NOS Sport


Jaaroverzicht NOS 2014 Sotsji.

-- Berichten van vandaag.
Tennisser Matwé Middeloop zegt dat online dreigementen nog altijd aan orde van de dag zijn en dat de inhoud steeds harder wordt. De dubbelspecialist drukt de verantwoordelijke instanties op het hart om in actie te komen om erger te voorkomen. "Ik vind het heel vervelend zoals wij tennissers daar allemaal mee te maken hebben: van topspelers tot en met spelers op kleine toernooien", zegt Middelkoop na zijn gewonnen eerste ronde op Roland Garros met zijn Duitse partner Andreas Mies. Eerder deze week kwam naar buiten dat Aryna Sabalenka en Novak Djokovic onder tennissers de meeste online haat over zich heen krijgen. Aangifte gedaan Middelkoop kreeg in januari tijdens de Australian Open een dusdanig hard bericht binnen dat hij naar de politie stapte om aangifte te doen. Over de inhoud doet hij geen mededeling om mensen niet op verkeerde ideeën te brengen. Volgens de mondiale nummer 23 in het dubbelspel blijven de online dreigementen allang niet meer bij gevloek via Instagram of Twitter, ook WhatsApp wordt gebruikt. "Of ik nou gewonnen of verloren heb, er komen berichten", vertelt hij. "Ze komen bij wijze van spreken tot aan je voordeur, zo hard wordt het gespeeld." "Kun je het serieus nemen? Nee. Maar het geeft wel aan dat de samenleving harder is geworden. Dat raakt ons. We zijn sporters en we willen hier niets mee te maken hebben." De 39-jarige Middelkoop is blij dat Roland Garros software aan de deelnemers heeft aangeboden voor een stukje bescherming tegen online haat, al moet hij naar eigen zeggen de applicatie wel nog op zijn telefoon installeren. "Dit is een stap vooruit." Mondjesmaat besproken in kleedkamer In de kleedkamer wordt de problematiek volgens Middelkoop maar mondjesmaat besproken. "Het is iets persoonlijks en het roept negatieve energie op", verklaart de Brabander. "Je wuift het dan weg, maar toch blijft het ook weer hangen." Middelkoop heeft de concrete oplossing ook niet, maar volgens hem zou het ontmaskeren van de daders wel enorm kunnen helpen. "We moeten met z'n allen proactief zijn", vindt de tennisser. "Er moet een aantal mensen opstaan die dit aanpakken om het probleem echt op te lossen. Wat kunnen we hier nou echt tegen doen? Je zou deze haters groot op beeld kunnen zetten?" Middelkoop blijft in ieder geval hopen dat er ooit iets zal veranderen. "Ik vind het echt belangrijk dat wij een stukje bescherming gaan krijgen. Dus misschien is het openbaar maken van deze personen een goed tegenmiddel."
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
Iga Swiatek heeft op Roland Garros zonder bovenmatige inspanning de derde ronde bereikt. De Poolse titelhoudster en nummer één van de wereld had alleen in de eerste set iets te duchten van Claire Liu: 6-4, 6-0. In de openingsronde klopte Swiatek de Spaanse Cristina Bucsa al met dezelfde cijfers. Liu, de mondiale nummer 102, had eind 2018 in Auckland nog wel een set gepakt tegen de Poolse, maar die was toen de nummer 175 van de wereld en Liu stond destijds 138ste. In maart dit jaar gunde de tweevoudig winnares in Indian Wells de Amerikaanse slechts een game. Liu begon nerveus en met dat laatste duel in het achterhoofd was dat niet zo gek. Maar na een reeks afzwaaiers en een vroege 3-0 achterstand liet ze zich even gelden, vooral door een paar prachtige volleys. Baten deed het uiteindelijk niet tegen Swiatek, die een dag eerder haar 22ste verjaardag vierde. Swiatek gaf twee weken geleden nog geblesseerd op in Rome, maar lijkt weer helemaal hersteld om een gooi te doen naar haar derde Roland Garros-titel, na 2020 en 2022. Ook weinig moeite voor Rybakina Jelena Rybakina, de nummer vier van de plaatsingslijst, had evenmin veel moeite om een ticket te verdienen voor ronde drie. De Kazachse had het twee servicegames lastig tegen de Tsjechische Linda Noskova, die ze met 6-3, 6-3 versloeg. Regerend Wimbledonkampioene Rybakina is een agressieve baseliner die bovendien hard serveert. Om gelijke tred te kunnen houden is flink wat loopvermogen nodig en dat ontbeerde Noskova. Rybakina wandelde door haar opslaggames heen en hield de punten kort dankzij harde en vlakke forehands én backhands. Ze had het alleen even moeilijk na een gemiste smash en forehand bij 3-3 in de tweede set en wat afzwaaiers bij 5-3. Noskova had te weinig wapens om te profiteren.
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
"Moeilijk, maar respectvol." Zo ging het gesprek waarin directeur voetbalzaken Sven Mislintat aan interim-trainer John Heitinga liet weten dat hij volgend seizoen niet meer voor de groep staat bij Ajax. Ook niet als assistent van de nieuwe coach, vertelt Mislintat, die zijn besluit vandaag definitief nam. "Het is geen beslissing uit emotie", licht de Duitser toe. "Van de zeven grote duels die we hebben gespeeld, wonnen we er maar één (halve finale beker van Feyenoord, red.). We speelden ook gelijk tegen AZ en verloren van FC Twente. Ik denk ook dat we nu meer behoefte hebben aan een trainer met meer ervaring." De 39-jarige Heitinga reageerde professioneel op het besluit. "Hij nam het zoals hij is: met veel persoonlijkheid. John nam het over in een moeilijke tijd, is een Ajax-icoon en heeft de club geholpen. We zijn van de vijfde naar de derde plaats gegaan", aldus Mislintat, die nog geen maand in dienst is in Amsterdam. Al in gesprek met kandidaten De directeur heeft al met meerdere kandidaten gesproken, zo geeft hij toe. "Nu kunnen we dat intensiveren." Op namen wil hij niet ingaan, al snapt hij waarom de naam van Peter Bosz vaak valt. "Ik heb met hem gewerkt bij Borussia Dortmund, met hem gesproken toen ik bij Stuttgart zat en Peter is al Ajax-trainer geweest. Dus ik begrijp dat je naar hem vraagt." Tegenover de schrijvende pers erkende Mislintat te hebben gesproken met de agent van Kjetil Knutsen, de Noor die FK Bodø/Glimt van het tweede niveau naar de landstitel hielp. Ook de naam van de Deense bondscoach Kasper Hjulmand valt in Amsterdam. Toekomst Heitinga En de toekomst van Heitinga dan? Die is nog onduidelijk. Zeker is wel dat hij geen assistent wordt van de nog te benoemen hoofdtrainer van de Amsterdammers. "We gaan met hem in gesprek om te kijken hoe we zijn ontwikkeling als coach het best kunnen helpen. Nu is er nog teleurstelling, dus daar praten we later over."
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
Casper Ruud heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. De Noorse nummer vier van de plaatsingslijst, vorig jaar nog verliezend finalist, wurmde zich in drie uur langs de Italiaanse qualifier Giulio Zeppieri: 6-3, 6-2, 4-6, 7-5. De linkshandige Zeppieri, net als vorig jaar via de kwalificaties tot het hoofdschema doorgedrongen, kwam er aanvankelijk niet aan te pas tegen Ruud. Gelijke tred Maar toen hij besloot iets meer risico te nemen, werd het een echte wedstrijd. Met dropshots, gewaagde slices en voluit geslagen tweede services hield de 21-jarige Zeppieri, de nummer 129 van de wereld, ineens wel gelijke tred. Hij dwong een vierde set af en daarin brak hij terug toen Ruud serveerde voor de wedstrijd. De Noor sloeg echter direct terug.
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
Ajax gaat niet verder met John Heitinga als hoofdcoach. De 39-jarige Heitinga werd eind januari tot het einde van het seizoen aangesteld als trainer bij het eerste elftal, na het ontslag van Alfred Schreuder. Of hij volgend seizoen nog als assistent op de bank zal zitten bij de Amsterdammers, hangt af van de nieuwe trainer die Ajax gaat aanstellen. Heitinga moest na het ontslag van Schreuder voor betere resultaten zorgen bij het kwakkelende Ajax en aanvankelijk lukte dat aardig. Na zeven wedstrijden zonder zege onder Schreuder wist Ajax de eerste zeven eredivisiewedstrijden onder Heitinga te winnen. Tussendoor ging het echter wel mis in de Europa League: Ajax werd in de tussenronde roemloos uitgeschakeld door Union Berlin. In de eredivisie ging het vanaf half maart ook steeds minder: na een 2-3 thuisnederlaag tegen Feyenoord en een 0-0 gelijkspel bij Go Ahead Eagles raakte de landstitel uit zicht. De finale van de KNVB-beker tegen PSV ging eveneens verloren en in de eredivisie eindigde Ajax als derde, waardoor de Amsterdammers volgend seizoen geen Champions League zullen spelen. 'Op persoonlijk vlak een zware beslissing' Directeur voetbalzaken Sven Mislintat op de website van Ajax: "Vanmiddag heb ik het John meegedeeld. Op persoonlijk vlak was het een zware beslissing en niet makkelijk om het hem te vertellen. John is op een lastig moment ingestapt om de club te helpen en dat heeft hij met volle overtuiging gedaan. We zijn hem daar zeer erkentelijk voor." "Het was een moeilijke periode", vervolgt Mislinsat. "John heeft de afgelopen maanden veel geleerd en wij willen graag een rol spelen bij zijn verdere ontwikkeling en hem aan de club verbonden houden. Maar ik heb de conclusie getrokken dat Ajax nu een meer ervaren trainer voor de groep moet hebben. Voor de fase waarin we zitten en om Ajax beter te laten presteren dan het afgelopen seizoen, is dat van groot belang." Zo verliepen de maanden met Heitinga aan het roer bij Ajax:
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
Haar eerste kennismaking op de klassieke afstand van 42.195 meter, vijf weken geleden in Londen, was er een voor de eeuwigheid. "Het meest uitzonderlijke marathondebuut sinds Pheidippides in het jaar 490 voor Christus naar Athene rende", noemde de Britse krant The Guardian het optreden van Sifan Hasan zelfs met enig gevoel voor overdrijving. Of er leven is na die winnende tijd van 2.18.34? Jazeker wel, zegt Hassan donderdag in een hotel ergens langs snelweg A1. Ze is zojuist op Schiphol geland na een vlucht vanuit thuisbasis Salt Lake City en maakt in Amersfoort een korte tussenstop alvorens ze op weg gaat richting eindbestemming Hengelo. Daar loopt ze zaterdagavond een 10.000 meter om daags daarop tijdens de FBK Games te starten op de 1.500 meter. En dat zal niet meevallen, zegt de 30-jarige atlete daar zelf over tegen een groep journalisten. Het is niet zozeer de niet-alledaagse combinatie van afstanden binnen een tijdsbestek van 24 uur die het haar moeilijk maakt, legt ze uit. Het is vooral de overgang van de weg naar de baan die als complicerende factor geldt. "Mentaal enorm zwaar", noemt ze de switch van asfalt naar tartan. Totaal ander persoon Met een mengeling van verbazing en lichte gêne keek ze de beelden terug van haar opmerkelijke optreden in Londen. "Het was alsof ik een totaal ander persoon zag lopen. Op de marathon moet je maar één ding denken: rustig, rustig, rustig. Het is vreemd om dan ineens weer tempo's op de baan te lopen." Het valt haar, laat ze het zo zeggen, nog niet erg mee. Het gaat van de zogeheten marathon shuffle, waarin de voeten in de zwaaifase minder omhoog gaan dan gebruikelijk, weer terug naar de baantred. "Op het tartan voel je iedere stap die je maakt." Laat ze het zo zeggen. "Ik ben in vorm. Maar: totaal anders in vorm. De basis is goed, de snelheid wat minder." Hassan vroeg in de Verenigde Staten aan andere atleten die van de marathon kwamen hoelang het nou eigenlijk duurt voor ze zich weer thuis voelden op de baan. "Ik kreeg te horen dat ik op twee maanden moest rekenen. Maar de meeste mensen keren nooit meer terug en blijven de marathon trouw." Zover wil Hassan het niet laten komen. Dus meldde ze zich bij de organisatie van de FBK Games met de vraag of ze daar wellicht kon lopen. Met graagte werd het programma daarop aangepast. Eerst werd, zaterdagavond, op stel en sprong een 10.000 meter georganiseerd. Daarna werd de geplande 5.000 meter van zondag vervangen door de 1.500 meter, omdat Hassan aangaf die afstand graag met het langste baannummer te willen combineren. Bekijk hier de samenvatting van Hassans sensationele winst op de marathon van Londen: Hoe haar dat zal vergaan? Hassan durfde geen voorspelling te doen, te meer daar ze al twee jaar geen 1.500 meter liep. Ze startte op 8 september 2021 in Zürich voor het laatst op die afstand. "Het is vooral een trainingsprikkel", legde ze uit. "Een wedstrijd is nu eenmaal een wedstrijd, daarin ga je altijd dieper. In de aanloop naar Londen heb ik vooral veel op duurvermogen getraind. Dat gaat ten koste van de pure snelheid. Ik kom nog die laatste procenten tekort. Daar hoop ik in Hengelo aan te werken." Hassan loopt bovendien graag in Nederland. In de bergen van het mondaine skioord Park City, op een uurtje rijden van downtown Salt Lake City, is de omgeving schitterend, begrijp haar goed. De lucht is er ijl en droog en de zon schijnt in de zomermaanden onophoudelijk. Lachend: "Het is er heel erg mooi. Alleen is de omgeving eigenlijk niet geschikt om te trainen." Direct weer terug naar Amerika Ze heeft naar eigen zeggen alleen geen keuze. "Ik hou er niet van om duurwerk te doen bij een temperatuur van 35 graden Celsius. Tegelijkertijd moet ik daar wel trainen als ik beter wil worden. De combinatie van hoogte en warmte maakt me zó veel beter. Al loop ik het liefst gewoon door de bossen rond Nijmegen." Dus keert ze, na de FBK Games, meteen weer terug naar Utah. Wedstrijden van de lucratieve Diamond League passen niet in haar agenda, zegt ze. De reeks passen, vanwege het uitstapje naar de marathon, nu eenmaal niet in de jaarplanning. "Het is best aantrekkelijk om wedstrijden van de Diamond League te lopen. De wereldkampioenschappen zijn alleen groter. Die ga ik niet opgeven voor andere wedstrijden." Tijdens de WK, in augustus in Boedapest, start ze op de 5.000 en 10.000 meter. Ze droomt ervan om die nummers volgend jaar, in olympisch Parijs, te combineren met de marathon. Daarmee kan ze in de voetsporen treden van de legendarische Emil Zátopek. Tijdens de Spelen van 1952 in Helsinki won 'De Locomotief' op die drie nummers een gouden olympische medaille. Het is toekomstmuziek voor Hassan. Laat haar eerst maar eens kijken wat die uitdaging op de FBK Games brengt, zegt ze. 'Zie het allemaal wel' Hassan wil zaterdag de 10.000 meter voluit gaan, zonder gedachten aan de 1.500 meter die haar binnen het etmaal wacht. "Als ik goed wil zijn, drink ik koffie voor een race. Het probleem is alleen dat het bij mij zo'n acht uur duurt voor die cafeïne uit mijn lichaam is. Aangezien ik zaterdag pas om negen uur 's avonds klaar ben met die wedstrijd, zal het vooral een hele uitdaging worden om in slaap te vallen." Al te druk maakt ze zich op voorhand niet. Ze houdt wel van een uitdaging. Of dat nu tijdens de prestigieuze marathon van Londen of bij een mondiaal bescheiden evenement als de FBK Games is. "Ik zie het allemaal wel."
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
Lionel Messi gaat weg bij Paris Saint-Germain. De Argentijnse aanvaller speelt komende zaterdagtegen Clermont zijn laatste wedstrijd voor de kampioen van Frankrijk, zo heeft zijn coach Christophe Galtier vandaag tijdens een persconferentie bevestigd. Het vertrek van Messi hing in de lucht. Er wordt al langer volop gespeculeerd over de voetbaltoekomst van de Argentijnse wereldkampioen. Trainer Xavi van Barcelona wil Messi graag terughalen, maar het Franse persbureau AFP wist eerder te melden dat de Argentijnse stervoetballer al rond is met een club in Saudi-Arabië, waar hij toeristisch ambassadeur voor is. Hij zou daar rond de 360 miljoen euro per jaar gaan verdienen. 'Eer om met hem te werken' Vorige maand barstte er een hoop kritiek op Messi los in Frankrijk toen bekend werd dat hij twee weken door de club was geschorst na een ongeoorloofde trip naar Saudi-Arabië, terwijl hij had moeten trainen bij zijn club na de 3-1 thuisnederlaag tegen Lorient. "Hij is dit jaar een belangrijk onderdeel van het team geweest", sprak Galtier. "Al die commentaren zijn wat mij betreft niet op zijn plaats. Hij is er altijd geweest voor de club. Het was een eer om met hem te werken en de beste speler in de geschiedenis te mogen coachen. Dit wordt zijn laatste wedstrijd in het Parc de Princes. Ik hoop dat hij een warm afscheid krijgt."
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
Bart Deurloo maakt zijn comeback als turner. De 32-jarige meerkamper zette vorig jaar een punt achter zijn carrière om zich verder te ontwikkelen als coach. Op dat besluit is hij nu teruggekomen. Deurloo gaat zich voorbereiden op de WK, die komend najaar in Antwerpen worden gehouden. "In gesprekken met technisch directeur Jeroen van Leeuwen kwam ik erachter dat ik wellicht toch te vroeg gestopt ben", aldus de vijfvoudig nationaal kampioen. "Ik miste de fysieke en mentale uitdaging. Jeroen heeft mij meerdere keren uitgedaagd om hierin een eigen keuze te maken." Tot en met de NK, die eind juni zijn, zal Deurloo zijn eigen trainingen nog combineren met zijn activiteiten als coach in Rotterdam. Daarna gaat hij vol in voorbereiding op de WK, die gelden als olympisch kwalificatiemoment. "Ik kijk ernaar uit om samen met de andere jongens alles te geven richting de WK. Ik wil er alles aan doen om met het team naar de Spelen in Parijs te gaan", zegt Deurloo. Opgetogen Bondscoach Dirk van Meldert toont zich in de podcast Turnpunt opgetogen over de rentree van de routinier, die hij goed kan gebruiken op het mondiale titeltoernooi in Antwerpen. "Een goede, fitte Bart Deurloo maakt onze kans op de vereiste klassering in de top-12 groter." Hoewel Deurloo sinds de Spelen van Tokio, waar hij in de rekstokfinale ten val kwam, geen wedstrijd meer turnde, maakt Van Meldert zich geen zorgen over diens niveau. "Bart is een natuurturner. Er zijn nog wel een paar vraagtekens qua belasting. Hij heeft een meniscusoperatie gehad, maar zijn knie voelt veel beter aan dan vóór de Spelen. Inmiddels doet hij ook weer vloer en sprong. Hij heeft vertrouwen in de afsprongen en is weer aan het opbouwen."
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede wedstrijd in de Nations League verloren. Grootmacht Brazilië was met 25-23, 25-23, 25-21 te sterk voor de ploeg van bondscoach Felix Koslowski, die in het Japanse Nagoya niet kan beschikken over ervaren krachten als Anne Buijs, Celeste Plak en Myrthe Schoot. De negentien voorgaande ontmoetingen leverden slechts twee zeges op tegen Brazilië. Ook dit jonge Oranje, dat eerder deze week al niet opgewassen bleek te zijn tegen Duitsland (1-3), kon niet voor een verrassing zorgen. Kanonskogels Het onbevangen spelende Nederland kende een prima start en kwam met 8-5 voor. De Zuid-Amerikaanse opponent, die vorig jaar verliezend finalist was bij het WK in Nederland, verhoogde vervolgens het tempo, waardoor de Oranje-defensie geen antwoord meer had op de kanonskogels van Ana Christina en Julia. De nog net 19-jarige Elles Dambrink (twintig punten), 20-jarige Jolien Knollema (tien) en 21-jarige Nova Marring (negen) bleven aan Oranje-zijde voor productie zorgen, maar ondanks goed tegenspel zat zelfs een set er niet in. Olympisch traject De Nations League is voor de volleybalsters een belangrijk toernooi op weg naar de Olympische Spelen, omdat de nationale ploegen bij het jaarlijkse landentoernooi punten kunnen verdienen voor de wereldranglijst. Voor vrijdag en zaterdag staan voor Nederland duels met de Dominicaanse Republiek en China op het programma. Later in juni volgen nog speelweken in Hongkong en Bangkok.
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport
Dat Denver Nuggets vannacht om half drie Nederlandse tijd aan de NBA-finale begint, voor het eerst in de clubhistorie overigens, viel misschien nog te verwachten. De ploeg uit Colorado was het hele seizoen de beste ploeg in de Western Conference. Tegenstander Miami daarentegen vloog maandenlang onder de radar, dreigde zelfs de play-offs mis te lopen, om als reuzendoder in de Eastern Conference alsnog de eindstrijd te halen. Daarin wacht de reus der reuzen: Nikola Jokic. 'The Joker' lacht nu zelf anderen uit Op wie en wat moet je letten bij deze finale? Laten we beginnen met de man die als bijnaam 'The Joker' heeft gekregen. De 28-jarige Serviër is op en rond het veld niet vies van een dolletje, maar zijn tegenstanders kunnen inmiddels niet meer om hem lachen. Jokic oogt met zijn vals trage manier van bewegen misschien niet als een superster, hij is het wel. Wat is Jokic eigenlijk? In basketbaljargon een center, iemand die groot en sterk is, dicht bij de ring scoort en rebounds pakt. Maar Jokic is tegelijkertijd ook een spelverdeler. Want naast de 29,9 punten en 13,3 rebounds, geeft hij ook nog eens 10,3 assists per wedstrijd, een gemiddelde dat voorheen alleen aan de beste guards in de NBA was voorbehouden. En dat waren geen reuzen van 2,10 meter lang en 129 kilo zwaar. Jokic is een unieke speler met een unieke speelstijl (let vooral op de driepunter uit zijn nek) die nu een lange neus trekt naar iedereen die hem vroeger op school heeft gepest met zijn zwaarlijvigheid. En naar alle scouts die hem 'als een speler met een beperkte potentie' labelden. De grootste uitdaging voor Miami zal zijn om Jokic te stoppen, iets wat Minnesota, Phoenix en Los Angeles Lakers, de drie voorgaande tegenstander van Denver in de play-offs, in elk geval niet is gelukt. Op social media gaan veel foto's rond van Jokic in zijn kinderjaren: En als Miami-coach Erik Spoelstra al een manier weet te vinden om Jokic aan banden te leggen, dan is is daar altijd nog de volgende Denver-speler die een wedstrijd naar zich toe kan trekken: Jamal Murray. Deze 26-jarige spelverdeler werd twee jaar geleden vlak voor de play-offs getroffen door een zware knieblessure. In plaats van hem te gebruiken als ruilmateriaal om de club te versterken, hield het management van Denver vertrouwen in hem en gaf Murray alle tijd die hij nodig had om te herstellen. Dat betaalt hij nu terug. Op de zeldzame momenten dat Jokic in een slapende reus verandert, neemt Murray de Nuggets de honneurs waar. Wedstrijd twee in de finale van de Western Conference tegen de Lakers bijvoorbeeld, sleepte hij eigenhandig uit het vuur door 23 punten in het vierde kwart te scoren. Hij is in de play-offs goed voor gemiddeld 27,7 punten per duel en zijn 1,7 steals maken duidelijk dat zijn tegenstander geen moment kan verslappen. Jimmy 'Buckets' piekt in de play-offs Goed beschouwd is Denver met Jokic en Murray een tweekoppige draak. Wat stelt Miami daar tegenover? Allereerst Jimmy Butler, een eigenzinnige basketballer met een passie voor cowboyhoeden en zijn eigen koffiemerk. Butlers bijnamen luidt 'Buckets' en 'Play-off Jimmy', vanwege zijn vermogen om op de belangrijke momenten te pieken en cruciale scores voor zijn rekening te nemen. In het reguliere seizoen tekende Butler voor 22,9 punten per wedstrijd, in de play-offs heeft hij dat opgevoerd naar 28,5, een explosie aan scorend vermogen. Butler heeft een bijzonder levensverhaal. Zijn vader liet het gezin in de steek, zijn moeder zette Butler op zijn dertiende letterlijk op straat, maar die turbulente jeugd, waarin hij bij vrienden en pleeggezinnen woonde, heeft hem er niet van weerhouden om uit te groeien tot een NBA-ster. Ondanks alles, zegt Butler nog steeds een goed contact met zijn ouders te hebben: "Ik neem hen niets kwalijk, we houden van elkaar, dat verandert niet." Net zoals de 33-jarige forward van zijn teamgenoten houdt. Een vechtmachine met rolspelers Naast Butler en center Bam Adebayo bestaat Miami vooral uit een verzameling underdogs, waarvan er vier in eerste instantie niet eens goed genoeg waren voor de NBA. Van Gabe Vincent, Caleb Martin, Max Strus en Duncan Robinson had u vast nog nooit gehoord. Geen schande, veel Amerikanen ook niet. Het kwartet speelde zich via de G-League, de opleidingscompetitie van de NBA, naar de hoofdmacht van de Heat, die is uitgegroeid tot een vechtmachine die achtereenvolgens Milwaukee, New York en Boston, allemaal hoger geplaatste teams, heeft uitgeschakeld. In basketbalkringen worden spelers als Vincent, Martin, Strus en Robinson beschouwd als 'rol players', spelers die in een bescheiden hoeveelheid speelminuten een specifieke taak uitvoeren. Butler weigert hen zo te noemen, maar heeft het consequent over 'teamgenoten'. "Omdat je rol elke dag weer anders kan zijn." Wat hun rol in de NBA-finale ook mag worden, ze zullen samen een manier moeten vinden om Denver te verslaan. Wie weet krijgen ze nog hulp van Tyler Herro, die aan het begin van de play-offs zijn hand brak. Kan nooit kwaad, 'een held' erbij.
do, jun 01, 2023
Source: NOS Sport

NOS Sport