‘Toeval dat Magnitz zo is toegetakeld? Iedereen in Bremen herkent hem’

“Frank Magnitz is in Bremen een markant figuur, iedereen herkent hem. Het zou wel heel toevallig zijn dat juist hij zo wordt toegetakeld”, zegt Jörg Meuthen, een van de leiders van de Duitse AfD, over de aanval op de voorzitter van de rechts-populistische partij in Bremen. Hij denkt aan een politieke aanslag.

Volgens de AfD werd Magnitz door drie gemaskerde personen belaagd met een balk en geschopt toen hij op de grond lag. Magnitz raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. “Alles wijst erop dat de daders uit de extreemlinkse hoek komen, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen”, zegt Meuthen.

De officier van justitie geeft aan dat de werkelijke toedracht nog wordt onderzocht. “Op dit moment kunnen we niet alleen uitgaan van een politiek motief”, zegt Frank Passade. “We moeten proberen om aan de hand van getuigenverklaringen en nader onderzoek de daders te identificeren.”

‘Hij had ook een leven vóór de AfD’

Ook Torben Ostermann, verslaggever bij Radio Bremen, vindt het te vroeg om het een politieke aanslag te noemen. “Frank Magnitz is een complexe man die ook een leven had vóór de AfD. Het valt niet uit te sluiten dat de aanslag toch met een ander motief dan met een politiek motief is gepleegd.”

Wel staat vast dat de AfD in Bremen, en dan met name in het stadsdeel Walle, niet bepaald met open armen is ontvangen. Sinds Magnitz er in april vorig jaar een districtskantoor opende, is het verzet tegen de partij er alleen maar gegroeid. Er werden handtekeningen verzameld en folders uitgedeeld.

“Walle is een district waarin mensen uit verschillende landen en culturen en met verschillende levensstijlen goed samenleven. We verzetten ons tegen elke vorm van opruiing en zijn daarom tegen een AfD-kantoor in Walle”, zo stond te lezen in de protestfolders.

“De AfD heeft het in Bremen lastiger dan elders”, zegt Ostermann. “Bremen is van oudsher een sociaaldemocratische bondsstaat. De SPD regeerde hier altijd. En daarnaast is er ook een heel cohort aan activisten, veel antifascisten, die de partij nauwgezet in de gaten houden.”

Volgens de radioverslaggever is de Duitse samenleving, zoals veel meer samenlevingen, gepolariseerd en speelt de opkomst van populistische partijen daarbij een rol. “Ik geloof dat de drempel om bepaalde dingen te zeggen of te doen lager wordt. En dat geldt voor beide kampen.”

Meuthen van de AfD zegt juist dat de polarisering vanuit het linksradicale kamp komt. “Geen woorden meer, maar daden, dat wordt er gezegd. Vorige week was er nog een bomaanslag op een partijkantoor in Saksen. Wij merken een radicalisering op die we doodeng vinden, maar die niet van ons uitgaat.”

Bekijk hieronder de reportage uit Bremen en het volledige gesprek met Meuthen:

Bron: https://nos.nl/l/2266663

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *