De 23-jarige Samir El Y. is in hoger beroep veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor het doodschieten van Bas van Wijk. Ook krijgt El Y. tbs met dwangverpleging. Dat heeft het hof in Amsterdam besloten. Met het arrest is een vormfout rechtgezet die het Openbaar Ministerie in de zaak maakte.

De 24-jarige Van Wijk had El Y. in 2020 aangesproken toen die van een vriend van hem een Rolex probeerde te stelen op een strand in Amsterdam.

Van Wijk kreeg ruzie met El Y., waarbij de dader een wapen trok. Eerst schoot hij Van Wijk in zijn been en daarna in zijn romp. De tweede kogel werd Van Wijk fataal, schrijft de Amsterdamse stadzender AT5.

Vormfout

Eerder had de rechtbank een celstraf van 9 jaar en tbs opgelegd aan El Y. Hij werd toen veroordeeld voor doodslag in plaats van het zwaarder bestrafte gekwalificeerde doodslag. Dat kwam door een fout van het Openbaar Ministerie. Het OM had de datum en plaats van het incident niet vermeld op de tenlastelegging.

Het OM ging in hoger beroep. Het hof veroordeelt de 23-jarige El Y. nu wel voor gekwalificeerde doodslag en legt daarom een hogere celstraf op.

Motivatie

El Y. verklaarde zijn daden op de bewuste dag tijdens de behandeling van het hoger beroep. Over zijn dreigementen naar Van Wijk en zijn vrienden toe zei hij: “Ik deed dat omdat ik ze wilde vernederen.” Van Wijk deinsde niet terug en zou op een gegeven moment juist een stap naar voren hebben gemaakt. El Y. zei dat hij daarvan schrok en twee schoten loste.

Ook nabestaanden van Van Wijk namen het woord. “Wat een monster ben je als je iemand zo koelbloedig het leven kunt ontnemen”, zei de zus van Van Wijk. “Mijn vader voelt zich geamputeerd, machteloos en verdrietig. Ook mijn broer heeft extreem veel moeite met het verlies van Bas. Je hebt ons compleet kapotgemaakt.”

El Y. betuigde spijt in de rechtszaal. “Ik begrijp dat jullie mij haten. Ik praat het niet goed, maar ik zat in een slechte fase in mijn leven. Ik hoop dat jullie mij op een dag kunnen vergeven en jullie verder kunnen met jullie leven.”

Bron: https://nos.nl/l/2476549

Door Cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *