Wekdienst 12/10: royal wedding en eisen in zaak A7-blokkeerders

Goedemorgen! Vandaag komt het Openbaar Ministerie met de eisen in de zaak tegen de Friezen die de snelweg blokkeerden tijdens de landelijke Sinterklaasintocht vorig jaar. Ook is er alweer een royal wedding in het Britse Windsor.

Aanvankelijk zijn er nog vrij veel wolkenvelden. In de loop van de dag breekt de zon steeds meer door en vanmiddag is het zomers aangenaam met 21 tot 24 graden en een matige zuidelijke wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het Openbaar Ministerie komt met de eisen tegen de Friezen die de A7 bij Joure vorig jaar blokkeerden. Ze wilden voorkomen dat er in Dokkum door tegenstanders van Zwarte Piet werd gedemonstreerd. Vanaf vandaag moeten tankstations dezelfde stickers gebruiken voor de verschillende soorten brandstof die er zijn. Het gaat om Europees beleid. De stickers zullen in bijna heel Europa door tankstations worden gebruikt. Na het huwelijk van Harry en Meghan in mei is er vandaag in het Verenigd Koninkrijk alweer een royal wedding. Prinses Eugenie trouwt met wijnhandelaar Jack Brooksbank. Eugenie is de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson.

Wat heb je gemist?

Ben je als jongere niet of onvolledig gevaccineerd? Grote kans dat je binnenkort gecontacteerd wordt door een arts. Jeugdartsen gaan deze jongeren oproepen om het besluit van de ouders om niet te vaccineren te heroverwegen. Dat verklaart voorzitter Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen Nederland aan het tv-programma De Monitor. De AJN hoopt zo de dalende vaccinatiegraad een halt toe te roepen.

Het is onduidelijk hoe de AJN de jongeren wil gaan bereiken. De organisatie twijfelt over een oproep via direct contact of een publiekscampagne. “Laten we vooral ook aan jongeren vragen wat zij zelf een goede manier vinden”, zegt Kamphuis tegen De Monitor.

Ander nieuws uit de nacht:

Twee Russische internationals in cel na mishandeling ambtenaar: Aleksandr Kokorin (Zenit St.Petersburg) en Pavel Mamajev (Krasnodar) zitten tot 8 december in de cel in afwachting van hun proces, melden Russische media. Fouten bij verzamelen gegevens internetgebruikers door politie: met de gegevens, die internetproviders verstrekken, wordt niet altijd volgens de regels omgegaan. Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur. ‘Beau Five Days Inside’ wint Gouden Televizier-Ring: het programma kreeg 52 procent van de stemmen en liet daarmee De Luizenmoeder en Expeditie Robinson achter zich. Zeker zes doden door orkaan Michael in Verenigde Staten: de meeste doden vielen gisteren in de staat Florida. Daar kwamen zeker vier mensen om het leven. Autoriteiten vrezen dat het dodental nog zal oplopen. Scanner slaagt er niet in smokkelwaar in gevangenis te zien, proef mislukt: de zogenoemde security scanners slagen er niet in om telefoontjes en drugs te onderscheppen, zo blijkt uit navraag bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

En dan nog even dit:

Versnipperd of niet, de vrouw die vorige week vrijdag het Banksy-schilderij Meisje met ballon kocht voor bijna 1,2 miljoen euro, zet de koop gewoon door. Dat meldt veilinghuis Sotheby’s.

Nadat de veilingmeester zijn hamer op de lessenaar sloeg, vernietigde het schilderij zichzelf voor een verbouwereerde veilingzaal. Tergend langzaam rolde het doek door een ingebouwde papierversnipperaar voor de helft uit de lijst.

De koper, een Europese vrouw, zegt op de website van Sotheby’s dat ze eerst gechoqueerd was toen ze haar net aangekochte doek voor haar ogen vernietigd zag worden. “Maar geleidelijk besefte ik dat ik mijn eigen stukje kunstgeschiedenis zou krijgen.”

Fijne dag!

Bron: https://nos.nl/l/2254444

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *