Opiniez – Politiek en Maatschappij

-- Berichten van vandaag.
door Jan Gajentaan ✅ In het AD pleiten deze week op verzoek van hoofdredacteur Hans Nijenhuis enkele bekende Nederlanders voor een #Sinterklaasbestand. Zij vragen het wild geraas over Zwarte Piet te staken in de Sinterklaasperiode, zodat de kinderen onbezorgd van het feest kunnen genieten. De eeuwigdurende Zwarte Piet-discussie kan na Sinterklaastijd weer voortgezet worden in zomers tenue.
vr, nov 24, 2017
Source: Opiniez
-- Berichten van gisteren of eerder.
door Kees de Lange ✅ Het is nog maar een paar honderd jaar geleden dat natuurwetenschap niet bestond. In de Middeleeuwen maakte de Roomse Kerk op vrijwel alle terreinen des levens de dienst uit. Als er al kritische geluiden waren, was er altijd de gedachtenpolitie of Inquisitie die wel raad wist met dat soort insubordinatie.
do, nov 23, 2017
Source: Opiniez
door Freek van Beetz ✅ Zou het toeval zijn? Racisme als thema in de NRC de komende weken, in de aanloop naar Sinterklaas? Nee, want, zo schrijven ze: “Na decennia waarin een tolerant zelfbeeld domineerde, is in Nederland racisme een veelbesproken onderwerp geworden. Het debat over Zwarte Piet is de laatste jaren met ongekende felheid gevoerd.
ma, nov 20, 2017
Source: Opiniez
door Jan Gajentaan ✅ De mening van PVV en FvD is helder: de EU is onhervormbaar, dus moeten we zo snel mogelijk het zinkende schip verlaten. Aan gene zijde van de oever, in een Europa van vrije natiestaten, lonkt vrijheid en welvaart. Of is het niet zo simpel? Welke rol kan Nederland spelen in een Europa dat momenteel gespleten lijkt te worden langs de Noord-Zuid as vanwege monetaire perikelen en langs de Oost-West as door een onoplosbaar conflict over migratie?
zo, nov 19, 2017
Source: Opiniez
door Henk Strating ✅ Gelijkheid, gemeenschapszin, collectiviteit, solidariteit, zekerheid, veiligheid. Wie is er niet mee grootgebracht? Alle mensen zijn gelijk, mannen en vrouwen, ouderen en jongeren, armen en rijken, autochtonen en allochtonen. Het is ons met de paplepel ingegoten.
zo, nov 19, 2017
Source: Opiniez
door Uri van As ✅ Wie denkt dat Rutte III met de ChristenUnie en een VVD-minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Halbe Zijlstra de anti-Israëlische en pro-Palestijnse koers van Rutte II gaat verleggen, komt bedrogen uit. Ons BuZa-schip vaart vrolijk verder in de anti-Israëlische wateren van de VN en de EU.
zo, nov 19, 2017
Source: Opiniez
door Frank Berkemeier ✅ Fakenews is een hot item. Men vergeet over het algemeen echter dat nepnieuws net zolang bestaat als nieuws. Propaganda en misinformatie is van alle tijden. Gedurende de Koude Oorlog was nepnieuws een middel om de andere partij te beïnvloeden. De communisten uit het Warchaupact gebruikten het concept van maskirovka en de kapitalisten van de NAVO hadden bijvoorbeeld Radio Free Europe om nepnieuws, misinformatie en propaganda te verspreiden.
vr, nov 17, 2017
Source: Opiniez
door YorienvdH ✅ Met verbijstering las ik vorige week een live-verslag van de rechtszaak tegen Wouter B. van Vindicat die een adspirant-lid hersenletsel zou hebben toegebracht. Het was het verhaal van een al te bijdehante jongen die ‘een lesje moest worden geleerd' conform de initiatie-riten die bij deze studenten-secte gebruikelijk zijn: intimideren, vernederen, moreel breken en ‘licht' mishandelen.
do, nov 16, 2017
Source: Opiniez
door Ann Moella ✅ Voetbal, een feest! Of: Voetbal is Oorlog! Ik weet niet wat het nu precies is. Maar van voetbal ken ik dan ook niks. “Voetbal is een feest”, lijkt mij alvast framing van de hoogste orde. Tenzij je het aanrichten van zoveel mogelijk ravage een feestelijke sportprestatie vindt. Het zit duidelijk in je geest.
wo, nov 15, 2017
Source: Opiniez
door Terry Murray ✅ De cultuur van gekwetstheid en jezelf verschansen in identiteitspolitiek heeft een grote invloed op het vrije woord en het openbare debat. Zoals Mick Hume al zo dwingend betoogde in zijn boek Trigger Warning wordt een zelfverklaarde identiteit gezien als een statisch geheel: zoiets als een zelf uitgeroepen staat of een onafhankelijk territorium dat niet onderworpen is aan wetten van buitenaf of aan algemene spelregels - zoiets als het Vaticaan.
wo, nov 15, 2017
Source: Opiniez
door Jan Gajentaan ✅ Gisteren tekende Nederland met 23 Europese landen een akkoord over militaire samenwerking. Hoewel het formeel geen Europees leger mag worden genoemd, wordt wel een aantal stappen in die richting gezet. Zo komen er afspraken over gemeenschappelijke defensie-uitgaven, gezamenlijk aanschaffen van militair materieel en bindende plannen voor het vervoer van dat materieel door de Europese Unie makkelijker. Een verstandig besluit, of een stap naar de gevreesde Europese superstaat?
di, nov 14, 2017
Source: Opiniez
door Ann Moella ✅ Van profetisch schrijver tot nihilist en ultra-reactionair: Michel Houellebecq (auteur van o.a. Elementaire deeltjes en Onderworpen) ontvangt wel meer pejoratieve adjectieven als eretitels rond zijn naam. In zijn recente interview (Der Spiegel) ziet hij cultuur als een mogelijk machtsmiddel: literatuur, film, godsdienst ... ze hebben vaak meer invloed op de geesten dan een puur politieke ideologie.
zo, nov 12, 2017
Source: Opiniez
door YorienvdH ✅ Wat was het een mooi plan in de twintigste eeuw. De Europese landen zouden voortaan samenwerken in plaats van oorlog voeren. En we zouden allemaal vreedzaam samenleven in een melting pot van man, vrouw, homo, hetero, kaaskop, kleurmens, arm en rijk, gelovige en atheïst. Gelijkheid voor iedereen, weg met de tegenstellingen.
zo, nov 12, 2017
Source: Opiniez
door Henk Strating ✅ Wat gebeurde er op 6 maart 2002? Precies, het lijsttrekkersdebat van de eeuw! Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, in Rotterdam glorieus gewonnen door politieke nieuwkomer Pim Fortuyn. Hij wordt de hoofdrolspeler van de avond, waarin de oude politieke garde in de personen van Ad Melkert en Hans Dijkstal slechts kan figureren. En hoe...?
za, nov 11, 2017
Source: Opiniez
door Tanya Hoogwerf ✅ Als er de afgelopen periode érgens ophef over is ontstaan, dan is het over de discussie rond hoofddoeken bij de politie. Een bijzonder terechte ophef wat mij betreft. We hebben in dit land een aantal behoorlijk harde noten te kraken. Één daarvan is het beschermen van onze democratische rechtsstaat met behoud van alle vrijheden die daarbij horen.
za, nov 11, 2017
Source: Opiniez