Omroep Zeeland

-- Berichten van vandaag.
Omstreeks 2.00 uur ontdekten agenten op de Dam in Goes een auto, waarin een man lag die laveloos was. Uit een blaastest bleek dat hij zes keer te veel had gedronken. De man liet zijn auto staan en ging lopend de stad in.Drie uur later kwam er een melding dat een dronken en agressieve man in de 's-Heer Elsdorpweg stond te schreeuwen en tegen een deur stond te trappen. Het bleek dezelfde man te zijn die eerder in Goes was aangetroffen. Nadat hij was weggestuurd ging hij naar de achterkant van de woningen en trapte daar tegen de schuttingen. De man is aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.
zo, sep 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De fietsende agenten zagen de jongeren met hun flessen drank in het park. Die flessen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.Volgens de politie komt het indrinken steeds vaker voor, waardoor het aantal jongeren dat met een door alcohol veroorzaakte coma in het ziekenhuis belandt schrikbarend toeneemt. De jongeren onderschatten de hersenschade die dat veroorzaakt, waarschuwt de politie op Facebook.
zo, sep 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De brand, die om 21.45 uur werd gemeld, werd bestreden door het korps Zierikzee. Ook werd de ladderwagen uit Goes ingezet. Normaal gesproken zou een beroep zijn gedaan op de brandweer van Dreischor. Maar wegens personeelstekort was die niet inzetbaar, meldt HV Zeeland.
zo, sep 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De Kapelse was na het shoppen wat gaan drinken bij een horecagelegenheid op de Grote Markt in Goes. Bij het afrekenen vergat zij het tasje mee te nemen. Toen ze dat korte tijd later merkte en terugliep naar het terras zat het stel uit Hansweert aan het tafeltje waar de Kapelse had gezeten.De vrouw wilde het tasje meenemen, maar de man en vrouw uit Hansweer beweerden dat het hun eigendom was. De Kapelse mocht van het stel niet in het tasje kijken om aan te tonen dat het wel degelijk haar pasgekochte kleren waren die in het tasje zaten. Achtervolgd De Kapelse vertrouwde het niet en belde de politie. Het stel uit Hansweert verliet het terras, maar de Kapelse heeft hen achtervolgd, dus toen de politie arriveerde kon zij direct de man en vrouw met het tasje aanwijzen. Toen de agenten het stel uit Hansweert hierop aanspraken, bleek hun omschrijving van de inhoud van het tasje niet overeen te komen met de daadwerkelijke inhoud, terwijl de Kapelse wel wist wat erin zat.BekendVervolgens werd het Hansweertse stel aangehouden. Op het politiebureau hebben ze bekend. Na het afleggen van een verklaring zijn ze weer vrijgelaten. De tas met kleding is weer teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.
zo, sep 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Een motoragent zag de scooter van de jongen gisteravond rond 23.30 uur staan bij het tankstation aan de President Rooseveltlaan in Vlissingen. Het viel hem op dat de scooter een blauwe kentekenplaat had die gedeeltelijk was afgeplakt. Levensgevaarlijke toeren Volgens de politie is er in Vlissingen de laatste tijd overlast van scootertjes die met afgeplakte kentekenplaten hard door de wijk rijden en hierbij soms levensgevaarlijke toeren uithalen. Daarom besloot de agent de eigenaar van de scooter aan te spreken. De 16-jarige bestuurder van de scooter kwam naar buiten uit de winkel van het tankstation en toonde netjes zijn rijbewijs. Toen de agent hem wees op de afgeplakte kentekenplaat, verwijderde hij de tape. Vervolgens wilde hij zijn scooter starten met behulp van een schroevendraaier, het slot was verwijderd.Valse kentekenplaatRond dat tijdstip kwam er ook een tweede motoragent bij, die de scooter herkende als een lichte motorscooter. Omdat er op een motorscooter geen blauwe kentekenplaat mag zitten, besloten de agenten de 16-jarige Vlissinger aan te houden voor het voeren van een valse kentekenplaat. De jongen probeerde ervandoor te gaan, maar werd door een van de agenten pootje gehaakt. Vervolgens ging de 16-jarige verdachte als een wilde tekeer in een poging om te ontsnappen. Hij probeerde daarbij ook een van de agenten in zijn hand te bijten. Om dat te voorkomen gaf de agent de jongen een klap in het gezicht. Geboeid en afgevoerdZelfs na gebruik van pepperspray hadden de twee agenten de hulp nodig van een omstander om de wildebras in toom te houden zodat hij kon worden geboeid en afgevoerd. Zijn scooter is in beslag genomen. Hij zit zelf nog vast in een politiecel in Torentijd in Middelburg. Hij wordt daar vandaag verhoord.
zo, sep 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
-- Berichten van gisteren of eerder.
Hoofdklasse AHoek wint bij Argon en staat op de 7e plaats. 1e klasse BKloetinge begint uitstekend, uit bij Heerjansdam. 2e Klasse EOostkapelle wint van MZC'11 en pakt de koppositie3e klasse AYerseke begint sterk in de topper tegen RCS. 3e klasse BWHS haalt met 5-0 uit tegen ZSC'62 en staat bovenaan.4e klasse ADe Westhoek doet het beter dan de andere clubs van Schouwen en neemt de koppositie na winst op Jong Ambon. 4e klasse BZevenklappers voor Spui en Halsteren.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Hommel (68) kreeg als prijs een tegeltje met de tekst 'Beter een Gouden Buur dan een verre vriend'. Buren loven Hommel omdat hij altijd voor ze klaarstaat. De jury vindt dat hij de prijs verdient omdat hij zich daarnaast ook inzet voor het dorp Oud-Vossemeer.Zelf is Hommel bescheiden. "Er zijn er toch zoveel die dat doen", zegt Hommel. Toch krijgt het tegeltje een mooie plek in zijn woning.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
De Eiffeltoren van IJzendijke is aan de kleine kant ten opzichte van het origineel: hij is zo'n vier meter hoog, in plaats van 324 meter. En de replica is niet alleen maar decoratief. Omdat er nog maar één toegangsweg is vanaf de N61 missen mensen volgens de dorpsraad nog weleens de afslag en deze blikvanger moet dat voorkomen. GeschonkenDe dorpsraad had de toren het liefst op de rotonde willen zetten, maar dat zag de provincie niet zitten. Vandaar deze locatie, aan de N61. Het kunstwerk is gemaakt door Benno Hinneman van een ingenieursbureau in Oostburg. Hij heeft de replica van de Eiffeltoren geschonken aan IJzendijke.Nog zeker 200 jaarDe toren was al eerder te zien, maar werd vandaag officieel onthuld. En IJzendijke kan nog lang genieten van de replica, want volgens de maker roest de mini-Eiffeltoren een halve millimeter per half jaar, dus gaat het bouwwerk nog zeker 200 jaar mee.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Na een rumoerige week waarin Hoek vooral bezig was met de nasleep van bekerwedstrijd tegen FC Lisse moest het vandaag alweer aan de bak tegen Argon. Een ploeg die nog niet won in de hoofdklasse. De ambities van Hoek passen ook nog niet bij de eerste resultaten (1 winst, 2 verlies). In Mijdrecht begon Hoek goed aan de wedstrijd. Na een schot van middenvelder Rik Impens, dat via de paal binnen ging, kwam de ploeg van trainer Jannes Tant op voorsprong. Direct daarna moest Sidy Ceesay voor de 0-2 zorgen, maar hij schoot oog in oog met de Argon-doelman naast.Na de rust kwam Hoek slecht uit de kamer. Argon kreeg vlak na rust twee goede mogelijkheden op de aansluitingstreffer. El Yaakoubi stuitte op Hoek-goalie De Jonghe en Filipo kopte van dichtbij net over. Een kwartier voor het einde besliste Van Sprundel het duel met zijn tweede treffer het duel na een individuele actie. In de slotfase kreeg de thuisploeg nog wel een strafschop, die werd benut door spits Patrick Lokken. Hij bracht de eindstand op 1-3.Later vandaag kunt u hier beelden zien van de wedstrijdScoreverloop0-1 Impens (29)0-2 Van Sprundel (45+1)0-3 Van Sprundel (74)1-3 Lokken (77)Opstelling HoekDe Jonghe, Wilson, Vandepitte, Van Den Bergh, Van Renterghem, Verwilligen, Leroy, Chergui (Vitukynas/54), Impens (Martens/85), Van Sprundel, Ceesay (Beshliaha/64)
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Reconstructie van aanvaring Seatrout en UsolieDe Seatrout en de Usolie kwamen allebei uit de haven van Antwerpen toen ze in het Nauw van Bath met elkaar in aanvaring kwamen. Afgaand op de reconstructievideo was de Seatrout de Usolie aan het inhalen toen het fout ging.Onbekend derde schip Op het moment dat de Seatrout de Usolie passeerde, kwam volgens het havenbedrijf Antwerpen een nog onbekend derde schip uit de tegenovergestelde richting, waardoor de Seatrout moest uitwijken en te dichtbij de Usolie kwam. Door de aanzuigende werking van de twee schepen was daarna een aanvaring niet meer te voorkomen.De video van de radarbeelden is geplaatst op het YouTube-kanaal van het schepenvolgsysteem VesselFinder. In de animatie zijn alleen de twee schepen te zien die fysiek met elkaar in aanvaring zijn gekomen. Het derde schip, waarvoor moest worden uitgeweken, is niet te zien in deze animatie.Moeilijk bevaarbare 'flessenhals'Volgens het Antwerpse havenbedrijf komt deze manoeuvre, waarbij drie schepen elkaar in het Nauw van Bath passeren, vaker voor. Hoewel de bocht in de vaargeul wordt gezien als een voor zwaar beladen zeeschepen moeilijk bevaarbare 'flessenhals', gelden er geen beperkingen voor het aantal schepen dat daar tegelijkertijd door mag varen. De nautische dienst of een loods aan boord maakt telkens de afweging of het wel of niet kan.Na de aanvaring kon de Usolie op eigen kracht doorvaren. Wel werd het schip teruggebracht naar de haven van voor inspectie. De Seatrout strandde op een zandplaat. Vanwege het tij kon het pas tien uur later door slepers worden vlotgetrokken. De olietanker is daarna naar Vlissingen-Oost gesleept. 'Aanvaring te voorkomen'De aanvaring zou volgens de voorzitter van de veiligheidsregio Jan Lonink te voorkomen zijn geweest als de toezichthouders op de Westerschelde, zoals Rijkswaterstaat en de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA), genoeg nautische kennis en voldoende bezetting zouden hebben om de veiligheid in de gaten gehouden. Dat zei hij gisteren tijdens een vergadering van het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. Lonink wil nu met de betrokken partijen om de tafel om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. De haven van Antwerpen heeft al aangegeven dat ook te willen. Ook Rijkswaterstaat en GNA staan open voor zo'n overleg. OnderzoekDe Belgische scheepvaartinspectie onderzoekt de aanvaring. Hoewel het ongeluk gebeurde op Nederlands grondgebied, heeft de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer de Federale Instantie voor het Onderzoek van Scheepvaartongevallen (FOSO) gevraagd het onderzoek in te stellen, omdat de veiligheid in het in het Nauw van Bath grote invloed heeft op de aan- en afvoer van de haven van Antwerpen.Lees ook:
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
"We zijn nog niet klaar met bouwen", zegt projectleider Karel de Dreu van het Windpark Bouwdokken. Hij snapt dat mensen de windmolens in willen, maar dat kan niet vanwege de veiligheid. "De veiligheidssystemen zijn er wel voor de medewerkers, maar niet voor het publiek."Op ooghoogteDe belangstelling is groot en dat verbaast De Dreu wel een beetje. "Het is wel een open dag tijdens de bouw. Mensen vinden het kennelijk toch wel interessant om de onderdelen van zo'n turbine op ooghoogte te kunnen zien."Eén windturbine op Windpark Bouwdokken wekt voldoende elektriciteit op voor het verbruik van zo'n 5.250 huishoudens. Er komen in totaal 9 windturbines. De turbines hebben een masthoogte van 99 meter, de rotordiameter is 127 meter en de tiphoogte (hoogste punt van een rotorblad) is 162,5 meter."Ik wist niet dat het zo groot was", zegt een vrouw. Ze staat naast een rotorblad met richting de uiteinden kartels en is duidelijk onder de indruk. "Die kartels, dat is om het geluid terug te dringen, vertelden ze net." 'Goed dat ze er zijn'Ze volgt samen met zo'n twintig andere belangstellenden een rondleiding waar bijzonderheden over het windmolenpark en de windmolens verteld worden. "Het is goed dat ze er zijn", zegt een oudere man in hetzelfde groepje. "Ook goed om de CO2-uitstoot terug te brengen."Een andere man had best naar boven gewild. "Ik snap best dat dat niet mogelijk is. En dan was het ook maar de vraag natuurlijk hoe naar boven; per trap, lift of wordt je naar boven gehesen?" Lees ook:
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
TevredenDe oefening was opgezet door de Westerscheldeferry, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Rijkswaterstaat, het Schelde Coördinatie Centrum (SCC) en de Veiligheidsregio Zeeland. Die waren na afloop in grote lijnen tevreden over het verloop ervan.Eric Lems van de VRZ: "Het is gebleken dat de procedures aan boord rondom het evacueren bij iedereen goed tussen de oren zitten. Alle betrokkenen zijn goed in staat om passagiers op een veilige manier te evacueren. Ook de communicatie ging goed, met name over de meldingen en de alarmeringen van de boot naar het SCC en van het SCC naar de Meldkamer Zeeland zijn we tevreden."Sneller gekundMaar kritiek was er ook: "De factor tijd verdient aandacht". Ofwel: Het had allemaal een paar minuten sneller gekund.De passagiers aan boord waren geworven onder medewerkers van de instanties die de oefening hadden georganiseerd. Het is de bedoeling om een dergelijke oefening voortaan één keer per jaar te houden.Luister hier hoe Eric Lems terugblikt op de evacuatieoefening:
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
TevredenDe oefening was opgezet door de Westerscheldeferry, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Rijkswaterstaat, het Schelde Coördinatie Centrum (SCC) en de Veiligheidsregio Zeeland. Die waren na afloop in grote lijnen tevreden over het verloop ervan. Eric Lems van de VRZ: "Het is gebleken dat de procedures aan boord rondom het evacueren bij iedereen goed tussen de oren zitten. Alle betrokkenen zijn goed in staat om passagiers op een veilige manier te evacueren. Ook de communicatie ging goed, met name over de meldingen en de alarmeringen van de boot naar het SCC en van het SCC naar de Meldkamer Zeeland zijn we tevreden."Sneller gekundMaar kritiek was er ook: "De factor tijd verdient aandacht". Ofwel: Het had allemaal een paar minuten sneller gekund. AangemeldDe passagiers aan boord waren geworven onder medewerkers van de instanties die de oefening hadden georganiseerd. Het is de bedoeling om een dergelijke oefening voortaan één keer per jaar te houden.Luister hier hoe Eric Lems terugblikt op de evacuatieoefening:
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
De Vlissinger gedroeg zich agressief naar de opgeroepen agenten. Daarom werd hij aangehouden met behulp van de zogeheten schildprocedure.Dat houdt in dat meerdere agenten met een politieschild de verdachte tegen een muur drukken om hem of haar te overmeesteren. Het doel is om de verdachte aan te houden zonder dat daarbij iemand gewond raakt. Dat is gelukt, de Vlissinger is overgebracht naar een politiecel Torentijd in Middelburg. Wat de man precies gedaan heeft is niet bekendgemaakt.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
De flitspaal langs de N253 bij Sluis was het meest actief. Hier werden 15.410 hardrijders geflitst. De flitskast langs de N57 op Schouwen-Duiveland flitste 9.382 keer. De twee flitspalen aan beide kanten van N59, bij Bruinisse, gingen samen 13.859 keer af. De Middelburgse flitspaal, op de kruising van de Torenweg en de Schroeweg, leverde 4.726 boetes op, waarvan 363 voor het rijden door rood licht. Via de trajectcontrole in de Westerscheldetunnel werden in het tweede kwartaal 5.777 hardrijders op de bon geslingerd. Dit waren er ook iets meer dan in het eerste kwartaal. Toen waren dit er 5.103.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
De politie zag de bromfiets over de Singelstraat in Goes rijden. Drie personen zaten op de brommer, slechts een droeg een helm. Bikers en de hondengeleider zetten een korte achtervolging in waarna de brommer werd aangehouden. De bestuurder moest een blaastest doen en bleek zwaar onder invloed.De bromfietser kreeg een rijverbod en moest zijn rijbewijs inleveren. Iets later zag de politie op camera's dat hij op de Grote Kade in Goes voor de tweede keer zonder helm op zijn bromfiets stapte. Na de tweede korte achtervolging werd de bestuurder weer aangehouden worden en weer meegenomen naar het bureau. Daar kreeg hij drie bekeuringen: voor het rijden tijdens rijverbod met ingevorderd rijbewijs, rijden onder invloed van alcohol en een bekeuring voor het rijden op een bromfiets zonder helm.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Dat gebeurde rond 23.45 uur. De Eindhovenaar zag de agent aankomen en zette het op een lopen. De achtervolging eindigde op het Stadhuisplein, waar de agent vanaf zijn motor bovenop de verdachte sprong. Die kwam daardoor ten val, waarna de agent hem kon aanhouden. Zakjes met cocaïneDe verdachte werd gefouilleerd en hij bleek inderdaad meerdere zakjes bij zich te hebben, met daarin vermoedelijk cocaïne. Dat is in beslag genomen. De Eindhovenaar is naar het politiecellencomplex in Middelburg gebracht. Hij zit daar nog vast en zal later vandaag gehoord worden.Daarnaast bleek dat hij nog een bedrag moest betalen vanwege een eerdere veroordeling. Als hij niet betaalt, zit hij voorlopig nog vast.Niemand gewondBij de aanhouding raakte volgens de politie niemand gewond. Ook de motor raakte niet beschadigd. Het voertuig is speciaal ontworpen voor dit soort acties, legt de politie uit op Facebook. Politiemotoren zijn om die reden voorzien van valbeugels.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Dat gebeurde rond 23.45 uur. De Eindhovenaar zag de agent aankomen en zette het op een lopen. De motoragent ging erachteraan. De achtervolging eindigde op het Stadhuisplein, waar de agent vanaf zijn motor bovenop de verdachte sprong. Die kwam daardoor ten val, waarna de agent hem kon aanhouden. Zakjes met cocaïneDe verdachte werd gefouilleerd en hij bleek inderdaad meerdere zakjes bij zich te hebben, met daarin vermoedelijk cocaïne. Dat is in beslag genomen. De Eindhovenaar is met een politieauto naar het politiecellencomplex in Middelburg gebracht. Hij zit daar nog vast en zal later vandaag gehoord worden.Daarnaast bleek dat hij nog een geldbedrag moest betalen vanwege een eerdere veroordeling. Als hij niet betaalt, zit hij voorlopig nog vast.Niemand gewondBij de aanhouding raakte volgens de politie niemand gewond. Ook de motor raakte niet beschadigd. Het voertuig is speciaal ontworpen voor dit soort acties, legt de politie uit op Facebook. Politiemotoren zijn om die reden voorzien van meerdere valbeugels.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Na de winst in het openingsweekend (2-6 zege op ZVV Volendam) wilde Groene Ster voor het eigen publiek de goede competitiestart voortzetten. In de beginfase lukte dat zeker. Via Achraf Laabich en Said Bouzambou kwam de thuisploeg al snel op een 2-0 voorsprong. Vlak voor rust scoorde WSV/FSG tegen, Cihan Özcan maakte de aansluitingstreffer. Na de rust ontplofte de wedstrijd. Omar Nejarri bracht de stand weer in evenwicht, waarna zijn ploeg ook op voorsprong kwam. Bouzambou maakte gelijk, waarna Nejarri de bezoekers naar 3-4 schoot. Met zijn derde treffer zorgde Bouzambou opnieuw voor een gelijke stand. Mourad Azzanagui liet daarna de Baskensburg opnieuw juichen en bracht Groene Ster weer aan de leiding. Hectische slotfaseDaarna volgde hectiek. De ploeg uit Apeldoorn kwam weer gelijk door een benutte tien metertrap van Samir Makhouki. Groene Ster-trainer Yaaqobi werd naar de tribune gestuurd (commentaar op leiding) en Salim Ben Sellam kreeg, met nog twee minuten op de klok, een rode kaart. De scheidsrechters legden daarna de wedstrijd stil vanwege herhaaldelijk commentaar op hun functioneren. Nejjari leek een minuut voor tijd de winnende voor zijn ploeg te maken, maar doelman Karim Ben Sellam maakte twintig seconden later weer gelijk. Met nog elf seconden op de klok kreeg Groene Ster een penalty na een overtreding op Hoessein Bouzambou. Zijn broertje Said benutte het buitenkansje en liet de Baskensburg voor de laatste keer juichen: 7-6.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Agenten fietsten vannacht rond 04.15 uur over de Nieuwendijk in Vlissingen toen ze daar een opstootje zagen bij een horecagelegenheid. Een portier achtervolgde de 20-jarige Vlissinger de Lombardstraat in. Daar haalde de portier de Vlissinger in en liet hem stoppen. Toen de agenten het overnamen vertelde de portier dat hij kort daarvoor was bedreigd met een mes. De 20-jarige verdachte werd meegenomen naar het bureau en gefouilleerd. Hij bleek inderdaad een mes op zak te hebben.De politie heeft de portiers en andere getuigen gehoord. Als reden voor de bedreiging noemt de politie dat de de man niet meer naar binnen mocht omdat het al na vieren was. Dat was blijkbaar voor de verdachte genoeg reden om zijn mes tevoorschijn te halen. De portier die bedreigd werd, heeft aangifte gedaan.
za, sep 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Toen De Rouck op televisie de Aziatische hoornaar zag, dacht hij dat dit hetzelfde beest was, dat hij in de vriezer had liggen. ''Ik had hem ook nog nooit eerder gezien en ik was vrij snel overtuigd", zegt hij. VliegenmepperZijn buurvrouw verderop had het insect gevonden op de zijkant van haar chalet en heeft De Rouck om hulp gevraagd. De Rouck heeft het beest met de vliegenmepper een klap gegeven waardoor die naar beneden viel. Daarna heeft hij hem in een bakje gestopt en in de vriezer bewaard. Maar insectendeskundige Jan Smit helpt hem al snel uit de droom. "Dit is een zweefvlieg, de stadsreus. Vroeger werd het dier ook wel de hoornaarzweefvlieg genoemd."Je kan het volgens Smit vooral goed zien aan de voelsprieten. "Zweefvliegen hebben nauwelijks voelsprieten, terwijl wespen wel lange voelsprieten hebben", aldus Smit. Verder is deze stadsreus volgens Smit met zijn 2,5 centimeter lengte dan wel erg groot, maar doet hij geen vlieg kwaad. HerkenningspuntenAndere herkenningspunten van de Aziatische hoornaar zijn een zwart borststuk, gele poten en een gele ring in het achterlijf. De koninginnen kunnen drie centimeter lang worden. De mannetjes zijn iets kleiner, namelijk 2,4 centimeter, en de werksters zijn zo'n 2 centimeter lang. De koninginnen, mannetjes en werksters van Europese hoornaar worden maximaal 3,5 centimeter, 2,8 centimeter en 2,4 centimeter. De Aziatische of Japanse hoornaar is dus iets kleiner dan de Europese hoornaar, maar de Aziatische variant is wel wat agressiever. Stop invasieve exoten De Aziatische exoot vangt onder meer rupsen, bijen, libellen, sprinkhanen en spinnen. De Stichting Stop invasieve exoten wil daarom dat het beest zo snel mogelijk uit Nederland verdwijnt.Smit zei eerder al dat het niet zo'n vaart zal lopen met het verstoren van het ecosysteem door de Aziatische hoornaar, omdat de Europese hoornaar ook allerlei insecten eten. LarvenDe hoornaars eten, net als wespen, de gevangen insecten overigens niet zelf op. De vangst wordt gevoerd aan de larven en die scheiden weer een suikerrijk sap uit, wat als voer dient voor de volwassen wespen en hoornaars. Lees ook:
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
De Drvkkerij ontstond in 1998, na een idee tijdens een boekencongres in 1996, waar Maurice de Hond boekverkopers vertelde dat het gedaan was met de boekhandel. "Alles zou digitaal worden, mensen zouden digitaal gaan lezen, de boekhandel had geen enkele toekomst volgens hem. Ik dacht toen: 'ik zal je eens een poepje laten ruiken.'" TrotsDat 'poepje' is gelukt, Anbeek kijkt trots terug op de afgelopen twintig jaar en noemt zijn boekenhandel de beste vondst die hij ooit gehad heeft. "Toen we zo'n twintig jaar geleden aan dit concept begonnen - horeca in een boekhandel - werd er wel een beetje vreemd gekeken in Middelburg en zelfs in Nederland en Vlaanderen. Maar het is een voorbeeld geworden voor boekverkopend Nederland. We hebben gelukkig navolging gekregen in Maastricht, Zwolle en nog een aantal plekken."Ik word natuurlijk de beste klant van de Drvkkerij straks."Dick AnbeekNu is het tijd voor een nieuwe start, zo vertelt de boekhandelaar. "Ik heb doe dit nu twintig jaar, ben bijna 68, het wordt tijd dat nieuwe mensen met nieuwe ideeën komen." Toch neemt hij nog niet helemaal afscheid. Drvkkerij-cadeaubon "Ik blijf in Middelburg actief op allerlei fronten, dus al die mensen zie ik straks ook weer op straat. En ik word natuurlijk de beste klant van de Drvkkerij straks", vertelt Anbeek. "Als mensen aan mijn personeel vroegen wat ik voor mijn afscheid wilde hebben, dan gaf ik ze mee: 'Zeg maar dat ze een Drvkkerij-cadeaubon moeten kopen, want de komende jaren heb ik nog heel veel boeken nodig.'"Dit afscheid van de twee eigenaren betekent niet het einde van de grootste boekhandel van Zeeland. Dick Anbeek en Anja de Groene dragen hun bedrijf over aan Jan Vlieger, directeur van uitgeverij Skandalon in Vught. Anbeek was al twee jaar op zoek naar een nieuwe eigenaar. Uit vier serieuze kandidaten koos hij voor de predikant uit Vught.'Het klikt'"Wij hebben afgelopen november onze opvolgers voor het eerst ontmoet en het klikt geweldig", vertelt Dick Anbeek. "Ze hebben een zeer groot cultureel hart, dus dat gaat helemaal goed komen. Ze gaan de Drvkkerij echt een nieuwe stap laten maken, daar ben ik van overtuigd."Lees ook:
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
Volgens Lonink ontbreekt het bij de toezichthouders op de Westerschelde, zoals Rijkswaterstaat en de Nautische autoriteit, aan genoeg nautische kennis en aan voldoende mensen om de veiligheid in de gaten gehouden. Dat zei hij vanmorgen tijdens een vergadering van het algemeen bestuur van de veiligheidsregio in Kapelle. Lonink wil nu met de betrokken partijen om de tafel om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. De haven van Antwerpen heeft al aangegeven dat ook te willen.KeuringenLonink plaatst ook ernstige vraagtekens bij de keuringen die in Antwerpen gebeuren voor een schip weer terug de Westerschelde op mag. "Soms geeft de wens van de reder om snel uit te varen de doorslag, terwijl de stuurinstallatie van het schip niet goed is." Lonink heeft signalen ontvangen dat dat tenminste een keer is gebeurd.Rijkswaterstaat heeft nog niet gereageerd.Lees ook:
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
Wat de bijeenkomst bijzonder maakt is dat de BOA's zelden bij elkaar komen. "Ik denk dat het meer dan tien jaar geleden is, terwijl het zo hard nodig is", vertelt Wim de Maat, BOA bij de gemeente Terneuzen en een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst. "Er verandert zoveel in en aan ons beroep. PloegendienstZo heerst er volgens De Maat bij veel mensen nog het beeld van parkeerwachters die boetes uitschrijven. "Dat deel bestaat nog steeds, maar we draaien bijvoorbeeld ook avond- en nachtdiensten. Om ervoor te zorgen dat cafés op tijd hun deuren sluiten of dat evenementen op tijd stoppen met muziek draaien. " Dreigementen Tijdens de bijeenkomst spreken allerlei vertegenwoordigers van instanties, bijvoorbeeld van het openbaar ministerie. Als er een klacht wordt ingediend tegen een BOA of als een ambtenaar vindt dat hij bedreigd wordt, komt die bij het OM.Ook De Maat - die 37 jaar bij de gemeente Terneuzen werkt, de laatste jaren als BOA - heeft wel eens aangifte gedaan. "Schelden kan ik hebben, ook als ik op straat loop. Maar bedreigingen richting mijn gezin of dreigen met fysiek geweld, dat gaat me te ver." Het kwam bij De Maat tot een rechtszaak en de man is uiteindelijk veroordeeld. Oren en ogen De Maat vergelijkt zijn werk met dan van een wijkagent. "We zijn de oren en ogen in en van de stad. Als ik bijvoorbeeld een verwaarloosde tuin zie, bel ik aan. Zie ik dat er sprake is van een eenzaam persoon die zichzelf verwaarloost, meld ik dat bij de GGD. Wij weten wat er speelt in en buiten de stad."Op de vraag van de verslaggever of er nu in heel Zeeland zonder gevolgen verkeerd geparkeerd kan worden, omdat alle BOA's in Terneuzen zijn, moet De Maat lachen: "Ik schat dat zo'n vijftig procent hier zit, de rest is gewoon aan het werk. Behalve dan in Terneuzen zelf. Mijn collega's zitten bij de bijeenkomst, dus hier is het vandaag stil op straat. "
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
De leerlingen op deze school hebben moeite met communiceren. Veel van hen hebben een taalontwikkelingsstoornis en horen slecht. Daarom is het ook moeilijk om pesten op school te ontdekken. Onder meer met de gele praatpaal hoopt de school dat op te lossen.De bedoeling is dat kinderen in de praatpaal zeggen waarmee ze gepest worden, dat wordt opgenomen waarna een onderwijzer daar naar luistert en vervolgens actie kan ondernemen.Verdwenen palenDeze zomer zijn de gele praatpalen van de ANWB langs de Nederlandse snelwegen verdwenen omdat tegenwoordig iedereen een mobiele telefoon heeft om hulp in te schakelen bij pech. Oud-commissaris van de Koningin in Zeeland Karla Peijs gebruikte haar contacten als oud-minister van Verkeer en Waterstaat en oud-voorzitter van de ANWB-bondsraad om één van de gele palen naar Goes te halen. Ze kwam de praatpaal vandaag zelf brengen. Lees ook:
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
Smit is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om onderzoek te doen in en om de tuin van Ron van de Roer in Dreischor. Hij vond afgelopen weekend zijn tuin een Aziatische hoornaar. Het was de eerste officieel geregistreerde vondst van deze wesp in Nederland. Meer wespenSmit wist in de tuin van Van de Roer nog een levend exemplaar te vinden. In het dorp trof de wespendeskundige nog in een klimop enkele Aziatische hoornaars aan. De Aziatische hoornaar kan gemeen steken en is gevaarlijk voor de natuur omdat hij bijen, mieren, rupsen en vlinders eet. Het beestje staat sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten van de Europese Unie. In Nederland geldt een onderzoeksplicht na de vondst van deze wesp. Volgende week, bij mooi weer, komt Jan Smit nogmaals naar Dreischor voor een vervolgonderzoek. Smit geeft aan dat het uiteindelijk aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is om te bepalen wat er moet gebeuren met zijn onderzoeksresultaten. Gevaarlijk?Zelf kijkt de wespendeskundige enigszins genuanceerd naar het 'gevaar' van de Aziatische hoornaar: "Ik kan nu niet zeggen dat gelijk het ecosysteem op de kop gaat. Daar geloof ik niets van." Smit wijst daarbij op de verschillende andere soorten hoornaars die al langer in Nederland voorkomen en bijvoorbeeld ook insecten eten. Lees ook:
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
vrijdag 22 september 2017, 11:53 "Je laat me niet los, ik laat je niet gaan, ik neem je mee, want ik ben weg van jou", zo luidt het refrein van de titelsong van de 'Zeeuwse' film Weg van jou. Singer-songwriter Rob Dekay heeft de gelijknamige single vandaag uitgebracht. Rob Dekay - Weg van jouDe film Weg van jou, die voor tachtig procent is opgenomen in Zeeland. Ook de videoclip van de titelsong is grotendeels in Zeeland opgenomen. Wie de video bekijkt ziet onder andere het Land van Saeftinghe, de getijdenhaven in Paal, het sluizencomplex in Terneuzen en de Westerscheldetunnel voorbij komen. Ook zangers Peter Slager van BLØF en Ed Struijlaart komen voorbij in de videoclip. In de film wordt een vrouw uit Rotterdam voor haar werk in Zeeuws-Vlaanderen gedetacheerd. Met tegenzin vertrekt ze naar Terneuzen ('Terwatte?!'), maar tijdens haar verblijf ontdekt ze langzaam maar zeker dat Zeeuws-Vlaanderen zo slecht nog niet is. De film Weg van jou gaat op 9 oktober in première in Amsterdam en is vanaf 12 oktober voor het grote publiek in de bioscoop te zien. Lees ook:
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
Het onderwijs binnen de gemeente Tholen zit als volgt in elkaar. In bijna elke kern is een basisschool aanwezig. Voor een middelbare school ben je aangewezen op Bergen op Zoom of Goes. Maar naar Goes rijdt dan wel weer een speciale scholierenbus en Bergen op Zoom is met het openbaar vervoer ook goed te bereiken. Winkelaanbod In bijna elke kern zit een supermarkt en vaak vind je er ook meerdere winkels. Alleen in het kleinste dorpje, Anna Jacobapolder met rond de 395 inwoners, niet. Die inwoners moeten een paar kilometer rijden. Ook Scherpenisse heeft geen supermarkt, maar deelt dan weer veel met het naastgelegen Poortvliet, zoals bijvoorbeeld het voetbalveld. Volgens het onderzoek van Elsevier is het ook met dat soort voorzieningen slecht gesteld. Dat is opmerkelijk, want uit het onderzoek van Omroep Zeeland blijkt dat iedere kern een voetbal-/sportveld heeft. Zelfs Anna Jacobapolder heeft zo'n veld. Verder zijn er in verschillende kernen voorzieningen waar je kunt fitnessen en zelfs bowlen. Onderzoek = onzin Veel inwoners vinden de uitkomst van het onderzoek onzin. Op de vraag van onze verslaggever of er veel groen is, reageert een inwoonster: "Als u die vraag aan mij stelt dan bent u nog niet eerder op het eiland geweest! Als Elsevier op die manier dit onderzoek heeft gedaan, dan is dat enorm teleurstellend." Ook andere inwoners zijn klip en klaar: De fractievoorzitter van het CDA op Tholen, Rob Duijm, heeft een motie namens de fractie ingediend. Ze willen dat het college studenten laat onderzoeken hoe Elsevier tot dit besluit is gekomen. Volgens Duijm kloppen heel veel cijfers waarschijnlijk niet. Met de uitkomst willen ze dan weer aankloppen bij het weekblad en zo hopen ze volgend jaar hoger in de ranglijst te komen.
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
Tijdens 'Your Tour' kunnen de jongeren verschillende beroepen uitproberen door middel van kleine workshops. Bij Bouwmensen Zuidwest in Goes konden ze vandaag ruiken aan de beroepen van metselaar, stukadoor, timmerman, schilder en installatiemonteur. "Deze jongeren zijn hard op zoek naar een baan, maar komen er niet altijd uit", vertelt Lieselot Goudzwaard, adviseur bij het Leerwerkloket Zeeland. "Wij hebben een breder netwerk en kunnen de schakel zijn tussen bedrijven en de werkzoekenden."Het is de eerste keer dat het Leerwerkloket op deze manier jongeren kennis laat maken met het bedrijfsleven. Er is nu aandacht voor jongeren tot een jaar of dertig, maar Goudzwaard verwacht in de toekomst nog vaker met een bus door Zeeland te rijden. "We hebben veel aanmeldingen gehad van dertig-plussers. We willen voor hen in de toekomst ook graag een tour organiseren. Daar is duidelijk behoefte aan."Het tochtje langs de Zeeuwse bedrijven lijkt vooralsnog goed te werken: veel jongeren krijgen een beter idee van wat ze kunnen verwachten bij een toekomstige werkgever. En sommigen komen erachter dat ze niet bij een bepaald bedrijf willen werken. "Dat is ook winst," aldus Goudzwaard. "Een belangrijk onderdeel van een baan kiezen, is weten wat niet bij je past. Zo zijn we toch weer een stapje verder gekomen."
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland
Vanavond opent in Düsseldorf een expositie met zo'n vijftig tekeningen van Hament. Speciaal voor de Duitse markt maakt hij een parodie op Leuntje en Marien: Fritz und Helga, compleet met dirndl en lederhose. "Helga en Fritz bekte gewoon wel lekker", zo verklaart Hament de twee namen. Jan Willem Hament maakt minstens een tekening per dag. Vaak zijn dat Zeeuwse meisjes. Ze worden getekend in allerlei situaties en hebben ook vaak een actueel karakter. De tekeningen en schilderijen van Hament zijn niet alleen maar schattig, vaak zijn ze ook stout of schunnig. Ze hebben in ieder geval altijd een knipoog. Gewoon leukHament kwam bij de Gallerie Artoxx terecht doordat de eigenaren zijn tekeningen zagen tijdens hun vakantie in Domburg. Overigens maakt Hament zich geen grote illusies over een doorbraak in Duitsland. "Dit is gewoon leuk om te doen." Lees ook:
vr, sep 22, 2017
Source: Omroep Zeeland