gemeenschap ziet geen enkel teken of hoort geen enkel geluid dat de overheid een aanvang zal maken", staat in het schrijven. Er wordt erop gewezen dat in andere delen van het land "tientallen kilometers aan wegen worden geasfalteerd" en de mensen hekelen dat ze stiefmoederlijk wordt behandeld. Ze vragen zich echt af waarom het moeilijk is om de acht km lange weg te asfalteren. "We willen de regering eraan herinneren dat Kabalebo ook deel van Suriname is. Deze behandeling is niet op zijn plaats integendeel hebben we altijd deze regering ondersteund." Districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo was niet bereikbaar voor commentaar. Toen de bewoners in juni hadden geprotesteerd, zei ze tegen de krant dat ze ervan overtuigd is dat de deplorabele weg nog dit jaar structureel aangepakt zal worden. De directe aanleiding van het protest toen was dat de schoolbussen wegens de slechte staat van de weg waren gestopt met het ophalen van leerlingen. Onder meer bedrijven zoals Baitali Group hebben bij die gelegenheid de gaten in de weg opgevuld.
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
KINSHASA - Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba maandag in een beroepszaak veroordeeld tot een boete van 300.000 euro en twaalf maanden celstraf. Het hof verklaarde Bemba eerder schuldig aan omkoping van getuigen. De 55-jarige Bemba werd in juni dit jaar in beroep vrijgesproken van oorlogsmisdaden, maar is nu dus wel veroordeeld voor het beïnvloeden van getuigen tijdens zijn proces. De twaalf maanden celstraf hoeft hij niet meer uit te zitten, omdat hij die tijd al ruimschoots in de gevangenis heeft doorgebracht. Bemba wilde aanvankelijk in de verkiezingen van de december een gooi doen naar het presidentschap van de Democratische Republiek Congo, maar de opperrechter in zijn land hield dat tegen wegens zijn eerdere veroordeling in maart 2017 voor de omkoping van getuigen. Ook toen kreeg hij 300.000 euro boete met daarnaast een jaar celstraf. ANP
di, sep 18, 2018
Source: De Ware Tijd
Verlichting Kamperveen Stadion voldoet aan internationale standaard
17/09/2018 21:14 - Marinio Balsemhof Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - De verlichting van het André Kamperveen Stadion voldoet sinds maandagavond aan de minimale internationale eisen van de Wereldvoetbalbond (Fifa). Directeur Rabin Parmessar van de Energiebedrijven Suriname had de eer om via een tablet de nieuwe ledlampen aan te schakelen. Hoewel erg blij met deze stap benadrukte John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), dat Suriname nog veel moet doen, zoals het aanschaffen van een stadionklok. Er moet "baanbrekend werk" worden verricht om aan de minimale eisen van de Fifa te voldoen om er zeker van te zijn dat de diverse nationale voetbalselecties van Suriname in eigen land internationale wedstrijden kunnen spelen. Daardoor is de steun van bevriende organisaties en de overheid onontbeerlijk. De nieuwe verlichting betekent in elk geval dat de nationale mannenvoetbalselectie haar volgende Concacaf Nations League-kwalificatiewedstrijd - op 13 oktober om half zes 's middags tegen de Britse Maagdeneilanden - in het Kamperveen Stadion speelt. Het eerste treffen tegen Dominica eindigde op 6 september in Stade René Serge Nabajoth in Les Abymes, Guadeloupe ondanks een enorm veldoverwicht 0-0. Wat er na 13 oktober wordt besloten door de Concacaf en de Fifa is nog niet duidelijk. In elk geval probeert de SVB het Franklin Essed Stadion, dat als back-up is opgegeven, gereed te krijgen. Krishnadath hoopt niet dat het zover komt dat Suriname zijn thuiswedstrijden in het buitenland moet spelen of - in het ergste geval - wordt uitgesloten.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
Een van de contestanten tijdens de 'We got Starzz' show
17/09/2018 20:39 - Tascha Samuel Een van de contestanten tijdens de 'We got Starzz' show Foto: Irvin Ngariman PARAMARIBO - Een talentenjacht in de vakantie is zeker een leuke activiteit. Jonge Surinamers die met meer of minder zenuwen het podium opgaan en het beste van zich laten zien. Green Events organiseerde in het weekend de jongerentalentenjacht ‘We Got Starzz'. Het evenement dat sedert vorig jaar was gepland moet het talent van jongeren helpen ontwikkelen. "We wilden de mogelijkheid creëren voor jongeren om op competitieniveau hun talent vorm te geven buiten de reguliere school om", zegt NPSvoorzitter Gregory Rusland over het doel van het evenement. Op een podium op het terrein van Grun Dyari moest het allemaal gebeuren. Mooie lichten en een rookmachine verhoogden de sfeer ondersteund door goed geluid van een dj. Nadat de jury plaatsgenomen had kon de show beginnen. De audities, waarvoor ruim zeventig jongeren zich hadden opgegeven, hebben op 14 september plaatsgevonden. Uit die groep hebben uiteindelijk 26 zich geplaatst voor de eerste ronde. Vrijdag vinden de kwart en halve finales plaats terwijl de finale is gepland voor 28 september. "We willen lokaal talent stimuleren en niet alleen onder de NPS-jongeren, maar onder jongeren in het algemeen", benadrukt Rusland tijdens zijn speech. De organisatie Green Events hanteert het format van de welbekende 'X-Factor', waarbij de juryleden commentaar leveren na het optreden. Er waren euke prijzen te winnen zoals laptops, smartphones, schoolpakketten, kleding en schoonheidsbehandelingen. De voorzitter van de jury was de welbekende mediaman en zanger Winston Echteld. Hij werd ondersteund door Joan de Bies, Wensley Raghunandhan, Jaleesa Sumter en Mario Vermeer. De avond werd kundig aan elkaar gesproken door Roseline Daan.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
ANKARA - De politieke oppositie in Turkije heeft felle kritiek op president Recep Tayyip Erdogan omdat hij van Qatar een luxe vliegtuig als geschenk heeft geaccepteerd. Erdogan verdedigde zich door te zeggen dat de Boeing 747 niet voor hemzelf is bedoeld, maar dat het om een gift aan de Turkse staat gaat. Turkse media hadden gemeld dat sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, de emir van Qatar, Erdogan een Boeing 747 had geschonken met een waarde van ruim 420 miljoen euro. De grootste oppositiepartij CHP betwijfelde of het om een gift ging en liet weten dat het onverantwoord is dat zoveel geld aan een luxe Boeing wordt uitgegeven omdat Turkije grote economische problemen heeft. Erdogan verzekerde vervolgens dat het toestel een gift is, maar dat deed de kritiek niet verstommen. Het vliegtuig heeft normaal gesproken plaats voor ongeveer 400 mensen, maar is verbouwd zodat slechts 76 mensen in het toestel kunnen zitten. Volgens de CHP kan je de Boeing daarom beter ''een vliegend paleis'' noemen dan een vliegtuig van de staat. ANP
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
Zaalvoetballer Jermain Wormer levenslang geschorst
17/09/2018 17:49 - Marciano Millerson Jermain Wormer is voor het leven geschorst door door de tucht- en geschillencommissie van de Surinaamse Zaalvoetbalbond. Foto: Irvin Ngariman PARAMARIBO - Zaalvoetballer Jermain Wormer van hoofdklasser Palo gaat in beroep tegen zijn levenslange schorsing. "Ik ben sowieso in de fout gegaan en heb dingen gezegd, maar ben het niet eens met de schorsing." Wormer werd gestraft door de tucht- en geschillencommissie van de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB) omdat hij op 26 augustus in de verloren ontmoeting tegen Inter Jakin (7-8) arbiter Preshant Autar had gekopt. Ook scheurde hij de gele kaart van de scheidsrechter. De speler ging door het lint na een arbitrale beslissing. Hoewel hij toegeeft in de fout te zijn gegaan, wil Wormer zijn uitsluiting aanvechten. Volgens hem zouden zaken onjuist zijn gerapporteerd. Zo zou er aangegeven zijn dat hij na de wedstrijd de official met een scherp voorwerp heeft opgewacht. "Waarom is er dan geen aangifte gedaan bij de politie door de arbiter", vraagt Wormer retorisch. De zaalvoetballer stoort zich ook eraan dat er geen confrontatie is geweest tussen hem en Autar bij de tuchtzitting. Verder is er een oordeel geveld door het disciplinaire orgaan hoewel de commissie onvolledig was. Lid René Bilkerdijk was uitlandig. Het besluit is naar verluidt genomen door voorzitter Soeroedjperkash Oedit en Dennis Pinas. Bilkerdijk zegt vanuit Aruba dat er "een duidelijke afspraak" was dat de arbiter op de zitting zou zijn en dat het besluit op 27 september zou worden genomen. Naar zijn mening is daarom de levenslange uitsluiting van Wormer niet rechtsgeldig. "Het is geen besluit van de commissie in zijn totaliteit. Ik snap het niet zo goed, want als je afspraken maakt, moet je je hieraan houden." SZVB-voorzitter Rolf Verwey zegt dat zijn bestuur het vonnis respecteert. "Wij kunnen niet hebben dat er fysiek geweld tegen scheidsrechters wordt gebruikt." Met zo een uitspraak wordt volgens hem de verruwing binnen de sport beteugeld. Een eventueel hoger beroep wordt behandeld door de strafcommissie, zegt Verwey. Deze staat los van de tucht- en geschillencommissie.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
Vrouw vindt 'bloed' in bacove
17/09/2018 16:03 - Ivan Cairo De bacove waarin volgens Myra R. bloed zat toen zij zondag daarin hapte. PARAMARIBO - Een vrouw kreeg gistermorgen een onsmakelijke verrassing toen ze in een pas gekochte bacove hapte. Myra R. was aan de telefoon met haar zus toen ze de eerste hap van het fruit nam en een rode substantie zag. Vol afgrijzen spuugde ze het uit, omdat het volgens haar bloed was. “Ik heb het direct uitgespuugd en m'n mond gespoeld”, zegt Myra ontdaan. Het incident heeft zich te De Boerbuiten voorgedaan. De vrouw vertelt aan de Ware Tijd dat ze het fruit kort daarvoor samen met tomaten en bananen had gekocht bij een winkel in de buurt. Zij kan zich niet voorstellen dat kennelijk iemand bewust bloed in het fruit heeft gespoten. "Ik vind dit wel lafhartig. Nu ben ik bang om die tomaten en bananen te gebruiken", zegt ze. Nadat zij aanvankelijk het fruit in de vuilnisbak had gedeponeerd, ging ze er later toch mee naar de politie om aangifte te doen. Door de politie is de vrouw met het fruit verwezen naar het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Deze instantie zal moeten onderzoeken of het daadwerkelijk bloed is en welke vervolgstappen samen met de politie ondernomen dienen te worden. Myra merkt op dat ze enige tijd geleden op sociale media een filmpje zag waarin een vrouw in Frans-Guyana hetzelfde was overkomen. "Ik geloofde het niet omdat ik me niet kan voorstellen dat mensen zo slecht kunnen zijn om dit te doen." Op Facebook is met walging gereageerd nadat Myra had gepost wat haar is overkomen.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
Hotel Residence Inn Paramaribo.
17/09/2018 15:59 - Ivan Cairo Hotel Residence Inn Paramaribo. Foto: Stefano Tull PARAMARIBO - De verliezen en uiteindelijke sluiting van hotel Residence Inn Paramaribo zijn voor een belangrijk deel te wijten aan de SLM zelf. De moedermaatschappij zou jarenlang niet hebben geïnvesteerd in renovatie en modernisering van de hotelfaciliteiten. Hierdoor verslechterde de concurrentiepositie van het hotel. Dat zeggen ex-medewerkers van het hotel dat per 1 september door de SLM is gesloten. De SLM zou het hotel niet hebben betaald voor verleende diensten en stelde bovendien enkele managers aan die het hotelwezen niet kenden. Naar verluidt was er een manager aangesteld die aankopen voor het hotel deed en zichzelf bevoordeelde. Hij werd door de politie ingesloten nadat de kluis van het hotel was verdwenen. De man zou op staande voet ontslagen zijn. "Er was constante wisseling van managers van wie één in de gevangenis heeft gezeten vanwege zijn criminele activiteiten." Volgens de medewerkers beschikten de laatste twee managers niet over vakkennis. "De laatste was als consultant aangetrokken terwijl de managers voor hem in dienst waren van de SLM", stellen de ex-medewerkers. Volgens hen is het hotel niet gesubsidieerd, zoals de SLM-directie beweert. Er was eerder sprake van "verrekening" van kosten. De SLM bracht gestrande passagiers van geannuleerde vluchten onder in Residence Inn en gebruikte de hotelfaciliteiten voor bijeenkomsten, kerstvieringen en huldigingen van jubilarissen. De SLM betaalde het hotel niet, maar verrekende de kosten met schulden die het hotel bij de moedermaatschappij had. "Dat is geen subsidie", zegt een ex-medewerker. De ex-personeelsleden beklagen zich er ook over dat de SLM de afgelopen twee jaar geen fysieke controle heeft gepleegd op de boeken van het hotel "terwijl het aan het einde van elk boekjaar in maart zo hoort". Tussentijdse 'invalscontroles' zijn er de laatste twee jaar evenmin geweest. Volgens de afgevloeide medewerkers heeft Residence Inn Paramaribo zichzelf uit de markt geprijsd met de tarieven die gehanteerd werden, terwijl de kwaliteit van de kamers benedenmaats was. Had de SLM meer aandacht besteed aan de gang van zaken in het hotel, dan hadden de sluiting en daarmee de afvloeiing van personeel mogelijk voorkomen kunnen worden, vinden de ex-medewerkers. "De SLM gaat niet vrijuit bij de sluiting", wordt gesteld. Ondanks de verliezen was het hotel altijd in staat de salarissen van het personeel uit te betalen. Zodra een acceptabel bod wordt gedaan, worden de hotelfaciliteiten verkocht, zei de SLM-directie woensdag tijdens een persconferentie.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
COLUMN: De andere kant
17/09/2018 14:00 - Von Zeggen Nederland zit even in de hoek waar de klappen vallen. Eerst zette minister Stef Blok zichzelf en zijn land voor schut met oerdomme uitspraken, vervolgens kwam het onderzoek waaruit blijkt dat Nederland wereldkampioen drugs is en afgelopen week werd duidelijk dat ze terroristen in Syrië hebben gesteund. En dat terwijl ze konden weten dat er kindsoldaten werden ingezet door de groeperingen die miljoenen kregen uit Den Haag. Nederland had immers een zetel in de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en was dus op de hoogte van rapporten waarin de ‘oranje' rebellen werden genoemd. Ik schrijf het op, zodat we er goed van doordrongen zijn wie de politici zijn die Suriname steeds de maat menen te meten. Dat is de ene kant van de medaille. Maar als wij naar de ene kant willen kijken, dan is het wel zo eerlijk ook de andere zijde te bespreken. Hoe ze in Nederland omgaan met dit soort onplezierige zaken, of het nou gaat om het drugsrapport, de steun aan terroristen in Syrië of de uitspraken van een minister. Een wereld van verschil met hoe we dat hier in Suriname doen. Neem nou het drugsrapport. De minister van Justitie ging diep door het stof en schaamde zich bijna voor de resultaten. Hij kondigde dan ook direct maatregelen aan om de xtc-handel aan te pakken. Geen verwijten aan de opstellers van het rapport of ongefundeerde verdachtmakingen dat resultaten zouden zijn vervalst. Nog belangrijker, de minister stond de pers te woord. Geen dok-gedrag, zoals journalisten in Suriname vaker ervaren als ze een bewindspersoon een vraag willen stellen over een belangrijke kwestie. En hoe verging het Stef Blok? We hebben dat zelf kunnen horen, zien en lezen. Hij moest zich na de vakantie direct melden in de Tweede Kamer en ging door het stof. Diep, heel diep. Zelfs regeringspartijen eisten van de bewindman dat hij ruimhartig excuses maakte. Had hij dat niet gedaan, dan was hij nu kennelijk ex-minister. Niet zo in Suriname. Hier kunnen bewindslieden en bestuurders er blind op vertrouwen dat ze de steun krijgen van de coalitie. En al helemaal bij deze coalitie. Over de steun aan oorlogsmisdaden in Syrië hoorde ik premier Rutte zeggen dat alles tot de bodem wordt uitgezocht en er dan antwoord komt op vragen van de Tweede Kamer. En niet over twee jaar, zoals hier vaker gebeurt. Nee, het debat komt waarschijnlijk volgende week al. Rutte leverde geen kritiek op de journalsiten die het onderzoek hebben verricht. Ook geen verdachtmakingen in de richting van 'onzichtbare' bruine mensen in lange broeken die zijn regering ten val zouden willen brengen. Nee, er werd gesproken over de uitkomsten van het onderzoek; de inhoud. Dat is de andere kant van de Nederlandse medaille. Daar kunnen we iets van leren in Suriname. En dan bedoel ik vooral de politiek. Ik zie het al gebeuren dat een burgemeester in Nederland na een snelheidsovertreding, de aanwijzingen van de politie negeert. Om dan de volgende dag te komen vertellen dat hij de baas is van de politie. Die burgemeester kan direct zijn biezen pakken. Hier kan een districtscommissaris gewoon wegrijden nadat hij staande is gehouden door de politie. Een week later is hij nog altijd in functie, een districtscommissaris die in het verleden al heeft bewezen lak te hebben aan wetten en regels. Wat dat betreft is er kordaat opgetreden door de president in de kwestie van Meye. Gezien de ruis rondom zijn persoon lijkt het meer dan logisch dat hij even pas op de plaats maakt. Dat is de ene kant van de medaille. Alleen is het de vraag, met onze politieke traditie, of het besluit genomen is door Suriname zelf? Of was de ambassadeur al in Nederland, op doorreis naar het beloofde land, waar hij zelfs een voor hem geschreven speech kreeg toegestuurd? Totdat Israël op dinsdag aangaf dat het verstandiger was als Suriname zou afzien van de aanbieding van de geloofsbrieven? Is dat niet de andere kant?
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
Kettingdiefstal leidt tot moord Sunny Point
17/09/2018 13:02 - Ivan Cairo Een vrouw werd maandagmorgen te Sunny Point doodgeschoten door een man die kort te voren door bewoners van het project was afgeranseld op verdenking van diefstal. Foto: dWT PARAMARIBO - De directe aanleiding van het drama maandagmorgen te Sunny Point is diefstal van een gouden halsketting. Van een bewoner werd door inbrekers een gouden halsketting uit zijn huis meegenomen. Een van de inbrekers zou vermoedelijk zijn mobiele telefoon in de woning hebben verloren. De benadeelde deed bij de politie aangfte van de diefstal maar verzweeg dat hij in het huis het mobieltje van de vermoedelijk dader had gevonden. Zo blijkt uit het voorlopig onderzoek van de politie. "De man ging zelf rechercheur spelen en belde het laatste nummer waarop het toestel gebeld had", zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Voorlichting. De benadeelde maakte een afspraak voor een ontmoeting met de persoon die had opgenomen. Bij aankomst te Sunny Point werd de man door de benadeelde en vier vrienden opgewacht en afgeranseld. Hij zag kans te ontkomen en keerde kort daarna terug met een jachtgeweer waarvan de loop was ingekort. De man loste enkele schoten waardoor verschillende omstanders gewond raakten. Een vrouw die op het punt stond naar het werk te gaan en de commotie vanaf haar erf gadesloeg werd in het hoofd geraakt en was vrijwel op slag dood. De schutter sloeg daarna op de vlucht. Intussen wordt het gebied door verschillende politie-eenheden uitgekamd op zoek naar de dader. Naarden zegt dat inmiddels twee personen zijn aangehouden. Wat de status is van deze twee mannen is nog niet duidelijk.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
COMMENTAAR: Gouden tijdperk
17/09/2018 12:00 WAT GAAT DE tijd toch snel. Op 20 september 1988 zette de verlegen jongeman Anthony Nesty de zwemwereld op zijn kop en Suriname op stelten. Wie had daarvan durven dromen. Goud op de vlinderslag, 53.00 sec rond, op de Olympische Spelen in Seoul. Te midden van de wereldheersers en zwaargewichten, trad Nesty met durf naar voren en eiste de hoogste podiumplaats op, met in zijn kielzog de onverslaanbaar geachte Matt Biondi. Superlatieven kwamen Surinaamse journalisten te kort om te beschrijven wat Nesty op dat moment voor Suriname betekende. Surinamers wilden op de kaart gezet worden. Welnu, Nesty liet de droom werkelijkheid worden. Hij gaf Suriname dat op een presenteerblaadje, maar zelf heeft hij zich uit de naad gewerkt om dat resultaat te bereiken. Nadat de euforie was weggeëbd mochten Surinamers opnieuw dromen. Dertig jaren zijn intussen voorbijgegaan met elke dag weer de vraag: wanneer staat een tweede Nesty op? En dan te bedenken dat de Gowtu Boi bijna alles heeft gewonnen wat te winnen viel. Zijn staat van dienst is indrukwekkend, de gouden plak op het grootste evenement in de wereld, de Olympische Spelen is het hoogste waar elke sporter naar streeft. Eigenlijk is het geen toeval dat het rolmodel Nesty naar goud greep in het selecte gezelschap van grootheden. Analytici die de reeks successen van de Surinamer bij andere regionale en betekenisvolle toernooien beoordeelden, waarschuwden: opgepast voor die slanke jongeman uit Suriname. Zij baseerden hun analyse op de tijden, groei en ontwikkeling. Meetmomenten zijn belangrijk, vooral bij individuele takken van sport. Wat Nesty dertig jaar terug heeft neergezet is feitelijk geen verrassing zoals velen het zien, maar een stelselmatig proces van de mogelijkheden die hij gedurende zijn loopbaan heeft doorlopen. Renzo Tjon A Joe is een opkomende ster. Zijn visie op het leveren van topprestaties is bekend. Hij beseft waar hij voor staat en denkt daar niet lichtvaardig over. Als zijn weg verder wordt geplaveid en hij de trend van de regionale successen in scherpere tijden voortzet is er aanleiding hoop te koesteren dat er een mooie toekomst voor hem is weggelegd. De basis van zijn denken is professioneel. Hopelijk worden eventuele toezeggingen aan Tjon A Joe en andere sporters die de top halen, niet vergeten door een overheid die haar beloftes aan Nesty nog moet nakomen.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
Drama te Sunny Point: Roofverdachte schiet vrouw dood
17/09/2018 10:47 - Van onze redactie De politie heeft de omgeving waar het schietdrama zich maandagmorgen afspeelde afgezet. Er is een klopjacht begonnen om de schutter in de kraag te vatten. Foto: dWT PARAMARIBO - Een vrouw is maandagochtend te Sunny Point doodgeschoten door een man die wordt verdacht van roof. Zes andere mensen raakten gewond. Diverse politie-eenheden zijn momenteel ter plekke voor onderzoek. Volgens bekomen informatie werden twee verdachten afgetuigd door buurtbewoners nadat ze betrapt waren tijdens een roof. Echter, één hunner wist te ontkomen en keerde kort daarna terug met een jachtgeweer waarmee hij naar verluidt drie schoten loste. Een vrouw werd geraakt in haar hoofd en was op slag dood, zes andere omstanders, inclusief kinderen, raakten gewond door hagel. De gewonden zijn met een ambulance afgevoerd. Door de chaotische situatie wist ook de tweede verdachte te ontkomen. De schutter is bekend in de buurt. De politie kamt de omgeving af op zoek naar het roversduo. Intussen zijn twee mannen aangehouden, maar niet duidelijk is of het om de verdachten gaat.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
‘Overheid houdt zich niet aan regels'
17/09/2018 10:38 - Gilliamo Orban Foto: dWT Archief PARAMARIBO - Voor de verkaveling van percelen in Commewijne, Para, Wanica en langs primaire wegen, is sinds 29 juli 2014 een vergunning nodig. Verkavelaars of bedrijven kunnen vrijstelling krijgen, als ze gedocumenteerd kunnen aantonen dat ze vóór die datum in de vernoemde woongebieden waren begonnen met hun activiteiten. Ze moeten echter uiterlijk 30 september een verzoek indienen bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Dit vindt plaats in het kader van de landelijke ordening van de verkavelingsprojecten. Mochten de verkavelaars geen gehoor geven tot de uiterlijke datum, zal het ministerie tegen hen optreden. "De mensen zullen op het matje geroepen worden en alle werkzaamheden zullen stopgezet worden", zegt Neville Pengel, coördinator voorlichting bij OWT&C. "We moeten ook ervoor zorgen dat de samenleving wordt beschermd. Er moet voorkomen worden dat mensen percelen kopen waarvoor de verkavelaar geen toestemming heeft van de overheid", voegt hij toe. Intussen zijn er tien verzoeken voorgelegd aan het ministerie. Hij verwacht dat in de komende periode meer aanvragen voor ontheffing van vergunningen ingediend zullen worden. Een verkavelaar die niet bij naam genoemd wil worden, juicht de ordening toe, maar volgens hem vertrapt de overheid de regels. Hij wijst erop dat de overheid percelen op papier verkavelt zonder het gebied te ontbossen. "Duizenden percelen worden uitgeven, maar in de gebieden is er niets eens een bospaadje, laat staan elektra en water, terwijl grondhuurders ontsluitingskosten hebben betaald. De overheid houdt zich hierdoor niet aan de regels", stelt de verkavelaar, die zegt dat dit probleem onder meer in Para speelt. Hij wijst erop dat de overheid gronden heeft uitgegeven in buurten als Goede Verwachting en Rahemalbuiten, zonder de wegen daar te verharden. De verkavelaar heeft meer kritiek op de werkwijze van de overheid. Wanneer iemand een vergunning wil om te verkavelen, krijgt die eerst een bereidverklaring waarin voorwaarden staan zoals het verharden van straten en aanleggen van het elektriciteits- en waterleidingnet. "Dat is prima, maar in de praktijk stagneren de zaken. We betalen de EBS om het net te bouwen, maar we moeten hiervoor minstens een halfjaar wachten", zegt hij. Wanneer grondhuur wordt verkaveld en vervolgens verkocht, vindt volgens hem de overdracht niet direct plaats. "Hiervoor is toestemming nodig van de overheid en dat kan jaren duren", ervaart hij.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd
Eugene van der San, directeur bij het kabinet van de president.
17/09/2018 08:49 - Ivan Cairo Eugene van der San, directeur bij het kabinet van de president. Foto: dWT Archief PARAMARIBO - Indien De Nationale Assemblee (DNA) voortvarend te werk gaat worden de salarissen van regeringsleden per 1 september losgekoppeld van de loonreeks van de ambtenarij. De regering heeft twee wetsontwerpen die dat mogelijk maken vrijdag goedgekeurd. Op termijn komt een aparte wettelijke regeling voor de bezoldiging van leden van de regering, zegt Eugene van der San, directeur bij het kabinet van de president, desgevraagd. Momenteel zijn de salarissen van de president en vicepresident gekoppeld aan die van de ministers en die van de ministers zitten vast aan de bezoldiging van departmentsdirecteuren. Van der San legt uit dat een wettelijke regeling noodzakelijk was om de loskoppeling te effectueren nadat president Desi Bouterse had bekendgemaakt dat leden van de regering eind deze maand geen salarisverhoging krijgen. Dat zou automatisch gebeuren wanneer de loonsverhoging voor ambtenaren wordt doorgevoerd. "In die wetsontwerpen is geregeld wat de president wil bereiken dat die koppeling niet doorgaat. Dat alleen regelen deze wetten. No wan tra sani", zegt de directeur. Intussen blijkt dat instructies van president Bouterse om de uitbetaling van het verhoogde salaris voor leden van de regering eind deze maand te blokkeren verkeerd zijn uitgevoerd. Behalve bij regeringsleden is dat ook het geval bij parlementariërs en leden van de Staatsraad. Assembleeleden hebben hierop verontwaardigd gereageerd. "Ik weet niet hoe de communicatie is verlopen, maar vermoedelijk is het vanaf de minister van Financiën ad-interim naar Cebuma verkeerd gegaan", zegt Van der San. V Hij geeft aan dat op zijn initiatief samen met de raadsadviseurs Edmund Leilis, Eddie Jozefzoon en Jules Wijdenbosch twee wetsvoorstellen zijn gemaakt om de loonsverhoging voor regeringsleden te blokkeren en hun honorarium los te koppelen van de lonen van ambtenaren. President Bouterse ging met de conceptwetten akkoord en vrijdag hebben ook de ministers en de vicepresident deze goedgekeurd. Nadat concepten door de Staatsraad zijn beoordeeld en goedgekeurd, volgt de stap naar het parlement. De regering verwacht dat de conceptwetten snel worden behandeld en goedgekeurd, zodat deze twee tijdig kunnen worden afgekondigd en eind september leden van de regering hetzelfde salaris uit- betaald krijgen als wat ze nu genieten.
ma, sep 17, 2018
Source: De Ware Tijd