NOS Nieuws

-- Berichten van vandaag.
Philips doet een bod van 1,9 miljard euro op het Amerikaanse Spectranetics. Dit Amerikaanse bedrijf is specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie. Het bod ligt 27 procent boven de slotkoers van Spectranetics op Wall Street dinsdag. Het bod krijgt de steun van het bestuur van deze onderneming. Het adviseert de aandeelhouders om hun stukken te verkopen aan Philips. De technologie van het Amerikaanse Spectranetics past goed binnen het aanbod dat Philips nu heeft op gebied van beeldvormende, medische apparatuur. Philips heeft dankzij de verkoop van belangen in Philips Lighting flink wat cash in huis. Ook verwacht het nog deze week 80 procent van het belang in Lumileds aan een groep investeerders te verkopen. De overname van Spectranetics zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Ook wil Philips voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
Dinsdagmiddag verspreidde een nieuw ransomware-virus zich razendsnel over bedrijven en andere organisaties, vooral in Oekraïne, maar ook in Nederland. Of toch niet? Beveiligingsonderzoekers vragen zich intussen hardop af of het wel om ransomware gaat. "Dit virus is ontworpen om zichzelf razendsnel te verspreiden, zichzelf vermommend als ransomware", schrijft beveiligingsonderzoeker 'The Grugq'. Eigenaardig genoeg is het betaaldeel van de nieuwe ransomware, die door beveiligingsbedrijven 'Petya' en 'NotPetya' wordt genoemd, erg slecht gemaakt. Dat terwijl de rest van het virus goed is geschreven en is ontworpen om virusscanners te omzeilen. Het virus versleutelt bestanden en zelfs hele computers, maar betalen om daar vervolgens weer bij te komen, werkt sinds dinsdagmiddag al niet meer. Verwoesting "Met enige zekerheid durf ik te zeggen dat het gaat om een bewuste aanval met verwoesting tot gevolg, mogelijk zelfs een testaanval, vermomd als ransomware", zegt beveiligingsonderzoeker Nicholas Weaver van de Berkeley-universiteit tegen de Amerikaanse journalist Brian Krebs. De aanval zou dus tot doel kunnen hebben om zo veel mogelijk schade aan te richten. Dergelijke sabotage-aanvallen zijn niet nieuw: al in 2010 legden aanvallers van waarschijnlijk de Amerikaanse overheid een nucleaire installatie in Iran plat, en in 2012 werden 35.000 computers van het Saudische energiebedrijf Saudi Aramco platgelegd. Nationale feestdag in Oekraïne In dat geval zou Oekraïne het doelwit van de aanval kunnen zijn. Het grootste deel van de slachtoffers bevindt zich in dat land, en de aanval zou zijn begonnen bij een hack op een boekhoudpakket dat in Oekraïne wordt gebruikt. Wie dat pakket gebruikte, werd geïnfecteerd met het virus. Bovendien vindt de aanval plaats op de dag voor 'Grondwetdag', een nationale feestdag in Oekraïne waar wordt gevierd dat de nieuwe grondwet in 1996 werd aangenomen.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
De bovenwereld, zoals banken, woningbouwcorporaties en bekende bedrijven zijn diep verweven met de wietverkopende coffeeshops, blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad en Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek. Ook grote bierbrouwers als Heineken en AB InBev hebben geld uitgeleend aan ondernemers in de wietsector. Zo heeft de Rabobank aan 82 coffeeshops een hypotheeklening verstrekt, ING deed dat bij 44 coffeeshops. Maar ook woningbouwcorporaties doen zaken met wietverkopers, schrijft het FD: 46 coffeeshops zijn gevestigd in huurpanden van een corporatie. De verstrengeling van de bovenwereld met de wiethandel is opmerkelijk, omdat er bij een kwart van alle 570 coffeeshops in Nederland aanwijzingen zijn voor banden met criminaliteit. In totaal hebben 310 wietshops een gevestigde partij als financier, exploitant of huiseigenaar. Het FD en Investico baseren hun onderzoek op gegevens van onder meer de Kamer van Koophandel en het Kadaster. Top-5 De Rabobank, ING, ABN Amro, De Volksbank (voorheen SNS) en het Nationaal Restauratiefonds vormen de top-5 van hypotheekverstrekkers aan coffeeshops. Zij hebben samen 1,9 miljard euro aan leningen uitstaan aan de branche. Criminoloog Cyrille Fijnaut zegt in het FD niet verbaasd te zijn over de grote rol van banken bij de huisvesting van coffeeshops. Hij wijst erop dat veel winkels een goede omzet hebben. "Ze vormen, in termen van afbetaling van leningen of betaling van huren, dus geen financieel risico." De jaaromzet van de coffeeshops wordt geraamd op 1 miljard euro. Niet alleen banken verstrekken leningen aan coffeeshophouders, blijkt uit het onderzoek, maar ook andere gevestigde partijen als biergigant Heineken, verzekeraar Nationale Nederlanden en een aantal Nederlandse multimiljonairs. Zo heeft Heineken diverse hypotheken verstrekt aan pandeigenaren van coffeeshops in diverse steden, meldt het FD. Banken zijn de afgelopen jaren minder happig gebleken op het aangaan van relaties met coffeeshophouders. Hoewel de overheid en de Nederlandse Vereniging van Banken in 2010 afspraken dat banken minder moeilijk zouden doen over de dienstverlening voor wietwinkels, zeggen de grote banken nu dat ze niet of minder bereid zijn nog leningen te verstrekken aan de branche. Ook de corporaties Ymere en De Key hebben bedenkingen gekregen: zij verhuren geen nieuwe panden meer aan coffeeshops. Reputatieschade zou het belangrijkste motief zijn.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
Tot vorig jaar oktober stond aan de rand van Calais een immense krottenwijk - 'de jungle' - waar onder verschrikkelijke omstandigheden zo'n 8000 migranten woonden. Ze wilden naar Engeland. In Calais vertrekken vrachtwagens en treinen per tunnel en veerboot naar die 'droombestemming'. De jungle werd afgebroken, de migranten werden verhuisd, en toch zijn de problemen nu na ruim zes maanden weer volop terug. Dit zijn de zes problemen van Calais: 1. De aantallen Het zijn nog niet de cijfers van weleer, maar toch: in Calais leven alweer zo'n 600 migranten. En rondom de stad zijn er nog eens enkele honderden. "Elke dag komen er nieuwe mensen bij", zegt een hulpverleenster. Ze komen vooral uit Afghanistan, Ethiopië, Eritrea en Sudan. 2. De levensomstandigheden Er bestaat geen grote krottenwijk meer, de migranten leven nu allemaal verspreid over Calais: in bosjes, onder viaducten en op industrieterreinen. Daar zijn helemaal geen voorzieningen zoals toiletten of douches, die er in de oude jungle wel waren. Door slechte hygiëne kunnen zich snel ziektes verspreiden, waarschuwt Artsen zonder Grenzen, terwijl de overlast voor omwonenden groot is. 3. Repressie De politie moet groepen migranten uiteen drijven om te voorkomen dat ze nieuwe kampen vormen. Meestal 's nachts vallen agenten, met wapenstok en traangas, verzamelplaatsen van migranten binnen. Hulporganisaties klagen over structureel geweld. 4. De kinderen Officiële cijfers zijn er niet, maar hulporganisaties schatten dat er tientallen tot honderd minderjarige kinderen onder de migranten zijn. Zij reizen veelal zonder hun ouders en zijn extra kwetsbaar. Door het ontbreken van één groot kamp en opvang, is de controle op die kinderen nihil. De Franse Ombudsman pleit voor speciale opvang van de jongste migranten. 5. Problemen De migranten proberen langs de snelweg aan boord van vrachtwagens te klimmen. Ze zorgen voor barricades op het asfalt, waardoor trucks langzaam moeten rijden of zelfs moeten stoppen. Een week geleden deed zich daardoor al een dodelijk ongeluk voor en deze week werd brand gesticht op de snelweg, waardoor al het verkeer stil kwam te liggen. 6. De regering De minister van Binnenlandse Zaken zei een paar dagen geleden dat hij geen nieuwe jungle wil. "Er komt geen structurele opvang." Wel werden er extra agenten naar Calais gestuurd. Maandag oordeelde de Franse rechter dat de overheid moet zorgen voor stromend water, douches en toiletten voor de migranten, om de situatie menselijker te maken.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
De Nederlandse overheid heeft zijn belang in ABN Amro verder afgebouwd. De overheid verkocht 7 procent van de aandelen en dat leverde een kleine 1,5 miljard euro op. De Staat bezit nu nog 63 procent van de bank. Dit pakket aandelen is met de huidige koers zo'n 13,5 miljard euro waard. De waarde van ABN Amro is het afgelopen jaar flink opgelopen. De aandelen gingen eind 2015 voor 17,75 euro per stuk naar de beurs. Inmiddels staat de koers boven de 23 euro. Terugverdiend Het is de derde keer dat de overheid een pluk aandelen van de bank verkoopt. De verkoop van aandelen heeft tot nu toe ruim 6 miljard euro opgeleverd. Het lijkt er daarmee niet op dat de Nederlandse Staat de kosten van de redding van de bank volledig gaat terugverdienen. Die kosten kwamen destijds volgens het ministerie van Financiën uit op 21,7 miljard euro. Vorige maand verkocht de Staat nog een deel van de genationaliseerde verzekeraar ASR.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
Op de oprit van een woning aan de Bredaseweg in Chaam is vanochtend een dode man gevonden. De politie denkt dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie onderzoekt wat er is gebeurd en kan nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Er zijn vijf mannen aangehouden. De politie heeft ook een jonge vrouw meegenomen naar het politiebureau. In de woning waren twee jonge kinderen aanwezig. Zij zijn meegenomen naar het bureau en worden overgedragen aan hulpverleners. De weg waaraan de woning ligt, is afgesloten in verband met het onderzoek; het verkeer wordt omgeleid.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
Goedemorgen, het wordt op de meeste plaatsen droog, maar in de loop van de dag neemt de kans op een bui toe, mogelijk met onweer. Het wordt 21 tot 25 graden. Wat heb je gemist? Overheidsgebouwen Venezuela aangevallen door helikopter In Venezuela is het hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken aangevallen met een helikopter. Volgens een minister werden vanuit de politiehelikopter vijftien schoten afgevuurd op het ministerie en daarna vier handgranaten gegooid op het dak van het hooggerechtshof. Er zouden geen gewonden zijn. Er is een video opgedoken van een legerofficier die de helikopter zou hebben gekaapt. Hij zegt dat de aanval is gericht tegen de tirannie. Het hooggerechtshof ligt zwaar onder vuur in Venezuela. Het hof steunt de impopulaire president Maduro met dubieuze beslissingen, zoals het buitenspel zetten van het parlement. Bolt: 'De grote schrik kwam op de vlucht voor het leger' Spoorloos-journalist Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn niet van plan om Colombia in het vervolg te mijden. Volgens het ontvoerde en weer vrijgelaten duo hadden ze voldoende voorzorgsmaatregelen genomen voor ze naar het noordwesten van Colombia reisden. "Niemand in Colombia heeft gezegd: dat moet je niet doen", zei Bolt in het tv-programma Jinek. Meer passagiers voor Nederlandse vliegvelden Het aantal passagiers op Nederlandse vliegvelden is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen met bijna tien procent. Schiphol zag veertien miljoen passagiers voorbijkomen, een stijging van 8,5 procent. De grootste passagiersgroei was bij Groningen Airport Eelde met dertig procent. Ook vliegveld Eindhoven zag een toename doordat steeds meer mensen naar bestemmingen in Noord-Afrika reizen. Hoofdrolspeler Millennium-reeks overleden De Zweedse acteur Michael Nyqvist is op 56-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Hij is internationaal het bekendst door zijn hoofdrol in de Millennium-reeks, gebaseerd op de boeken van Stieg Larsson. Daarin speelde hij de journalist Mikael Blomkvist. De films waren een groot succes en leverden Nyqvist een aantal rollen in Amerika op, onder meer in Mission Impossible. Delen website politie niet beschikbaar door vrees voor cyberaanval De politie heeft voorzorgsmaatregelen genomen om zijn website te beschermen tegen een mogelijke cyberaanval. Sommige onderdelen van de website politie.nl zijn daarom minder goed bereikbaar. Formulieren die worden ingevuld kunnen later, of zelfs helemaal niet aankomen. De politie is wel telefonisch bereikbaar. De maatregelen hebben waarschijnlijk te maken met de uitbraak van een nieuw gijzelvirus, dat talloze bedrijven over heel de wereld heeft getroffen. Verder vandaag... De Raad van State doet vandaag uitspraak in twee zaken over ganzenbestrijding in de buurt van Schiphol. Om 14.00 uur Nederlandse tijd wordt in Suriname het Decembermoorden-proces voortgezet. De Openbaar Aanklager begint aan het voorlezen van de strafeis tegen de verdachten. Er zijn allerlei vertragingen geweest, onder druk van de regering. Nu lijkt het erop dat de juridische middelen daarvoor zijn uitgeput. In Genève begint een nieuwe ronde onderhandelingen over de hereniging van Cyprus. De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties hoopt dat er voor de zomer een akkoord is. En in Amsterdam wordt een brug vernoemd naar cabaretier Wim Sonneveld, ter ere van zijn honderdste geboortedag. Fijne dag!
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
In Drenthe is een felle strijd gaande tussen Hoogeveen en Assen. Beide plaatsen zijn vastbesloten om een nieuwe kunstijsbaan te bouwen. De provincie stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor één 400-meterbaan. Maar gaat die 5 miljoen naar Assen of naar Hoogeveen? Het vraagstuk speelt al jaren en in Drenthe spreken ze inmiddels van een ijsbaansoap. Voor de twee rivaliserende gemeenten is het bloedige ernst. Ze zijn niet van plan hun schetsen in de prullenbak te gooien. De strijd begon toen duidelijk werd dat er plannen waren om de oude kunstijsbaan in Assen te sluiten. Dat gebeurde uiteindelijk ruim een jaar geleden. Maar Drenthe zonder ijsbaan, dat kan niet, vindt de provincie. En dus ligt er vijf miljoen euro op de plank voor de bouw van een nieuwe 400-meterbaan. Zowel Hoogeveen, als Assen diende daartoe een plan in. Wat wil Hoogeveen? Hoogeveen wil een kunstijsbaan van 400 meter bouwen, voor 18,6 miljoen euro. De gemeente zet in op zo'n 163.000 bezoekers per jaar. Wat wil Assen? Ook Assen wil een kunstijsbaan aanleggen, maar dan als onderdeel van een groter en duurder complex. De gemeente wil naast het TT-terrein een soort Ice World, met naast een 400-meterbaan onder meer een skihal, een ijsklimhal en een baan gericht op ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen. Door alle extra faciliteiten denken de gemeente en het betrokken bouwconcern jaarlijks 1 miljoen mensen te kunnen trekken. De kosten zouden zeker op 40 miljoen euro komen. Gedeputeerde Staten (GS), het dagelijks bestuur van de provincie, wees beide plannen in eerste instantie af omdat er geen sprake was van een sluitende businesscase. Er werd een nieuwe voorwaarde gesteld: de gemeente die de zaken het eerst op papier op orde zou hebben, zou de stem krijgen van de GS. Wie het eerst komt Hoogeveen trok aan het langste eind en als het aan GS ligt, gaat de vijf miljoen naar deze gemeente. Maar het definitieve besluit moet nog worden genomen, want Provinciale Staten moeten uiteindelijk de finale klap geven. Pas dan mag GS het geld overmaken en kan de bouw beginnen. Maar als Hoogeveen de miljoenen krijgt, laat Assen zich niet tegenhouden. De gemeente heeft gezegd de eigen plannen sowieso door te zetten, ook zonder subsidie van de provincie. Bizar Oud-schaatsster Renate Groenewold noemt het vooral storend dat het besluit van de provincie zo lang op zich laat wachten: "Hoe langer het duurt, hoe langer de bouw wordt uitgesteld. Het gaat mij om het ijs in Drenthe. Ik vind het te bizar voor woorden dat we dat nu niet te hebben." Voor de locatie van de baan heeft Groenewold geen uitgesproken voorkeur. "Maar de provincie moet natuurlijk wel goed kijken naar de kosten en baten. Het moet meer zijn dan alleen een ijsbaan. Dus óf heel energiezuinig, óf gecombineerd met andere dingen. Het moet niet zo zijn dat we een baan aanleggen die over een paar jaar weer dicht moet omdat deze verlies draait." Oud-schaatser en Hoogevener Jan Bols heeft wel duidelijk een voorkeur. Hij vindt dat Assen de bouw van een nieuwe baan onnodig rekt. "Toen er sprake van was dat de baan dicht zou gaan, heeft Assen geen moeite gedaan de baan te behouden. Hoogeveen heeft meteen gezegd met het plan van een kunstijsbaan aan de slag te gaan." Voor Bols, naar wie het stadion overigens vernoemd zou worden, is er dus geen twijfel mogelijk: "Hoogeveen voldoet aan alle eisen die er zijn gesteld. De gemeente staat klaar voor het hele project. Punt." Besluit Provinciale Staten bespreken vandaag de stand van zaken. Het definitieve besluit wordt verwacht op 12 juli.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
Het aantal passagiers op Nederlandse vliegvelden is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen. In totaal reisden 15,5 miljoen mensen via Schiphol of een van de vier regionale luchthavens. Dat is volgens het CBS een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De sterkste passagiersgroei was bij Groningen Airport Eelde. Die luchthaven kreeg ruim 30 procent meer reizigers. Dat komt vooral doordat het aantal lijndiensten is uitgebreid. Ook vliegveld Eindhoven zag een flinke stijging. Met name het aantal intercontinentale passagiers nam toe. In 2011 startte Eindhoven met vluchten naar Noord-Afrika. Sindsdien is het aantal intercontinentale passagiers toegenomen van 7000 in heel 2011 naar 37.000 in het eerste kwartaal van 2017. Drukte Schiphol In de eerste drie maanden van dit jaar reisden 14 miljoen mensen via Schiphol. Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Twee derde van de passagiers reisde binnen Europa. Het toenemende aantal passagiers leidt op Schiphol steeds vaker tot problemen. In de meivakantie stonden er lange rijen bij de veiligheids- en paspoortcontroles. Sommige mensen moesten uren wachten voor ze aan de beurt waren en tientallen mensen misten hun vlucht. Luchtvaartmaatschappij KLM zegt dat de drukte op Schiphol tijdens de meivakantie miljoenen heeft gekost, doordat vliegtuigen moesten wachten op passagiers.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
In Venezuela is met een helikopter geprobeerd om het hooggerechtshof aan te vallen. Volgens president Maduro werden vanuit een politiehelikopter twee handgranaten gegooid op het dak van het gebouw, maar is er een niet afgegaan. In een toespraak op de staatstelevisie sprak Maduro van een terroristische couppoging. De veiligheidsdiensten gaan achter de daders aan, zei hij. Knallen Op sociale media staan beelden van een helikopter die laag over de stad vliegt. Ook zijn er knallen te horen. Er is daarnaast een video opgedoken van een legerofficier die de helikopter zou hebben gekaapt. In de video zegt hij dat de aanval gericht is tegen de tirannie en dat de regering moet opstappen. Er zijn geen berichten over slachtoffers door de aanval. Onder vuur Het hooggerechtshof ligt, net als Maduro, zwaar onder vuur in Venezuela. Het hof steunt de regering en heeft al een aantal keer controversiële beslissingen genomen die ervoor zorgen dat Maduro aan de macht blijft, zoals het buiten spel zetten van het parlement. Ook heeft hooggerechtshof diverse wetten van de oppositie gedwarsboomd. Er wordt al maanden geprotesteerd tegen het regime van Maduro. Zijn populariteit is fors afgenomen door de slechte economische situatie van het land. Hard ingrijpen Maduro waarschuwde eerder op de avond al dat hij hard zou ingrijpen als er pogingen worden ondernomen om zijn regering met geweld omver te werpen. De president heeft voor eind volgende maand een speciale volksvergadering uitgeroepen. Die kan de grondwet herschrijven en instellingen als het Congres, waar de oppositie de scepter zwaait, uitschakelen. Over die grondwetsherziening, die de positie van de president moet verstevigen, zei Maduro vanavond dat die er moet komen. "Als dat niet met stemmen lukt, dan doen we het met wapens."
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
Ondanks alles staat voor Derk Bolt en Eugenio Follender een ding vast: ze willen nog een keer terug naar Colombia. "Ik zou niet zozeer weten waarom niet", zei Bolt in talkshow Jinek. "Het was min of meer een bedrijfsongeval", voegde Follender daaraan toe. Bolt en Follender vertelden uitgebreid over hun ontvoering door guerrillabeweging ELN in Colombia. Het duo was in het noordwesten van het land voor opnames voor Spoorloos. De geplande gezinshereniging voor het tv-programma willen ze "graag afmaken", maar dan wel vanaf een veilige locatie. Handkanon Volgens de Spoorloos-presentator hadden ze vooraf goed onderzocht hoe gevaarlijk het was om te filmen in het noordwestelijke gebied. "Bij de politie, het leger, chauffeurs en de autoverhuurder: we hadden op alle fronten nagevraagd hoe de veiligheidssituatie daar was. Er was niemand die helder zei: dat moet je niet doen." Zijn cameraman en vriend Follender beschreef hoe het allemaal begon. Ze reden met zijn tweeën in een auto toen een motorrijder op agressieve wijze op een zijraam bonsde. Die schreeuwde dat hij de camera wilde hebben. Vervolgens blokkeerde de man de weg "en trok zó'n handkanon en richtte dat op ons." De Nederlanders keerden snel hun auto en scheurden terug naar het dorp waar ze net vandaan kwamen. We zijn veiliger onder de mensen, dacht Bolt. Maar in het plaatsje kwamen er nog meer gewapende mannen tevoorschijn. Het duo werd aangezien voor CIA-infiltranten en moest direct mee. Het Spoorloos-team werd naar een afgelegen plek gereden en leverde daar al hun apparatuur in. Een guerrillacommandant schudde met zijn hoofd. Bolt: "Gaan jullie ons doodschieten, vroeg ik hem. Ben je helemaal gek geworden', was zijn antwoord." Doodschieten niet, maar ze moesten wel mee. De jungle in - op gympen. "De eerste avond moesten we 2,5 uur lopen, met kleine ledlampjes door de jungle", vertelde Follender. De komende dagen zouden de nachtelijke tochten steeds langer en zwaarder worden. Want de rebellen wilden koste wat kost voorkomen dat het leger ze zou ontdekken. "Voor ELN waren we gewoon een pakketje dat bezorgd moest worden", zei Follender. Legerhelikopters vlogen af en aan, op zoek naar de Nederlanders. "Maar de grote schrik begon pas toen wij ineens moesten vluchten voor het leger", vertelde Bolt. "Dat was voor ons het punt waarop levensbedreiging evident was." Ze waren bang dat het tot een vuurgevecht zou komen tussen de soldaten en guerrillastrijders. De helikopters kwamen op een gegeven moment zo dichtbij dat er paniek uitbrak. "De heli's zaten op ooghoogte en ze keken ons recht aan", weet Bolt nog. De ELN-strijders dwongen hem en Follender steeds meer risico's te nemen om uit handen van de militairen te blijven. "We moesten snel van een heuvel af die zo steil was, dat je niet meer kon stoppen. We doken gewoon de jungle in en zijn daarna 18 uur op de vlucht geweest", vertelde Follender. "Er komt een punt dat het je bijna niets meer kan schelen", beschrijft de cameraman. "Je bent zo volkomen kapot", vult Bolt hem aan. "En die mensen zijn zo sterk. Een strijder zei: 'hee poppetje, pak mijn rugzak', en trok mij zo die berg op." De twee zijn naar eigen zeggen altijd goed behandeld door de ELN-strijders. "We zijn nooit bedreigd met wapens en kregen altijd als eerste koffie en eten", zei Bolt tegen Jinek. Aan het einde van de ontvoering bood een ELN-lid zelfs excuses aan. Een week na hun verdwijning werden Bolt en Follender vrijgelaten na dagenlange onderhandelingen. Maandagmiddag landden ze op het vliegveld in Nederland. Spoorloos-momentje Jinek vroeg Follender hoe het voelde om zijn familie weer terug te zien. "Dat was goud waard", antwoordde hij. Ook Bolt was vanzelfsprekend verheugd met het weerzien. Zijn familieleden hadden de ontvoering in "totale onzekerheid" vanuit thuis meebeleefd.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
De politie heeft voorzorgsmaatregelen genomen om zijn website te beschermen tegen een mogelijke cyberaanval. Sommige onderdelen van de website politie.nl zijn daarom minder goed bereikbaar. Volgens de politie kunnen formulieren die worden ingevuld later, of zelfs helemaal niet aankomen. "Wij bieden daarvoor onze excuses aan en zullen er hier over berichten als de maatregelen kunnen worden ingetrokken." De politie is wel telefonisch goed bereikbaar via 0900-8844 en 112. Gijzelsoftware De maatregelen hebben waarschijnlijk te maken met de uitbraak van een nieuw gijzelvirus, dat talloze bedrijven over heel de wereld heeft getroffen. Hun computers zijn door het virus geblokkeerd, waardoor zij geen gebruik meer kunnen maken van (een deel van) hun computers.
wo, jun 28, 2017
Source: NOS Nieuws
-- Berichten van gisteren of eerder.
De Zweedse acteur Michael Nyqvist is op 56-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Hij is internationaal het bekendst door zijn hoofdrol in de Millennium-reeks, gebaseerd op de boeken van Stieg Larsson. In die films speelde Nyqvist de journalist Mikael Blomkvist, die samen met Lisbeth Salander een aantal schandalen binnen de Zweedse maatschappij onthult. Van de boeken werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht en ook de films waren een groot succes. Nyqvist was in Zweden ook voor de Millennium-reeks al een veelgevraagd acteur. Tweemaal won hij een Guldbagge, het Zweedse equivalent van het Gouden Kalf. Nyqvist brak in Zweden door met zijn rol als politieagent in de misdaadserie Beck en speelde daarna in een groot aantal films, waaronder As it is in heaven uit 2004, dat ook in Nederland succesvol was. Zijn hoofdrol in de Millennium-serie leverde hem internationale bekendheid op en een aantal rollen in Hollywoodfilms, waaronder Mission: Impossible - Ghost Protocol uit 2011. Van het eerste deel van de Millennium-reeks werd een Amerikaanse remake gemaakt, met Daniel Craig in de hoofdrol.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
De Griekse vakbond van vuilnisophalers heeft een compromisvoorstel van premier Tsipras verworpen. De vakbond wil dat alle vuilophalers met een tijdelijk contract een vaste baan krijgen. Het gaat volgens de bond om ongeveer 6000 man. Het is voor het eerst dat de premier zich met de kwestie bemoeit. In het wetsvoorstel, waarin volgens de regering aanzienlijke verbeteringen waren opgenomen ten opzichte van een eerder voorstel, staat dat ongeveer 2500 mensen een vaste baan krijgen, maar dat ze daar wel op moeten solliciteren. Het voorstel werd met een kleine meerderheid aangenomen in het parlement. De oppositie stemde tegen. Vuilnismannen die geen baan krijgen, raken hun werk kwijt, omdat hun contract volgens de wet niet meer verlengd kan worden. Dat heeft de Raad van State bevestigd. Overal vuilnis Volgens de afspraken met de Europese partners en het IMF geldt er sinds het eerste steunplan voor Griekenland een beperking van het aantal ambtenaren. Ook hebben de gemeenten niet genoeg geld om meer mensen in vaste dienst te nemen. De vuilnisophalers voeren al negen dagen actie. Ze blokkeren de garages waar de vuilniswagens staan, zodat die niet uit kunnen rijden. Het afval stapelt zich vooral op in de grote steden en op een aantal eilanden. Verschillende gemeenten hebben de noodklok geluid. Ze zeggen dat er gevaar dreigt voor de volksgezondheid, zeker met de hittegolf die op komst is. Strop voor toerisme De minister van Toerisme roept de vakbond op om toch akkoord te gaan met het voorstel. Het vuil op straat in bijvoorbeeld Athene is volgens haar geen reclame in het toeristenseizoen. Ook is het niet goed voor het internationale imago van Griekenland. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. De burgemeester van Thessaloniki, de tweede stad van het land, heeft besloten particuliere bedrijven in te schakelen om het huisvuil op te halen. Voor donderdag, als de vakbond opnieuw overleg voert, is een 24-uursstaking uitgeroepen.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Energiebedrijven Uniper en ENGIE trekken zich terug uit een grootschalig project voor de opvang en opslag van CO2 onder de Noordzee. Minister Kamp schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij het besluit betreurt, omdat het project volgens hem onmisbaar is voor het halen van de klimaatdoelen. In het Energieakkoord zijn met onder meer bedrijven afspraken gemaakt om meer duurzame energie op te wekken en energie te besparen, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Met dit besluit komt het doel voor de korte termijn, namelijk 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 dan in 1990, niet in gevaar. Maar er moeten wel alternatieven worden gezocht, schrijft Kamp. Uniper en ENGIE trekken zich half september terug uit het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject, maar het Havenbedrijf Rotterdam wil nu al gesprekken aangaan met andere partijen. Vervangers voor Uniper en ENGIE zijn er vooralsnog niet, schrijft Kamp. Hij benadrukt dat hij de techniek voor afvang en opslag van broeikasgassen wil blijven stimuleren. "Op dit moment is zes procent van de energie die we gebruiken, afkomstig van duurzame bronnen zoals wind en zon. Dat percentage zal de komende jaren sterk toenemen tot zestien procent in 2023", schrijft Kamp. "Maar dat betekent ook dat dat ruim tachtig procent van de energie die we de komende jaren gebruiken nog afkomstig is van fossiele brandstoffen. En dat gaat gepaard met de uitstoot van CO2", zo staat in de brief aan de Tweede Kamer. Subsidie terugvorderen Kamp gaat ook bekijken of de subsidie van 15 miljoen euro die al aan de twee energiebedrijven was betaald, kan worden teruggevorderd. Een woordvoerder van Uniper zegt dat er al zeven jaar aan het project wordt gewerkt en dat het steeds moeilijker wordt te realiseren. Ook brokkelt volgens hem het draagvlak voor alles wat met kolen te maken heeft, steeds verder af. Over het subsidiegeld dat al is besteed zegt hij dat zo'n demonstratieproject nu eenmaal geld kost en dat er een hele organisatie voor moet worden opgezet. Bij een demonstratieproject wordt getest of het project op grotere schaal kan worden uitgevoerd.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Zwartgeblakerde bomen, verwoeste huizen en caravans die in de as zijn gelegd. Dat is wat bewoners en toeristen aantreffen in de bossen bij de Zuid-Spaanse stad Huelva. "Er is alleen nog maar as", vertelt een man die alles kwijt is. Zo'n 2000 mensen werden geëvacueerd vanwege de bosbranden van de afgelopen dagen. Inmiddels heeft de brandweer het vuur onder controle en vandaag mocht een deel van de geëvacueerden een kijkje nemen bij hun bezittingen. De camping Doñana Mazagón is grotendeels verwoest door het vuur. Een vrouw komt samen met haar ouders de schade opnemen. "Ze is alles kwijt", vertelt haar moeder. "Haar auto is er niet meer en haar caravan is verwoest." Ze is niet de enige. "Ik heb alleen nog maar het shirt en de broek die ik aan heb", vertelt een man met tranen in zijn ogen. "Alles is verder weg." Iberische lynx De branden braken dit weekend uit. Ze bedreigden onder meer het natuurgebied Doñana. Ongeveer 600 brandweerlieden hebben dag en nacht gewerkt om te voorkomen dat het natuurpark werd verwoest. Het gebied staat sinds 1994 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een belangrijk rustgebied voor vogels en de bedreigde Iberische lynx leeft er.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Er zijn meer aanwijzingen dat drie gevaarlijke Duitse criminelen geregeld in Nederland komen of hier zelfs wonen. In een vluchtauto van de drie is een stuk Nederlandse krant gevonden, vertelde de politie vanavond in Opsporing Verzocht. De Duitse politie looft 80.000 euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van drie Duitse oud-RAF-leden. Het gaat om twee mannen en een vrouw, die sinds 1990 op de vlucht zijn voor de politie. Sindsdien voorzien ze in hun levensonderhoud door gewelddadige overvallen te plegen in Duitsland, onder meer vier keer op een geldtransport. De laatste overval was op 25 juni 2016 in het Duitse Cremlingen. Daar beroofden ze met grof geweld een geldwagen. Daarbij schoten ze met kalasjnikovs en dreigden ze met een raketwerper. Slecht gebit Ze vluchtten in een grijze Ford Mondeo met een Duits kenteken, die later werd teruggevonden. In die auto is een stukje van een Nederlandse krant gevonden. Eerder waren er ook al aanwijzingen dat ze vaak in Nederland komen of zelfs in Nederland wonen. De politie wijst erop dat de misdaden niets met de RAF en terrorisme te maken hebben. Ze plegen telkens overvallen als het geld van de vorige overval op raakt. Volgens de politie is het denkbaar dat ze inmiddels goed Nederlands spreken. Ze hebben geen papieren. Waarschijnlijk heeft vooral de oudste, een man van 62 met een slecht gebit, weleens medische hulp nodig. Als dat zo is, moet het volgens de politie opvallen dat hij contant afrekent.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Terwijl VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met elkaar om de formatietafel zitten, profileert de PvdA zich steeds meer als een echte oppositiepartij. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn, ware het niet dat de PvdA en VVD nog steeds een kabinet vormen, al is het demissionair. Het draait allemaal om de lerarensalarissen. PvdA-leider Asscher eist dat in de begroting van volgend jaar wordt geregeld dat die omhoog gaan. Hij schaart zich bij de stakende leraren op het Malieveld in Den Haag. Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen is dit heel ongewoon, omdat een demissionair kabinet zich normaal gedeisd houdt. "We zien hier natuurlijk veel meer de PvdA-leider die wil paaien, dan de vicepremier die op de winkel past en het straks aan anderen laat om iets voor de leraren te regelen", zegt Fresen. Harde knal De VVD is verbijsterd en vindt dat Asscher misbruik maakt van zijn positie. "We hebben vier jaar ontzettend goed samengewerkt. Dit stelt mij een beetje teleur", zegt premier Rutte. "Ik denk dat dit niet goed is voor het kabinet dat er nog zit. De kans is tamelijk groot dat de PvdA later deze zomer voortijdig uit het kabinet stapt. Dan eindigt ruim vier jaar lief en leed met een harde knal", aldus Fresen. Vertrekkend informateur Tjeenk Willink zei bij het aanbieden van zijn eindverslag dat de oppositiepartijen van het komende kabinet een belangrijke rol krijgen en ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. "De grens tussen oppositie en coalitie zou minder scherp moeten zijn. Onderwerpen als 'klimaat' en 'Europa' regel je niet met 76 zetels. Daar heb je brede steun voor nodig en daar heb je ook maatschappelijk debat voor nodig". Morgen aan het eind van de ochtend, vergadert de Tweede Kamer over het eindverslag. Daarna gaat oud-minister Zalm de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie leiden. De kans is groot dat de leiders van deze vier partijen binnenkort op een geheime plek gaan onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Het Stedelijk Museum in Rotterdam heeft negen kunstwerken ontvangen van verzamelaar Hans Sonnenberg. Het gaat om werken van Cobra, de internationale beweging van jonge kunstenaars die vlak na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. De schenking heeft een geschatte waarde van 1,1 miljoen euro. Bij de werken zitten een bronzen beeld, een schaal van keramiek en zeven schilderijen, onder andere van Karel Appel en Constant. Voor Sonnenberg zelf is het afscheid nemen niet erg; hij vindt dat hij te oud is. Hij voelde er niets voor om de Cobra-kunst te verkopen. "Ik ben 89, wat moet ik met een miljoen op de bank", zegt hij tegen RTV Rijnmond. Het is niet de eerste keer dat de verzamelaar een schenking doet. Museum Boijmans Van Beuningen ontving in 2012 ook een donatie. De waarde van die gift, met ook enkele Cobra-werken, lag op dertig miljoen.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
De rechtbank in Den Haag heeft drie Syriëgangers van 35, 24 en 23 bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak. Volgens de rechtbank hebben de drie zich tussen 2012 en 2016 schuldig gemaakt aan het plegen van terroristische misdrijven en deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. De rechtbank vindt dat deelname aan de gewapende strijd in Syrië aan de zijde van strijdgroepen als IS of Jabhat al-Nusra altijd inhoudt dat er terroristische misdrijven worden gepleegd. Het Openbaar Ministerie had ook zes jaar gevangenisstraf geëist. Opruiing De drie mannen waren zelf niet bij de rechtszaak, omdat ze waarschijnlijk nog in Syrië zijn. Volgens de rechtbank hebben zich aangesloten bij IS, Jabhat al-Nusra of een andere strijdgroep. De oudste heeft zich voorbereid op de gewapende jihadstrijd door zichzelf in Nederland en de Ardennen te trainen. De rechtbank veroordeelde hem ook voor opruiing. Het OM heeft foto's waarop hij in Syrië met een kalasjnikov voor een IS-vlag staat. De man verspreidde via Facebook berichten waarin hij aanzette tot het plegen van geweld tegen andersdenkenden en opriep tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië. De twee jongsten zijn samen naar Syrië gereisd, blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken. Ze hebben daar volgens de rechtbank deelgenomen aan een trainingskamp en vervolgens aan de gewapende jihadstrijd. 'Uitreizigers ontmoedigen' De drie kwamen in beeld in een grootscheeps onderzoek naar ronselpraktijken, de zogenoemde Context-zaak. De naam verwijst naar een organisatie van radicale jongeren uit Den Haag en omgeving die volgens het OM als doel had mensen over te halen naar Syrië of Irak te reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd. De officier van justitie wilde de drie onder meer vervolgen om toekomstige uitreizigers te ontmoedigen. Ook wil het OM het de verdachten na een veroordeling moeilijker maken om terug te keren naar Nederland, omdat ze hier een gevaar kunnen vormen. Rotterdam stelt rechtszaak uit De veroordeling van de rechtbank in Den Haag is opmerkelijk. Gisteren heeft de rechtbank in Rotterdam de zaak tegen tien jihad-verdachten aangehouden die nog in Syrië en Irak zouden zijn. De rechtbank wees erop dat verdachten het recht hebben om bij hun eigen rechtszaak te zijn.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben de stemming over een nieuwe zorgwet onverwacht uitgesteld. Ze krijgen niet genoeg partijgenoten mee voor een meerderheid. De wet, waarover donderdag zou worden gestemd, wordt nu pas na het 4 juli-reces, Onafhankelijkheidsdag, in stemming gebracht. De Republikeinen proberen al zeven jaar van Obamacare, de zorgwet van president Obama, af te komen. Ze willen verzekeraars meer vrijheid geven en willen af van de verplichte zorgverzekering. Ook wordt er gesneden in Medicaid voor de laagste inkomens. Blamage Gisteravond werd na doorrekening van het wetsvoorstel bekend dat 22 miljoen Amerikanen de komende tien jaar hun zorgverzekering kwijtraken als de zorgwet wordt aangenomen. De vorige stemming ging ook al niet door: de eerste variant zou tot 23 miljoen extra onverzekerden leiden. Het Congressional Budget Office, de rekenkamer, heeft dat vastgesteld. Het uitstel wordt als een blamage gezien voor de Republikeinen. Hun leider in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat hij nog steeds goede hoop heeft dat er een aangepaste zorgwet komt, die kan rekenen op voldoende stemmen. De Republikeinen hebben maar een kleine meerderheid in de Senaat. Als drie van hen tegenstemmen, is er geen meerderheid. De Republikeinse senatoren gaan later vandaag naar het Witte Huis voor spoedoverleg met president Trump. Het terugdraaien van Obamacare was een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Het ransomware-virus dat dinsdagmiddag opeens wereldwijd opdook, is waarschijnlijk geavanceerder dan de WannaCry-ransomware. Dat zeggen beveiligingsonderzoekers. WannaCry verspreidde zich vorige maand vanzelf via een beveiligingslek in de code van Microsoft Windows. Als dat lek niet openstond, had het virus geen manier meer om zichzelf te verspreiden. De nieuwe ransomware-aanval maakt ook gebruik van een lek, maar dat is niet het enige. "Het lijkt er op dat deze nieuwe ransomware zichzelf ook op andere manieren kan verspreiden", zegt beveiligingsonderzoeker Jornt van der Wiel van Kaspersky. "Ik zou zeggen dat het geavanceerder is." Het nieuwe virus - waarvan de naam op dit moment nog onbekend is - misbruikt programmaatjes die systeembeheerders gebruiken om computers op afstand te beheren. Op die manier verspreidt het virus zichzelf verder binnen een netwerk van een bedrijf. Hoe het virus dat precies doet, is nog onbekend. Want standaard zijn die programmaatjes afgeschermd van gewone gebruikers. "Blijkbaar gokt hij gebruikersnamen en wachtwoorden van systeembeheerders, of zijn die ergens gestolen", zegt beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers. Bovendien lijkt de nieuwe ransomware geen 'kill switch' te bevatten. De opmars van de WannaCry-ransomware werd gestuit doordat een Britse beveiligingsonderzoeker een domeinnaam registreerde waar het virus verbinding mee maakte. Dat bleek de uitknop te zijn, waarop de verspreiding stokte. "Zoiets hebben we bij dit nieuwe virus niet gezien", zegt Van der Wiel. Het virus raakt vooral bedrijven. Dat lijkt toeval te zijn, zegt Erik de Jong van Fox-IT. "Het lijkt er op dat het een schot hagel is geweest", zegt hij. Dat er een relatief laag bedrag van circa 260 euro wordt gevraagd om bestanden terug te halen, duidt daar volgens hem op. Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe ransomware-aanval. Onderzoekers kunnen het zelfs niet eens worden over de naam. Volgens onder meer computerbeveiliger ESET gaat het om het zogenoemde Petya-virus, dat al langere tijd rondwaart maar dat nu in een nieuwe gedaante zou zijn teruggekeerd. Kaspersky is het daar niet mee eens. "We denken echt dat het om een volledig nieuw virus gaat. We hebben ernaar gekeken, en de verschillen zijn te groot." Het beveiligingsbedrijf heeft het virus daarom 'NotPetya' genoemd.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat Britse artsen de behandeling mogen staken van een terminaal zieke baby. Eerder stelde een Britse rechter de artsen al in het gelijk. De ouders van het kind zijn fel tegen het stoppen van de behandeling en vechten die aan. De tien maanden oude Charlie Gard lijdt aan een zeldzame ziekte waardoor zijn spieren steeds verder verslappen en zijn hersens beschadigd raken. De ouders willen het kind meenemen naar de VS voor een experimentele behandeling. De artsen geloven niet dat die behandeling zinvol is en vinden het humaner om het kind, dat zich niet kan bewegen, doof is en niet kan huilen, "een waardige dood te geven". Constant pijn Na het Britse vonnis in april stapten de ouders naar het Europese hof in Straatsburg. Tot het vonnis van vandaag moest de baby in leven worden gehouden. Rechters van het hof in Straatsburg concluderen dat Charlie waarschijnlijk constant pijn heeft en lijdt en dat de experimentele behandeling geen hoop op verbetering biedt. Waarschijnlijk worden de apparaten die het kind in leven houden, ergens in de komende dagen na overleg met de familie uitgeschakeld.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
De oppositiepartijen moeten van het komende kabinet een belangrijke rol krijgen en ook zelf verantwoordelijkheid nemen, zegt vertrekkend informateur Tjeenk Willink. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn zich daarvan bewust, zegt hij. Deze vier partijen hebben de kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer van 76 zetels. Morgen beginnen zij de onderhandelingen over een coalitie. Oppositiepartijen Tjeenk Willink: "De grens tussen oppositie en coalitie zou minder scherp moeten zijn. Onderwerpen als 'klimaat' en 'Europa' regel je niet met 76 zetels. Daar heb je brede steun voor nodig en daar heb je ook maatschappelijk debat voor nodig." Hij pleit er daarom voor niet te vast omlijnde standpunten en uitgewerkte beleidsmaatregelen in een regeerakkoord te zetten. Dat maakt het lastiger voor oppositiepartijen om nog mee te praten. Volgens Tjeenk Willink wordt er door de leiders van de vier partijen ook regelmatig gelachen. "Over de sfeer maak ik me geen enkele zorgen. Nul komma nul." Zalm beschikbaar Tjeenk Willink sloot vanavond zijn werkzaamheden formeel af met de overhandiging van het eindverslag aan Kamervoorzitter Arib. Zijn advies en eindconclusie zijn al bekend. Oud-minister van Financiën en VVD-prominent Gerrit Zalm wordt de nieuwe informateur. "Als de Tweede Kamer dat besluit is de heer Zalm beschikbaar", zegt Tjeenk Willink. Morgenmiddag debatteert de Tweede Kamer over zijn eindverslag. Daarna kunnen de onderhandelingen onder leiding van Zalm beginnen.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Oud-Dutchbatter Wim Dijkema uit Zuidlaren voelt zich persoonlijk geraakt door de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. "Dutchbat heeft die fouten gemaakt en ik maakte deel uit van Dutchbat. Als Dutchbat schuldig is, ben ik ook schuldig." Vandaag bepaalde het hof dat de Nederlandse staat gedeeltelijk aansprakelijk is voor de dood van bijna 350 moslimmannen. Zij werden in 1995 vermoord door Bosnisch-Servische troepen, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse militairen. De militairen lieten de mannen destijds wegvoeren van het Nederlandse hoofdkwartier, ook al waren er volgens het hof voldoende signalen dat zij mogelijk zouden worden vermoord door de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic. Het hof benadrukte in het oordeel dat het vandaag niet ging om de individuele militairen van Dutchbat, maar alleen om de beslissingen die de staat heeft genomen. Maar zo voelt Wim Dijkema dat niet. Wegkijken Wim Dijkema: "Ik vind dit zo onrechtvaardig. De situatie daar was onbeschrijfelijk", zegt hij tegen RTV Drenthe. "We hadden geen eten en te weinig drinken. 5000 mensen zaten boven op elkaar in een hal, waar ze hun ontlasting lieten lopen omdat ze niet naar buiten durfden. De artsen waarschuwden dat er elk moment besmettelijke ziektes konden uitbreken." "We zijn zes maanden lang in de steek gelaten door de VN. Wij dachten, de hele wereld kijkt mee. Maar de wereld keek weg." Volgens het hof had Dutchbat op de tweede dag van de evacuatie kunnen weten wat er dreigde. Maar volgens Dijkema dacht niemand dat de mensen die buiten werden gezet gedood zouden worden. "Ik heb er in elk geval nooit een moment rekening mee gehouden." Verantwoordelijkheid Liesbeth Beukeboom-De Jong was ook een van de militairen die in Srebrenica waren om de moslims te beschermen. "Ik ben blij dat deze uitspraak er nu ligt. Wij zijn er jarenlang verantwoordelijk voor gehouden, nu ligt het bij de staat en die zou eigenlijk de VN verantwoordelijk moeten houden." Voor de oud-Dutchbatter is niet alleen de Nederlandse staat aansprakelijk. "Mladic is verantwoordelijk, hij heeft dit gedaan. Wij hebben daar ons best gedaan." De rechtszaak is aangespannen door nabestaanden die zichzelf de 'moeders van Srebrenica' noemen. Zij zijn teleurgesteld over de uitspraak. Beukeboom-De Jong begrijpt dat wel: "De moeders en nabestaanden zijn altijd op zoek geweest naar schuldigen, dat hebben wij ook gedaan." "Het is in- en intriest dat het zover moest komen na 22 jaar. Dat er nooit iemand is opgestaan die zegt: we hebben dit gruwelijk verkeerd ingeschat en nemen de totale verantwoordelijkheid." Volgens Beukeboom-De Jong stond de hele enclave in brand en er was niemand die een vinger uitstak. "We krijgen dit al 22 jaar over ons heen, ik ben er nu ook wel klaar mee. Vorig jaar, toen het onderzoek van het NIOD bekend werd, ben ik ontzettend uit mijn doen geweest. Maar na een paar weken dacht ik, ik moet het los laten. Ik heb mijn eigen waarheid en die zal niet zoveel verschillen van de echte waarheid."
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
KLM heeft een claim ingediend bij Schiphol voor de schade die de luchtvaartmaatschappij heeft opgelopen door de lange wachttijden in de meivakantie. Een woordvoerder van KLM wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat. KLM-baas Pieter Elbers zei eerder dat de omboekingen en vertraging van vluchten "enkele miljoenen" hebben gekost. Naast materiële schade zegt de luchtvaartmaatschappij imagoschade te hebben geleden. Infrastructuur Volgens KLM was Schiphol gewaarschuwd voor de drukte, maar heeft de luchthaven die toch onderschat. KLM klaagt al langer over de infrastructuur op de luchthaven, die niet bestand zou zijn tegen het toenemend aantal passagiers. Na de meivakantie riep staatssecretaris Dijksma de KLM en Schiphol bij elkaar voor overleg. Schiphol-topman Nijhuis kondigde maatregelen aan om problemen met de drukte in de zomervakantie te voorkomen. KLM-baas Elbers noemde die maatregelen toen een stap in de goede richting, maar hij zei toen al dat er structureel meer moet worden geïnvesteerd in de infrastructuur en de capaciteit.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Minister Plasterk zet de modernisering van de Basisregistratie voor Personen in de ijskast. Hij meldt aan de Tweede Kamer dat er vanwege diverse problemen een periode van bezinning komt. Pas daarna wordt besloten hoe het verder gaat. Plasterk sluit daarbij niets uit. Volgens hem is een definitief besluit pas mogelijk als onderzocht is of er een goed alternatief is. Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn rond het project. Plasterk zegt dat de operatie inhoudelijk, technisch en organisatorisch complex is. Vertraging en extra kosten De direct betrokkenen hielden rekening met een vertraging van zo'n vijftien maanden en een extra kostenpost van 17 miljoen euro. Het Bureau ICT-toetsing (BIT) gaat uit van een vertraging van bijna drie jaar. Het schat de kosten om het systeem af te maken op 50 miljoen. Het BIT vraagt zich nu af of de risico's en de kosten van de operatie wel opwegen tegen de verwachte voordelen en adviseert een periode van bezinning. Plasterk neemt dat advies dus over. Drie deskundigen moeten de bezinning 'uitvoeren'. Ook gemeenten en afnemers zijn erbij betrokken. Ze moeten hun rapport begin volgend jaar klaar hebben.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Het is verreweg de hoogste boete die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd aan één bedrijf: Google moet 2,4 miljard euro betalen. De internetgigant zal dat nauwelijks merken - het bedrijf maakt ieder jaar vele miljarden winst - maar voor de Europese Unie maakt het bedrag wel een groot verschil. 2,4 miljard euro, dat is meer dan de jaarlijkse EU-bijdrage van een land als Denemarken. Of om het wat indrukwekkender te maken: de jaarlijkse EU-bijdrage van Bulgarije, Estland, Kroatië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta en Slovenië bij elkaar opgeteld. De Europese Commissie houdt dat geld niet zelf. Het wordt bij de begroting opgeteld, waardoor er aan het eind van het jaar geld overblijft. Dat geld wordt vervolgens verdeeld over de lidstaten. 100 miljoen euro Minister Dijsselbloem - of waarschijnlijk zijn opvolger - kan dus een meevaller op de begroting verwachten. Nederland betaalt ieder jaar een kleine 5 procent van de totale EU-begroting, dus zal ook ongeveer 5 procent van de boete terugvloeien naar Nederland. Van de Google-boete is dat zo'n 100 miljoen euro. En dit is niet de enige boete die dit jaar door de Europese Commissie is uitgedeeld. Alleen al in kartelzaken schreef de Europese Commissie voor nog 1 miljard euro aan boetes uit. Ook daarvan krijgt Nederland dus een kleine 50 miljoen. Hoger beroep Dit soort meevallers op de Europese begroting komen niet helemaal onverwacht. De Europese Commissie deelt ieder jaar wel boetes uit. Vorig jaar was het totaalbedrag aan kartelboetes zelfs 3,7 miljard euro, onder meer dankzij een megaboete voor Europese vrachtwagenbedrijven. Het grootste deel van dat geld is inmiddels overgemaakt. Bij de Google-boete zit wel een addertje onder het gras: het bedrijf gaat waarschijnlijk in beroep en hoeft daarom voorlopig niet te betalen. Beroepszaken duren jaren en dus zal het nog wel even duren voordat het geld daadwerkelijk in Brussel binnen is.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Premier Rutte is teleurgesteld over de opstelling van vice-premier Asscher over de lerarensalarissen. "Ja, wat moet ik daar nu mee jongens", zegt Rutte. "We hebben vier jaar ontzettend goed samengewerkt. Dit stelt mij een beetje teleur." Asscher eist dat in de begroting voor volgend jaar de lerarensalarissen omhoog gaan en de koopkracht voor alle Nederlanders "fatsoenlijk" is verdeeld. Anders zetten de PvdA-ministers hun handtekening niet onder de Prinsjesdagstukken, zegt hij. Geen goed woord Rutte vindt dat Asscher dit niet kan maken omdat de PvdA nog samen met de VVD in het demissionaire kabinet zit. Dat kabinet heeft de verantwoordelijkheid om een voorzichtige begroting te maken, zegt Rutte, en dat betekent geen extra geld uitgeven. Ook CDA-leider Buma, die met Rutte probeert een nieuw kabinet te formeren, heeft geen goed woord over voor de opstelling van Asscher. Hij vindt dat Asscher als vicepremier maar één verantwoordelijkheid heeft, en dat is een begroting opstellen waar geen nieuw beleid in zit. Buma: "Anders moet hij mee komen onderhandelen over een nieuw kabinet." Woedend VVD-onderhandelaar Zijlstra is woedend. "Het is onkies om een demissionair kabinet je wil op te leggen", zegt hij. De eis van Asscher kost volgens hem de komende jaren 500 miljoen euro. Zijlstra vindt dat Asscher "niet het lef" zou moeten hebben daar nu om te vragen. Gisteren nog schreef PvdA-minister Bussemaker samen met VVD-staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer dat de leraren op de basisschool er nu geen extra geld bij krijgen, mede omdat het kabinet demissionair is.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws
Partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over het plan van PVV-leider Wilders om de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de mogelijkheid te geven om potentiële terroristen voor een half jaar vast te zetten. Ze noemen zijn wetsvoorstel "kansloos" en "erg ingewikkeld". D66-leider Pechtold vindt dat het plan indruist tegen de rechtsstaat. Volgens hem zou het beter zijn als de Europese veiligheidsdiensten beter samen gaan werken. "Als we iedereen op basis van de AIVD gaan vastzetten, wordt het erg ingewikkeld", zegt CDA-leider Buma. "Iemand moet achter de tralies komen op basis van een juridische grondslag en niet op basis van willekeur", zegt VVD-Kamerlid Tellegen. Nu kunnen mogelijke jihadisten niet worden vastgezet als er te weinig bewijs is. In het PVV-voorstel staat dat de AIVD iemand kan laten oppakken zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De minister van Binnenlandse Zaken moet dan nog wel goedkeuring geven. Er moet ook nog een rechter naar de zaak kijken, maar die rechterlijke toets is dan wel beperkt. Mensenrechtenorganisatie Amnesty heeft ook kritiek geuit en noemt het PVV-plan "een frontale aanval op de rechtsstaat". In Nederland lopen ten minste enkele honderden jihadisten rond. geschat wordt dat ze enkele duizenden sympathisanten hebben. Zo'n 280 jihad-gangers vertrokken uit Nederland naar Syrië, van wie er 50 zijn teruggekeerd. Aanslagen Bij de recente aanslagen werd duidelijk dat enkele daders al eerder in beeld waren bij de autoriteiten, maar dat zij niet waren opgepakt omdat er onvoldoende bewijs tegen hen was. "Dit wetsvoorstel kan levens sparen", zegt PVV-leider Wilders. Hij denkt dat er nu te weinig capaciteit is bij de inlichtingendiensten om mensen die potentieel gevaarlijk zijn in de gaten te houden. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van Wilders.
di, jun 27, 2017
Source: NOS Nieuws

Over de NOS

Het doel en de middelen.

Het doel van de NOS is om de Nederlandse burger zo goed mogelijk te informeren over nieuws, sport en gebeurtenissen, zowel nationaal als internationaal. Dat wordt gedaan door middel van internet, radio, televisie, teletekst, apps en sociale media.

NOS.nl voor het laatste nieuws en uitzendingen terugkijken.

Voor het laatste NOS nieuws, achtergronden en om NOS nieuws uitzendingen terug te kijken, kunt u NOS.nl 24/7 op het internet raadplegen. Naast de afzonderlijke nieuwsreportages van alle NOS-programma’s vindt u op NOS.nl ook veel extra materiaal. Met behulp van de zoekmachine kunt u door het hele archief van de afgelopen jaren zoeken en er staan duizenden video- en audiofragmenten.
Bij belangrijke nieuws- of sportgebeurtenissen staan er links naar de livestreams. Via NOS.nl kunt u zich ook abonneren op RSS feeds, op vodcasts en podcasts van de radio- en televisieuitzendingen.

NOS Journaal, het belangrijkste NOS nieuws programma.

De NOS, in zijn huidige vorm, is ontstaan in 1969. Toen werden de Nederlandse Radio Unie (NRU) en de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) samengevoegd. Vanaf 1956 werden er door de NTS programma’s uitgezonden. Al sinds 1947 waren er radio-uitzendingen te beluisteren. Het eerste NTS-Journaal dateert van 5 januari 1956. Het belangrijkste NOS-nieuwsprogramma, van alle uitzendingen van de NOS op televisie, is het NOS Journaal. Van ’s morgens half zeven tot middernacht worden de kijkers geïnformeerd over het laatste nieuws. Het 8 uur journaal is het meest uitgebreid en probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van het laatste nieuws. Tijdens plotselinge gebeurtenissen zijn er extra NOS nieuws uitzendingen van het NOS Journaal, op Nederland 1 of op NPO Nieuws en NPO Politiek.

De NOS heeft ook een ombudsman.

Inmiddels al jarenlang kent de NOS een Ombudsman, kijkers en luisteraars kunnen daar met klachten over de berichtgeving terecht. Sinds enkele jaren, wordt deze functie niet alleen maar door één persoon vervuld, maar door een commissie van deskundigen. De commissie bestaat uit 5 experts uit de journalistiek en overige delen van de maatschappij. De klachten van het publiek worden door de commissie behandeld en zij adviseren vervolgens de leiding van de NOS gevraagd en ongevraagd over journalistieke kwesties.