NOC*NSF steunt misbruikslachtoffer Petra de Bruin

Sportbond NOC*NSF gaat oud-profwielrenster Petra de Bruin financieel helpen na het jarenlange misbruik tijdens haar wielercarrière. Dat schrijft NRC. Het lijkt de eerste tegemoetkoming van de sportwereld naar misbruikslachtoffers.

Twee jaar geleden vertelde De Bruin aan Nieuwsuur dat ze tijdens haar carrière jarenlang seksueel is misbruikt. Dat begon toen ze nog minderjarig was. Na tientallen jaren innerlijke strijd kwam ze met haar verhaal naar buiten.

Maar de verwachte steun uit de sportwereld bleef uit, terwijl ze had gehoopt op begrip en erkenning voor wat haar is overkomen. De eerste maanden na het openbaren van haar verhaal voelt De Bruin zich goed, maar daarna volgt een dieptepunt: ze raakt in een zware depressie.

Nu komen er eindelijk begeleiding en excuses van NOC*NSF, nadat De Bruin samen met een jurist een brief opstelde waarin ze de organisatie verzoekt om steun. De voormalige Sportvrouw van het Jaar vertelt tegen NRC dat het NOC*NSF alle rekeningen van haar haptonoom heeft betaald en ook nieuwe behandelingen gaat vergoeden. Ook krijgt ze therapie bij een klinisch psycholoog en start ze een loopbaantraject via de bond.

Eerste financiële tegemoetkoming

Voor zover bekend ontving niet eerder een (oud-)sporter een financiële tegemoetkoming van de sportkoepel. “De regeling met Petra de Bruin laat zien dat het de meeste slachtoffers niet gaat om het geld, mensen willen hun leven terug”, zegt Iva Bicanic, hoofd centrum seksueel geweld.

Het verhaal van De Bruin bracht ook bij andere sporters verhalen los. NRC meldt dat zich de afgelopen twee jaar ongeveer honderd sporters zich bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven van Slachtofferhulp Nederland hebben gemeld, 10 procent daarvan heeft behoefte aan een financiële tegemoetkoming.

“Maar 100 aanmeldingen in twee jaar tijd, dat is een grap”, zegt Bicanic. “10 procent wil een schadevergoeding, dus vijf mensen per jaar. Waar hebben we het over? Het is echt niet zo dat men bang hoeft te zijn voor rijen slachtoffers, want die komen niet.”

Bicanic zou liever zien dat meer mensen zich aanmelden. “Heel weinig mensen durven of willen aangifte doen. Was het maar waar dat er rijen mensen aangifte deden. De meesten komen er nooit mee, en dan nog pas als ze volwassen zijn.”

“Ik vind: als iemand geld wil, geef het dan. Als iemand hulp nodig heeft, geef het dan. Als daar een speciaal fonds voor nodig is, roep dat dan in het leven. Het gaat vooral om erkenning, deze mensen zijn getroffen in hun hele leven, hun werk, kunnen moeilijk slapen en hebben seksuele problemen.”

Het ging De Bruin met name om erkenning van NOC*NSF en van de wielerbond, zei ze vorig jaar tegen Nieuwsuur. Maar de erkenning van die laatste partij blijft nog steeds uit. “Een gotspe dat de KNWU nooit van zich heeft laten horen”, zegt Bicanic. “Dat er zoveel weerstand zit, ook bij NOC*NSF, komt omdat niemand een goed beeld heeft van hoe misbruik eruit ziet. Ze willen het niet weten, hebben geen goed beeld. Niemand is erbij, het wordt bedekt, slachtoffers komen er niet mee naar buiten. Dat is het mysterie van misbruik.”

Bron: https://nos.nl/l/2271255

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *