Erdogan roept Turkse Nederlanders in brief op te gaan stemmen

De Turkse president Erdogan roept de Turkse kiezers in Nederland op om morgen naar de stembus te gaan. Dat doet hij in een brief die Turkse Nederlanders de afgelopen dagen in de bus kregen. De brief wordt door Erdogan ondertekend als president en als leider van de AK-partij. Hij geeft geen direct stemadvies, maar impliciet doet hij een oproep om de AK-partij te steunen.

In de brief staan verkiezingsslogans die door de AK-partij worden gebruikt. Erdogan schrijft daaronder dat hij de Turken uitnodigt om deze oproep te steunen.

Erdogan wijst op de volgens hem grote stappen die de afgelopen jaren onder zijn leiding zijn gezet op gebieden als onderwijs, zorg, energie, infrastructuur en buitenlandbeleid. Volgens Erdogan kunnen Turken in het buitenland die verandering als beste zien. Voor de toekomst van Turkije is jullie steun “een stap voor een nieuw begin”, schrijft Erdogan.

Zo’n 250.000 Turkse Nederlanders kunnen vanaf morgen stemmen voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Dat kan bij stembureaus in Deventer, Den Haag en Amsterdam. De stembureaus zijn open van vrijdag tot en met komende maandag, van 09.00 tot 21.00 uur. Voor 2014 moesten Turkse Nederlanders naar een stembureau in Turkije.

Nieuw systeem

Eigenlijk stonden de Turkse presidentsverkiezingen pas voor november 2019 gepland. Maar Erdogan schreef in april vervroegde verkiezingen uit. Turkije gaat over van een parlementair naar een presidentieel systeem, waarmee Erdogan meer regie wil krijgen. Daarover werd vorig jaar nog tijdens een referendum gestemd. Dat won Erdogan nipt. Het nieuwe systeem kan pas ingevoerd worden na de presidentsverkiezingen.

In Turkije wordt pas op 24 juni gestemd. Als er niet een duidelijke winnaar uit de bus komt voor het presidentschap volgt er nog een tweede ronde.

Bron: https://nos.nl/l/2236543

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *