NOS Politiek

-- Berichten van vandaag.
De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag is niet te spreken over de kritiek die Nederland heeft geuit op het migrantenbeleid van de Verenigde Staten. In een interview met tv-programma EenVandaag werd Pete Hoekstra specifiek gevraagd naar het scheiden van migrantenkinderen in de VS, waar president Trump onder zware druk uiteindelijk een einde aan maakte. Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders gebeurt volgens Hoekstra al jaren. Dat de kinderen in kooien worden gezet, is "overdreven", zegt de ambassadeur. "De scheiding van gezinnen gebeurde al onder de regering van Obama, dit is niet het beleid van Donald Trump." "Migratie is niet alleen een kwestie waar wij ons zorgen over maken. De EU, waar Nederland deel van uitmaakt, laat migrantenschepen terugkeren, stuurt ze terug de Middellandse Zee op." Volgens Hoekstra kan Nederland beter de problemen aanpakken in plaats van de Amerikanen veroordelen. "Migratiestromen vormen een serieus probleem, waarmee zowel Europa als de VS te maken heeft." Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders in de VS leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Ook in de Tweede Kamer reageerden partijen uiterst kritisch, waaronder regeringspartijen. Premier Rutte sprake van "schrijnende" toestanden. Hoekstra ging ook nog kort in op zijn "teleurstellende" start als ambassadeur in Nederland. NOS-correspondent Wouter Zwart confronteerde hem eind vorig jaar met eerdere uitspraken dat er in Nederland no-gozones zijn en dat auto's en politici in brand worden gestoken door de islamitische beweging. "Nepnieuws", moest Hoekstra later erkennen. "Wie wil er nu zo beginnen", zegt Hoekstra tegen EenVandaag. "Ik heb ervan geleerd."
ma, jul 16, 2018
Source: NOS Politiek
De PvdA had eind vorig jaar geen geld meer in de verkiezingskas, schrijft het FD op basis van eigen onderzoek naar de rekeningen van politieke partijen. Volgens de krant moest de PvdA veel van haar reserves gebruiken om in 2017 een kostbare campagne te kunnen voeren. Daardoor staat de partij er komend jaar, als er Provinciale Statenverkiezingen zijn, het minst gunstig voor. De tegenvallende inkomsten hangen samen met het zetelverlies dat de partij bij de laatste verkiezingen leed. De PvdA verloor toen 29 zetels in de Tweede Kamer. Het aantal zetels is bepalend voor de hoogte van de subsidies. Een deel van het financiële verlies heeft de partij zelf opgevangen. Regionale afdelingen hebben geld dat ze overhadden aan het partijbureau overgemaakt, bij elkaar goed voor zo'n twee ton. Er bleef nog een verlies van minder dan acht ton over. VVD vetpot Andere partijen hebben zich volgens de krant goed door de verkiezingen geslagen. De best gevulde kas was eind vorig jaar die van de VVD, ook al voerde die de duurste verkiezingscampagne. De VVD ontving hogere contributies en ruim een miljoen euro aan giften en donaties. Daar kwam nog 600.000 euro aan afdrachten van gelieerde stichtingen bij, die soms bestuurd worden door huidige of voormalige VVD-prominenten.
ma, jul 16, 2018
Source: NOS Politiek
-- Berichten van gisteren of eerder.
Met een glimlachje en een erewacht ontving de Britse koningin Elizabeth de Amerikaanse presidenrt Trump vanavond op Windsor Castle. Een traditioneel einde van een dag die hectisch begon. Zo lazen de Britten vanochtend in tabloid The Sun hoe president Trump premier May afviel vanwege haar plannen voor een softe brexit. Maar enkele uren later bleek de relatie tussen beide regeringsleiders weer uitstekend. De journalist die het inteview had afgenomen werd op de persconferentie door de president nog even om tekst en uitleg gevraagd. Het Britse volk bleek behoorlijk verdeeld over de komst van de Amerikaanse president. In Londen was er fel protest tegen de Amerikaanse president. Maar in Romford,op een uurtje rijden, was dat heel anders. Daar is door zeventig procent van de Britten voor de brexit gestemd. De inwoners voelen zich dan ook gesteund door het bezoek van Trump, zo constateerde verslaggever Jan van Loenen. Kijk hieronder naar een verslag van de dag met duiding van correspondent Tim de Wit en in de studio een gesprek over de handelsrelatie met econoom Mathijs Bouman.
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Het kabinet trekt tot 2021 28,5 miljoen euro uit om de werkdruk in de forensische zorg te verminderen en de veiligheid te vergroten. Het gaat om zorg aan volwassenen die in een tbs-kliniek of een psychiatrische inrichting zitten. Het geld van het kabinet is vooral bedoeld om extra personeel te werven. Ook moeten de administratieve lasten in de forensische zorg omlaag. Veiligheid Vorige maand bleek uit onderzoek dat de zorg aan veroordeelden en mensen met psychische problemen zwaar onder druk staat. De werkdruk in de forensische zorg is hoog en klinieken hebben grote moeite om hun personeel te behouden. Daardoor zou de veiligheid van patiënten en medewerkers in het geding komen. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een medewerker van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal door een patiënt doodgestoken met een schaar. Afgelopen juni stuurden GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg in reactie op het genoemde onderzoek een brandbrief naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de "penibele situatie" in de forensische zorg. "Doorgaan op deze voet betekent een toename van het aantal incidenten in de sector." Financiële ruimte Het kabinet wil nu met nieuwe maatregelen de kwaliteit en veiligheid in de forensische zorg weer op peil brengen. Klinieken krijgen bijvoorbeeld meer financiële ruime om nieuw personeel op te leiden. Ook wordt de inzet van ervaringsdeskundigen en vrijwilligers bevorderd en komen er extra stageplekken beschikbaar.
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Premier Rutte vindt dat president Trump op de NAVO-top "volstrekt terecht" scherpe kritiek had op Europese landen. De stijl van de Amerikaanse president kan wel Rutte waarderen. "Hij maakt van zijn hart geen moordkuil", zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. "Dat vind ik prima." Bij het begin van de NAVO-top in Brussel, op woensdagochtend, haalde de Amerikaanse president fel uit door te zeggen dat Duitsland onder controle stond van Rusland. Eerlijker De stemming op de top zou beneden peil zijn geweest, omdat Trump nadrukkelijk duidelijk maakte dat de Europese partners meer aan de NAVO-begroting moeten bijdragen. De huidige norm van twee procent van het bruto binnenlands product, die de meeste Europese lidstaten nog lang niet halen, is voor hem niet genoeg. Volgens sommige bronnen dreigde hij zelfs verhuld met een vertrek uit de NAVO, iets wat onder anderen Rutte overigens na afloop ontkende. Rutte erkent dat een robuust gesprek achter de schermen is gevoerd. "Zijn stijl is minder gepolijst, maar de man is wie hij is." De premier vindt het prettig dat er niet om meningsverschillen heen wordt gedraaid. "Als er irritaties zijn moet je ze uitspreken. Dat is goed voor je hart." Nederland, dat zelf ook ver achterblijft bij de norm, vindt ook dat er meer geld naar defensie moet. Over de brug Gisteren na de NAVO-top zei Trump op een persconferentie enthousiast dat de NAVO er ineens veel beter voorstaat en dat de lidstaten in Europa nooit eerder met zulke bedragen over de brug zijn gekomen. De Franse president Macron stelde vervolgens echter dat alleen eerdere afspraken bevestigd zijn.
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Er komt geen strafonderzoek naar het Scheveningse appartement dat D66-leider Pechtold van een Canadese oud-diplomaat heeft gekregen. Het OM en de procureur-generaal bij de Hoge Raad concluderen dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Ze deden onderzoek nadat er 200 aangiftes waren binnengekomen tegen Pechtold. De procureur-generaal onderzocht of er sprake kan zijn geweest van een ambtsmisdrijf, namelijk omkoping. De conclusie van het oriënterend onderzoek is dat er geen serieuze reden is om te vermoeden dat Pechtold zich wilde laten omkopen.. Daarnaast deed het OM onderzoek naar valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Volgens de aangiftes was de waarde van het appartement, 135.000 euro, te laag getaxeerd zodat Pechtold minder overdrachtsbelasting hoefde te betalen. Volgens het OM is daar echter niets van gebleken. Privékwestie Ook vonden de critici het niet in de haak dat Pechtold met de Canadees zou hebben afgesproken dat deze van het appartement gebruik kon blijven maken. Het OM zegt daarover dat het Pechtold en de oud-diplomaat die afspraak mochten maken. D66-leider Pechtold beschouwde de schenking als een privékwestie en meldde het daarom niet in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Daarin geven Kamerleden geschenken op van meer dan 50 euro. Dat Pechtold het appartement niet opnam in het register, kwam hem in Den Haag op kritiek te staan.
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Diplomaat Koen Davidse wordt voorgedragen als de Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank. Hij begint in november en wordt aangesteld voor een periode van vier jaar. Davidse is nu nog plaatsvervangend hoofd van de VN-vredesmissie in Mali. Als nieuwe bewindvoerder van de Wereldbank volgt hij de PvdA'er Frank Heemskerk op, die de functie in Washington de afgelopen vijf jaar vervulde. De bewindvoerder beslist mee over leningen die aan ontwikkelingslanden worden verstrekt om armoede te bestrijden. Zijlstra Eerder werd voormalig VVD-minister Zijlstra genoemd voor de topfunctie bij de Wereldbank. Hij stapte in februari op als minister van Buitenlandse Zaken, toen bekend werd dat hij had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin. Vorige week trok Zijlstra zich terug uit de sollicitatieprocedure voor de Wereldbank. Internationale ervaring "Met Koen Davidse heeft Nederland een kandidaat van formaat. Hij kent zowel de Wereldbank als de landen waar de bank een belangrijke bijdrage levert aan de bestrijding van armoede en het bereiken van gedeelde welvaart", zeggen de ministers Hoekstra (Financiën) en Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over zijn voordracht. Davidse werkte bijna 25 jaar in binnen- en buitenland voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, de VN en de Wereldbank. Hij studeerde politicologie en internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Majoor Marco Kroon mag geen opening van zaken geven over de missie in Afghanistan in 2007, waar hij naar eigen zeggen werd ontvoerd en mishandeld door een groep Afghaanse mannen. Volgens minister Bijleveld van Defensie is dat staatsgeheim. "En dat blijft het ook wat mij betreft." Gisteren zei de advocaat van Kroon, Geert-Jan Knoops, dat de majoor toestemming zou moeten krijgen om zijn volledige verhaal te vertellen. Alleen dan kan hij alle twijfels rond de situatie wegnemen, denkt Knoops. "Hij kan zoveel meer vertellen dan hij al heeft gedaan." Niet op straat Maar volgens Bijleveld gaat dat dus niet gebeuren. "U weet dat staatsgeheimen beter niet op straat terecht kunnen komen. Dat is nu ook nadrukkelijk het geval." Of het verhaal van Kroon waar is, weet de minister "oprecht niet". "Er is geen bewijs voor gevonden en dat hadden wij zelf ook niet, dus nu is dit weer gewoon een zaak tussen werkgever en werknemer." Onderzoek Het Openbaar Ministerie onderzocht het afgelopen half jaar of het verhaal van Kroon over zijn ontvoering en mishandeling klopt, maar kon geen aanwijzingen vinden voor strafbare feiten.
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Het incident op de psychiatrische afdeling van een verpleeghuis in Rotterdam, waar de politie een stroomstootwapen gebruikte tegen een agressieve bewoner, heeft geleid tot een reactie vanuit het kabinet. Minister van Volksgezondheid De Jonge vindt het gebruik van het wapen tegen de 73-jarige demente man erg ver gaan. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie spreekt van een heel akelige noodsituatie. Hij vraagt begrip voor de situatie waarin de politie verkeerde. Naar het incident afgelopen weekend wordt een onderzoek ingesteld. "De man was door het dolle heen zichzelf aan het verwonden. Dat was voor de agent zelf heel moeilijk", zei Grapperhaus bij de inloop van de ministerraad. "De politie doet dit niet uit gemak." Veilig en beschermd De Tweede Kamer vindt dat in de geestelijke gezondheidszorg een taser niet mag worden gebruikt, omdat de psychiatrie een veilige en beschermde omgeving moet zijn. Door gebruik van een taser raakt iemand even verlamd. Medewerkers van het Rotterdamse verpleeghuis hadden via een 112-melding om hulp gevraagd, omdat de demente man het personeel bedreigde. De politie besloot hem een stroomstoot te geven toen hij niet kalmeerde en zichzelf met een stuk glas aan het snijden was. Minister De Jonge benadrukte dat het gebruik van een stroomstootwapen niet thuis hoort in een verpleeghuis en wacht het onderzoek af. Volgens minister Grapperhaus was er onduidelijkheid over de status van het verpleeghuis. "De politie verkeerde in de veronderstelling dat het stroomstootwapen daar mocht worden gebruikt."
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Nabestaanden hebben recht op betere voorzieningen, vindt CDA-Kamerlid Omtzigt. Nu lopen sommige weduwen en weduwnaars geld mis, doordat het nabestaandenpensioen niet bij ieder pensioenfonds hetzelfde geregeld is. Omtzigt dient vandaag met collega-coalitiepartij ChristenUnie een voorstel in om dat te veranderen. "Als je van baan en van pensioenfonds wisselt, kan het gebeuren dat je recht op nabestaandenpensioen halveert als je geen actie onderneemt", zei het CDA-Kamerlid in het NOS Radio 1 Journaal. Ook kan het voor nabestaanden uitmaken wanneer hun partner is overleden, zegt hij. "Als iemand vlak vóór of vlak na zijn pensioendatum overlijdt, kan dat al dubbel zo veel nabestaandenpensioen schelen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn." Nieuw pensioenstelsel Het kabinet werkt aan een volledig nieuw pensioenstelsel, waarvan ook het nabestaandenpensioen onderdeel is. Het heeft daarvoor steun nodig van werkgevers- en werknemersorganisaties, die al jaren over zo'n nieuw stelsel praten met de Sociaal-Economische Raad. Eind mei lekten onderdelen van hun conceptplannen uit, maar een definitief akkoord is er nog niet. Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt is het nabestaandenpensioen in de uitgelekte plannen in ieder geval nog niet goed geregeld. Hij ziet het voorstel van CDA en ChristenUnie van vandaag dan ook als een "aansporing" voor de werkgevers- en werknemersorganisaties om ermee aan de slag te gaan. "Wij hebben gezegd: we gaan alleen akkoord met een nieuw stelsel als er een goede voorziening komt voor het nabestaandenpensioen."
vr, jul 13, 2018
Source: NOS Politiek
Gemeenten moeten meer ruimte bieden aan woonwagenbewoners. Die moeten binnen een redelijke termijn kans maken op een plek om te wonen; het 'uitsterfbeleid' dat gemeenten jarenlang hebben gevoerd, mag niet meer. Dat staat in een brief van minister Ollongren aan de Kamer. Het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman hebben gezegd dat het terugbrengen van het aantal standplaatsen voor woonwagens tot nul in strijd is met de wet. Veel gemeenten worstelen met de woonwagenkampen binnen hun grenzen. Vanwege ordeproblemen en kleine of grote criminaliteit houden ze de kampen het liefst zo klein mogelijk of proberen ze die helemaal te laten verdwijnen door geen nieuwe woonwagens toe te laten. Maar dat mag niet meer. Het mensenrechtencollege en de Ombudsman vinden dat de eigen culturele identiteit van woonwagenbewoners in Nederland te weinig wordt erkend. Ook het Rijk heeft hier te weinig oog voor, zeggen ze. Het ministerie van Binnenlandse Zaken komt daarom met een nieuw woonwagenbeleid. Erkende woonvorm Nederland telt ongeveer 8300 standplaatsen voor woonwagens, verdeeld over 1150 kampen. Daar wonen nu nog zo'n 35.000 mensen. Dat aantal is overgebleven na de afschaffing van de Woonwagenwet in de jaren 90, als gevolg van het 'uitsterf- en afbouwbeleid' van de gemeenten. Dat houdt in dat jongeren op de woonwagenkampen geen eigen wagen krijgen. En ouderen die overlijden, mogen hun wagen niet doorgeven aan een volgende generatie; hun standplaats wordt opgeheven. Veel 'kampers' kwamen daardoor tegen hun zin in huizen buiten de kampen terecht. Woonwagenbewoners verzetten zich daartegen en kregen ook gelijk van het College voor de Rechten van de Mens: verschillende gemeenten maken zich schuldig aan discriminatie, zegt het college. Want de woonwagen is een erkende woonvorm en sinds 2014 zelfs cultureel erfgoed.
do, jul 12, 2018
Source: NOS Politiek
In ongeveer 5000 recent gemaakte Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zit een fout. Een van de elektronische echtheidskenmerken werkt niet en dat kan oponthoud veroorzaken. Op een luchthaven kan de elektronische gate bijvoorbeeld niet meer opengaan en moet een douanier de controle overnemen. "Dit kan extra tijd kosten", schrijft staatssecretaris Knops in een brief aan de Tweede Kamer. Hij betreurt het ongemak dat het probleem veroorzaakt en heeft alle buitenlandse autoriteiten gewaarschuwd. Hij heeft ook afgesproken dat de fout "de reis niet mag belemmeren". Technisch probleem Het gaat om documenten die gemaakt zijn in de maanden april, mei en juni 2018. In de brief meldt Knops dat door een productiefout bij sommige documenten een van de controlemechanismen niet werkt. Er worden geen verdere details gegeven. Gerust hart Knops benadrukt dat het paspoort nog wel geldig is en dat de opgeslagen informatie nog steeds goed beveiligd is. "Iedereen kan met een gerust hart op vakantie", aldus de staatssecretaris. Bij de Koninklijke Marechaussee zijn nog geen gevallen bekend van reizigers die met hun mankerende paspoort in de problemen zijn gekomen. Mogelijk gedupeerden krijgen vandaag een brief met informatie over hoe ze het paspoort kunnen controleren. Daar is ook een gratis app voor ontwikkeld. Haperende documenten worden kosteloos vervangen. "Ik neem de zaak hoog op, vanwege het grote ongemak wat dit probleem veroorzaakt", zegt Knops.
do, jul 12, 2018
Source: NOS Politiek
Minister Grapperhaus van Justitie wil criminelen die door hun investeringen in de bovenwereld vaak buiten het zicht van de politie blijven, harder aanpakken. Hij trekt hiervoor eenmalig 100 miljoen euro uit, zoals was aangekondigd in het regeerakkoord. Het gaat daarbij met name om criminelen die geld verdienen met de illegale drugsproductie, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. "We kunnen niet hebben dat hele woonwijken of recreatieparken door criminelen worden gegijzeld, omdat daar wietkwekerijen zijn of liquidaties plaatsvinden", zegt de bewindsman in het AD. Maar ook de aanwezigheid van gevaarlijke drugslabs in woonwijken en het dumpen van giftig chemisch afval uit die labs in de natuur wil de minister met de gerichtere aanpak bestrijden. Horeca en vastgoed Grapperhaus wil dat het extra geld gestoken wordt in onderzoek naar criminelen die hun geld witwassen in de horeca of in vastgoed. Ook worden ondernemers en lokale bestuurders bedreigd, en makelaars en advocaten gecorrumpeerd, zegt Grapperhaus. De verwevenheid tussen onder- en bovenwereld moet beter in kaart worden gebracht, en de betrokken organisaties moeten beter samenwerken, vindt hij. "Nu heeft de politie een vermoeden, de fiscale opsporingspolitie weet iets. We moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen." Panden sluiten Er komt ook aanvullende wetgeving, waardoor burgemeester bijvoorbeeld meer middelen krijgen om panden te sluiten. Daarbij gaat het om panden waar drugs zijn gevonden of waar de productie van drugs wordt voorbereid. Eerder kondigde de minister aan dat er zwaardere straffen komen op het bezit van automatische vuurwapens - die steeds vaker worden gebruikt bij liquidaties - en voor zware delicten die in georganiseerd verband worden gepleegd. Alle regio's is gevraagd wat nodig is voor de aanpak van de zogenoemde ondermijnende criminaliteit, waarbij de onderwereld zich middels zwart geld en intimidatie een positie verwerft in de bovenwereld. Van de 100 miljoen euro die Grapperhaus hiervoor beschikbaar stelt, gaat 85 miljoen euro naar de uitvoering van regionale plannen en 15 miljoen naar versterking van de landelijke onderzoekscapaciteit.
do, jul 12, 2018
Source: NOS Politiek
Goed nieuws voor ongeveer tachtig jonge kinderen met de spierziekte SMA: het medicijn Spinraza komt per 1 augustus in het basispakket. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft een akkoord bereikt met fabrikant Biogen, waardoor het voor een "aanvaardbare prijs" kan. De behandeling met het middel Spinraza kost eigenlijk een half miljoen euro per patiënt in het eerste jaar van behandeling en daarna een kwart miljoen euro per jaar. Het Zorginstituut Nederland oordeelde in januari dat die prijs te hoog was. Bruins is toen in onderhandeling gegaan met Biogen. De uitkomst van die onderhandelingen blijft geheim. Baby's Spinraza wordt alleen vergoed als het middel volgens het Zorginstituut bewezen effectief is. Dat geldt voor kinderen onder de 12 jaar met SMA. Ook baby's zonder symptomen maar met de genetische afwijking die SMA veroorzaakt, komen in aanmerking. De erfelijke ziekte leidt ertoe dat de spieren steeds zwakker en dunner worden. Dit kan totale verlamming tot gevolg hebben. De ziekte ontstaat doordat het lichaam een eiwit dat zenuwcellen aanstuurt te weinig aanmaakt. Spinraza stimuleert het lichaam om een variant van dit ontbrekende eiwit aan te maken. Halt toeroepen Als patiënten bepaalde functies verliezen, krijgen zij die niet meer terug. Het medicijn kan ervoor zorgen dat de ziekte een halt wordt toegeroepen. Een alternatief voor het middel is er niet. Naar de werking van het middel bij patiënten boven de 12 jaar is onvoldoende onderzoek gedaan. In Nederland hebben ongeveer 350 mensen boven de 12 jaar SMA.
do, jul 12, 2018
Source: NOS Politiek
Asielverzoeken van Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen worden niet langer geweigerd, schrijft staatssecretaris Mark Harbers in een brief aan de Tweede Kamer. Tot nu toe werden ze, net als anderen, geweigerd omdat ze zich in een ander deel van Afghanistan zouden kunnen vestigen. De beleidswijziging volgt op ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Europese asielagentschap. Afghanen die gevaar lopen kunnen in sommige gevallen naar een ander gebied, bijvoorbeeld naar Kabul. Maar dat geldt niet voor iedereen, zegt Harbers. "Voor gezinnen met minderjarige kinderen ligt dit nu niet voor de hand. Daarom krijgen zij niet langer dit alternatief tegengeworpen." Verder blijft het speciale asielbeleid voor Afghanistan in stand. Zo worden etnische en religieuze minderheden, lgbti'ers, bekeerlingen en journalisten uit Afghanistan nog steeds aangemerkt als risicogroep. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens noemt de algemene toestand in Afghanistan "onverminderd zorgwekkend". Maar het Hof spreekt tegen dat alle burgers die terugkeren risico lopen. Voor de Afghaanse asielzoeker die geen bescherming in Nederland krijgt, blijft terugkeer daarom aan de orde. Toestand in Irak In een recent ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over Irak staat dat het in dat land veiliger is geworden doordat IS vrijwel helemaal is verdreven. Dat betekent dat vluchtelingen naar sommige provincies en districten terug kunnen. Maar het is volgens de staatssecretaris nog te vroeg om alle verleende verblijfsvergunningen van Irakezen te herzien.
wo, jul 11, 2018
Source: NOS Politiek
Premier Rutte vindt dat Nederland meer geld moet uittrekken voor defensie. Hij gaat daarom in 2019 en 2020 kijken naar de uitgaven, zei hij voorafgaand aan de NAVO-top in Brussel. In vergelijking met andere NAVO-landen geeft Nederland relatief weinig uit aan defensie. In 2024 moet minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van alle lidstaten naar defensie gaan. Nederland voldoet daar, net als veel andere landen, nog niet aan. Op dit moment zit Nederland op zo'n 1,3 procent. President Trump en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg roepen NAVO-landen al langer op om hun defensiebudget te vergroten. Bondskanselier Merkel kondigde afgelopen zaterdag aan dat te doen. "We hebben de NAVO in de 21e eeuw nodig als garantie voor onze veiligheid en als trans-Atlantisch bondgenootschap", zei Merkel. Russisch gas In aanloop naar de NAVO-top had Trump vanochtend een werkontbijt met Stoltenberg. Daar haalde de president fel uit naar Duitsland, omdat de Duitsers gas afnemen van Rusland. Daarmee maakt Berlijn zich in Trumps ogen te veel afhankelijk van de Russen. Premier Rutte zegt in een reactie dat het geen probleem hoeft te zijn dat veel Europese landen, zoals Nederland, gas kopen van Rusland. Het is wel belangrijk dat er dan goede afspraken worden gemaakt, zegt Rutte. "Bijvoorbeeld over de positie van een land als Oekraïne. Je moet voorkomen dat Oekraïne, door de gasleveringen, volledig afhankelijk wordt van Rusland." Rutte zegt verder dat hij goed kan omgaan met de manier waarop Trump politiek bedrijft, maar een bemiddelende rol voor zichzelf of Nederland op de NAVO-top ziet hij niet voor zich. "Wij zijn vijf keer kleiner dan Duitsland en vier keer kleiner dan Engeland, dus laten we onszelf niet te groot maken", zegt hij. "We hebben allemaal de taak om de trans-Atlantische band goed te houden."
wo, jul 11, 2018
Source: NOS Politiek
Alle nieuwe studenten aan universiteiten en hogescholen betalen voortaan de helft minder collegegeld voor hun eerste studiejaar. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Van Engelshoven van Onderwijs. De korting geldt alleen voor mensen die nog niet eerder hebben gestudeerd. Zij betalen vanaf collegejaar 2018-2019 geen 2060 euro, maar 1030 euro. Bij lerarenopleidingen wordt het collegegeld voor de eerste twee jaar gehalveerd. Het kabinet wil met de maatregel financiële drempels wegnemen voor aankomende studenten. "Hier zijn studenten echt blij mee", denkt Van Engelshoven. "Als je gaat studeren is collegegeld zo'n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2000 euro op staat of de 1000 die we nu geregeld hebben."
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
Stemmen in 2030. Het lijkt ver weg, maar minister Ollongren waagt zich in een interview met de NOS vandaag toch aan een voorspelling. "Dan hebben we een véél overzichtelijker stembiljet en tellen we op zo'n manier dat fouten eigenlijk nauwelijks meer voorkomen." Elektronisch stemmen is nog niet aan de orde, denkt de minister. Het rode potlood blijft dus voorlopig. Wel wil minister Ollongren experimenteren met het elektronisch tellen van stembiljetten. De biljetten zijn dan gewoon van papier, net als nu, alleen kunnen ze met speciale scanners worden geteld. Ollongren vergelijkt het met een "heel groot kopieerapparaat waar de papieren ingaan en ook weer uitkomen". Dat scheelt tijd en maakt bovendien de kans op fouten kleiner. Om elektronisch te kunnen tellen, zijn wel andere stembiljetten nodig. Het huidige formulier is namelijk veel te groot voor een scanapparaat. Minister Ollongren gaat in november modellen van nieuwe stembiljetten testen. Dan zijn er in twaalf gemeenten herindelingsverkiezingen. Er wordt al lang gesproken over elektronisch stemmen en tellen. Al in 1966 waren er voor het eerst verkiezingen met een stemmachine. En daarna bleven we decennialang stemcomputers gebruiken bij verkiezingen. Maar met de jaren namen niet alleen de technische mogelijkheden toe, maar ook de dreigingen, bijvoorbeeld van hackers. Daarom stemmen we sinds 2009 weer "analoog", met een rood potlood en papieren stembiljet. In andere sectoren blijven nieuwe digitale technieken elkaar intussen in rap tempo opvolgen. "Veel mensen vragen zich af: als ik mijn belastingaangifte online kan doen, waarom kan dat dan niet met stemmen?", zegt Ronald Prins, oud-directeur van beveiligingsbedrijf Fox-IT, binnenkort lid van de Kiesraad en eerder lid van een overheidscommissie die elektronisch stemmen onderzocht. "Maar als je belastingaangifte wordt gemanipuleerd, dan gaat er ergens wel een systeem piepen en krijg je een brief op de mat." Bij verkiezingen is dat niet zo: vanwege het stemgeheim mag niemand - ook de overheid niet - weten wat je stemt. Het stemgeheim ligt zó gevoelig dat er in 2014 zelfs discussie was over het nemen van een selfie met je ingevulde stembiljet. Het stemgeheim maakt het bij elektronisch stemmen ook moeilijker om fraude op te sporen. Ter vergelijking: als jouw bank een 'verdachte' transactie ontdekt met je creditcard, kan je bank contact met je opnemen of je kaart blokkeren. Dat komt doordat internetbankieren niet anoniem is, zoals stemmen. Bij verkiezingen waarbij elektronisch wordt gestemd, kan iemand inbreken in het systeem, de stemmen manipuleren en daarna zijn sporen wissen. Digitale manipulatie Niet voor niets schreef minister Ollongren vorige maand al in een brief aan de Tweede Kamer dat digitale manipulatie bij elektronisch stemmen niet is uit te sluiten. Volgens haar is inmiddels duidelijk dat "statelijke actoren" de intentie en capaciteit hebben om zich via digitale middelen te mengen in onze verkiezingen. Daarom wil ze alleen gaan experimenteren met het elektronisch tellen van op papier uitgebrachte stemmen. Computerbeveiliger Prins onderschrijft dat: "Bij je belastingaangifte hoef je niet bang te zijn dat een buitenlandse overheid deze manipuleert. Bij verkiezingen zien we dat in ieder geval één land actief bezig is om verkiezingen digitaal te manipuleren." Is er dan geen veilige manier om elektronisch te stemmen? Vaak wordt in dit verband blockchain genoemd, de techniek achter bitcoin. Blockchain is een soort digitaal grootboek met daarin de boekhouding van elke economische transactie ooit gedaan. Maar ook blockchain biedt hier geen soelaas, sterker nog: zéker blockchain niet. Want juist bij blockchain is alles van nature openbaar: je kunt bij bitcoin bijvoorbeeld precies achterhalen vanaf waar en naar welke rekeningen geld wordt overgemaakt. Voor verkiezingen zou dat betekenen dat stemmen aan kiezers kunnen worden gekoppeld. Uitvoering Voorlopig experimenteren we dus alleen met nieuwe stembiljetten en een stemmenteller. Computerbeveiliger Prins is positief over dat plan, hoewel volgens hem veel afhangt van de uitvoering. "Computers in het stemproces zie ik niet zitten, maar bij het tellen kan het best." Wel is het daarbij belangrijk dat er steekproeven worden gehouden om te kijken of de computers geen fouten maken, benadrukt hij. Als dat toch gebeurt, kunnen de papieren stembiljetten altijd handmatig opnieuw worden geteld. Zo'n "paper trail" is er bij internetstemmen en stemcomputers niet. Volgens Rop Gongrijp, oprichter van internetprovider Xs4all en een van de drijvende krachten achter het verdwijnen van de stemcomputers, is de paper trail essentieel. "Met elektronisch tellen kan ik leven, als er maar genoeg met de hand wordt nageteld", zegt hij. Dat moet wat Gongrijp betreft gebeuren door met een willekeurige steekproef uit te kiezen welke stemmen moeten worden nageteld. En ook daar moet weer controle op zijn. Ook hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, in het verleden kritisch over stemcomputers, is positief over het plan. "Dit hadden ze vijf jaar geleden al moeten doen", zegt Jacobs. "Toen waren er al plannen voor elektronisch tellen, maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wilde eerst onderzoek naar elektronisch stemmen." Minister Ollongren wijst er nu op dat het doorvoeren van veranderingen in het stemproces ingewikkeld is. "Alles is vastgelegd in de Kieswet. Als je iets wil veranderen, moet je eerst experimenten doen en daarna een wetswijziging doorvoeren. We doen alles stap voor stap. En dat is ook belangrijk, want het gaat echt over onze democratie." Ook bij stemmentellers is er overigens nog wel een risico op hacken, geeft hoogleraar Jacobs toe. "Maar ze hoeven niet aan het internet verbonden te zijn", zegt hij. "Dat maakt het risico minder groot."
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
De fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, André Postema, legt zijn functie neer. Hij blijft wel lid van de Eerste Kamer. Dat heeft de PvdA-fractie laten weten. Vice-fractievoorzitter Esther-Mirjam Sent neemt de taken van fractievoorzitter waar, tot er een nieuwe voorzitter is gekozen. Na de zomer wordt dat bepaald. Postema raakte in opspraak vanwege het schandaal met de vmbo-eindexamens in Maastricht. Postema is voorzitter van het college van bestuur van de koepel waaronder de scholen vallen.
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
De Eerste Kamer heeft voor afschaffing gestemd van het raadgevend referendum, nadat de Tweede Kamer dat al eerder had gedaan. Vorige week bleek al in een debat in de senaat dat er een krappe meerderheid is die af wil van de omstreden volksraadpleging. De 38 senatoren van de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en de twee senatoren van de SGP stemden voor de wet van minister Ollongren die de afschaffing regelt. De hele D66-fractie stemde uiteindelijk voor afschaffing. Die partij kreeg in het debat veel kritiek. Oppositiepartijen merkten op dat D66 ooit stond voor democratische vernieuwing en van oudsher een pleitbezorger was van referenda. Sinds de invoering in 2015 zijn er twee raadgevende referenda gehouden: één over het verdrag met Oekraine en één over de Inlichtingenwet.
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
Het kabinet verstrekt de komende vijf jaar preventieve hiv-remmers (PrEP). De medicijnen zijn bestemd voor de naar schatting 6500 homoseksuele mannen met wisselende seksuele contacten. Minister Bruins denkt dat zo 250 hiv-infecties per jaar kunnen worden voorkomen. De gebruikers moeten een eigen bijdrage van ongeveer 12 euro per jaar betalen. Ook wordt hun gevraagd mee te doen aan een driemaandelijkse medische begeleiding. Bruins wil op die manier de langetermijneffecten van PrEP in kaart brengen. Na vijf jaar wordt de balans opgemaakt. Duidelijk moet dan zijn of de risicogroepen daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de remmers en of het aantal hiv-infecties dankzij PrEP is gedaald. Het project kost ongeveer 22 miljoen. Door de verwachte daling van het aantal hiv-infecties staat daar mogelijk een besparing van 33 miljoen aan zorgkosten tegenover.
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
In 2030 moeten we bijna de helft minder CO2 uitstoten dan in 1990. Om die doelstelling te kunnen halen, is er in Nederland de afgelopen maanden stevig onderhandeld over het Klimaatakkoord. Vandaag zijn de hoofdlijnen van het akkoord gepresenteerd. De klimaatplannen zijn gesmeed aan vijf verschillende 'tafels', waarbij overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn betrokken. Aan elke tafel wordt een specifieke sector besproken, waarvoor aparte plannen worden gemaakt. De tafels voor industrie (29 procent) en elektriciteit (41 procent) moeten voor de meeste CO2-reductie zorgen. Woningen (7 procent), mobiliteit (15 procent) en landbouw (7 procent) het minst. Wij hebben per klimaattafel de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Elektriciteit Om het klimaatdoel te kunnen halen, moeten we sneller de omslag maken van fossiele brandstoffen naar 'hernieuwbare' energie, om zo uiteindelijk tot een CO2-vrij elektriciteitssysteem te komen. De hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit moet dus groeien: van 17 Terawattuur (Twh) naar 84 in 2030. Ter verduidelijking: 1 Twh is het energieverbruik van de stad Den Bosch. Parken met windmolens op zee, zowel bestaand als nieuw, hebben daarin een belangrijk aandeel (ten minste 49 Twh in 2030). De overheid zal in 2020 extra gebieden op zee aanwijzen waar windmolens moeten komen. De rest (35 Twh) moet vanaf het land komen via windmolens en zonnepanelen. Het is de bedoeling dat subsidies voor duurzame energie na 2025 verdwijnen. Mogelijk worden er nog wel andere 'instrumenten' ingesteld die het financieel aantrekkelijker maken om in duurzame energie te investeren. Gebouwde omgeving Voor 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen geldt dat ze straks goed geïsoleerd moeten zijn en moeten worden verwarmd met duurzame warmte. Er moet schone elektriciteit worden gebruikt of zelfs opgewekt. Gemeenten moeten uiterlijk in 2021 een plan hebben opgesteld waarin per wijk is vastgelegd hoe de omslag wordt gemaakt. Door gas hoger te belasten en elektriciteit juist lager, moet isolatie en duurzame verwarming aantrekkelijker worden. Daarnaast moet het aanbod van isolatiemaatregelen en duurzame warmte-opties omhoog en de prijs ervan worden verlaagd. Ook wordt er meer ingezet op alternatieve warmtebronnen, zoals aardwarmte. We moeten in 2050 met z'n allen van het aardgas af zijn. Om die doelstelling te kunnen halen moet 75 procent van de huizen die tussen 1 juli 2018 en eind 2021 worden gebouwd, aardgasvrij zijn. Woningbouwcorporaties streven ernaar om tot 2021 102. 500 bestaande woningen aardgasvrij te maken. Industrie De uitstoot van de industrie moet nagenoeg nul worden. Daarvoor moet de industrie inzetten op elektrificatie (bijvoorbeeld elektrische boilers en fornuizen), het efficiënter maken van warmtegebruik (bijvoorbeeld door het gebruik van warmtepompen en het benutten van reststromen zoals stoom) en het hergebruik van grondstoffen. De doelstelling voor de industrie is 14,3 megaton minder uitstoot in de komende jaren. Innovatie is daarbij een belangrijke pijler, net als het sluiten van overeenkomsten met andere landen. De overheid vraagt de industrie om te investeren, maar levert zelf ook een financiële bijdrage (die richting 2030 oploopt naar 550 à 1000 miljoen euro per jaar). Er wordt ook gesproken over de opslag van CO2. Dat is geen doel op zich, maar kan op korte termijn wel helpen om de uitstoot terug te brengen. Het wordt gezien als een noodzakelijke tussenoplossing om de doelen voor 2030 te halen en niet als vervanger van de verduurzaming op langere termijn. Landbouw en landgebruik Het voorstel bevat plannen om in 2030 rond de 5 megaton minder uitstoot te realiseren, omgerekend naar het equivalent in koolstofdioxide (CO2). Daarvoor schatten de deelnemers dat er een publieke en private investeringen nodig is van 2 tot 4 miljard euro. De vleesindustrie kan flink bezuinigen op de uitstoot van methaangas: omgerekend naar kooldioxide (CO2) 1,1 megaton. De maatregelen gaan uit van aanpassingen aan stallen, andere voeding en anders omgaan met mest. Ook kan slimmer landgebruik bijdragen aan een vermindering van tot wel 2 megaton (omgerekend in CO2) aan uitstoot. Het onder water zetten van veengrond zou ongeveer de helft van die reductie moeten opleveren. Tot slot kan de glas- en tuinbouw tot wel 1,8 ton minder aan equivalent CO2 uitstoten door bijvoorbeeld te stoken op aardwarmte en gebruik te maken van innovatieve manieren van telen. Mobiliteit De Mobiliteitstafel mikt op een reductie van het equivalent van ongeveer 16 megaton aan CO2. Veel wordt verwacht van elektrisch rijden: personenauto's, maar ook bestelbusjes en het openbaar vervoer kunnen veel schoner. Dat geldt ook voor de brandstoffen van vrachtwagens en binnenvaartschepen. En natuurlijk moet fietsen volop gestimuleerd worden. De grootste uitdaging is wel dat alle partijen (burgers, overheden en bedrijfsleven) vertrouwen houden in de maatregelen en ook op de lange termijn willen samenwerken. "Een transitie is een langdurig en ingrijpend verandertraject', waarschuwen de opstellers van het voorstel. Want wie gaat wat betalen? Hoe gaat de overheid bijvoorbeeld het wegvallen van de forse accijnzen op fossiele brandstoffen opvangen? Na de zomer verder Wat je hierboven hebt gelezen zijn de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord, het daadwerkelijke akkoord moet later dit jaar worden gesloten. De gesprekken gaan na de zomer verder. Het Planbureau voor De Leefomgeving en het Centraal Planbureau gaan ook nog berekenen of deze voorstellen de gewenste tonnen reductie opleveren.
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
Mensen die niet kunnen omgaan met het veranderende Nederland, waarin mensen met verschillende achtergronden samenleven, kunnen beter "oprotten". Dat zegt Denk-Kamerlid Kuzu in een video van de Zaanse vlogger Ismail Ilgun. Zijn opmerking leidt op social media tot kritiek en woede, onder anderen van PVV-leider Wilders. In het vlog praat Kuzu met Ilgun over politiek, inburgering en identiteit. Volgens Ilgun, die een Turkse achtergrond heeft, "kotsen" de meeste Nederlanders hem uit. "Dat is precies het punt", reageert Kuzu. "Door jou te zien als buitenlander, als Turk, zeggen ze eigenlijk: wij, de Nederlanders, voelen ons superieur. En die ander hoort er niet bij." Rollen omdraaien Kuzu wil de rollen omdraaien. "Als het ze niet bevalt, dat veranderende Nederland, waar mensen met verschillende achtergronden samen met elkaar leven in een stad als Zaandam, in een wijk als Poelenburg, dan rotten zij maar op." PVV-leider Wilders reageert via Twitter op de opmerking van Kuzu. "Mijn boodschap aan Kuzu, Denk en alle andere Erdogan-lovers: snel optiefen naar Turkije!" Inmiddels heeft Kuzu via zijn eigen Facebookpagina gereageerd op de ophef. "Als je het zonder context hoort, kan ik begrijpen dat het verkeerd kan overkomen. Het is echter te makkelijk om één zin uit een video van een half uur te knippen en dat los te trekken. Ik doe niet mee aan het sentiment eromheen en zal me blijven inzetten om de groeiende tendens van xenofobie, racisme en discriminatie een halt toe te roepen, zodat alle Nederlanders zich thuis voelen in ons land."
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) is sinds vandaag weer thuis, na een ziekenhuisopname van bijna een week. Slob werd vorige week in het ziekenhuis in zijn woonplaats Zwolle opgenomen vanwege een bacteriële infectie. Afgelopen vrijdag is de minister geopereerd aan infecties in zijn dijbeen en pols. Hij kan de behandeling thuis voortzetten, maar de verwachting is dat het nog even duurt voordat Slob volledig is hersteld. Zijn taken worden waargenomen door minister Van Engelshoven van Onderwijs. Zij verving Slob vorige week ook al tijdens het overleg over de problemen met vmbo-examens in Maastricht. Minister Slob wil iedereen hartelijk danken voor alle goede wensen die hij heeft ontvangen, laat het ministerie van Onderwijs weten. Ook wil Slob de artsen, het verplegend personeel en andere betrokken van de Isala Klinieken in Zwolle bedanken voor hun goede zorg.
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
Studenten in het mbo hoeven vanaf komend schooljaar het gereedschap dat ze nodig hebben voor hun opleiding niet meer te betalen. Ze moeten dan alleen het collegegeld betalen en mogen niet meer worden verplicht om aanvullende uitrusting, zoals koksmessen en kappersscharen, te kopen. Dat heeft minister Van Engelshoven besloten. Volgens Van Engelshoven mogen studenten zich niet onder druk gezet voelen om toch extra benodigdheden te kopen. De spullen blijven wel eigendom van de mbo-instellingen. Als een student op stage gaat, moet het leerbedrijf voor de spullen zorgen. Mocht dat niet lukken, dan gaan de opleiding en de student in gesprek met het bedrijf. Als ze daar niet uitkomen, dan moet de school voor een nieuwe stageplek zorgen. Niet alles vergoed De opleidingen gaan niet alles vergoeden. Bijvoorbeeld laptops en boeken moeten de studenten zelf kopen. Het is afhankelijk van de opleiding om welke spullen het gaat. Het ministerie vindt het wel belangrijk dat studenten niet op kosten worden gejaagd. Daarom bepalen de onderwijsinstellingen samen met de studentenraad welke spullen nodig zijn. Minister Van Engelshoven is blij dat er nu afspraken zijn gemaakt: "Het is goed dat er duidelijkheid is. Want door die duidelijkheid maken we het mbo nog toegankelijker. Iedereen moet onderwijs kunnen volgen. Ook als je portemonnee minder goed gevuld is."
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
De locatie van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen is ernstig vervuild. In de grond zijn zware metalen, giftige stoffen en asbest gevonden, staat in vertrouwelijke rapporten van Defensie, melden EenVandaag en Follow the Money, die de stukken in handen hebben. In de documenten staat dat chemiereuzen, mijnbouwbedrijven en aluminiumproducenten jarenlang op het terrein hun afval hebben gestort. Volgens toxicologen is het dan ook gevaarlijk om met de grond in contact te komen. Ook zijn er niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Geheim gehouden Dat er onder meer koper, lood en cyanide in de grond zit, blijkt uit bodemonderzoek dat pas is gedaan na het besluit van het ministerie in 2012 om de mariniers te verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Defensie en de provincie Zeeland wisten van de zware vervuiling, maar meldden dat niet aan de Tweede Kamer, de vakbonden en het Korps Mariniers. De beslissing van minister Hillen ging destijds gepaard met de belofte van de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen om het terrein bouwrijp op te leveren. Omdat de grond zo vervuild is, moet die gesaneerd worden. De provincie en de gemeente schuiven vanwege financiële problemen de kosten daarvoor door naar Defensie. Het ministerie is daardoor volgens Follow the Money miljoenen meer kwijt om het terrein gereed te maken. Lastige verhuizing De bodemvervuiling van het terrein in Vlissingen is het volgende pijnpunt in de verhuizing. Eerder dit jaar bleek dat 85 procent van de mariniers dreigt op te stappen als de verhuizing in 2022 wordt doorgezet. Dat komt onder meer doordat veel mariniers dan veel verder weg van hun gezin wonen. Komende vrijdag doet de geschillencommissie uitspraak over de klachten van de militairen.
di, jul 10, 2018
Source: NOS Politiek
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is bezorgd over het optreden van Nederlandse handelaren die benzine en diesel vermengd met giftige en zwaar giftige stoffen naar West-Afrikaanse havens verschepen. De inspectie hoopt verantwoordelijken voor de strafrechter te krijgen. De handelaren maken maximaal gebruik van het feit dat autobrandstoffen in landen als Nigeria, Senegal en Gambia meer gevaarlijke stoffen mogen bevatten dan in de Europese Unie. Ze geven terminals opdracht goedkope, laagwaardige bijproducten uit de chemische industrie door benzine, diesel en stookolie te mengen. Die worden daarna door vervoerd. 'Ethische vragen' Een en ander blijkt uit ILT-onderzoeken die staatssecretaris Van Veldhoven vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De handelaren overtreden hierbij Europese regels voor chemische stoffen. De inspectie heeft geconstateerd dat zij tegen de regels niet vermelden hoe gevaarlijk de inhoud van de brandstoffen is. De controle daarop is ook de primaire taak van de ILT, legt inspecteur Frank Peen uit: "Wij kijken of de gang van zaken voldoet aan de regelgeving. Ethische vragen moeten in het maatschappelijke debat worden beantwoord. Maar wij vinden dit wel zorgelijk. Dit leidt tot grotere gezondheidsrisico's dan wij in Europa acceptabel vinden." Ook staatssecretaris Van Veldhoven is bezorgd. "Ik vind het belangrijk dat de brandstofsector zich meer bewust wordt van de noodzaak om stil te staan bij de milieuhygiënische gevolgen van de producten die hij op de markt brengt", schrijft zij de Kamer. De productie van dit soort benzine en diesel is in de EU wel toegestaan, maar auto's mogen er in Europese landen niet op rijden. Daarvoor bevatten de uitlaatgassen te veel fijnstof en kankerverwekkende stoffen. De ILT vond brandstoffen met 300 keer meer zwavel dan in de EU is toegestaan. In bijna alle mengsels zat het in Europa verboden mangaan. De West-Afrikaanse diesels bevatten ook grote concentraties PAK's, die in hoge mate kankerverwekkend zijn. Benzine in Europa mag maximaal 1 procent benzeen bevatten; in benzine voor Afrika is tot wel 40 procent benzeen aangetroffen. Zo wordt het octaangehalte verhoogd. Dat is beter voor de motor, maar ook benzeen kan kanker veroorzaken. Inspecteur Peen concludeert uit twee jaar ILT-onderzoek dat het niet om incidenten gaat: "Dit is een algemene praktijk in de brandstofmarkt." Geen betrouwbaar beeld De handelaren zijn volgens de inspectie wel aan te pakken voor overtreding van regels voor chemische stoffen. Zo melden zij niet aan de gebruikers wat er in de mengsels zit en wat de risico's zijn. Daardoor krijgen die geen betrouwbaar beeld van de gevaren. De ILT wil dat raffinaderijen en chemische bedrijven alleen stoffen verkopen waarvan zij hebben aangetoond dat die geen onnodige risico's opleveren voor gezondheid en milieu. De Inspectie heeft op dit moment zes strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen betrokken bedrijven. Het gaat onder andere om het toepassen van risicovolle stoffen, het illegaal uitvoeren van een chemisch proces aan boord van een zeeschip dat benzine vervoert naar West-Afrika, te hoog chloor- en pcb-gehalte en het verwerken van stoffen die de ILT aanmerkt als afval. Nederland exporteert per jaar ongeveer 6 miljard liter benzine en 4 miljard liter diesel naar Afrika. Het meeste daarvan gaat naar landen in West-Afrika, een klein beetje naar het noorden en zuiden van het continent. Landen in Oost-Afrika worden vooral bevoorraad uit het Midden-Oosten. De Inspectie controleerde in totaal 46 vrachten naar West-Afrika, goed voor circa 1,2 miljard liter benzine en 900 miljoen liter diesel.
ma, jul 09, 2018
Source: NOS Politiek