Omroep Zeeland

-- Berichten van gisteren of eerder.
donderdag 22 februari 2018, 22:43 De gemeenteraad van Noord-Beveland heeft vanavond definitief een streep door de Zeeuwse Lagune gezet. Dat deed de raad door de bezwaren van de initiatiefnemer voor het recreatieproject af te wijzen. Voor het plan voor de aanleg van vier vakantie-eilandjes in het Veerse Meer bleek oktober vorig jaar geen meerderheid te zijn in de gemeenteraad van Noord-Beveland. Daarna kwam de initiatiefnemer, ondernemer Marco Doeleman, met een uitgebreid bezwaarschrift en de dreiging met een schadeclaim. Maar dat alles bleek vanavond de gedachten van de gemeenteraad niet veranderd te hebben. Op 4 oktober 2017 waren acht raadsleden op Noord-Beveland tegen het recreatieproject van Doeleman. VVD (3 leden) en BEN (2 lede) stemden voor de aanleg de Zeeuwse Lagune. BEN loopt weg Opvallend vanavond was het vertrek van twee raadsleden van BEN (BEtrokken Noord-Beveland) uit de raadszaal. Fractievoorzitter Mark Faasse had grote moeite met de keuze om het bezwaarschrift van Doeleman op één avond, in zowel een informatieve als besluitvormende raad te behandelen. Het samenvallen van de twee vergaderingen was volgens wethouder Piet de Putter (VVD) een gevolg van onvoorziene omstandigheden. Ook wees hij, naast de juridische verplichtingen, op het langslepende karakter van het dossier: "Voor- en tegenstanders hebben nu écht recht op duidelijkheid."Irritatie bij VVD Fractievoorzitter Dirk Hage van de VVD was na afloop van de raadsvergadering 'flink teleurgesteld' in BEN. De afgelopen vier jaar trokken de twee partijen samen op, als voorstanders van het recreatieproject in het Veerse Meer. "Door weg te lopen neem je geen verantwoording, terwijl wij (VVD) gewoon onze rug recht houden." Het definitieve besluit in de gemeenteraad van Noord-Beveland geeft de initiatiefnemers voor de Zeeuwse Lagune de mogelijkheid om het besluit juridisch aan te vechten. "De rechter moet nu maar een oordeel vellen. Ik had het graag anders gezien", liet Doeleman eerder vandaag weten.Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
"Je merkt dat het aantal mensen in een rolstoel toeneemt. We willen hen de kans geven om ook op het strand te komen. Op sommige makkelijk te bereiken plekken is ons dat al gelukt. Maar er zijn ook plekken waar dat moeilijk te realiseren is met de huidige technieken. Bijvoorbeeld bij duinen die 60 meter hoog zijn en heel steil naar beneden gaan. Daar voldoen de nieuwe ontwerpen wel aan."Architect Timko Lokerse maakte in opdracht van de gemeente Veere twee ontwerpen voor nieuwe duinovergangen. Beide overgangen zweven als het ware boven de duin. "Hierdoor worden de duinen zo min mogelijk aangetast", aldus Lokerse. "Het is echt een verbetering ten opzichte van de huidige overgangen. Die zijn nu vaak van hout en gaan dus niet zo lang mee. Onze duinovergangen zijn gemaakt van een speciaal staal en ultra sterk beton. Die blijven tot in lengte van dagen staan. Dat was ook een voorwaarde van de gemeente: ze moesten duurzaam zijn."EyecatcherEén van de ontwerpen ziet eruit als een soort van 'Zeeuwse krul'. Het is een wenteltrap, maar dan zonder traptreden. In plaats daarvan is er een hellingbaan. In de kern van deze spiraal is eventueel plaats voor een lift. "Dat vind ik stiekem het mooiste ontwerp", aldus wethouder Molenaar van de Gemeente Veere. "Het lijkt me een hele belevenis om daar te lopen. Families met een bolderkar kunnen dan over de hellingbaan en mensen in een rolstoel met de lift. Het zou een mooie 'eyecatcher' zijn voor de gemeente Veere.Of die 'eyecatcher' er ook daadwerkelijk komt is nog even de vraag. De gemeenteraad beslist na de verkiezingen over de ontwerpen. Vermoedelijk komt er dan eerst een proefproject om te kijken hoe hoog de kosten voor de nieuwe overgangen daadwerkelijk gaan zijn.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Volgens de initiatiefnemers past hun project Diamant Goes prima binnen de huidige participatiemaatschappij waarbij de overheid zich terugtrekt en mensen oproept om elkaar te helpen. "Er wordt een duidelijk beroep gedaan op de samenleving, en het is niet meer dan logisch dat de kerken hun steentje bijdragen", zegt coördinator Cobie de Pagter van Diamant Goes. Het diaconaat wordt vanaf het begin als één van de belangrijkste taken van de kerken gezien. De letterlijke betekenis is het zich dienstbaar opstellen ofwel hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben. Het Diaconaal Platform is een samenwerkingsverband van diaconieën van christelijke geloofsgemeenschappen in Goes. Diamant Goes maakt deel uit van het Diaconaal Platform te Goes. Diamant Goes is het gezicht van de gezamenlijke diaconieën naar buiten toe. Donderdag is het initiatief Diamant Goes gelanceerd; binnen twee weken komt de website online. Vanaf dat moment is er een team van vijf vrijwilligers actief die via email en telefoon hulpvragen van mensen gaan verwerken.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Twee andere jongens, de 18-jarige chauffeur uit Kloosterzande en een 17-jarige jongen uit Middelburg, hoorden beiden een jeugdstraf van 150 dagen, waarvan 118 voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar, met 120 uur werkstraf tegen zich eisen. Daarnaast neemt het OM voor de 18-jarige jongen ook de aanbevelingen van de reclassering over. Die adviseert behandeling, contactverbod met de andere daders en een drugsverbod.Hun advocaat noemt deze twee jongens 'volgend' en beschreef de andere twee uit Hulst als hoofddaders. De 18-jarige jongen uit Kloosterzande zou de auto niet uit geweest zijn, de 17-jarige jongen uit Middelburg zou zelf wel gedreigd en geslagen hebben. Maar: hij was de eerste die alles uit zichzelf vertelde en zonder terughoudendheid bekende. Daardoor heeft hij het onderzoek geholpen, dat weegt mee in de eis die het OM vandaag bekend maakte. Zeven overvallen in één nachtOp 21 oktober 2017 overvielen de vier jongens in drie uur tijd negen personen tijdens zeven overvallen in en om Hulst. Ze gebruikten daarbij twee balletjespistolen die leken op echte wapens en maakten geld, een telefoon, kleding en sleutels buit. Hun slachtoffers werden bedreigd en geslagen. De daders werden door de politie dezelfde nacht nog opgepakt. De overvallen hebben grote impact op de slachtoffers gehad. De officier van justitie vertelde vandaag dat de slachtoffers kampen met angststoornissen en concentratieproblemen. Ze voelen zich onveilig. Sommige slachtoffers kennen de daders. Dat maakt het extra lastig, beaamde de rechter vandaag.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Het OM eiste vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van tien jaar. De rechtbank vond dat de dader schuldig was aan het ongeluk en aan het rijden zonder geldig rijbewijs. Ook was hij onder invloed van alcohol en drugs. Volgens de rechtbank is doodslag niet bewezen omdat er geen sprake was van opzet. Daardoor viel de straf lager uit. De man reed op 17 juli 2017 een wielrenner aan bij Absdale. De wielrenner, Rob Lammerts uit Heikant, overleefde het ongeluk niet.Signaal voor de samenlevingHet OM vindt dat er wel sprake is van doodslag. Volgens het OM nam de man zoveel risico dat hij het veroorzaken van een ongeluk op de koop toe nam. Het OM doelt hierbij op het feit dat de dader al zeven jaar geen rijbewijs meer had, in zijn proeftijd zat van een eerdere veroordeling, gedronken had, te hard zou hebben gereden en reed op een weg die alleen bestemd was voor bestemmingsverkeer. De uitspraak van de rechtbank is daarom volgens het Openbaar Ministerie te licht. Voor de jurisprudentie en als signaal naar de samenleving wil het OM dat er in hoger beroep nog eens naar de zaak wordt gekeken.De advocaat van de veroordeelde man laat weten dat de verdachte niet in hoger beroep gaat.Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Karin heeft 2,5 jaar in het Witte Huis gewoond. Ze kwam in het Witte Huis in Vlissingen terecht na haar scheiding. "Ik ben toen alles kwijtgeraakt en moest mijn huis uit. Omdat ik ook een enorme schuld had, ben ik uiteindelijk hier terechtgekomen."Nu slechts een tussenstationDe opvang in Vlissingen gaf haar rust maar het is slechts een tussenstation. Het Witte Huis pakt het tegenwoordig namelijk anders aan. Het is de bedoeling dat iedereen die de opvang binnenkomt, binnen een jaar aan zijn of haar herstel is begonnen. Dat herstel eindigt met een eigen plek. Karin heeft inmiddels die eigen plek. "Je kan weer doen en laten wat je wil. In Het Witte Huis zit je met meerdere mensen samen en dus moet je je aanpassen. Nu sta ik op en doe ik de dagelijkse boodschappen. Alles op mijn eigen manier."Dat Karin de dagelijkse dingen kan doen, is voor een groot deel te danken aan de nieuwe aanpak van Het Witte Huis. Vroeger werden daklozen die de opvang verlieten, aan hun lot overgelaten. Nu krijgen uitstromers begeleiding. Karin heeft nog bijna iedere week hulp en ze heeft ook een bewindvoerder die haar met de financiën helpt. "Die zit wel op de achtergrond maar begeleidt me ook. Die geeft aan als er ruimte genoeg is om eens een keer wat extra te storten."Karin heeft twee wensenStapje voor stapje gaat het beter met Karin. Ze durft nu voorzichtig aan weer wat dingen te wensen. ''Ik heb eigenlijk twee wensen. Een nieuw bed en een wasdroger. Daar ben ik nu hard voor aan het werken'', zegt ze met een glinstering in haar ogen. Ze gaat nu samen met haar bewindvoerder een spaarpotje maken en hoopt over een paar maanden misschien wel in een nieuw bed te slapen.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Slachtoffers van de 25-jarige man zouden gedwongen zijn tot seks tegen betaling, wie weigerde werd mishandeld. Een van de slachtoffers verklaarde dat ze in de twee jaar dat ze werd misbruikt 38 verschillende klanten had. Twee slachtoffers zeiden dat ze gedwongen zijn om seks te hebben met de oom van de man.Geen bewijs dwang en betalingToch is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. Een van de vrouwen is inderdaad in de woning van de oom geweest, maar er is geen bewijs dat er sprake was van dwang. Ook zouden de vrouwen niet gezien hebben dat de oom de man betaalde. De rechtbank noemt het wel opvallend dat de twee vrouwen, die elkaar niet kennen, beiden verklaren onder dwang seks te hebben gehad met de oom. Het Openbaar Ministerie eiste dertig maanden cel tegen de 25-jarige man. Tegen de 23-jarige man was geen straf geëist, ook het OM was van mening dat er onvoldoende bewijs was. De 23-jarige man zou de 25-jarige man vooral geholpen hebben. Kaak slachtoffer gebrokenWel is de 23-jarige man veroordeeld voor mishandeling, hij zou de kaak van een van de slachtoffers gebroken hebben. Hiervoor krijgt hij negen maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Ook moet hij verplicht een behandeling ondergaan om agressie te verminderen.De vrijspraak betekent niet dat ze de cel uit mogen, beiden zitten al een gevangenisstraf uit voor een ander delict. Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Omroep Zeeland heeft contact gehad met een medewerker van het sorteercentrum in Goes die graag anoniem wil blijven. De man werkt niet voor PostNL, maar voor uitzendbureau In Person. Hij kan zich niet alleen vinden in de klachten over de lage lonen, maar noemt zijn werk ook 'zwaar'. Zo draait hij altijd late diensten van 19.00 tot 1.30 uur, waarbij hij twee keer een kwartier pauze krijgt: om 20.00 uur en 23.00 uur. Als zijn dienst om 20.00 uur begint, krijgt hij slechts één keer pauze om 21.30 uur. De pakketten die hij moet tillen zijn soms erg zwaar, tot wel 35 kilo. Een stuk meer dan het maximale aanbevolen gewicht van 23 kilo die de Arbo stelt. Bij ziekte krijgt de man niet uitbetaald. Per uur verdient hij 9,40 euro. Volgens vakbond FNV ontduikt PostNL via een schijnconstructie de eigen cao. Daardoor hebben PostNL en uitzendbureau In Person de pakketsorteerders jarenlang afgescheept met een veel te laag loon. Over de afgelopen vijf jaar zou er volgens FNV ruim 5 miljoen euro te weinig loon zijn betaald. In de dagvaarding claimt de vakbond dit bedrag als nabetaling voor de mensen. Daarnaast eist FNV per direct het hogere cao-loon voor alle sorteerders van In Person.De man woont op ongeveer 30 kilometer afstand van het sorteercentrum en moet vanwege het nachtelijke tijdstip noodgedwongen met de auto naar zijn werk, openbaar vervoer is geen optie. Hij krijgt daarvoor 9 cent reiskostenvergoeding per kilometer.Bijval op Facebook Een aantal reacties op de Facebookpagina van Omroep Zeeland lijkt het verhaal van de man te bevestigen. Ook daar spreekt een ex-werknemer over 9 euro per uur en pakketten van meer dan 30 kilo. "Het wordt echt tijd dat ze er wat aan gaan doen", reageert een vrouw. Zelf werkt de man nu een half jaar in het sorteercentrum via een tijdelijk contract bij In Person. Aan de telefoon vertelt hij over collega's die na twee jaar tijdelijk zes maanden thuis moesten zitten en toen weer terug mochten komen. Op die manier zou In Person het uitgeven van vaste contracten vermijden. Dit kan de man maar moeilijk begrijpen: "Als jullie zoveel werk hebben, waarom stuur je dan mensen weg?"PostNL: 'Vertrouwen in een goede uitkomst'PostNL laat aan het ANP weten 'meerdere pogingen gedaan te hebben deze discussie op argumenten te voeren'. Het bedrijf heeft bij een gang naar de rechter 'vertrouwen in een goede uitkomst'. Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Omroep Zeeland heeft contact gehad met een medewerker van het sorteercentrum in Goes die graag anoniem wil blijven. De man werkt niet voor PostNL, maar voor uitzendbureau In Person. Hij kan zich niet alleen vinden in de klachten over de lage lonen, maar noemt zijn werk ook 'zwaar'. Zo draait hij altijd late diensten van 19.00 tot 1.30 uur, waarbij hij twee keer een kwartier pauze krijgt: om 20.00 uur en 23.00 uur. Als zijn dienst om 20.00 uur begint, krijgt hij slechts één keer pauze om 21.30 uur. De pakketten die hij moet tillen zijn soms erg zwaar, tot wel 35 kilo. Een stuk meer dan het maximale aanbevolen gewicht van 23 kilo die de Arbo stelt. Bij ziekte krijgt de man niet uitbetaald. Per uur verdient hij 9,40 euro. Volgens vakbond FNV ontduikt PostNL via een schijnconstructie de eigen cao. Daardoor hebben PostNL en uitzendbureau In Person de pakketsorteerders jarenlang afgescheept met een veel te laag loon. Over de afgelopen vijf jaar zou er volgens FNV ruim 5 miljoen euro te weinig loon zijn betaald. In de dagvaarding claimt de vakbond dit bedrag als nabetaling voor de mensen. Daarnaast eist FNV per direct het hogere cao-loon voor alle sorteerders van In Person.De man woont op ongeveer 30 kilometer afstand van het sorteercentrum en moet vanwege het nachtelijke tijdstip noodgedwongen met de auto naar zijn werk, openbaar vervoer is geen optie. Hij krijgt daarvoor 9 cent reiskostenvergoeding per kilometer.Bijval op Facebook Een aantal reacties op de Facebookpagina van Omroep Zeeland lijkt het verhaal van de man te bevestigen. Ook daar spreekt een ex-werknemer over 9 euro per uur en pakketten van meer dan 30 kilo. "Het wordt echt tijd dat ze er wat aan gaan doen", reageert een vrouw. Zelf werkt de man nu een half jaar in het sorteercentrum via een tijdelijk contract bij In Person. Aan de telefoon vertelt hij over collega's die na twee jaar tijdelijk zes maanden thuis moesten zitten en toen weer terug mochten komen. Op die manier zou In Person het uitgeven van vaste contracten vermijden. Dit kan de man maar moeilijk begrijpen: "Als jullie zoveel werk hebben, waarom stuur je dan mensen weg?"PostNL: 'Vertrouwen in een goede uitkomst'PostNL laat aan het ANP weten 'meerdere pogingen gedaan te hebben deze discussie op argumenten te voeren'. Het bedrijf heeft bij een gang naar de rechter 'vertrouwen in een goede uitkomst'. Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Omwonenden vonden de plannen van Arduin te grootschalig. Ook maakten ze zich zorgen over het soort cliënten dat er zou komen wonen. Ook waren ze bang dat de busjes waarmee Arduin de cliënten vervoert voor verkeersoverlast zouden zorgen. De gemeente Goes is met de omwonenden in gesprek gegaan en is tot de conclusie gekomen dat de plannen van Arduin niet passen in de Perponcherpolderweg.Geen steunWethouder Derk Alssema zegt dat Goes graag plaats wil bieden aan mensen die zorg nodig hebben. Maar volgens hem kon het plan van Arduin in Wolphaartsdijk alleen slagen als dat op warme steun van de omwonenden had kunnen rekenen. Alssema: "Die steun was er niet. Er waren veel omwonenden die grote zorgen hadden over de impact van de plannen. Dat heeft de doorslag gegeven."Goes wil verder in gesprek met Arduin over de plannen. "Maar als het behandel- en observatiecentrum er komt, dan niet op deze locatie en ook niet in deze vorm", zegt wethouder Alssema.Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De producten die de kunstmestfabrikant maakt, kunnen niet tegen regen. "Bij een klein buitje is de kwaliteit niet meer zo goed. Bij een grote bui is het zelfs zo dat de kunstmest op kan lossen in het water", zegt Ruud Meima van de afdeling logistiek en verlading. Tijdens de regen kunnen vrachtwagens wel laden, maar grote schepen (80 procent van de totale verlading) moeten dan wachten. Volgens hem ligt het werk zo'n 14 procent van de tijd per jaar stil. "Dat is nog niet zo heel veel. Al is het nog maar even droog, dan starten we de boel weer op. Het gebeurt allemaal om de klant een zo goed mogelijk product af te leveren", zegt hij. Eind vorig jaar is een nieuw verladingsgebouw geopend en dat maakt al veel van de verloren regentijd goed. "De installaties in het oude gebouw waren onbetrouwbaar geworden. Door storingen moesten schepen soms lang wachten. Nu gaat dat goed", zegt Meima. Eind vorig jaar ging dat zelfs zo goed dat zijn afdeling een nieuw record haalde: er werd meer dan vijf miljoen ton verladen. "In de praktijk komt dat neer op een groot zeeschip extra", zegt Meima.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De bestuurder van de auto waarin de hennep woensdag werd aangetroffen, was een 47-jarige man uit Delft. Toen agenten zijn rijbewijs controleerden, roken ze de sterke henneplucht. Daarop werd de auto doorzocht en werden elf zakken hennep aangetroffen. Auto en hennep ingevorderd De drugs en de auto werden daarop in beslag genomen en de man gearresteerd. Het politieonderzoek wat daarop volgde leidde naar een woning aan de Grevelingenhout waar de kwekerij aangetroffen werd. De stroom- en watervoorziening voor de kwekerij werd illegaal afgetapt en leverde een risico op voor kortsluiting en lekkage, aldus de politie. Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De gemeente Tholen sloot zich vorige week al aan bij de Statiegeldalliantie, die in het leven is geroepen door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Volgens de gemeente zou de nieuwe maatregel de "enorme" hoeveelheid in te zamelen kunststof en blik kunnen verminderen. "De grondstoffen kunnen prima hergebruikt worden als ze goed worden gescheiden." Daarnaast vermindert statiegeld op PET-flessen en blik volgens Tholen de hoeveelheid zwerfafval. In totaal hebben al meer dan tweehonderd Nederlandse en Vlaamse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Volgens de alliantie tellen de gemeenten die zich hebben uitgesproken voor de uitbreiding samen meer dan zes miljoen inwoners. De Tweede Kamer overlegt volgende maand over de kwestie.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Negen jaar geleden liep Nicole van Dorst uit Sas van Gent de ziekte van Lyme op. Waarschijnlijk gebeurde dat tijdens het omkleden aan de walkant, want Nicole was vroeger een fanatiek open water zwemster. Maar hoop gloort aan de horizon dat ze de ziekte de baas zal worden. Uw browser bevat geen ondersteuning voor HTML5 audio.Het is een verhaal van pieken en diepe dalen. Op een gegeven moment weegt Nicole nog maar veertig kilogram en moet ze aan de sondevoeding. De liefde en toewijding van moeder Margot de la Ruelle zorgen ervoor dat Nicole weer aankomt en tegen haar ziekte strijdt. In 2008 merkt Nicole voor het eerst dat ze enorm vermoeid is en dat ze nauwelijks puf heeft om haar dagelijkse zwemtraining te doen. "Ik deed mee aan allerlei open water zwemwedstrijden, binnen en buiten de provincie", vertelt Nicole. Het gezin reist in die tijd door heel Nederland voor haar sport. Dat komt plotseling tot een einde als Nicole vermoeidheidsklachten krijgt. Zo ernstig, dat ze wordt onderzocht in het ziekenhuis. De doktoren staan voor een raadsel en vinden niets. Pas na vijf jaar en vele onderzoeken later durven artsen de diagnose ziekte van Lyme te stellen. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia-bacterie wordt veroorzaakt. De bacterie kan schade toebrengen aan zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart. De eerste klachten binnen drie maanden zijn griepachtig. Als de ziekte niet opgemerkt wordt kunnen neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Er wordt dan gesproken over late Lymeziekte. De klachten verschillen per persoon. Aandoeningen aan de zenuwen komen het meest voor.Behandelmethodes zijn er in Nederland niet en Nicole moet leren leven met haar vermoeidheid. Diverse behandelingen zorgen voor kortstondige oplevingen, maar niets lijkt haar te kunnen helpen. Het leven van Nicole speelt zich vooral thuis op de bank en in bed af. Lopen gaat steeds lastiger en een rolstoel en traplift moeten haar inspanningen enigszins verlichten. In november van het afgelopen jaar heeft Nicole contact met een lotgenoot. Die vertelt baat te hebben gehad met een nieuwe behandelmethode. Het gaat om een stamcelbehandeling in Frankfurt, bij een privékliniek. De behandeling wordt echter door de verzekeraar niet vergoed. Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden behandelingen van de ziekte van Lyme alleen als het bewezen, effectieve behandelingen zijn. Dat wordt bepaald door de overheid. Ik hou me vast aan wat de dokter me heeft gezegd over mijn huidige toestand. Mijn lichaam is nu hard aan het werk om alles weer beetje bij beetje op te bouwen."Nicole, na de eerste behandelingMoeder Margot richt de stichting Hope for Nicole op en start een crowdfundingsactie om de benodigde 30.000 euro op te halen. In december wordt 50.000 euro opgehaald en kan een afspraak worden gemaakt in Duitsland.Stamcelbehandeling in Duitsland Op 15 januari van dit jaar start de behandeling van Nicole. In twee weken tijd worden de eerste stappen naar mogelijk herstel gezet. Zo voelt het nog niet, want als we Nicole in februari spreken, voelt ze zich niet goed. "Ik hou me vast aan wat de dokter me heeft gezegd over mijn huidige toestand. Mijn lichaam is nu hard aan het werk om alles weer beetje bij beetje op te bouwen." In mei moet Nicole terug voor deel twee van haar behandeling. Tot die tijd moet ze haar lichaam zo schoon mogelijk houden. Dat betekent dat ze veganistisch moet eten. "Na de behandeling in mei moet het herstel echt gaan beginnen", zegt Nicole hoopvol. "Maar het kan nog wel maanden duren voordat het herstel echt begint." Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De 41-jarige Le Grand is afkomstig uit Utrecht. De DJ behaalde in 2006 een grote hit met Put your hands up 4 Detroit. De afgelopen tien jaar trad hij zes keer op op het dancefeest Sensation White in Amsterdam. Andere ambassadeurs voor de vrijheid zijn Ronny Flex en de groep My Baby, die ook door het land reizen op Bevrijdingsdag.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
donderdag 22 februari 2018, 10:49 Een jeugdstraf van 150 dagen, waarvan 118 voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar, met 120 uur werkstraf. Dat werd vanochtend tegen de 18-jarige verdachte van de straatroven in Hulst geëist. Samen met drie andere jongens beroofde hij in de nacht van 21 oktober in totaal negen jongeren. De vier hadden hun daden al eerder bekend. Daarnaast neemt het OM ook de aanbevelingen van de reclassering over. Die adviseert behandeling, contactverbod met de slachtoffers en behandeling voor drugs en alcohol. Op 21 oktober 2017 overvielen de vier jongens negen personen tijdens zeven overvallen in en om Hulst. Ze gebruikten daarbij twee balletjespistolen die leken op echte wapens. De 18-jarige jongen uit Hulst die vandaag als eerste voorgeleid werd, bestuurde de auto. Hij verklaarde vandaag dat hij pas vanaf de tweede overval in de gaten had dat er geroofd en bedreigd werd. Hij zou zelf de auto niet hebben verlaten. De roofovervallen hebben veel gevolgen gehad voor de slachtoffers, zoals angstaanvallen en concentratieproblemen. Sommige slachtoffers kennen de daders zelfs. Dat maakt het extra lastig, beaamde de rechter vandaag. De 18-jarige jongen zei in de rechtbank dat hij spijt heeft. De zaak wordt grotendeels achter gesloten deuren behandeld. Alleen de zitting van de 18-jarige verdachte uit Kloosterzande is openbaar. De andere drie verdachten komen later vandaag voor de rechter. Aan het eind van de dag zal duidelijk zijn wat de strafeis tegen hen is.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
donderdag 22 februari 2018, 10:49 Een jeugdstraf van 150 dagen, waarvan 118 voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar, met 120 uur werkstraf. Dat werd vanochtend tegen de 18-jarige verdachte van de straatroven in Hulst geëist. Samen met drie andere jongens beroofde hij in de nacht van 21 oktober in totaal negen jongeren. De vier hadden hun daden al eerder bekend. Daarnaast neemt het OM ook de aanbevelingen van de reclassering over. Die adviseert behandeling, contactverbod met de slachtoffers en behandeling voor drugs en alcohol. Op 21 oktober 2017 overvielen de vier jongens negen personen tijdens zeven overvallen in en om Hulst. Ze gebruikten daarbij twee balletjespistolen die leken op echte wapens. De 18-jarige jongen uit Kloosterzande die vandaag als eerste voorgeleid werd, bestuurde de auto. Hij verklaarde vandaag dat hij pas vanaf de tweede overval in de gaten had dat er geroofd en bedreigd werd. Hij zou zelf de auto niet hebben verlaten. De roofovervallen hebben veel gevolgen gehad voor de slachtoffers, zoals angstaanvallen en concentratieproblemen. Sommige slachtoffers kennen de daders zelfs. Dat maakt het extra lastig, beaamde de rechter vandaag. SpijtDe 18-jarige jongen heeft al 32 dagen vastgezeten, de gevangenis heeft veel impact op hem gehad. In de rechtbank verklaarde de jongen spijt te hebben van zijn daden. De zaak wordt grotendeels achter gesloten deuren behandeld. Alleen de zitting van de 18-jarige verdachte uit Kloosterzande is openbaar. De andere drie verdachten komen later vandaag voor de rechter. Aan het eind van de dag zal duidelijk zijn wat de strafeis tegen hen is. Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Niet meer aan hun lot overlaten Thijs van Damme van Het Witte Huis in Vlissingen heeft er nog steeds moeite mee. "Het doet elke dag weer zeer als je iemand op straat moeten zetten." Gelukkig komt het nu nog maar zelden voor. Het Witte Huis heeft ingezet op doorstroom en op begeleiding. "Mensen mogen nog maximaal een jaar in de 24-uurs opvang blijven", vertelt Van Damme. "Daarna wordt er een andere plek voor ze gezocht." Die mensen worden niet meer aan hun lot overgelaten. "Iedereen die hier uitstroomt, wordt woonbegeleiding aangeboden. Het is dan natuurlijk aan de cliënt of hij of zij die begeleiding ook aanneemt en opvolgt."Terugkompercentage was 40 procentVeel uitstromers pakken de begeleiding met beide handen aan. De effecten zijn nu, een jaar later, goed te zien. Er zijn bijna geen draaideurdaklozen meer, vertelt Van Damme. "We zien steeds minder mensen terugkomen die hier uitgestroomd zijn. We hadden een terugkompercentage van zo'n 40 procent. Dat hebben we door alle maatregelen terug kunnen brengen naar 15 procent."Opvallend: in de zomer is het drukker bij de nachtopvang dan in de winter. Volgens Van Damme komt dat omdat de daklozen in de winter minder risico nemen. Ze zijn aardiger voor de mensen die hen een slaapplek aanbieden. Het mededogen bij die mensen is in de winter ook groter. Ze zetten minder gauw iemand buiten als het koud is. In de zomer, als het boven de twintig graden is, doen ze dat wel. Tien plekken lijken voldoendeIn de drukkere zomer bleek de aanpak ook te werken. "Deze zomer zijn we redelijk goed doorgekomen met de plekken die we hebben. Het lijkt erop dat die tien plekken voldoende zijn."De voorlopige resultaten zijn mooi. Toch is Van Damme bezig met nóg meer verbeteringen. Er wordt meer samengewerkt met andere organisaties. "Zo wordt het vangnet voor de daklozen alleen maar groter."
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De vier verdachten zijn twee 17-jarige jongens uit Hulst, een 17-jarige jongen uit Middelburg en een 18-jarige man uit Kloosterzande. Alle vier hebben langere tijd in voorarrest gezeten. Op 21 oktober gebruikten ze twee balletjespistolen die leken op echte wapens om zeven gewapende straatroven te plegen. Daarbij reed de 18-jarige verdachte in zijn auto de groep rond terwijl de andere drie met de wapens de slachtoffers beroofden.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
donderdag 22 februari 2018, 08:28 Voor de rechtbank in Middelburg staan vandaag vier verdachten die de straatroven in Hulst gepleegd zouden hebben. Ze hebben bekend en horen vandaag wat de strafeis wordt. Verslaggever Mark van Leijden doet vanuit de rechtbank live verslag op Twitter: De vier verdachten zijn twee 17-jarige jongens uit Hulst, een 17-jarige jongen uit Middelburg en een 18-jarige man uit Kloosterzande. Alle vier hebben langere tijd in voorarrest gezeten. Op 21 oktober gebruikten ze twee balletjespistolen die leken op echte wapens om zeven gewapende straatroven te plegen. Daarbij reed de 18-jarige verdachte in zijn auto de groep rond terwijl de andere drie met de wapens de slachtoffers beroofden.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Volgens de vakbond verzendt PostNL zo n 70 procent van alle webaankopen van Nederlandse huishoudens, maar heeft nauwelijks eigen mensen in dienst op haar pakketdepots. FNV-bestuurder Mariëtte van der Neut laat tegenover persbureau ANP weten dat "via een schijnconstructie PostNL de eigen cao ontduikt en uitzendbureaus de sorteerders flink laat onderbetalen". Volgens Van der Neut zijn pakketsorteerder daardoor jarenlang afgescheept met een veel te laag loon. Over de afgelopen vijf jaar zou er volgens FNV ruim 5 miljoen euro te weinig loon zijn betaald. In de dagvaarding claimt de vakbond dit bedrag als nabetaling voor de mensen. Daarnaast eist FNV per direct het hogere cao-loon voor alle sorteerders van In Person.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De controles werden uitgevoerd in zowel opvallende als onopvallende politievoertuigen. De hardrijders werden allemaal betrapt in Rilland. Een bestuurder kreeg een bekeuring omdat hij 29 kilometer per uur te hard reed en een andere automobilist overschreed de maximum snelheid met 30 kilometer per uur. De derde bestuurder werd betrapt op de Oude Rijksweg en kon direct zijn rijbewijs inleveren omdat hij 53 kilometer per uur te hard reed. Naast het telefoongebruik achter het stuur en de snelheidsovertredingen, werd ook nog iemand bekeurd die zonder rijbewijs reed, iemand die geen helm droeg en een persoon die over een verdrijvingsvlak reed. Voor hoeveel geld er in totaal aan boetes geïnd is, is niet bekend.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De controles werden uitgevoerd in zowel opvallende als onopvallende politievoertuigen. De hardrijders werden allemaal betrapt in Rilland. Een bestuurder kreeg een bekeuring omdat hij 29 kilometer per uur te hard reed en een andere automobilist overschreed de maximum snelheid met 30 kilometer per uur. De derde bestuurder werd betrapt op de Oude Rijksweg en kon direct zijn rijbewijs inleveren omdat hij 53 kilometer per uur te hard reed. Naast het telefoongebruik achter het stuur en de snelheidsovertredingen, werd ook nog iemand bekeurd die zonder rijbewijs reed, iemand die geen helm droeg en een persoon die over een verdrijvingsvlak reed. Voor hoeveel geld er in totaal aan boetes geïnd is, is niet bekend.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Zorgen politici Het ongeluk gebeurde rond 23.00 uur op de 100-kilometerweg vlak voor de rotonde Drieschouwen. Hoe de bestuurder van de weg kon raken, is nog niet bekend. Een bergingsbedrijf kwam ter plekke om de auto weg te halen. Tijdens de berging was één rijbaan enige tijd afgesloten. Op de Axelse Langeweg gebeuren vaker ongelukken en daarom uitten meerdere politici vorig jaar hun zorgen na een aantal ongelukken in korte tijd. In september raakten twee bestuurders op de weg gewond toen zij op elkaar botsten. Een maand later - in oktober - vielen twee zwaargewonden toen een auto op de verkeerde weghelft belandde en frontaal op een vrachtauto botste. Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Zorgen politici Het ongeluk gebeurde rond 23.00 uur op de 100-kilometerweg vlak voor de rotonde Drieschouwen. Hoe de bestuurder van de weg kon raken, is nog niet bekend. Een bergingsbedrijf kwam ter plekke om de auto weg te halen. Tijdens de berging was één rijbaan enige tijd afgesloten. Op de Axelse Langeweg gebeuren vaker ongelukken en daarom uitten meerdere politici vorig jaar hun zorgen na een aantal ongelukken in korte tijd. In september raakten twee bestuurders op de weg gewond toen zij op elkaar botsten. Een maand later - in oktober - vielen twee zwaargewonden toen een auto op de verkeerde weghelft belandde en frontaal op een vrachtauto botste. Lees ook:
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
De Ureum 8 komt in de plaats van de bekende gele prilltoren. Daar worden nu nog kleine korrels kunstmest (prills) gemaakt, maar met de komst van de nieuwe fabriek gaat die gele toren uit bedrijf. In de Ureum 8 worden straks grotere korrels geproduceerd. "Met de nieuwe fabriek kunnen we sneller en milieuvriendelijker produceren. We stoten dan 50% minder ureumstof uit", vertelt woordvoerder Gijsbrecht Gunter. 2017 was door de vertraging van Ureum 8 een jaar met een tegenvaller. Toch kijken ze bij Yara er niet alleen maar negatief naar. "We hebben verschillende records gebroken", vertelt woordvoerder Gijsbrecht Gunter. "Zo hebben we 1,87 miljoen ton ammoniak geproduceerd. Dat is meer dan ons ooit gelukt is", zegt hij. 'Oude installaties waren niet meer betrouwbaar'Vorig jaar werd ook een nieuw verladingsgebouw opgeleverd op het terrein. Het oude stamde nog uit 1929 en was aan vervanging toe. "Vooral de installaties waren niet meer betrouwbaar. Het nieuwe gebouw, met de nieuwe apparatuur zijn een verademing. Zo kunnen we de schepen die aan de kade liggen veel sneller laden. Vorig jaar zorgde dat nog net voor een record: meer dan vijf miljoen ton aan goederen is verladen", zegt Ruud Meima die verantwoordelijk is voor de logistiek en verlading. Zo'n fabriek gaat er maar één keer in de zes jaar uit. Het is dus altijd spannend om te zien wat je tegenkomt."woordvoerder Gijsbrecht Gunter - Yara SluiskilDit najaar krijgt één van de drie ammoniakfabrieken ook nog een onderhoudsstop. Dat betekent dat een andere gekoppelde fabriek, de Ureum 7, ook gedeeltelijk uit bedrijf moet. De stop kost tientallen miljoenen en per dag werken er maximaal 1000 mensen extra om de fabriek na te kijken. "Zo'n fabriek gaat er maar één keer in de zes jaar uit. Het is dus altijd spannend om te zien wat je tegenkomt", zegt Gunter. Groener produceren door DowDe onderhoudsstop zorgt er ook voor dat Yara aangesloten kan worden op restwaterstof van Dow. "We gebruiken allebei koolwaterstoffen. Daar heeft Dow vooral de koolstoffen van nodig en wij de waterstof. Door een loze pijpleiding wisselen we dat aan elkaar uit en zo kunnen we beide, door gebruik te maken van elkaar reststoffen, groener produceren", zegt Gunter. Bij Yara is waterstof een grondstof om om extra ammoniak te maken.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
IJsbaanOp het parkeerterrein aan de Nieulandestraat in Krabbendijke is de ijsclub gisteravond begonnen met het opspuiten van het water op de baan. Met de huidige voorspellingen hoopt de vereniging op dinsdag of woensdag de ijsbaan te openen voor publiek. Lees ook:Nieuwe fabriekDe Ureum 8. Dit jaar kan de nieuwe fabriek van kunstmestfabrikant Yara in Sluiskil eindelijk gaan draaien. Na een arbeidsconflict bij een onderaannemer, kwam het werk vorig jaar stil te liggen. Inmiddels wordt er hard gewerkt om de Ureum 8 begin april, bijna vijf maanden later dan gepland, op te starten. Lees ook:Graauwrock Festival Graauwrock is aanstaande Hemelvaartsdag Zeeuwser dan ooit. Herman Brock Jr uit Terneuzen en de Middelburgse band PEER zijn als laatsten aan de line-up toegevoegd. Eerder is al bekend geworden dat BLØF op 10 mei op het festival in Graauw speelt. Lees ook:Het weerHet is een flink zonnige dag. Na de koude start van de dag weet de temperatuur op te klimmen tot rond 5 graden. Er waait een matige noordoostenwind die het voor het gevoel wat kouder maakt. Vanavond en vannacht gaat het op grote schaal rond 3 graden vriezen. Het blijft vrij helder.
do, feb 22, 2018
Source: Omroep Zeeland
Na ongeveer dertien uur staat er voldoende water (zo'n 200 tot 250 kuub water) om de komende dagen te veranderen in een mooie ijsvloer van minimaal vijf of zes centimeter. "We zullen er alles aan doen, om op woensdag de baan open te laten gaan," zegt John Butijn vin de ijs- en skeelervereniging Krabbendijke. Tweede pogingHet is voor de vereniging dit jaar de tweede poging. Begin februari werd het parkeerterrein, dat normaal gesproken wordt gebruikt door buurtbewoners en de voetbalvereniging, nog tevergeefs onder water gezet. Het parkeerterrein in Krabbendijke is speciaal ontworpen om te worden gebruikt als ijsbaan. Zo zijn er opsluitbanden en kunnen afvoerputten worden afgesloten. Dankzij de asfaltlaag en het 'geheim van Krabbendijke' is de ijsbaan vaak één van de eerste in Zeeland. Het 'geheim' wordt uit de kast getrokken tegen het einde van een vorstperiode door het water onder de baan de laten weglopen waardoor het ijs op het asfalt zakt en alsnog geschaatst kan worden, zonder door het ijs te zaken. Bij de vereniging heerst inmiddels gezonde ijskoorts en liggen de telefoons van de ijsmeesters binnen handbereik, om elkaar op de hoogte te houden en de weerapps in de gaten te houden "Met name vanaf zondagavond ziet het er bijzonder goed uit, met ook overdag temperaturen rond of onder nul." Sommige vrijwilligers kijken alvast in hun agenda voor volgende week om vrij te kunnen vragen bij de baas of waarschuwen de lokale supermarkt alvast voor een flinke bestelling aan diepvriesfrikandellen. Nu of nooit Op hun Facebookpagina is de ijs- en skeelervereniging Krabbendijke inmiddels een online ruilbeurs begonnen voor de aan- en verkoop van schaatsen. "Het vertrouwen in een paar schaatsdagen is groot; het nu of niet meer dit winterseizoen", zo klinkt in Krabbendijke.
wo, feb 21, 2018
Source: Omroep Zeeland
Na ongeveer dertien uur staat er voldoende water (zo'n 200 tot 250 kuub water) om de komende dagen te veranderen in een mooie ijsvloer van minimaal vijf of zes centimeter. "We zullen er alles aan doen, om op woensdag de baan open te laten gaan," zegt John Butijn van de ijs- en skeelervereniging Krabbendijke. Het is voor de vereniging dit jaar de tweede poging. Begin februari werd het parkeerterrein, dat normaal gesproken wordt gebruikt door buurtbewoners en de voetbalvereniging, nog tevergeefs onder water gezet. Het parkeerterrein in Krabbendijke is speciaal ontworpen om te worden gebruikt als ijsbaan. Zo zijn er opsluitbanden en kunnen afvoerputten worden afgesloten. Dankzij de asfaltlaag en het 'geheim van Krabbendijke' kan op deze ijsbaan vaak als eerste in Zeeland een rondje worden gemaakt.Het 'geheim' wordt uit de kast getrokken tegen het einde van een vorstperiode. Door het water onder de baan te laten weglopen, zakt het ijs op het asfalt en kan er vaak alsnog geschaatst worden, zonder door het ijs te zakken. Bij de vereniging heerst inmiddels gezonde ijskoorts en liggen de telefoons bij de verschillende ijsmeesters binnen handbereik, om elkaar op de hoogte te houden en vooral de weerapps in de gaten te houden "Met name vanaf zondagavond ziet het er bijzonder goed uit, met ook overdag temperaturen rond of onder nul." De vrijwilligers van de vereniging denken alvast aan het opnemen van vrije dagen en het waarschuwen van de lokale supermarkt voor een flinke bestelling aan diepvriesfrikandellen. John Butijn over het onder water zetten van de ijsbaanOp hun Facebookpagina is de ijs- en skeelervereniging Krabbendijke inmiddels een online ruilbeurs begonnen voor de aan- en verkoop van schaatsen. "Het vertrouwen in een paar schaatsdagen is groot; het nu of niet meer dit winterseizoen", zo klinkt in Krabbendijke.
wo, feb 21, 2018
Source: Omroep Zeeland
[unable to retrieve full-text content]Festival Graauwrock is aanstaande Hemelvaartsdag Zeeuwser dan ooit. Herman Brock Jr uit Terneuzen en de Middelburgse band PEER zijn als laatsten aan de line-up toegevoegd. Eerder is al bekend geworden dat BLØF op 10 mei op het festival in Graauw speelt.
wo, feb 21, 2018
Source: Omroep Zeeland