Door een vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan zijn er hevige golven ontstaan bij Tonga, een eilandengroep ten zuidoosten van Fiji. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een tsunami in het land.

Ook in Fiji, dat zo’n 800 kilometer ten noordwesten van de vulkaan ligt, zijn mensen gewaarschuwd om van de kust weg te blijven wegens gevaarlijke golven.

Het gaat om de vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, waarvan de mond deels onder het zeeoppervlak ligt. Op satellietbeelden is de uitbarsting te zien, waardoor een aswolk van zo’n vijf kilometer breed is ontstaan die twintig kilometer de lucht in gaat. Het zeewater eromheen wordt door de kracht van de uitbarsting weggeduwd.

Bekijk hieronder satellietbeelden van de vulkaanuitbarsting:

Ooggetuigen op de eilanden zien asregens, donkere wolken, bliksemschichten en stormachtige golven, schrijven ze op Twitter. De stormgeluiden van de uitbarsting zouden ook in Fiji te horen zijn.

Golven van ongeveer een meter hoog die door de uitbarsting zijn veroorzaakt, hebben de Tonga-eilanden al bereikt. Op beelden is te zien dat de kust onderloopt door sterke waterstromen.

Het agentschap voor nationale noodgevallen in Nieuw-Zeeland, dat ruim 2000 kilometer ten zuiden van Tonga ligt, heeft een deel van de bewoners gewaarschuwd voor onvoorspelbare en sterke golven langs de kust.

Nieuw eiland

De Hunga Tonga-Hunga Ha’apai ligt zo’n 65 kilometer ten noorden van de hoofdstad van Tonga, Nuku’alofa. Het gestolde lava van andere uitbarstingen in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat de rand van de krater gedeeltelijk boven het wateroppervlak is komen te liggen.

Een foto van de vulkaan uit 2017, vier jaar nadat het nieuwe eiland door de gestolde lava was gevormd:

Bron: https://nos.nl/l/2413155

Door Cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *