Protest tegen Christchurch-terrorist begint op 5 april

Het proces van de terrorist die in Nieuw-Zeeland zeker 49 mensen doodschoot, begint op 5 april. Tot die tijd blijft de 28-jarige Australiër in voorarrest. De hoofdverdachte, Brenton Tarrant genaamd, werd zojuist voorgeleid in een rechtbank in Christchurch. Tarrant stond maar een paar minuten voor de rechter, daarna werd hij weer in handboeien naar buiten gebracht.

Tarrant wordt verdacht voor moord, was eerder al bekendgemaakt. De politie heeft laten weten dat daar de komende weken nog meer aanklachten bij zullen komen. De familie van Tarrant helpt bij het politieonderzoek.

Volgens lokale media toonde de man geen emotie in de rechtbank. “Het was heel opmerkelijk om te zien”, vertelt correspondent Eva Gabeler. “Hij heeft geen advocaat in de arm genomen en geen verzoek ingediend om op borgtocht vrij te komen.”

In totaal zijn drie mensen opgepakt; de rol van de andere twee is nog onduidelijk.

Benieuwd naar de tot nu bekende feiten over de aanslag? Swipe door deze afbeeldingen voor een overzicht:

Premier Ardern van Nieuw-Zeeland liet gisteravond in een persconferentie weten dat de wapenwetten in het land worden aangepast. “Er zijn pogingen geweest om de wet te wijzigen in 2005, 2012 en 2017. Nu is de tijd aangebroken voor verandering”, zei ze.

Tarrant had een wapenvergunning. Tijdens de aanslagen had hij vijf vuurwapens bij zich, waaronder twee semi-automatische wapens en twee shotguns.

Bron: https://nos.nl/l/2276175

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *