Omroep Zeeland

-- Berichten van vandaag.
De film over Zeeuws-Vlaanderen zorgde voor een nieuw record in de Terneuzense bioscoop. Toen de film net was uitgekomen, draaide hij zo'n vijf à zes keer op een dag in Terneuzen. In twee weken tijd werd de film door 7500 bekeken, iets wat andere films en zelfs grote Amerikaanse blockbusters nog niet waren gelukt.Gouden FilmOok in de Nederlandse bioscopen is de film populair. Eind vorige maand behaalde de film met landelijk 100.000 bezoekers al de Gouden Film-status. Maar liefst tien procent van al deze bezoekers had de film destijds in CineCity Terneuzen gezien. In de tussentijd is het aantal bezoekers van de film in Terneuzen dus doorgegroeid naar 15.000.In Weg van jou verhuist de Rotterdamse Evi (Katja Herbers) met flinke tegenzin naar Terneuzen. Ze heeft veel vooroordelen over de regio en weet zelfs niet precies waar Zeeuws-Vlaanderen ligt. Uiteindelijk wordt ze verliefd op de Zeeuws-Vlaamse schipper Stijn (Maarten Heijmans). Zeeuws-Vlaanderen meer onder de aandacht De film is een initiatief van Jan Lievens uit IJzendijke. Zijn doel was om Zeeuws-Vlaanderen meer onder de aandacht te brengen in de rest van Nederland. Het merendeel van de opnames werd dan ook in Zeeuws-Vlaanderen geschoten.Gezien het succes van de film wordt al gesproken over een mogelijk vervolg, maar Lievens is terughoudend. "Dat vind ik nog wat vroeg. We denken er zeker verder over, maar laat dit eerst maar eens indalen", zei hij in oktober bij de Zeeuws-Vlaamse première in de Terneuzense bioscoop.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Het festival begon afgelopen zomer met het idee voor een reünieconcert van de Lamaketta's, maar dat concert liep al snel positief uit de hand en groeide gaandeweg uit tot een driedaags festival met uitzicht op de Westerschelde. SuccesHet festival trok zo'n 5000 bezoekers en bleek een succes. Er waren optredens van onder andere Danny Vera, Ronnie Flex en Rowwen Hèze. Maar het hoogtepunt was uiteraard de Lamaketta's zelf, die na elf jaar afwezigheid weer voor het eerst het podium opgingen.De tweede editie wordt op dezelfde locatie gehouden als die van afgelopen jaar: het Kopje van Kanada bij Terneuzen. Ook het concept blijft hetzelfde, vrijdagavond en zaterdag draait het om de muziek en op zondag wordt muziek gecombineerd met straattheater. Line-upVerder is duidelijk dat de Lamaketta's zelf weer op zullen treden, maar over de verdere line-up is nog niets bekendgemaakt. De tweede editie van De Ballade vindt plaats op 6, 7 en 8 juli 2018. De ticketverkoop is alvast gestart op de website van festival De Ballade.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Sinds begin november werken de provinciale BOA's van de RUD Zeeland niet meer 's avonds. Volgens de RUD Zeeland kan de veiligheid van de BOA's in de nachtelijke uren niet worden gegarandeerd en is het daarom niet verantwoord om de eigen medewerkers dan op pad te sturen in het donker.BrandbriefOnder meer de landbouworganisatie ZLTO, het Zeeuws Particulier Grondbezit, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap zijn het daar niet mee eens. Ze stuurden een brandbrief hierover aan onder meer het dagelijks provinciebestuur.Volgens de organisaties brengt het 's avonds en 's nachts binnenhouden van de BOA's een onwerkbare situatie met zich mee. Na 17.00 uur hebben de stropers en criminelen daardoor vrij spel, vinden ze.OnderzoekVolgens Schönknecht komt daar op korte termijn geen verandering in. Er loopt nog een onderzoek naar de veiligheid van de BOA's en dat wordt binnenkort afgerond. Als de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, komt er ook meer duidelijkheid over de inzet van de groene opsporingsambetenaren van de RUD Zeeland, zegt de gedeputeerde.Volgens Schönknecht is het ook niet zo dat de BOA's helemaal niet meer ingezet worden buiten kantoortijden. Daarvoor moet dan eerst toestemming gevraagd worden en als de leiding het goedkeurt, kunnen de BOA's ook buiten kantoortijden ingezet worden.'Absoluut niet werkbaar' Jaap van der Hiele van de Vereniging voor Natuurtoezicht, de vakvereniging voor groene BOA's is het daar niet mee eens. Hij is een van de briefschrijvers en hij zegt dat de situatie 'absoluut niet werkbaar' is. "Als je 's avonds stropers bezig ziet en je moet dan nog toestemming gaan vragen bij de leiding van de RUD en ze zeggen: 'Bel maar over drie uur terug', dan werkt dat toch niet?!"Van der Hiele snapt wel dat de BOA's zich onveilig voelen. "Maar zorg dan op een andere manier voor een veilig gevoel, voor mijn part mag je ze bewapenen." Resultaten onderzoekBewapening behoort inderdaad tot de mogelijkheden, beaamt Schönknecht, maar ook dat wordt onderzocht. Ze verwacht de resultaten van dat onderzoek begin volgend jaar.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De overval gebeurde dinsdagavond om 21.00 uur. Volgens de politie pakten de dieven een horloge, kleding en pasjes van de jongen af. Daarna lieten ze het slachtoffer weer wegfietsen.Na onderzoek heeft de politie woensdag een jongen van 17 in Middelburg thuis opgepakt. Vanochtend vroeg werd ook de tweede verdachte opgepakt, een 16-jarige jongen, ook uit Middelburg.Beide jongens hebben inmiddels de straatroof bekend. Eén van de daders bleek het slachtoffer ook te kennen. Volgens de politie was dat vermoedelijk een belangrijke reden waarom hij op straat werd overvallen.Inmiddels is een deel van de buit teruggevonden. Beide jongens zijn weer vrijgelaten. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden.
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Onder leiding van een Taskforce Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen is een actieplan opgesteld om voortgezette scholen in het gebied te laten fuseren. Dit actieplan is deze week toegelicht aan de gemeenteraden van Sluis, Terneuzen en Hulst, de drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen. Het ministerie heeft toegezegd 10 miljoen euro uit te trekken om de fusie tussen de scholen tot stand te brengen. Maar ook de regio zelf moet meebetalen.Teruglopend leerlingenaantal Het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen heeft te maken met een teruglopend leerlingenaantal door krimp van de bevolking. Zelfstandig hebben scholen weinig tot geen bestaansrecht meer. Het gaat om het Zwin College uit Oostburg, de Rede en het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen en het Reynaertcollege in Hulst. Iedere school ziet de komende jaren haar leerlingental dalen met een kwart tot bijna 40 procent, schat de Taskforce.In de commissie Economie benadrukten politieke partijen dat ook de provincie moet meedoen aan het reddingsplan, voor de leefbaarheid in het gebied. Dat wil de provincie zeker, benadrukte gedeputeerde Van der Maas, "Al gaat het om een incidentele bijdrage van 380.000 euro per jaar tot 2022, met een maximum van in totaal 1 miljoen, niet méér." 'Vertrouwen'Het is de bedoeling dat de schoolbesturen in 2022 hun zaken op orde hebben en dan geen financiële steun meer nodig hebben. "Ik heb van de schoolbesturen gehoord dat ze er alle vertrouwen in hebben", aldus Van der Maas.Die positieve houding kon in de Statencommissie Economie rekenen op waardering en complimenten van politieke partijen. D66 vroeg zich wel af wat de rol van het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven is in dit reddingsplan. De partij maakt zich ook zorgen over de toegankelijkheid van het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen.'Toegankelijk voor alle leerlingen en docenten' "De twee scholen in Terneuzen gaan fuseren. Die fusieschool krijgt een protestants-christelijk karakter. We zijn voorstanders van het principe: niet apart, maar samen; de slogan van openbaar onderwijs. Dat betekent dat onderwijs toegankelijk is voor alle leerlingen en docenten, ongeacht hun levensovertuiging", zegt D66-statenlid Patricia van Veen-de Rechter. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld met openlijk homoseksuele docenten?" Gedeputeerde Van der Maas probeert de ongerustheid weg te nemen. "De signatuur wordt inderdaad protestants-christelijk. Maar de school blijft toegankelijk voor alle typen leerlingen."Aanpak 'weglekken' naar BelgiëDe politieke partijen maken zich zorgen over het 'weglekken' van leerlingen naar de goedkope kinderopvang in België, waarna kinderen vaak bij onze zuiderburen op school blijven. Om dat tegen te gaan, adviseert de Taskforce om door te gaan met de zogenoemde startersgroepen op basisscholen voor peuters vanaf 2,5 jaar. Maar volgens fractievoorzitter Francois Babijn van de Partij voor Zeeland zijn daarvoor miljoenen euro's extra nodig, waarvoor nog geen dekking is.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De hoogstamfruitbomen kwamen vroeger veel voor in het Zeeuwse landschap, maar in de loop der jaren zijn ze verdwenen. Ze zijn opgevolgd door lagere boompjes, waardoor het lager hangende fruit gemakkelijker te plukken is. Maar in Serooskerke willen ze graag een authentiek uiterlijk voor de nieuwe boomgaard. Daarom is gekozen voor 'ouderwetse' hoogstambomen en oude fruitrassen. De boomgaard is er gekomen op verzoek van de bewoners van Serooskerke zelf. Zij wilden graag een ontmoetingsplek voor mensen en dieren. Met zogenoemde 'snoepstruikjes' met bessen en kruiden, zodat niet alleen de dorpsbewoners, maar ook bijvoorbeeld bijen kunnen genieten van een gezonde snack. Bij de kinderen van De Wegwijzer was de boomgaard nu al een groot succes. Ze hebben uitgekeken naar het planten van de bomen en kunnen niet wachten tot de woudreuzen eindelijk vrucht dragen. Mylo Geuze: "Ik ben dol op fruit en zou het liefst nu al fruit eten uit de boom die ik heb geplant." Gão Yu Hu vult aan: "Het is fijn om buiten te zijn. Tegenwoordig zitten veel mensen op de bank, achter de tv, maar het is juist zo lekker om buiten te komen."
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
In die raad zitten ook de zwembadmanager en de gemeente. "Wij worden met elkaar verantwoordelijk voor de exploitatie van het zwembad," zegt wethouder Kees van Dis. De verzelfstandiging van het zwembad maakt de exploitatie goedkoper voor de gemeente. Door de samenleving er meer bij te betrekken, worden de kosten van het zwembad zo laag mogelijk gehouden.Besparingsopdracht "Er ligt een besparingsopdracht van de gemeenteraad. De exploitatiekosten moeten worden terug gebracht naar 100.000 euro," legt Van Dis uit. Dat kan bijvoorbeeld door sponsoring, maar ook bij opknapwerkzaamheden of door de inzet van vrijwilligers als toezichthouders. De Spetter blijft wel eigendom van de gemeente. Herman den Draaier uit Tholen zat eerst in BlijvenSpetteren en neemt nu plaats in de nieuwe raad. Hij is blij dat de gemeente hem en de andere actievoerders deze kans biedt. "Er komen vijf Tholenaren in de raad te zitten. Wij rapporteren de cijfers naar de gemeente en zorgen voor aanpassingen als het niet goed gaat met het zwembad," vertelt hij. "We zijn al heel druk bezig met een andere personeelsbezetting door meer vrijwilligers op te leiden voor werk in en rond het zwembad."De renovatie van De Spetter is op dit moment in volle gang. De zwembadinstallatie wordt volledig vernieuwd, de baden worden gerenoveerd en voorzien van een nieuwe coating en gebouwen worden aangepast en gerenoveerd. De kosten bedragen 1,15 miljoen euro en worden betaald door de gemeente. Het is de bedoeling het zwembadcomplex op Koningsdag 2018 feestelijk heropend wordt.ProtestDe afgelopen jaren heeft de gemeente Tholen de openluchtbaden in Tholen en Sint-Maartensdijk een paar keer willen sluiten. Iedere keer stuitten ze op protest van de inwoners. Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Agenten hebben de gegevens van de vrouwen genoteerd en ze vervolgens weggestuurd. Later bleek dat de vrouwen donderdag ook al in de Lange Delft waren gesignaleerd, in aanwezigheid van twee mannen. Ze hadden toen een mobiel pinapparaat bij zich, waarmee mensen gelijk geld konden overmaken. De politie waarschuwt dat deze mensen geen vergunning hebben voor hun collecte, waardoor niet te controleren is of ze daadwerkelijk geld inzamelen voor een echt goed doel. Het gaat volgens de politie mogelijk om oplichters die het ingezamelde geld in eigen zak steken.
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De ambulancedienst stuurde rond 14.25 uur twee wagens en een traumahelikopter naar het terrein. De helikopter moest uit Nijmegen komen en daarom duurde het ruim 40 minuten voordat die ter plekke was. In de tussentijd werd de eerste gewonde al met een ambulance afgevoerd. Na de aankomst van de traumahelikopter werd de tweede gewonde gestabiliseerd en vervolgens met de traumahelikopter afgevoerd. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk.
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De ambulancedienst stuurde rond 14.25 uur twee wagens en een traumahelikopter naar het terrein. De helikopter moest uit Nijmegen komen en daarom duurde het ruim 40 minuten voordat die ter plekke was. In de tussentijd werd de eerste gewonde al met een ambulance afgevoerd. Na de aankomst van de traumahelikopter werd de tweede gewonde gestabiliseerd en vervolgens met de traumahelikopter afgevoerd. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk.
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De politie had de informatie ontvangen dat er de laatste tijd in de omgeving van Kruiningen werd gestroopt met illegale vuurwapens. Het politieonderzoek leidde naar de twee woningen aan de Boerhaavestraat en de Blauwhoefseweg. Grote hoeveelheden munitie Volgens de politie werden in de woningen zo'n tien wapens en grote hoeveelheden munitie gevonden. De twee verdachten zijn opgepakt voor wapenbezit. De politie onderzoekt nog of ze inderdaad betrokken waren bij stroperij.De politie benadrukt dat de twee mannen en hun vuurwapens geen connectie hebben met de geruchten over een op handen zijnde aanslag op de afgesplitste dominee Bredeweg. Volgens geruchten in het dorp is een tegenstander van Bredeweg zo boos over de afsplitsing dat die zou hebben gedreigd om de dominee iets aan te doen.Antiek vuurwapenDonderdag bleek dat de politie bezig is met een onderzoek naar een antiek vuurwapen in Kruiningen. Ook dat onderzoek heeft volgens de politie niets te maken met de geruchten over een aanslag op dominee Bredeweg.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Eenmaal aangekomen bij de Schuttershofweg wilde een van de betrokken auto's net wegrijden. Na ongeveer honderd meter parkeerde de auto weer. Om de mannen in de auto eruit te krijgen, heeft de politie de wapens getrokken en ze één voor één laten uitstappen.Nadat de auto werd onderzocht bleek al gauw dat er helemaal geen vuurwapen was overgedragen, maar een boormachine. De mannen zijn daarna weer vrijgelaten.
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Begin deze maand stapte Arduin over op een nieuw vervoersplan, waarbij de cliënten gehaald en gebracht worden met busjes van Arduin zelf, door vrijwilligers en medewerkers van Arduin. Eerder werd dat altijd gedaan door professionele chauffeurs van taxibedrijf TCR. ExcusesCliënten en familieleden van cliënten klaagden over ernstige opstartproblemen. Arduin bood daar eerder al excuses voor aan, maar nu heeft de gehandicaptenorganisatie overleg met TCR besloten om weer terug te gaan naar het oude systeem. "Door de opstartproblemen (...) kwam het belang van cliënten, hun ouders en Arduin medewerkers dusdanig onder druk te staan, dat Arduin nu voorlopig teruggaat naar het oude vervoerssysteem", schrijft Arduin in een persverklaring.'Te veel gaat fout'"Sinds de invoering per 2 november evalueren we elke dag hoe het gaat. Helaas moeten we, ondanks dat het elke dag een stukje beter gaat, ook concluderen dat er toch nog te veel fout gaat", legt Arduin-bestuurder Peter van Wijk uit. "Routes bleken in de praktijk niet altijd voldoende haalbaar en niet iedereen was goed op de hoogte van alle eerder gemaakte afspraken", vervolgt Van Dijk.De afgelopen weken hebben ouders, cliënten en medewerkers dan ook veelvuldig aan de bel getrokken. En terecht, geeft Peter van Wijk toe. "Cliënten die te lang in de bus zitten, te laat opgehaald worden of medewerkers die langer moeten blijven omdat het busje er nog niet is, vinden wij onacceptabel. Dat zijn nu juist de dingen die we met een nieuw vervoersplan hadden willen voorkomen. Wij betreuren het dat het zo gelopen is."Alsnog naar nieuw systeemBegin 2018 gaat Arduin, samen met TCR, alsnog gefaseerd overstappen op het nieuwe systeem. "We realiseren ons dat de volledige overstap veel onrust heeft veroorzaakt bij onze cliënten. Door voorlopig weer met de TCR bussen en de bekende chauffeurs en begeleiders te rijden, hopen we voor onze cliënten en hun familie de rust weer terug te brengen. En het geeft ons de tijd om samen met alle betrokkenen de gefaseerde invoering van het nieuwe vervoersplan in 2018 voor te bereiden."Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Vanochtend vroeg vertrok het beeld liggend op een vrachtwagen vanuit Heerewaarden (Gelderland). Daar woont maker en kunstenaar Joris Baudoin. Rond de middag kwam het aan in Vlissingen. Verbonden met VlissingenMet het monument komt er eindelijk erkenning voor de duizenden arbeiders die werkten bij scheepswerf De Schelde. De voormalige scheepswerf is onlosmakelijk verbonden met Vlissingen. Na de oprichting in 1875 groeide het uit tot de grootste werkgever van Walcheren.Een groep oud-werknemers streed jarenlang voor komst van een monument in Vlissingen. Het kwam er uiteindelijk omdat bedrijven en inwoners in Vlissingen 30.000 euro bij elkaar bracht door middel van crowdfunding.Het beeld Mannen tussen Staal is 8 meter lang en weegt 5 ton. Het kunstwerk bestaat uit twee mannen die klinknagels slaan, een van de meest gehoorde geluiden vroeger tijdens het bouwen van de schepen. In de lucht reikt een ankerketting, vanwege de schepen die er vroeger lagen maar ook vanwege de symbolische verbinding met het verleden.Andere plaatsZaterdagochtend om 11.30 uur wordt het monument officieel onthuld. Definitief is het nog niet, de oud-werknemers van de Schelde willen het beeld eigenlijk op de voormalige scheepshelling van het bedrijf hebben.Omdat de gemeente Vlissingen nog bouwplannen heeft in het Scheldekwartier is dat voorlopig niet mogelijk. Later zal het monument verplaatst worden.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Van der Maas (SGP) maakte deze week namens het college van Gedeputeerde Staten de plannen bekend voor het schrappen van afvaarten in de ochtend- en avondspits. Volgens hem ging het om afvaarten, waar maar weinig passagiers gebruik van maken.In de statencommissie Economie benadrukte Van der Maas nogmaals, dat dit besluit is genomen met instemming van de passagiers. Ze zitten met de provincie aan tafel in het Overleg Platform Openbaar Vervoer, het OPOV. Daarin zijn ook reizigersorganisatie Rover, ANWB en de Zeeuwse scholieren vertegenwoordigd.'Kosten in de hand houden'Van der Maas stelde in de statencommissie dat het college van gedeputeerde staten met het schrappen van de afvaarten doet wat provinciale staten eerder besloten, dat er geschrapt moet worden in het aantal afvaarten om de kosten in de hand te houden. De provincie exploiteert het fietsvoetveer noodgedwongen zelf, omdat geen enkele vervoersmaatschappij brood ziet in het fietsvoetveer. Dat besluit is Van der Maas eerder al gaan uitleggen in de gemeenteraden van Sluis en Vlissingen.De afgelopen dagen stak een storm van protest op, dat zich met name toespitst op het schrappen van de afvaart van 07.48 uur van Breskens richting Vlissingen. Daar zouden toch een hoop Zeeuws-Vlaamse studenten gebruik van maken, die op tijd in Vlissingen moeten zijn vanwege hun MBO-opleiding aan het Scalda of hun HBO-studie aan de Hogeschool Zeeland.Betere aansluiting op spitstreinenGedeputeerde Harry van der Maas betoogde eerder deze week nog, dat reizigers er juist op vooruit gingen met het nieuwe afvaartenschema van het fietsvoetveer tussen Vlissingen en Breskens. Zo zal de vertrektijd van twee afvaarten in de ochtend beter aansluiten op de trein in Vlissingen. Vanaf 11 december gaat er een zogenoemde spitstrein rijden; een snelle lijn van en naar Brabant en de Randstad. De tarieven van het fietsvoetveer gaan volgend jaar iets omhoog: 1,13 procent. Daarmee zijn de tarieven aangepast volgens het LTI, de Landelijke Tarieven Index.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De problemen bij Jaap begonnen toen hij zes jaar oud was. Zijn moeder raakte overspannen en de huisarts schreef haar hele zware medicijnen voor. "Mijn moeder was er wel, maar zat emotieloos in haar stoel, er was geen contact met haar te krijgen." Hierdoor kon Jaap moeilijk kind zijn, want er viel een moeder voor hem weg en er was niemand die deze plek kon invullen in zijn omgeving.Gefixeerd op de doodVanaf dat moment raakte hij in de problemen. Hij kon niet meer slapen, was gefixeerd op alles wat met de dood te maken had, werd gepest en had angst om naar school te gaan. "Er waren heel veel signalen dat er iets niet goed met mij was, maar er is toen niet ingegrepen, mijn jeugd was daarom ook echt niet altijd prettig." Het leren ging daarna ook niet goed. Hij deed zeven jaar over de LTS, een opleiding die hij met moeite afrondde. Uiteindelijke belandde hij bij een schoonmaakbedrijf en vroeg zich toen af: "Is dit mijn toekomst?"Het antwoord: nee. Jaap gooide zijn leven om, pakte een studie op, rondde zelfs de universiteit af en onderging psychotherapie om alles op de rit te krijgen. Inmiddels heeft hij een liefdevol gezin en een prachtige zoon.Meer aandacht voor mishandelingVoor Jaap is het belangrijk dat mishandeling bespreekbaar wordt. Door het delen van zijn verhaal hoopt hij dat andere mensen zich ervan bewust worden dat mishandeling overal kan plaatsen in elk gezin. "Misschien dat het dan wel eerder kan stoppen", zegt Jaap. Ook hoopt hij dat door meer aandacht mensen eerder kunnen herkennen dat er sprake is van mishandeling. Mishandeling niet altijd zichtbaarTherapeute Petra Korstanje herkent het verhaal van Jaap. Ze heeft een praktijk waar mensen terecht kunnen die een onveilige jeugd hebben gehad en het willen verwerken. "Ik krijg vaak mensen in de praktijk die zeggen, dat ze nooit geslagen zijn, maar dat wil niet zeggen dat er dan geen sprake is van mishandeling." Dit kan op veel verschillende manieren. Zo valt verwaarlozing en emotionele mishandeling ook onder kindermishandeling.Ze vindt het erg belangrijk dat er meer aandacht voor kindermishandeling is. "Mensen moeten zich er van bewust zijn hoe je reageert tegen een kind en niet vergeten dat een kind recht heeft op zorg, liefde en veiligheid."Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Met grote watertanks is getest of de vloeren sterk genoeg zijn. Dat gebeurde nadat bij Eindhoven Airport een parkeergarage instortte door een technische fout in de vloerplaten, in combinatie met de krachten die daarop stonden. Daarna werd ook in de rest van het land gekeken of deze constructie ook op andere plekken was gebruikt.Stalen kolomIn de foyer van de Theaterzaal wordt maandag wel een stalen kolom geplaatst om de vloer te verstevigen. Bij een belasting van 500 kilo per vierkante meter is de schuifspanning daar te groot. Volgens woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen komt die 500 kilo belasting normaal gesproken niet voor, maar worden er ondanks dat toch extra voorzorgsmaatregelen genomen.11.500 liter waterGisteren zijn de laatste tests gedaan op de vloeren. Met waterbassins werd op zes plekken de zogenoemde schuifspanning gemeten. Daarvoor werden 152 waterbassins gevuld met in totaal 11.500 liter water.Het vullen van de bassins gebeurde volgens Woongoed Zeeuws-Vlaanderen stapsgewijs. Eerst 50 procent, daarna 75 procent en uiteindelijk helemaal vol. Bij iedere stap werd de vloer gecontroleerd op scheurvorming, doorbuiging en het loslaten van vloerdelen.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Het museum heeft alles van Minox, zelfs het enige exemplaar ter wereld van een Minox-onderwatercamera. Hommers heeft er 36 jaar over gedaan om hem in zijn bezit te krijgen. "Vorig jaar is het me eindelijk gelukt om hem te bemachtigen!" Met trots laat Henk Hommers de camera zien. Elk detail beschrijft hij en als je hem niet onderbreekt, dan kan hij er uren over vertellen.Liefde is moetenDat de verzamelwoede intussen groteske vormen heeft aangenomen, heeft de vrouw van Hommers gemerkt. Voor haar is het aanpassen geblazen. Want het huis is de afgelopen 15 jaar voor een deel getransformeerd tot museum, waar jan en alleman komt kijken. Zo is hun eigen voordeur tevens de hoofdingang van het museum.Beneden staat een deel van de collectie. Voor het andere deel moet je door de kamer en langs de keuken naar boven. En dan niet linksaf, want daar is de echtelijke slaapkamer. Nee, je moet rechtsaf naar de voormálige slaapkamer. "Dat moest wel hè", lacht Almy Hommers. "De grootste slaapkamer werd ook museum, dus hebben we nu zelf de kleinere slaapkamer in gebruik genomen. Een beetje moeilijk draaien en keren is het wel!"Het museum trekt ook veel buitenlanders. "Een Braziliaan die in Frankrijk op vakantie was, zo'n honderd kilometer onder Parijs geloof ik, belde mij op met de vraag of hij op maandag kon komen. Hij kwam inderdaad en liet hier een Minox-camera achter om door mij te laten reinigen. Ik zei: "Prima, dan stuur ik hem wel naar je op als hij klaar is", maar donderdag belde hij alweer en zei: "Ik moet zaterdag terug naar Brazilië, maar kan ik morgen nog een keer langskomen om te kijken?" En ja hoor, daar was hij weer. Dan ben ik genegen om alle kasten open te maken zodat-ie de camera's ook vast kan pakken. Hij stond er gewoon bij te kwijlen. Heerlijk was dat!"'Doorgaan zolang ik gezond ben'Vijftien jaar een museum beheren en al 52 jaar verzamelen is niet niks, maar toch denkt Henk Hommers voorlopig niet aan stoppen. "Nee, zo lang ik gezond ben, ga ik door. Maar als er nou iemand langskomt met een goed bod die mijn complete verzameling over wil nemen, dan valt daar altijd over te praten."Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Het museum heeft alles van Minox, zelfs het enige exemplaar ter wereld van een Minox-onderwatercamera. Hommers heeft er 36 jaar over gedaan om hem in zijn bezit te krijgen. "Vorig jaar is het me eindelijk gelukt om hem te bemachtigen!" Met trots laat Henk Hommers de camera zien. Elk detail beschrijft hij en als je hem niet onderbreekt, dan kan hij er uren over vertellen.Liefde is moetenDat de verzamelwoede intussen groteske vormen heeft aangenomen, heeft de vrouw van Hommers gemerkt. Voor haar is het aanpassen geblazen. Want het huis is de afgelopen 15 jaar voor een deel getransformeerd tot museum, waar jan en alleman komt kijken. Zo is hun eigen voordeur tevens de hoofdingang van het museum.Beneden staat een deel van de collectie. Voor het andere deel moet je door de kamer en langs de keuken naar boven. En dan niet linksaf, want daar is de echtelijke slaapkamer. Nee, je moet rechtsaf naar de voormálige slaapkamer. "Dat moest wel hè", lacht Almy Hommers. "De grootste slaapkamer werd ook museum, dus hebben we nu zelf de kleinere slaapkamer in gebruik genomen. Een beetje moeilijk draaien en keren is het wel!"Het museum trekt ook veel buitenlanders. "Een Braziliaan die in Frankrijk op vakantie was, zo'n honderd kilometer onder Parijs geloof ik, belde mij op met de vraag of hij op maandag kon komen. Hij kwam inderdaad en liet hier een Minox-camera achter om door mij te laten reinigen. Ik zei: "Prima, dan stuur ik hem wel naar je op als hij klaar is", maar donderdag belde hij alweer en zei: "Ik moet zaterdag terug naar Brazilië, maar kan ik morgen nog een keer langskomen om te kijken?" En ja hoor, daar was hij weer. Dan ben ik genegen om alle kasten open te maken zodat-ie de camera's ook vast kan pakken. Hij stond er gewoon bij te kwijlen. Heerlijk was dat!"'Doorgaan zolang ik gezond ben'Vijftien jaar een museum beheren en al 52 jaar verzamelen is niet niks, maar toch denkt Henk Hommers voorlopig niet aan stoppen. "Nee, zo lang ik gezond ben, ga ik door. Maar als er nou iemand langskomt met een goed bod die mijn complete verzameling over wil nemen, dan valt daar altijd over te praten."Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Hoe de auto tegen de voorgevel terecht is gekomen, is niet bekend. (foto: HV Zeeland)
Hoe de auto tegen de voorgevel terecht is gekomen, is niet bekend. (foto: HV Zeeland)Het ongeval gebeurde vrijdagmorgen rond 08.00 uur. De oorzaak van de botsing is niet bekend.De brandweer en ambulance werd opgeroepen, omdat er mogelijk sprake was van een beknelling. Het is niet bekend wat de verwondingen zijn van de automobilist.
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Er wordt gekeken of de instellingen goed samenwerken en wat er gebeurt als ook personeel uitvalt door ziekte. De naam van de oefening is Zeeuwse koorts, een verwijzing naar een gematigde vorm van malaria die vroeger in Zeeland en andere natte delen van Nederland voor kwam. Volgens de Veiligheidsregio heeft de oefening geen gevolgen voor de normale zorgverlening. Een dergelijke grootschalige oefening is uniek in Nederland. Aan Zeeuwse koorts doen mee: de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie, Nucleuszorg, Zorgstroom, GGD Zeeland, ZorgSaam ZorgGroep, Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, RAV Zeeland en twee onderdelen van de veiligheidsregio Zeeland (GHOR en een gedeelte van de crisisorganisatie).
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
Scheepswerf De Schelde bestaat niet meer, maar de herinnering aan het bedrijf is nog springlevend. Door middel van crowdfunding brachten inwoners van Vlissingen 30.000 euro bij elkaar voor een monument ter ere van de duizenden arbeiders die er werkten. Dat monument, Mannen tussen Staal, arriveert vandaag in Vlissingen.Erkenning harde werkAan de komst van het monument ging een jarenlange lobby vooraf. Oud-werknemers Willem Murre en Herbert Sepers riepen een stichting in het leven die moest zorgen voor erkenning van het harde werk van de arbeiders. De Koninklijke Maatschappij De Schelde is opgericht in 1875. Het bedrijf bouwde schepen voor onder andere de Koninklijke Marine. De sector ontwikkelde zich snel waardoor het bedrijf flink groeide. De scheepswerf werd de grootste werkgever van Walcheren, in de jaren vijftig werkten er 4500 mensen. Vanaf de jaren zestig ging het bergafwaarts. In 2001 nam scheepsbouwer Damen de werf over voor het symbolische bedrag van 1 gulden.Tijdelijke plaatsDe gemeente heeft grote plannen met het Scheldekwartier, zo komen er onder andere 1500 woningen. Het monument krijgt daarom een tijdelijke plaats voor het woonzorgcentrum aan de Peperdijk. Later komt het op de oude scheepshelling.Lees ook:
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
De gemeenteraad van Vlissingen neemt meer tijd voor een besluit over het onderzoek naar het afstoten van gemeentelijke accommodaties. Het afstoten van zo'n tachtig procent van die accommodaties moet Vlissingen een bezuiniging van anderhalf miljoen euro opleveren. Lees ook:YSA is de artiestennaam van Isabelle van Beek, een 18-jarige muzikant uit Middelburg. Ze studeert aan de rockacademie in Tilburg en vandaag verschijnt haar eerste single: Happened Again. Lees ook:Olga Commandeur heeft vanmiddag tips en oefeningen meegegeven aan de vrijwilligers van de beweegtuin in 's-Gravenpolder. Deze vrijwilligers helpen, samen met professionele trainers, ouderen met oefeningen op de toestellen in de buitenlucht. Lees ook:Het weerVanochtend verloopt regenachtig. Vanmiddag wordt het droog en is er wat zon. Er waait een matige westen- tot noordwestenwind en het wordt 9 graden. Vanavond en vannacht klaart het op en koelt het aan zee af tot 5 graden, in het oosten kan het aan de grond een graadje vriezen.
vr, nov 24, 2017
Source: Omroep Zeeland
-- Berichten van gisteren of eerder.
Wethouder Stroosnijder vroeg de raad van Vlissingen om het kader voor het nieuwe accommodatiebeleid vast te stellen. Daarna komt hij met een plan waarin de precieze gevolgen voor de gebruikers duidelijk worden. Bij de raad zijn nog veel vragen over de communicatie met gebruikers. De raad vraagt zich ook af of er na het vaststellen van de kaders straks nog voldoende ruimte is om met andere opties te komen voor het eventuele behoud van accommodaties. Accommodaties afstotenHet onderzoek naar de accommodaties (van sportvelden tot zaaltjes en welzijnscentra) is uitgevoerd door onderzoeksbureau Newae. Aanleiding voor het onderzoek is de eerdere opdracht van de Vlissingse gemeenteraad om op sport en welzijn 1,5 miljoen euro te bezuinigen. De gemeente heeft al zes ton bezuinigd. Newae heeft in kaart gebracht welke accommodaties in de gemeente Vlissingen in de toekomst behouden of nieuw gebouwd zouden moeten worden en welke afgestoten kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt dat met name welzijnsaccommodaties en binnensportaccommodaties een lage bezetting hebben. Ofwel nauwelijks huur opleveren, maar wel onderhoud kosten. Multifunctionele gebouwenVolgens het onderzoeksbureau zouden zestig van de bijna tachtig accommodaties die nu in bezit van de gemeente zijn, afgestoten kunnen worden. Newae adviseert om oude en versnipperd gelegen accommodaties af te stoten en de gebruikers samen onder te brengen in multifunctionele gebouwen. Besluit doorschuiven en opsplitsen Uit de gemeenteraad kwam donderdagavond het geluid om het voorstel in verschillende besluiten op te splitsen, bijvoorbeeld door eerst een besluit over de accommodaties voor sportverenigingen te nemen, en op een later moment over de accommodaties van welzijnsorganisaties. Het was vanavond nog de bedoeling om volgende week een besluit te nemen, maar dat is nu doorgeschoven naar december.
do, nov 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Het nummer gaat over een onbeantwoorde liefde, een verhaal dat Isabelle zelf heeft meegemaakt. Isabelle gooit het als YSA over aan andere boeg. "Ik wil meer de elektronische kant op, en veel meer met producers werken." Eerder maakte ze een EP, samen met haar zus Marith als het duo Gemina, en doorliep ze het PopAanZee coachingstraject. Isabelle studeert aan de Rockacademie in Tilburg. "Ik wil graag veel muziek en nummers maken en veel spelen", zegt ze. "Het is mijn doel om mijn muziek aan zoveel mogelijk mensen te laten horen. Binnenkort ga ik als YSA touren, en ik weet vrijwel zeker dat we dan ook ergens in Zeeland zullen staan."
do, nov 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
[unable to retrieve full-text content]Het treinverkeer tussen Vlissingen en Goes rijdt weer volgens de dienstregeling. Rond 7.00 uur was er geen verkeer mogelijk op het spoor door een omvallende boom. Daarbij raakte een bovenleiding beschadigd.
do, nov 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
De beweegtuin in 's-Gravenpolder is nog geen half jaar open. De gemeente Borsele is nu al meer dan tevreden over het gebruik. Naast dat iedereen vrij gebruik kan maken van de toestellen in de tuin, zijn op verschillende dagen groepjes ouderen te vinden. Deze groepjes worden begeleid door professionele trainers en een flinke club aan vrijwilligers. De vrijwilligers, zo'n vijfentwintig, kregen vanmiddag van Olga Commandeur allerlei tips en oefeningen mee. Daarnaast kregen de vrijwilligers een speciale bodywarmer van de gemeente Borsele, bedoeld om te dragen tijdens de activiteiten in de beweegtuin. Het was voor Olga Commandeur haar tweede bezoek aan de beweegtuin in 's-Gravenpolder. Ze verzorgde half september ook de officiële opening. In de gemeente Borsele is nog zo'n tuin te vinden, namelijk in Heinkenszand.
do, nov 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
donderdag 23 november 2017, 18:21 Staat dominee Bredeweg binnenkort op straat nu hij de gereformeerde gemeente in Kruiningen heeft verlaten? Kan er gesolliciteerd worden op de lege plek die hij achter laat? Omroep Zeeland vond de antwoorden op deze en andere praktische vragen bij Piet van Vijven, scriba van de classis Goes. Staat dominee Bredeweg binnenkort op straat nu hij de gereformeerde gemeente in Kruiningen heeft verlaten? "Nee. Hij zal niet van de ene op de andere dag brodeloos op straat staan. Vooralsnog ontvangt dominee Bredeweg een salaris van de gereformeerde gemeente Kruiningen en woont hij in de pastorie van de kerk. Het is voor ons kerkverband een unieke situatie. Maar nu dominee Bredeweg zijn lidmaatschap van de gereformeerde gemeente Kruiningen heeft opgevraagd en een eigen kerkelijke gemeente is gestart, zal dat veranderen, maar hoe dat vormgegeven wordt, is nog niet bekend. Ook alle preekbeurten die gepland stonden bij andere gereformeerde gemeenten, komen te vervallen." Kan er gesolliciteerd worden op de lege plek die hij achter laat? "Zo werkt het niet helemaal. Er wordt een beroep uitgebracht door de kerkenraad op een predikant. Hij kan de vraag om predikant van de gereformeerde gemeente Kruiningen te worden wel of niet aannemen. Uit een tweetal predikanten wordt er één gekozen door de mansleden van de gemeente. Maar zo ver is het nog niet." Is het lastig om een nieuwe dominee te vinden? "Er is een tekort aan predikanten voor de gereformeerde gemeenten. Er zijn in Nederland zo'n 150 gemeenten en 55 predikanten. Het kan dus soms even duren. Voor de komende weken zijn er predikanten geregeld voor de kerkdiensten in Kruiningen. Ook een ouderling kan voorgaan, hij leest dan een bestaande preek voor." Heeft de classis Goes er vrede mee dat dominee Bredeweg na een langdurig conflict is opgestapt en zijn eigen weg gaat? "Nee, wij zien het als onze taak om tot verzoening te komen. Daar hopen we nog steeds op. Voor een gesprek zijn echter twee mensen nodig. Op dit moment is er nog geen sprake van een concrete stap in die richting." Er vallen vijftien gereformeerde gemeenten onder de classis Goes, waaronder die in Kruiningen. Wat is jullie rol bij de 'kwestie Kruiningen'? "De classis heeft onderzocht of de beschuldigingen die door een oud-diaken waren ingebracht juist waren. Mede door deze kwestie zijn er grote spanningen ontstaan tussen de kerkenraad en een deel van de gemeente, maar ook tussen leden onderling. Onlangs is door de classis een commissie benoemd die het proces begeleidt van herstel en verzoening dat nu ingezet is. Zij proberen de verstoorde verhoudingen te herstellen, onder meer door gesprekken. Dat zal de nodige tijd in beslag nemen."
do, nov 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
In november vorig jaar liep Bastiaansen zware kneuzingen op aan beide hielen en in mei kwam daar nog een blessure overheen. Daardoor stond Bastiaansen alles bij elkaar een jaar aan de kant, kon hij de Olympische Spelen vergeten, maar nu is hij terug. Met winst in de Europa Cup in Landgraaf.SlopestyleErik Bastiaansen komt uit op het onderdeel 'slopestyle'. Op het parcours kunnen de snowboarders op rails, buizen, steile wanden en heuvels om 'tricks' te laten zien.Lees ook:
do, nov 23, 2017
Source: Omroep Zeeland
Bij elke school vormen de kinderen van groep 8 een fractie. Met hun fractie maken ze een plan dat begin maart gepresenteerd wordt aan alle kinderen. Het beste plan wordt ook echt uitgevoerd door de gemeente Kapelle. Gezonde leefstijl Om het voor de kinderen overzichtelijker te maken heeft de gemeente Kapelle het onderwerp van het plan beperkt tot 'gezonde leefstijl en voeding'. "Als de kinderen nu al bezig zijn met een gezonde leefstijl, dan pakt dat ook positief uit voor de toekomst", zegt burgemeester Stapelkamp. Jong geleerd is oud gedaanDirecteur van CBS De Linge Ellemijn van Waveren benadrukt dat het project kinderen al vroeg in contact brengt met de politiek. "Kinderen hebben in het dagelijks leven ook te maken met de gemeente en met de politiek, dus het is heel goed dat ze daar al vroeg over leren nadenken." Kinderraden en kinderburgemeestersIn Zeeland wordt meer geëxperimenteerd met kinderraden, bijvoorbeeld in de gemeenten Noord-Beveland en Terneuzen. Ook hebben steeds meer Zeeuwse gemeenten kinderburgemeesters.De leerlingen van De Linge zitten vol met ideeën. "Ik wil graag een plukboomgaard waar iedereen van kan plukken. Fruit is duur en dan kunnen arme mensen ook fruit eten", legt de 12-jarige Indy uit. Ik wil een kinderconcert organiseren waar veel gezonde hapjes en drankjes worden verkocht"Lara, 10 jaarDe 10-jarige Lara wil de snoepautomaten in de sportschool vervangen door gezonde automaten met bijvoorbeeld smoothies. "En ik wil ook meer prullenbakken naast openbare bankjes en een kinderconcert organiseren waar veel gezonde hapjes en drankjes worden verkocht."DemocracityDe kinderen worden getraind tot heuse raadsleden met het educatieve doe-programma Democracity. Daarmee moeten ze samen een stad bouwen. Op die manier leren de kinderen, onder leiding van echte Kapelse raadsleden, hoe ze democratisch tot een besluit kunnen komen. Lees ook:
do, nov 23, 2017
Source: Omroep Zeeland