NOS Sport


Jaaroverzicht NOS 2014 Sotsji.

-- Berichten van vandaag.
Willen de Nederlandse volleybalsters de finale van het WK halen, moeten ze vrijdagochtend af zien te rekenen met Servië. Een lastige opgave, want Servië is een van de titelfavorieten. Toch kan Oranje van de eigen krachten uitgaan, zeker ook omdat het een sterk wapen heeft met de service, die door meerdere landen wordt gevreesd. "Het verkleint de kans op een rally met 75 procent", aldus bondscoach Jamie Morrison. "Als je goed serveert, maak je je tegenstander vleugellam. Dat zagen we ook de vorige keer dat we tegenover Servië stonden. Het is de eerste kans om druk op je tegenstander te zetten." 'Boskovic is geen godin' Servië is regerend Europees kampioen en winnaar van zilver op de Spelen in Rio, maar werd vorige week afgetroefd door Nederland. Een scenario waar uiteraard weer op gehoopt wordt, maar dat heel moeilijk wordt. Dat komt vooral omdat sterspeelster Tijana Boskovic in dat duel rust kreeg. Boskovic geldt als een van de beste volleybalsters ter wereld en weet alle ogen op zich gericht morgen. Hoe gaat Oranje haar afstoppen? "Niet", is het resolute antwoord van Morrison. "Je moet haar zien te ontregelen. Ze is een van de besten in de wereld." Het blok van Nederland moet dus op volle toeren draaien. "Ze is lastig te lezen en ze heeft wel héél veel kracht", zegt Kirsten Knip. "Maar ik heb zoiets van: 'Laat maar komen, ze is geen godin.' Wij kunnen daar volle bak tegen spelen."
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Met haar deelname aan de WTA Finals keert Kiki Bertens deze week "waanzinnig blij" terug in Singapore, de plek waar ze vorig jaar op een kantelpunt stond in haar carrière. "Dat is voor ons een speciale plek", laat coach Raemon Sluiter vlak voor vertrek uit Moskou weten. "In Singapore hebben we vorig jaar een waanzinnig lang gesprek gehad op haar hotelkamer of we samen nog door wilden en of Kiki überhaupt nog wilde tennissen", vervolgt hij. "Als we daar dan terugkomen om mee te doen aan de Finals is het wel een heel mooi cirkeltje." Vorig jaar mocht Bertens in Singapore meedoen aan het dubbelspel (ze haalde zelfs de finale), maar in het enkelspel lukte er maar weinig. Ze had ook geen plezier meer in haar sport. Nu is ze de nummer negen van de wereld en mag ze - door een afmelding van Simona Halep - meedoen aan het prestigieuze eindejaarstoernooi. Bertens had zich op eigen kracht kunnen plaatsen door de halve finales te halen in Moskou, maar daar verloor ze gisteren in de tweede ronde. Sluiter: "Ze was echt helemaal gebroken, het was een pittig avondje. Daar doet het Halep-scenario nog niks aan af, dat stukje teleurstelling zit er nog." Bertens goed tegen speelsters uit toptien Vanmorgen in de taxi kwam het verlossende telefoontje van de WTA dat ze toch mee mocht doen. Van een bonus wil Sluiter niet spreken. "Nee, we gaan daar echt heen om het toernooi te winnen. Volgens mij heeft Kiki dit jaar de beste toptienresultaten van iedereen, daar kunnen we ons goed aan vasthouden." Tien keer versloeg Bertens dit jaar een speelster uit de toptien. En tegen vier van haar zeven concurrenten in Singapore (Caroline Wozniacki, Petra Kvitova, Jelena Svitolina en Karolina Pliskova) heeft ze een positieve balans in 2018. Tegen Sloane Stephens en Naomi Osaka speelde ze niet en van Angelique Kerber verloor ze de enige ontmoeting. Morgen verzamelt de elite van het vrouwentennis zich voor het WTA-gala, waar ook de loting plaatsvindt. Bertens had al een jurk meegenomen naar Moskou, maar Sluiter was minder goed voorbereid. "Ik moet nog een pak kopen. Het is weleens leuk als ik er ook een keer netjes bij loop, toch?" Zondag of maandag speelt Bertens haar eerste wedstrijd. De WTA Finals bestaan uit twee poules van vier speelsters. De beste twee van iedere poule plaatsen zich voor de halve finales.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Zwemmer Maarten van der Weijden is toegetreden tot de vakjury van het jaarlijkse Sportgala. Ook oud-schaatser Ralf van der Rijst is nieuw in de jury, die mede bepaalt welke Nederlandse sporters in de prijzen vallen tijdens de verkiezing. Van der Weijden (in 2008 zelf verkozen tot Sportman van het jaar) en Van der Rijst nemen de plaatsen in van Charles van Commenée (onlangs vertrokken bij NOC*NSF) en Pieter van den Hoogenband, wiens termijn erop zit. Voorzitter van de vakjury is voormalig volleyballer Bas van de Goor. De andere leden zijn Guus Hiddink en Marc Lammers (vanuit de coaches), Marianne Timmer (vanuit de groep met oud-winnaars op het Sportgala), Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers), Marije Smits (vanuit de paralympiërs) en Ewoud van Winsen (vanuit de NOS). Nominaties vaststellen De vakjury heeft als eerste taak het vaststellen van de nominaties voor alle categorieën: sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en paralympiër van het jaar. Per categorie zijn er drie genomineerden. Voorheen was het zo dat sporters die een gouden medaille wonnen bij de Olympische Spelen automatisch op de lijst werden gezet. Dat is nu, vanwege de vele behaalde gouden plakken, niet meer zo. "Om het de kiezers niet al te ingewikkeld te maken, is het aantal te nomineren sporters vorig jaar al gesteld op drie in plaats van op een ongelimiteerd aantal", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Stemmen Begin december wordt bekend welke sporters, coaches en teams zijn genomineerd. De stemmen van de vakjury tellen voor de helft mee. Sporters en coaches die op het Sportgala aanwezig zijn, brengen op die avond zelf hun stem uit. Die stemmen tellen ook voor 50 procent mee. Het Sportgala is woensdag 19 december in Amsterdam. Voorheen werden de prijzen in de RAI uitgereikt, nu gebeurt dat in de AFAS Live. De NOS zendt het Sportgala rechtstreeks uit.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
FC Utrecht heeft voor het eerst in meer dan tien jaar financiële winst geboekt. De club presenteerde donderdag de jaarcijfers over het boekjaar 2017-2018 en meldde daarbij een nettowinst van 4,4 miljoen euro. De afgelopen jaren schreef Utrecht louter rode cijfers. Zo werd over het seizoen 2016-2017 nog een verlies van 1,6 miljoen euro geleden, het seizoen daarvoor zelfs 6,5 miljoen. "De omzetgroei, uitstekende transferresultaten en de vermindering van de operationele kosten stemmen ons positief. Ook het stijgende aantal toeschouwers is een goede zaak, hoewel het stadion nog voller kan en moet", laat het bestuur van FC Utrecht weten. Utrecht zag zijn omzet stijgen van 16,2 naar 19,7 miljoen. Het streven van de club is om minimaal 20 miljoen omzet te draaien.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Roebin Kazan is door de UEFA voor één jaar uitgesloten van Europees voetbal. De Russische club heeft de regels van Financial Fair Play overtreden. Als Roebin zich dit seizoen, of het jaar daarna, kwalificeert voor een Europees toernooi, mag de club niet meedoen. De regels van Financial Fair Play schrijven voor dat clubs gedurende een bepaalde periode niet meer geld mogen uitgeven dan dat er binnenkomt. Roebin Kazan kan nog wel in beroep gaan tegen de straf, bij het internationaal sporttribunaal CAS. Roebin Kazan staat na tien wedstrijden in de Russische competitie op de vijfde plaats, een positie die aan het einde van het seizoen een ticket oplevert voor de Europa League. Vorig seizoen eindigde de landskampioen van 2008 en 2009 als tiende.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
De Sloveense bond heeft bondscoach Tomaz Kavcic ontslagen. De 64-jarige Kavcic wist maar één van zijn zeven interlands te winnen met de nationale ploeg. In de Nations League dreigt degradatie naar de laagste divisie. De bond neemt de tijd voor de zoektocht naar een opvolger. "De slechte resultaten in de Nations League en het slechte spel van de ploeg zijn voor ons reden om Kavcic te ontslaan", zegt bondsvoorzitter Radenko Mijatovic. "Het liefst willen we zo snel mogelijk een nieuwe bondscoach aanstellen, maar we gaan voor een coach met kwaliteit. Desnoods maken we de Nations League af met de huidige staf."
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Een enorme meevaller voor Kiki Bertens. Een dag nadat ze er niet in was geslaagd zich te kwalificeren voor de WTA Finals is ze toch opgenomen in het hoofdschema van het lucratieve eindejaarstoernooi volgende week, omdat Simona Halep zich geblesseerd heeft afgemeld. De Roemeense nummer één van de wereld liep eind september een rugblessure op en is daar niet tijdig van hersteld. Bertens drong onlangs toe tot de toptien van de wereld en was de afgelopen weken met Jelena Svitolina en Karolina Plisková verwikkeld in een spannende strijd om de laatste twee tickets voor Singapore. Na haar nederlaag gisteren in Moskou leken haar kansen verkeken. Ze reisde als eerste reserve wel af naar Singapore samen met coach Raemon Sluiter voor het geval een van de andere speelsters zich zou afmelden.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Voor honkballers Kenley Jansen en Xander Bogaerts zijn de World Series weer een stapje dichterbij gekomen. Beide spelers hebben met respectievelijk Los Angeles Dodgers en Boston Red Sox nog één zege nodig. Closing pitcher Jansen had een flink aandeel in de zege van Los Angeles Dodgers tegen Milwaukee Brewers. Nadat startende werper Clayton Kershaw het zeven innings had volgehouden, stelde Jansen in de slotfase de 5-2 winst veilig. Door de zege staan de Dodgers nu met 3-2 voor in de best-of-7-serie. Bogaerts sloeg op zijn beurt twee punten binnen in het met 8-6 gewonnen duel met Houston Astros, waardoor Boston met 3-1 leidt. Astros niet blij met arbitrage De Astros voelden zich bekocht toen een homerun van José Altuve afgekeurd werd. Buitenvelder Mookie Betts werd bij het vangen van de bal gehinderd door een supporter, waarna de arbitrage besloot Altuve uit te geven.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Nog een nachtje slapen en dan kan LeBron James eindelijk losgaan voor Los Angeles Lakers. De basketbalgrootheid kwam afgelopen zomer over van Cleveland Cavaliers en sindsdien wordt reikhalzend uitgekeken naar zijn debuut voor het topteam van weleer. Het nieuwe NBA-seizoen is twee dagen oud. De Lakers spelen morgen in Portland hun eerste duel, tegen de Trail Blazers. In Cleveland missen ze James nu al, want zonder hem werd vannacht met 116-104 verloren van Toronto Raptors. Gisteren was titelhouder en grote favoriet Golden State Warriors het seizoen wel begonnen met een overwinning. James nu al indrukwekkend James maakte in het voorseizoen grote indruk in het shirt van de Lakers. Hij kwam tot een gemiddelde van 34 punten, 9 rebounds en 9 assists per wedstrijd. Daarmee toonde hij aan dat hij niet alleen naar Los Angeles is gekomen om door te breken in Hollywood. En ook op de trainingen is 'King James' een klasse apart, getuige deze fraaie driepunter. James zelf probeert de verwachtingen zoveel mogelijk te temperen. "Wij hebben nog een lange weg af te leggen. Golden State begint waar het vorig jaar is geëindigd: bij de titel. Wij beginnen van 'scratch', van nul." De Lakers beschikten ooit over Magic Johnson, Kareem Abdul Jabbar, Kobe Bryant en Shaquille O'Neal, maar de laatste jaren was het armoe troef in Los Angeles. De ploeg plaatste zich in 2013 voor het laatst voor de play-offs. Met de komst van James hopen de Lakers weer een rol van betekenis te gaan spelen in de NBA.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Fabio Jakobsen heeft de derde etappe in de Ronde van Guangxi op zijn naam geschreven. De 22-jarige Nederlandse neoprof bezorgde QuickStep daarmee al de 72ste overwinning van het seizoen. Met dat aantal verbeterde QuickStep het eigen record uit 2000. In dat jaar bleef de Belgische ploeg van Patrick Lefevere op 71 overwinningen steken. HTC-Columbia deed het in 2008 en 2009 beter met respectievelijk 77 en 85 zeges. Jakobsen, die alweer zijn zesde zege boekte in zijn debuutjaar bij de profs, troefde na 125,4 kilometer met start en finish in Nanning de Duitser Pascal Ackermann af in de sprint. De Duitser won woensdag de tweede etappe. Dylan Groenewegen, die de eerste rit won, werd vierde.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
In het doorlopende onderzoek naar het grote misbruikschandaal bij de Amerikaanse turnbond heeft vannacht een opvallende arrestatie plaatsgevonden. Een Texaanse jury meldt dat Steve Penny, de voormalig baas van USA Gymnastics, is opgepakt omdat hij 'verdacht wordt van het knoeien met bewijsmateriaal'. Oud-teamarts Larry Nassar zit in de cel voor het misbruiken van meer dan 150 turnsters. Penny liet documenten over hem verwijderen uit trainingscomplex Karolyi Ranch, vermoedelijk toen hij erachter kwam dat de politie daar onderzoek wilde doen. Het is nog altijd niet bekend waar de documenten zijn gebleven. Penny kan twee tot tien jaar de cel in. Hij stapte vorig jaar maart op bij de turnbond vanwege de kritiek dat meldingen over het misbruik door Nassar niet serieus werden genomen. Gevangenisstraf van 300 jaar Nassar was vanaf 1990 vrouwenteamarts bij de Amerikaanse turnbond en de universiteit van Michigan State. Hij kreeg begin dit jaar een gevangenisstraf van 175 jaar opgelegd voor zijn daden. Het proces kwam uitgebreid in de media in de Verenigde Staten, helemaal toen een vader van drie misbruikte vrouwen Nassar probeerde aan te vallen in de rechtszaal.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
Vrijdagochtend spelen de volleybalsters tegen Servië in de halve finales van het WK. In het Sportjournaal (18.45 uur, NPO 1) zijn de laatste voorbereidingen van Oranje te zien en in Nieuwsuur (22.40 uur, NPO 2) spreken we met volleybalcoach en talentenkweker Jan Berendsen. Ook blikken we in het Sportjournaal vooruit op de marathon van Amsterdam, die komende zondag wordt gelopen. Onder de deelnemers in Amsterdam zijn drievoudig olympisch kampioen Kenenisa Bekele en Meseret Defar, die haar debuut maakt op de marathon. De Ethiopische veroverde in 2004 en 2012 olympisch goud op de 5.000 meter. In de uitzending van Langs de Lijn En Omstreken (20.30 uur, NPO Radio 1) is Daniel Giacon te gast. De bijna 18-jarige floretschermer uit Aalsmeer is misschien wel het grootste schermtalent dat in Nederland rondloopt.
do, okt 18, 2018
Bron: NOS Sport
-- Berichten van gisteren of eerder.
De Belgische Pro League, de organisator van de Belgische competitie, heeft een aantal maatregelen aangekondigd om nieuwe wantoestanden in het Belgische voetbal tegen te gaan. Aanleiding is het omvangrijke fraude- en matchfixingschandaal dat een week geleden naar buiten kwam. Een van de maatregelen is de aanstelling van een speciale commissie van drie experts, zo maakte voorzitter Marc Coucke van de Pro League bekend. De commissie moet aanbevelingen doen over regels met betrekking tot makelaars en licentievoorwaarden. Minister van Staat Melchior Wathelet is de voorzitter en Pierre François, bestuurslid van de Pro League, is het tweede lid. Zij moeten samen een derde expert aanwijzen. Makelaars In het onderzoek dat nu loopt, gaat de aandacht voornamelijk uit naar de spelersmakelaars Mogi Bayat, die beschouwd wordt als de machtigste spelersmakelaar van België, en Dejan Veljkovic. Zij zouden gesjoemeld hebben met spelerscontracten en constructies hebben opgezet waardoor ze maximaal profiteerden zonder dat extra commissies afgestaan hoefden te worden aan spelers, clubs of de overheid. Volgens de voorzitter van de Pro League zal er onder meer gesproken moeten worden over maximumpercentages voor makelaars bij transfers. Ook de vergoedingen voor tussenpersonen moeten openbaar worden, zodat er geen onduidelijkheid meer kan bestaan over waar het geld naartoe gaat. De Belgische organisator van de competitie hoopt ook dat er op een later moment wetgeving zal komen om fraude en matchfixing aan te pakken. Matchfixing Myny Woensdag meldden Belgische media dat voetballer Olivier Myny zou hebben toegegeven dat hij eind vorig seizoen in aanloop naar de wedstrijd van zijn club Waasland-Beveren tegen KV Mechelen is benaderd om de uitslag van het duel te beïnvloeden. Hij zou naar eigen zeggen geen gehoor hebben gegeven aan die oproep. De hechtenis van negen verdachten in het onderzoek is dinsdag met een maand verlengd.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Didi Gregorius heeft de operatie aan zijn rechterelleboog, die gepland stond voor de winterstop, nu al ondergaan. Door de zogenoemde Tommy John-ingreep staat de 28-jarige kortestop van New York Yankees een half jaar aan de kant. De ingreep die Gregorius heeft ondergaan is bij honkballers wel vaker noodzakelijk. Er wordt een band in de elleboog vervangen door een pees elders uit het lichaam. De operatie is vernoemd naar Tommy John, een pitcher van Los Angeles Dodgers die in 1974 als eerste professionele sporter succesvol op deze wijze werd geopereerd.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Het Nederlands korfbalteam heeft op het EK in eigen land de halve finales bereikt. De titelhouder schoof Tsjechië in Leeuwarden met 35-10 aan de kant. Tsjechië, in 2002 verliezend finalist en goed voor brons in 2006 en 2010, ging nog wel hoopvol van start. Maar Oranje, dat alle vorige zes EK's goud greep, scoorde na de 0-1 negen keer op rij. Heer en meester Vooral onder de korf was Oranje de baas waardoor het geregeld bij een gemiste kans nog eens kon aanleggen. Met de 16-6 stand halverwege was al een flink gat geslagen. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer nam geen moment gas terug. Daan Preuninger werd topscorer met tien treffers. Celeste Split scoorde zes keer. Halve finale wordt titanenstrijd In de halve finales (vrijdag om 20.00 uur) treft Oranje de eeuwige rivaal België. In de zes gewonnen EK-finales die Nederland speelde, was België vijf keer de tegenstander. Bij de WK's was Oranje negen keer de beste en België een keer. De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Portugal.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Het schaatsteam van trainer Gerard van Velde heeft een nieuwe geldschieter gevonden. De Twentse investeringsmaatschappij Reggeborgh verbindt zich tot en met de Olympische Winterspelen van 2022 aan de sprintersformatie, die sinds de zomer na het afhaken van Plantina zonder sponsor zat. De ploeg van Van Velde, die ook de naam van de nieuwe sponsor gaat dragen, bestaat uit de sprinters Ronald en Michel Mulder, Kai Verbij, Dai Dai Ntab, Pim Schipper, Wesly Dijs en Gerben Jorritsma. Zij trainden tot dusverre in een groep die werd betaald door schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF. Die regeling zou aanvankelijk tot 1 oktober gelden, maar de KNSB besloot onlangs de voorziening voor sponsorloze schaatsers voor de rest van het seizoen te verlengen. Nu de schaatsers onderdak hebben gevonden, houdt de ondersteuning op. "Na een lange onzekere zomer, waarbij we gelukkig de steun kregen van de KNSB en NOC*NSF, komt er nu vlak voor de start van het nieuwe seizoen rust in de ploeg", aldus een blije Van Velde. "Hierdoor kunnen we ons onbekommerd focussen op topprestaties."
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
De regel bestaat al een tijdje, maar wordt zelden of nooit van stal gehaald. Of eigenlijk: zelden. Want de voetbalbond van Noord-Ierland heeft 'm nu wel degelijk toegepast en international Kyle Lafferty een speelverbod gegeven voor zijn club Glasgow Rangers. Die kan daardoor zondag niet beschikken over de aanvaller. De sanctie is Lafferty opgelegd omdat hij zich vorige week op het allerlaatste moment afmeldde voor de interlands uit de Nations League tegen Oostenrijk en Bosnië. De 31-jarige speler, doorgaans vaste kracht in de nationale ploeg van Noord-Ierland, gaf een achillespeesblessure op als reden. Bondscoach Martin O'Neill was niet alleen ontstemd over de late afmelding, hij had ook twijfels bij de juistheid van het verhaal van Lafferty. "Hij had deze blessure in september. Dat is wat ik weet", zei O'Neill tegen de BBC. De Noord-Ierse voetbalbond paste vervolgens de FIFA-regel toe, waarin staat dat als een opgeroepen speler zich met een blessure afmeldt, hij vijf dagen na afloop van de interlandperiode niet mag uitkomen voor zijn club. Schorsing afzeggende Drommel Iets vergelijkbaars overkwam begin september FC Twente-doelman Joël Drommel die een uitnodiging voor Jong Oranje liet lopen. In zijn geval niet vanwege een blessure, maar omdat hij zich liever op zijn club richtte. Met het reglement van de wereldvoetbalbond in de hand schorste de KNVB de keeper voor twee duels, een straf die later gehalveerd werd. Steven Bergwijn daarentegen ontsprong de dans. De buitenspeler van PSV was door bondscoach Ronald Koeman buiten de A-selectie voor de wedstrijden tegen Peru en Frankrijk gelaten en meldde zich vervolgens met een liesblessure af voor Jong Oranje dat belangrijke EK-kwalificatieduels met Engeland en Schotland wachtte. In Studio Voetbal uitten NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen en analyticus Pierre van Hooijdonk vervolgens twijfels over de ernst van de kwetsuur daar Bergwijn enkele dagen later tegen ADO Den Haag niet alleen in actie kwam, maar ook de negentig minuten volmaakte, hoewel de strijd halverwege (4-0 ruststand) al gestreden was en de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona voor de deur stond.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Wat Real Madrid is in het mannenvoetbal, dat is Olympique Lyonnais bij de vrouwen. Daar weet Ajax nu ook alles van. De Amsterdamse ploeg was volkomen kansloos in de tweede ronde van de Champions League, het werd 0-4. Lyon won net als Real Madrid de Champions League de laatste drie jaar. Ajax begon op een bomvol Sportpark De Toekomst (circa 1000 toeschouwers) met een verdediging van vijf om de aanvalsters van Olympique Lyonnais in toom te houden. De Franse ploeg startte met Shanice van de Sanden, Ada Hegerberg en Eugénie Le Sommer in de aanval. De Noorse Hegerberg was onlangs nog genomineerd als beste voetbalster van de wereld. Verdedigingsfout Vanaf de aftap werd Ajax onder druk gezet. In de 12de minuut ging aanvoerster Kika van Es lelijk in de fout. Ze verspeelde de bal aan Van der Sanden en de Oranje-vedette stelde Amel Majri in staat om binnen te schieten, 0-1. Ajax-keepster Lize Kop zag vervolgens de ene na de andere aanval op zich af komen. Dat stond in schril contract met de eenzaamheid van Vanity Lewerissa in de Amsterdamse spits. Na een klein half uur verdubbelde Lyon de score door een rake vrije trap waarbij de Ajax-muur grote gaten vertoonde. Selma Bacha kon eigenlijk heel eenvoudig keepster Kop verschalken. De mooiste actie van de wedstrijd kwam even later op naam van Le Sommer. Met een bekeken afstandsschot raakte ze echter de lat. Eenzijdig duel Ook na rust kwam Ajax amper onder de druk van Lyon uit. Nadat Hegerberg al een kans had gemist, kopte de Noorse in de 55ste minuut wel raak uit een vrije trap. In de slotfase bezegelde Isobel Christiansen met de vierde Lyon-treffer de Franse overwinning. De return is over twee weken in Décines-Charpieu, een voorstadje van Lyon. Gezien het krachtsverschil en de uitslag in Amsterdam is dat een formaliteit.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Wembley, het befaamde voetbalstadion in Londen, blijft in handen van de Engelse voetbalbond. De FA was dicht bij een deal met de Amerikaanse miljardair Shahid Khan, maar de geboren Pakistaan voelde in de Britse voetbalwereld te weinig draagvlak voor zijn plan, dat hij afgelopen april lanceerde. Khan is eigenaar van de Engelse voetbalclub Fulham en de American football-ploeg Jacksonville Jaguars en hoopte in de Londense voetbaltempel American football-wedstrijden uit de NFL te kunnen laten spelen. Hij had daar een bedrag van 680 miljoen euro voor over. Verdeeldheid Aanvankelijk kwam er een bod van 800 miljoen pond (ruim 900 miljoen euro) naar buiten, maar Khan en de FA besloten om de exploitatierechten van Wembley, die op 250 tot 300 miljoen pond werden ingeschat, in het bezit van de voetbalbond te laten. Ook was overeengekomen dat het stadion het decor zou blijven van de Cup Final en de wedstrijden van het Engelse elftal. Het geld van Khan had gestoken kunnen worden in de opleiding en ontwikkeling van jonge spelers. Het hele feest is nu echter afgeblazen. "Het zorgde voor meer verdeeldheid dan verwacht", kijkt FA-directeur Martin Glenn terug op de voorgenomen wisseling van eigenaar. "Daarom heeft Khan besloten zijn aanbod in te trekken."
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Kiki Bertens heeft tweede ronde van het WTA-toernooi in Moskou niet overleefd en loopt daardoor kwalificatie mis voor de WTA Finals. De Westlandse verloor met 6-3, 4-6, 6-3 van de Wit-Russin Aljaksandra Sasnovitsj. Bertens had in Moskou minimaal de halve finales moeten halen om zich te plaatsen voor het eindejaarstoernooi in Singapore. Bertens oogde gespannen, worstelde met haar eerste service en produceerde heel wat afzwaaiers. Sasnovitsj speelde juist degelijk en profiteerde optimaal van de in haar schoot geworpen kansen. Bertens kwam in de derde set nog terug van 0-3, maar vervolgens keerden de twijfels en daarmee de fouten terug. Sasnovitsj benutte na een spannende game op 5-3 haar vierde matchpoint. Eerste reserve Ondanks het resultaat reist Bertens wel af naar Singapore waar ze vanaf komende zondag, de dag waarop het toernooi start, als eerste reserve aanwezig zal zijn. Er bestaat nog een kans dat Bertens op het laatste moment de plaats van Simona Halep, de mondiale nummer één, moet innemen. De Roemeense kampt al een aantal weken met een rugblessure, maar is inmiddels wel naar Singapore afgereisd.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Epke Zonderland reist een dag later dan gepland af naar Doha, waar volgende week donderdag de WK turnen beginnen. De rekstokspecialist werd zaterdag voor het eerst vader. Zijn vrouw Linda beviel van een zoon, Bert Eize genaamd. Na overleg met bondscoach Bram van Bokhoven is besloten dat de 32-jarige Zonderland, die olympisch kampioen werd op de Spelen in 2012 in Londen, nog een dag langer bij zijn vrouw en pasgeboren zoon mag blijven. De Nederlandse selectie vertrekt donderdag naar Qatar, waar de mannen zondag hun podiumtraining hebben en donderdag 25 oktober in actie komen in de kwalificaties. Voor de vrouwen is dat steeds twee dagen later.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
De volleybalsters maken zich op voor de ontknoping van het WK in Japan. Oranje treft vrijdag in de halve finales in Yokohama (06.40 uur Nederlandse tijd) titelfavoriet Servië. Volgens voormalig assistent-trainer Saskia van Hintum wordt het een kwestie van 'do or die'. Na twee jaar als rechterhand van toenmalig bondscoach Giovanni Guidetti te hebben gefungeerd, nam Van Hintum in 2016 afscheid van Oranje. Inmiddels is ze als assistent werkzaam bij de Duitse nationale ploeg, waarmee ze in de eerste ronde van het WK onder andere tegen Oranje speelde en in de tweede ronde werd uitgeschakeld. Van Hintum heeft alle WK-teams van nabij bekeken en kent de internationale verhoudingen. "Alles of niets en met lef spelen", is haar devies voorafgaand aan de confrontatie van Oranje met Servië. "Ik heb ze wel van China zien verliezen, maar je zag bij de meiden geen paniek in de ogen. Ze weten heus wel dat ze tegen Servië aan de bak moeten." Boskovic, het grote gevaar Servië is volgens Van Hintum de grote favoriet. "Het wordt heel lastig, want er staat gewoon een goed team", zegt ze. Het Servische gevaar komt volgens Van Hintum vooral van Tijana Boskovic. De 21-jarige Boskovic is ondanks haar jonge leeftijd al de absolute vedette bij de regerend Europees kampioen. Zo werd ze in 2017 gekozen tot Europees volleybalster van het jaar. "Je weet dat de bal daar heel vaak naartoe zal gaan. Haar moet je afstoppen", benadrukt Van Hintum. "Als zij een mindere dag heeft, dan wordt het iets makkelijker. Als ze wel haar dag heeft, dan zal iedereen honderd procent aan de bak moeten." Oranje won eerder op dit WK in Nagoya in de tweede groepsfase met 3-0 van Servië. Die cijfers zullen het zelfvertrouwen bij het team van bondscoach Jamie Morrison ongetwijfeld sterker, al dient daarbij wel in het achterhoofd gehouden te worden dat Servië op het moment van die wedstrijd al geplaatst was voor de Final Six, het slotakkoord van het WK met de beste zes teams. Bovendien bleef Boskovic in het eerste duel met Nederland vanwege een lichte blessure aan de kant. Van Hintum verloor als assistent van de Duitse volleybalploeg in de openingswedstrijd met 3-1 van Nederland. Volgens haar is in de jaren onder Giovanni Guidetti, toen zij als assistent werkzaam was, de basis gelegd voor de successen die nu gevierd worden. "Door het pushen van Giovanni kregen de meiden het besef dat alles goed was, maar dat het nog beter kon. Het elkaar aanspreken op makkelijke fouten. Dat wordt geaccepteerd van elkaar. Ze spelen nu echt als volwassen vrouwen." Geen tijd voor Netflix De selectie van bondscoach Jamie Morrison is ondertussen neergestreken in Yokohama na een reis van ruim twee uur met de hogesnelheidstrein vanuit Nagoya. De NOS reisde met de Oranjevrouwen mee en zag dat coach Morrison in tegenstelling tot zijn speelsters geen tijd had voor Netflix.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Badmintonsters Cheryl Seinen en Selena Piek hebben voor een sensatie gezorgd op het prestigieuze Danish Open. Het Nederlandse duo, afgelopen weekend nog finalist op het Dutch Open, won in de openingsronde met 21-19, 21-18 van de Japanse wereldkampioenen Mayu Matsumoto en Wakana Nagahara. Matsumoto en Nagahara zijn de nummer vijf van de wereld, Seinen en Piek staan twintig plekken lager op de wereldranglijst. Almere Zondag waren Seinen en Piek in Almere in de finale van het Dutch Open niet opgewassen tegen de Bulgaarse zussen Gabriela en Stefani Stojeva, de regerend Europees kampioenen. Het Danish Open behoort tot de grootste toernooien op de internationale badmintontour.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
De kans is groot dat Nederland tijdens de loting voor de EK-kwalificatie, begin december, de toplanden ontloopt. Dat is het gevolg van het goede optreden van Oranje in de Nations League tegen Duitsland (3-0). Na twee van de vier wedstrijden zijn de perspectieven voor bondscoach Ronald Koeman en zijn team gunstig. De resultaten in de Nations League dienen onder meer als basis voor het plaatsingsschema voor de EK-kwalificatie. Oranje moet in divisie A van de Nations League (vier groepen van drie landen) bij de beste tien landen eindigen om bij de loting voor de EK kwalificatie als groepshoofd te worden geplaatst. In de eindstand moet het elftal van Koeman daarom twee landen onder zich houden. Op dit moment houdt Nederland vier landen onder zich en heeft nog een duel meer te spelen. Waar de vier landen die onder Oranje staan nog één wedstrijd te goed hebben, heeft Oranje nog twee wedstrijden te spelen: op 16 november thuis tegen Frankrijk en op 19 november uit tegen Duitsland. Zware loting blijft bespaard? Tijdens de laatste kwalificatiereeks voor een eindtoernooi, het WK van 2018, was Oranje geen groepshoofd. Tijdens de loting voor de kwalificatie werd het team toen ingedeeld bij Frankrijk. De afloop is bekend: Oranje plaatste zich niet voor het WK in Rusland, Frankrijk en Zweden gingen door en Frankrijk zou uiteindelijk zelfs wereldkampioen worden. Het heeft er alle schijn van dat een vergelijkbare zware loting Oranje nu voor de kwalificatiereeks voor het EK 2020 bespaard zal blijven. Op 2 december worden in Dublin tien kwalificatiepoules geformeerd voor het EK 2020. Vijf poules bevatten vijf landen, de andere vijf tellen zes landen. De twee beste landen van iedere poule plaatsen zich voor het EK. De vier groepswinnaars van divisie A van de Nations League komen elk terecht in een groep met vijf landen. Dat viertal gaat volgend jaar namelijk verder in de eindronde van de Nations League, het toernooi dat eens in de twee jaar wordt gespeeld. Tevens heeft Oranje goede papieren om ook in 2020/2021 in de hoogste klasse van de Nations League te spelen. De nummer drie, en dus laatst, van de groep degradeert naar divisie B, waardoor het onmogelijk is om in de daaropvolgende kwalificatiereeks groepshoofd te worden. Oranje heeft twee punten meer dan Duitsland en een aanzienlijk beter doelsaldo (+2 om -4). Frankrijk gaat aan kop, met vier punten uit drie wedstrijden en alleen nog de uitwedstrijd tegen Nederland voor de boeg. Groepswinnaar Oranje kan ook nog groepswinnaar worden. Het moet dan half november in Rotterdam winnen van de Fransen en minimaal gelijkspelen tegen Duitsland. Het zou dan op zeven punten komen (negen bij winst in beide duels). Bij een gelijkspel tegen Frankrijk is de wereldkampioen zeker van groepswinst. Bij een gelijke stand in de groep is het onderlinge resultaat doorslaggevend. Is dat ook gelijk, dan geeft het doelsaldo in de onderlinge duels de doorslag. Het eerste duel tussen Frankrijk en Nederland eindigde in 2-1. Duitsland is al kansloos voor groepswinst. Mocht Oranje groepswinnaar worden, dan speelt het in de zomer in een eindtoernooi om de titel. Portugal, Italië en Polen zijn kandidaat voor de organisatie.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Tom Dumoulin kan volgend jaar tijdens de Tour de France een beroep doen op de ervaren Jan Bakelants. De 32-jarige Belg, die twaalf keer een grote ronde reed, is voor komend seizoen vastgelegd door Sunweb. Bakelants reed de Tour de France vijf keer en eindigde vier keer in de top-25 van het algemeen klassement. In 2013 won hij de tweede Touretappe naar Ajaccio. Begin september kondigde Sunweb al de komst van een andere ervaren renner aan: 34-jarige Nicolas Roche. Tweede Kragh bij Sunweb Naast Bakelants heeft Sunweb ook Asbjorn Kragh Andersen voor komend seizoen aangetrokken. De 26-jarige Deen wordt bij de ploeg herenigd met zijn twee jaar jongere broer Soren en wordt vooral gezien als aanwinst voor de sprinttrein. De ploeg maakte verder bekend niet verder te gaan met Edward Theuns. De Belg reed een jaar bij Sunweb en kan op zoek naar een andere werkgever.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Voor het eerst in bijna veertig jaar hebben vrouwen in Iran een wedstrijd van het nationale elftal bijgewoond. Een geselecteerde groep van zo'n honderd vrouwen bekeek de oefenwedstrijd tegen Bolivia in het Azadi Stadion in hoofdstad Teheran. Onder de vrouwen waren de partners van de spelers, werkneemsters van de Iraanse voetbalbond en speelsters van het Iraanse vrouwenelftal. "De aanmoedigingen van de vrouwen waren zeer interessant", zei de bondscoach van Iran, Carlos Quiroz, na afloop. De aanwezigheid van de vrouwen zou volgens de Portugees kunnen duiden op "het begin van een nieuw tijdperk in Iran". Algeheel stadionverbod Sinds de islamitische revolutie van 1979 is er een algeheel stadionverbod voor vrouwen van kracht in Iran. Tijdens het afgelopen WK in Rusland werd die regel voor de wedstrijd tegen Spanje voor het eerst versoepeld en mochten vrouwen het duel op schermen in het stadion en andere openbare plekken bekijken. In april kwamen vijf Iraanse vrouwen in het nieuws toen het hen lukte om vermomd als man een voetbalstadion in Teheran binnen te glippen en zo een wedstrijd van hun club Persepolis te zien. Voor veel Iraniërs is het stadionverbod voor vrouwen niet meer van deze tijd en ook de regering wil ervan af. De conservatieve religieuze autoriteiten houden echter nog vast aan het verbod.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Golden State Warriors heeft voor het eerst in drie jaar zijn eerste wedstrijd van het NBA-seizoen gewonnen. De regerend kampioen was Oklahoma City Thunder met 108-100 de baas. Stephen Curry nam zijn ploeg bij de hand met 32 punten, 9 assists en 8 rebounds. Ook Kevin Durant was met 27 punten goed op dreef tegen de ploeg die hij twee jaar geleden verliet voor de Warriors. Bij de ploeg uit Oklahoma ontbrak sterspeler Russell Westbrook nog na een knieoperatie. Hij was vorig seizoen in de reguliere competitie goed voor een recordaantal van 42 triple-doubles en sloot het seizoen af met een gemiddelde van 31,6 punten, 10,7 rebounds en 10,4 assists. Warriors nog niet in kampioensvorm De einduitslag maskeerde niet dat de Warriors nog ver verwijderd zijn van hun topniveau, dat ze in de jacht op een derde opeenvolgende titel nodig zullen hebben. "We zagen er nog niet als onszelf uit", gaf coach Steve Kerr toe. "Dat is geen verrassing. We hebben nog een paar weken nodig." Dat bleek onder meer tijdens de schotpogingen vanaf de driemeterlijn. Normaal gesproken is dat een van de wapens van de Warriors, maar deze keer bleek de ploeg het vizier nog niet op scherp te hebben staan. Slechts 7 van de 26 pogingen ploften door de ring. "We speelden een degelijke wedstrijd, maar niets spectaculair. We maakten veel fouten", zei Curry. "Maar dat hoort bij de opbouw van een seizoen." Curry's laatste driepunter viel wel op een cruciaal moment. Oklahoma was in de slotminuten tot op twee punten genaderd, toen Curry van ver raak schoot en daarmee de Warriors weer lucht gaf. Voorafgaand aan de wedstrijd namen de Warriors hun kampioenschapsringen van het afgelopen seizoen in ontvangst. De volgens Warriors-coach Kerr "obsceen mooie" ringen hebben een omkeerbare bovenkant, met aan de ene zijde 74 blauwe saffieren en aan de andere zijde 74 witte diamanten. Het getal 74 staat voor het aantal wedstrijden dat de Warriors vorig seizoen hebben gewonnen.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
De Belgische voetballer Olivier Myny heeft in de Belgische media toegegeven eind vorig seizoen in aanloop naar de wedstrijd van zijn club Waasland-Beveren tegen KV Mechelen te zijn benaderd om de uitslag van het duel te beïnvloeden. Die wedstrijd wordt specifiek genoemd in het omvangrijke fraude- en matchfixingschandaal in het Belgische voetbal dat een week geleden aan het licht kwam. Myny is een van de personen die in het kader van het onderzoek door de Belgische justitie uitvoerig is ondervraagd. Onder andere de kranten Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad melden dat Myny tijdens dat verhoor zijn bekentenis zou hebben gedaan. Hij zou over de kwestie een gesprek hebben gevoerd met iemand uit zijn directe omgeving. De ex-speler van Waasland-Beveren is daarmee de eerste speler in de hoogste Belgische voetbalklasse die een poging tot matchfixing toegeeft. Myny zou tijdens het verhoor hebben gezegd geen gehoor te hebben gegeven aan het verzoek en zijn uiterste best te hebben gedaan tijdens de bewuste wedstrijd. Criminele organisatie Myny is inmiddels vrijgelaten, maar blijft wel verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en van private corruptie. De onderzoekers bekijken ondertussen of zijn uitspraken kunnen worden geïnterpreteerd als een poging tot wedstrijdvervalsing. Het Belgische Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat een van de zaakwaarnemers van Myny, Thomas Troch, wordt verdacht. Eerder deze week werd Troch ondervraagd, maar ook hij werd later weer vrijgelaten.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
De Ajax-vrouwen spelen vanavond in Amsterdam een van de grootste wedstrijden uit hun clubgeschiedenis. Voor grootmacht Olympique Lyon is de ontmoeting in de achtste finales van de Champions League juist hun zoveelste topduel. "Wij zijn sowieso de favoriet, dat weet iedereen", aldus Shanice van de Sanden. De aanvalster van Oranje behoort samen met wereldtoppers als Ada Hegerberg, Eugénie Le Sommer, Lucy Bronze en Dzsenifer Marozsántot tot de selectie van Lyon, al jaren de beste club ter wereld. Alles draait om geld De verschillen met Ajax zijn groot. Lyon is veertienvoudig kampioen van Frankrijk en won vijf keer de Champions League, waaronder de laatste drie jaar. Ajax werd twee keer landskampioen en kwam vorig jaar bij zijn debuut in Europese kampioenenbal niet voorbij de eerste ronde. "Alles draait om geld", zegt Van de Sanden als ze het verschil tussen beide ploegen probeert uit te leggen. "Alle goede speelsters gaan eigenlijk naar Lyon. Daar hebben ze de mogelijkheden om ons goed te betalen en kun je als een echte prof leven." Hoewel het vrouwenvoetbal hier ook sterk in opkomst is (Ajax-Lyon is helemaal uitverkocht), is dat in Nederland nog niet zo. "Hier moeten heel veel vrouwen nog naar school of ze werken ernaast. Dat is in Frankrijk anders." Toch waant Ajax zich niet kansloos. "We weten waar we ze pijn kunnen doen", zegt trainer Benno Nihom. "Lyon heeft normaal nauwelijks weerstand, zij zijn gewend om heel veel de bal te hebben en aan te vallen. Wij zijn een team dat aan de bal meer kwaliteiten heeft dan Lyon gewend zal zijn. Dat biedt mogelijkheden." De return is over twee weken, op 31 oktober, in Frankrijk.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport
Boston Red Sox heeft een 2-1 voorsprong genomen in de finale van de American League. De ploeg van Xander Bogaerts won de derde wedstrijd in Houston met 8-2 na een dramatische achtste inning voor de thuisploeg. De winnaar van de best-of-seven-serie plaatst zich voor de World Series. Boston vloog in Houston uit de startblokken met twee runs in de eerste inning, waaronder een score van Andrew Benintendi op een rake klap van Bogaerts. Na zeven innings stond Boston 3-2 voor en deed Astros-coach AJ Hinch een beroep op Roberto Osuna om de Red Sox verder van scoren te houden. Osuna gooide nog wel twee man uit, maar daarna ging het helemaal mis voor de Mexicaan. Hij moest twee honkslagen toestaan en raakte vervolgens twee opeenvolgende slagmannen met zijn worpen, wat ze vrije doorgang naar het eerste honk opleverde en Boston een run. En alsof dat nog niet pijnlijk genoeg was voor Osuna, kreeg hij met alle honken bezet ook nog eens een homerun van Jackie Bradley om zijn oren. In een paar ballen stond Boston opeens 8-2 voor en was de wedstrijd gespeeld. "Dat was een vreemde inning", zei Osuna ongelovig na afloop. "Ik gooi nog twee man uit en ik heb geen idee wat er daarna gebeurt." Woensdagnacht staat de vierde wedstrijd op het programma, opnieuw in Houston.
wo, okt 17, 2018
Bron: NOS Sport

NOS Sport