NOS Sport


Jaaroverzicht NOS 2014 Sotsji.

-- Berichten van vandaag.
Wie wordt de nieuwe aanvoerder van Oranje? Stefan de Vrij wil wel. "Ja, wie niet? Dat is voor iedereen een eer", zegt hij dinsdagochtend in Zeist, waar hij herenigd werd met Ronald Koeman. Over een ander heikel punt, zijn aflopende contract bij Lazio, praat hij liever niet. Bondscoach Koeman, die bij Feyenoord ook de coach was van De Vrij, heeft zijn mannen sinds gisteren voor het eerst bij elkaar voor de oefeninterlands met Engeland (vrijdag) en Portugal (maandag). Hij wil een verdediger of een middenvelder kiezen als nieuwe aanvoerder na het afscheid van Arjen Robben en Wesley Sneijder. Kippenvel Virgil van Dijk stak gisteren al zijn vinger op, vandaag sluit De Vrij - die vier jaar geleden al eens aanvoerder was - zich bij hem aan. "Tegen Ecuador zei Van Persie tegen mij: als ik eruit ga, gaat de band naar jou. Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar toen gebeurde het echt. Kippenvel." In de Serie A is De Vrij een van de betere verdedigers. Zijn contract bij Lazio loopt af en onderhandelingen over een nieuwe verbintenis lopen telkens spaak, waardoor diverse Europese topclubs hem voor niks zouden kunnen overnemen. Met name Internazionale zou serieuze interesse hebben. Daar wil De Vrij echter niets over zeggen: "Ik wil het seizoen zo goed mogelijk afsluiten met Lazio. Ik snap dat je er naar vraagt, maar ik ben nu bij Oranje. Bovendien, er wordt zoveel onzin geschreven in de media, daar heb ik toch geen stem in."
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
Reinier Robbemond maakt het seizoen af als hoofdtrainer van Willem II. Robbemond nam na het vertrek van Erwin van de Looi de functie op zich. Hij zou weer een stapje terug doen als er een nieuwe hoofdtrainer was gevonden. Na een gesprek met de clubleiding is besloten dat die vervanger dit seizoen niet meer zal worden gehaald. Willem II haalde vier punten uit de twee duels onder leiding van Robbemond: PSV (5-0) en FC Twente (2-2).
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
De legendarische uitspraak 'Elk nadeel heb zijn voordeel' is niet verzonnen door Johan Cruijff, maar door Willem van Hanegem. Die onthullende uitspraak deed de Kromme maandagavond tijdens een theatershow in het Oude Luxor in Rotterdam. "Ik moet je teleurstellen. Hij is nooit de bedenker geweest van die uitspraak", vertelde Van Hanegem tijdens een interview op het podium naar aanleiding van zijn nieuwe boek Buitenkant Links. Van Hanegem kwam daar overigens pas achter toen hij een oud krantenartikel onder ogen kreeg waarin zijn uitspraak stond. "Een man heeft een oude krant uit 1971 naar mij toegestuurd, want die vond het een beetje gek dat die tekst van Cruijff kwam. Hij zei: nee, die is van jou." "Het is heel kinderachtig, maar het is wel zo", vertelde het 74-jarige Feyenoord-icoon. "Die man vond het vervelend. Maar ik heb me er eerlijk gezegd niet druk over gemaakt." Speurtocht Een kleine speurtocht in de krantenarchieven leidde niet tot het bewuste artikel uit 1971, maar bracht wel een uitspraak van Van Hanegem uit 1970 aan het licht die gelijkenissen toont met Cruijffs taalkundige kroonjuweel. "Je moet uit een nadeeltje een voordeel weten te halen", zegt Van Hanegem op 31 maart 1970 in De Telegraaf over het slechte veld van Legia Warschau in de halve finales van de Europa Cup I. Elders in de krant zegt Van Hanegem ook nog: "Er is ons altijd voorgehouden dat je uit een nadeel een voordeel moet halen." Onduidelijk is wie hem die wijsheid heeft voorgehouden. Zou het soms toch Johan Cruijff zijn geweest?
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
In 2010 nog kampioen van Nederland. Sinds afgelopen weekend hekkensluiter in de eredivisie, Na de financiële malaise volgt nu de sportieve malaise. Het is duidelijk: het zijn bijzonder slechte tijden voor FC Twente. En dus ligt de leiding bij FC Twente zwaar onder vuur. De pijlen richten zich vooral op Jan van Halst, de technisch en commercieel directeur van de club. Van Halst moest zaterdagavond onder begeleiding van veiligheidsmensen het stadion voortijdig verlaten. Hij keek de wedstrijd thuis af. "Er was natuurlijk zo'n agressief sfeertje ontstaan", zegt hij tegen RTV Oost. "Soms is het dan verstandiger wat eerder weg te gaan. Ze komen niet aan mijn gezin, maar ik bescherm ze wel." Dreigende degradatie. Agressieve sfeer. Toch weigert Van Halst de handdoek te gooien. "Als ik thuis het woord ophouden al noem, dan beginnen ze zelf al te roepen: onder geen enkele voorwaarde, jij gaat door! Ze zijn thuis nog sterker dan ik bijna." 'Het gaat zwaar worden' Van Halst heeft de overtuiging dat Twente niet zal degraderen naar de Jupiler League. "We blijven tot het einde doorknokken. We zijn er nog steeds van overtuigd dat het gaat lukken, maar dat het heel zwaar gaat worden is ook duidelijk. Eigenlijk zie je het allemaal wel aankomen, omdat je het hele seizoen al onderin bungelt. Maar we blijven erin, daar ben ik echt van overtuigd. Linksom of rechtsom, want als je dat niet meer gelooft, kun je wel stoppen." Of de club failliet gaat bij degradatie kan Van Halst niet zeggen. "Daarvoor worden nu heel veel gesprekken gevoerd. Cruciaal is natuurlijk dat iedereen de club blijft steunen. We zijn voor de lange termijn bezig om de club boven water te houden. Het verleden helpt daarbij niet, maar ook dat proberen we op te lossen."
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
John McEnroe had er geen idee van dat hij als tenniscommentator van de BBC tien keer zoveel verdient als zijn vrouwelijke collega Martina Navratilova, die dat gisteren naar buiten bracht. "Ik heb het net pas gehoord", zei hij vannacht bij een persmoment rond de Laver Cup in Chicago. De Amerikaanse zevenvoudig grandslamkampioen denkt binnenkort met een uitgebreide reactie te komen, maar liet wel vast weten dat hij niet als schuldige gezien wil worden in deze rel. "Nu lijkt het wel alsof Johnny Mac de slechterik is in dit verhaal." "Ik denk dat de BBC op een passende manier heeft gereageerd", ging McEnroe verder. "Ik ken alle details nog niet. Daarom is het niet goed als ik nu al ga reageren, dat komt binnenkort wel." 175.000 om 17.500 euro Als voorvechtster van gelijke beloningen voor mannen en vrouwen uitte Navratilova, die achttien grandslamtitels won, gisteren haar onvrede over het verschil in salaris. "McEnroe krijgt minstens 175.000 euro, ik moet het doen met 17.500 euro. Dit is extreem oneerlijk en maakt me heel boos", zei ze. De BBC reageerde daarop als volgt: "McEnroe wordt wereldwijd gezien als de beste kenner/commentator van de sport en wordt op grote waarde geschat door het publiek. Zijn vergoeding weerspiegelt dit; geslacht speelt daarin geen rol."
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
Cleveland Cavaliers beleeft een uiterst rumoerig seizoen. De grootmacht in de NBA kampt met blessures, heeft een nieuwe directeur, zag Kyrie Irving vertrekken, leed verrassende nederlagen en tot overmaat van ramp zit nu ook coach Tyronn Lue voor onbepaalde tijd ziek thuis. "Ik heb al het hele jaar last van pijn in mijn borst en andere problemen, mede veroorzaakt door een gebrek aan slaap", liet Lue maandag weten. "Ze weten niet precies wat het is. Ik moet me even terugtrekken om weer gezond te worden, zodat ik de rest van het seizoen goed kan afmaken." Lue werd in 2016 coach van Cleveland en leidde de ploeg direct naar de eerste titel in de geschiedenis. Zaterdag in het duel met Chicago Bulls werd hij onwel en halverwege de wedstrijd vertrok hij. James schudt ellende van zich af Sterspeler LeBron James lijkt alle ellende van zich afgeschud te hebben: hij gaat met de dag beter speler. De 33-jarige small-forward blonk afgelopen nacht weer uit in het met 124-117 gewonnen duel met Milwaukee Bucks, waarin hij zijn derde triple-double (40 punten, 12 rebounds en 10 assists) in vier duels liet noteren. De Cavaliers willen voor het vierde jaar op rij de NBA Finals halen. Ze staan inmiddels derde in de Eastern Conference, daar waar de koppositie de laatste jaren de norm was. De ploeg ligt in ieder geval ruimschoots op koers om de play-offs te halen. Dat is vooral te danken aan James, die zich wel afvraagt wanneer de gifbeker leeg is voor zijn team. "Als het één voorbij is, begint er weer iets anders", zegt hij over alle problemen. "We maken ons zorgen om de coach. Zijn gezondheid is veel belangrijker dan basketbal. Hij moet zichzelf weer op de rit krijgen." Dat deed een andere sterkhouder van Cleveland ook. Kevin Love is hersteld van een gebroken hand en maakte na zes weken zijn rentree tegen de Bucks. Tot tevredenheid van James. "Zijn spel-IQ en vermogen om het hele veld te bespelen, creëren een hoop ruimte voor ons", aldus 'King James'.
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
De kans is groot dat Nederland het WK wielrennen in 2020 organiseert. De provincies Groningen en Drenthe wilden het evenement in 2023 naar Nederland halen, maar de internationale wielerunie UCI heeft het organisatiecomité verzocht om dat met drie jaar te vervroegen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Aanleiding voor het UCI-verzoek is het afhaken van Vicenza en Venetië. De Italiaanse steden zouden het WK in 2020 organiseren, maar ze zouden de opdracht in het geheim hebben teruggegeven, vanwege een gebrek aan draagvlak in de regio. Groningen en Drenthe onderzoeken of het verzoek van de UCI haalbaar is qua planning en financiën. Begin april moet volgens de krant duidelijk worden wat de mogelijkheden zijn.
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
Goedgeluimd meldde Memphis Depay zich bij Oranje. Niet verwonderlijk, zondag kopte hij in de slotfase zijn ploeg Olympique Lyonnais naar de belangrijke zege tegen Olympique Marseille. Dat is ook wat hij bij Oranje wil: altijd beslissend zijn. Bondscoach Ronald Koeman acht Depay in staat uit te groeien tot een van de dragende spelers. De 24-jarige aanvaller hoopt die woorden waar te kunnen maken. "Die ambitie heb ik ook: belangrijk zijn. En het is meer dan alleen hopen, ik geloof er ook in." Belangrijk worden "Eerst denk je dan aan beslissend zijn. Altijd beslissend zijn. Maar er is meer. Ik wil ook mijn teamgenoten naar een hoger 'level' slepen. Elkaar beter leren kennen in het veld. Een team vormen dat weet wat er van elkaar verwacht wordt. Als jonge jongen droom je van Oranje, nu is de tijd daar om belangrijk te worden." Het is helder: het zelfbewustzijn van Depay is met de jaren gegroeid. Ook door zijn internationale ervaring, eerst in Manchester en nu in Lyon. De donkere bladzijdes van Oranje zijn omgeslagen, meent Depay, het wordt tijd voor een vrolijk hoofdstuk. "Ik neem niet alles op mijn schouders. Twee jaar geleden was ik 22 en lang niet constant genoeg. Je kunt willen wat je wilt, maar ik had het niveau niet. In de periode bij Manchester United was ik mezelf niet, dat nam ik mee naar het Nederlands elftal." Ander beeld De overgang naar Olympique Lyonnais heeft de ziel van Depay gezalfd. "Ik heb nu een hoger niveau dan twee jaar geleden. Nu ben ik blij om weer bij Oranje te zijn. Ik wil iedereen hier laten zien dat ik naar een hoger niveau streef." Ronald Koeman deed nog een opmerkelijke ontboezeming over Depay. De bondscoach vertelde dat hij een ander beeld van Depay had gekregen na een persoonlijk bezoek. "Dat hoor ik vaker", glimlacht Depay. "Mensen die me volgen via tv of social media vormen een bepaald beeld. Als ze me dan leren kennen of spreken is het toch anders dan ze denken. Dat is niet onbekend voor mij."
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
Deze week neemt de tennissport afscheid van een iconische locatie: Crandon Park op Key Biscayne. Op het schiereiland wordt voor de laatste keer het Miami Open gehouden, een toernooi dat ooit bekend stond als het 'vijfde grandslamtoernooi'. Het tennispark tussen de blauwe wateren, palmbomen en heerlijke stranden bouwde sinds de eerste editie in 1987 een rijke historie op. Het park is echter verouderd en daarom verhuist het evenement naar het terrein van American Football-team Miami Dolphins. Crandon Park was een favoriete tussenstop voor de spelers. Sjeng Schalken: "We gingen altijd met alle Nederlandse spelers en coaches uit eten bij South Beach. Dat deden we eigenlijk alleen tijdens dat toernooi en dat komt ongetwijfeld door de locatie." Schalkens moment of fame De Limburger presteerde nooit goed in Miami, maar beleefde wel een 'moment of fame' op Key Biscayne: diskwalificatie in 2004. Uitgerekend toen liep Mart Smeets een paar dagen met Schalken mee om een reportage over hem te maken. Schalken werd gediskwalificeerd, omdat hij na het wegslaan van een bal ook nog 'fuck you' naar de scheidsrechter riep. "Pure frustratie omdat mijn lichaam toen al kapot aan het gaan was. Ik baal er wel van, want het is altijd aan mij blijven kleven. Kijk maar op Wikipedia." Zijn uitsluiting kostte Schalken, die in 2007 moest stoppen vanwege blessureleed, bovendien 15.000 dollar, maar daar kan hij nu wel om lachen. "Het waren de duurste woorden van mijn leven na het 'ja' zeggen tegen mijn vrouw, haha." Krajicek zegeviert in 1999 Het lijstje met winnaars in Miami is indrukwekkend. Ivan Lendl, Mats Wilander, Steffi Graf, Andre Agassi, Pete Sampras, Serena Williams, Roger Federer en Novak Djokovic, om er een paar te noemen. Maar ook onze eigen Richard Krajicek in 1999. Schalken kon er echter nooit excelleren. Alleen in 2003 kwam hij voorbij de tweede ronde, om vervolgens in de achtste finales verslagen te worden door Federer. "Ik was er altijd vermoeid. Je had de trips door Australië en Europa dan gehad en in Miami kwamen alle jetlags dan bij elkaar." In Miami haalde de Limburger zijn plezier voornamelijk uit andere dingen dan tennis. "Omdat ik daar toch nooit goed speelde, dacht ik: dan maar goede hotels. In mijn laatste jaar zat ik zelfs in het superdeluxe Mandarin-hotel. Moest ik helaas wel deels zelf betalen." Historische plek Crandon Park is ook de plek waar Roger Federer en Rafael Nadal voor het eerst tegen elkaar speelden, waar het HawkEye-systeem werd geïntroduceerd, waar Andy Roddick zijn eerste profwedstrijd won en waar spelers op de baan selfies nemen met een leguaan. En wat lange tijd uniek was: er werd gelijktijdig een mannen- en vrouwentoernooi afgewerkt, met meer deelnemers dan bij de reguliere toernooien. "Daardoor voelde het aan als een grandslamtoernooi. Ze noemden het ook het vijfde grand slam", aldus Schalken. "Het was er echt Amerikaans, met een grote bak als stadion. Het was niet allemaal even mooi, maar wel van alle gemakken voorzien. De US Open in het klein."
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
Een andere bondscoach, nieuwe spelers en andere, strengere regels voor de media. Het Nederlands heeft een nieuwe start gemaakt en dat blijft niet onopgemerkt. Vrijdag staat in de Amsterdam Arena het eerste oefenduel op de rol onder leiding van Ronald Koeman. Tegenstander die avond is Engeland. Maandag gaf de bondscoach zijn eerste persconferentie sinds zijn presentatie een maand geleden. 'Een man met een plan' "Een prima entree, niets op aan te merken", zegt voetbalcommentator Leo Driessen (FOX en RTL) in het Sportforum. "Ik zag een coach die weet wát hij wil en hóe hij dat wil", voegt Simon Zwartkruis van Voetbal International toe. Volkskrant-journalist Erik van Lakerveld zag "een man met een plan." Koeman maakte als voorbereiding op zijn nieuwe baan een rondje langs (oud)-spelers, bondscoaches en andere vertrouwenspersonen. Zo informeerde hij bij de 34-jarige Arjen Robben naar een mogelijke terugkeer bij Oranje. Het antwoord was kort en krachtig: nee. Noodgeval Zwartkruis had juist het idee dat Robben na zijn laatste duel tegen Zweden, in oktober vorig jaar, de deur nog op een kier had gelaten. "Hij leek te twijfelen en sprak over noodgevallen. Toen zeiden wij (de journalisten, red.): Oranje is één groot noodgeval!" Toch sprak de aanvaller onlangs nog over een mogelijke rentree voor het EK Van 2020. Voorwaarde is wel dat hij dan nog fit is. "Dat is topsport-eigen", zegt Van Lakerveld. "Voor hen is het lastig om te zeggen: dit was het, ik ga nooit meer het veld op." Robben nam in elk geval afscheid van Oranje met een wedstrijd. Wesley Sneijder heeft dezelfde wens. Is dat nu reëel? In het Sportforum wordt met veel respect gesproken over de recordinternational, maar een 'spelend afscheid' gaat de gasten te ver. "Het gaat er in de sport om dat de beste sportmensen van dit moment om de prijzen strijden. Dan ga je niet iemand die er niet meer bij is zomaar even op het veld halen. Een sportwedstrijd is geen concours", aldus Van Lakerveld. Zwartkruis denkt dat Sneijder ook pech heeft met de timing. "Koeman heeft nu andere dingen aan zijn hoofd. Bij de Nations League staan een aantal zware duels op het programma. Ik snap wel dat dit afleidt." Seedorf De VI-journalist neemt Clarence Seedorf als voorbeeld. "Hij heeft acht jaar moeten wachten op een afscheid en ik heb hem er nooit over gehoord." Driessen: "Sneijder mag ook dankbaar zijn, omdat het hem gegund is om dat record te halen. Ik vind het nogal hoog van de toren blazend dat hij nu zegt dat hij een wedstrijd wil om afscheid te nemen." Van Lakerveld: "Je moet niet per se je oren laten hangen naar een grootheid die er niet meer bij is."
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
De naam van VVV-speler Lennart Thy werd afgelopen weekend in alle stadions met gejuich ontvangen. Thy liet de wedstrijd tegen koploper PSV schieten omdat hij een leukemiepatiënt kon helpen met stamceltransplantatie. De actie van Thy kon rekenen op veel sympathie en kreeg tot in het buitenland ruime belangstelling. Veel supporters lieten hun waardering blijken in de vorm van spandoeken en applaus. Vandaag reizen we af naar Venlo om met Thy te spreken over zijn bijzondere actie. Ook zijn trainer, Maurice Steijn, komt aan het woord. In het sportgedeelte van Nieuwsuur, rond 22.45 uur op NPO 2, is een reportage te zien en ook op de radio wordt aandacht besteed aan de Duitse aanvaller. Uiteraard zijn we ook aanwezig in Zeist, waar Oranje begint aan de tweede dag van de voorbereiding op het vriendschappelijk duel met Engeland van vrijdag. We spreken met Bas Dost en Stefan de Vrij en zijn ook aanwezig bij de training. In het Sportjournaal en in Langs de Lijn En Omstreken brengen we het laatste nieuws over Oranje.
di, mrt 20, 2018
Source: NOS Sport
-- Berichten van gisteren of eerder.
Martina Navratilova, in haar actieve jaren als tennisster al een voorvechtster van gelijke beloningen voor mannen en vrouwen, trekt opnieuw ten strijde tegen de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen. De negenvoudig Wimbledon-winnares ontdekte dat John McEnroe als commentator bij de BBC tien keer zoveel betaald krijgt als zijzelf, wat Navratilova ertoe bracht in een interview met diezelfde omroep de kwestie aan de kaak te stellen. "McEnroe krijgt minstens 175.000 euro, ik moet het doen met 17.500 euro. Dit is extreem oneerlijk en maakt me heel boos", zei Navratilova. Schok Volgens Navratilova, die in totaal achttien grandslamtitels in het enkelspel op haar naam schreef, doen zij en McEnroe min of meer hetzelfde werk voor de BBC. "Het was een schok toen ik hoorde dat John McEnroe tien keer zoveel geld krijgt als ik voor vergelijkbaar werk", vertelde Navratilova in het BBC-onderzoeksprogramma Panorama. Tijdens het interview met Panorama kreeg ze te horen dat in Groot-Brittannië reeds een halve eeuw geleden in de wet is vastgelegd dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk dezelfde beloning moeten krijgen. Dat maakt de schok en de verontwaardiging bij de geboren Tsjechische des te groter. Volgens Navratilova had de BBC haar juist altijd bezworen dat mannelijke en vrouwelijke commentatoren hetzelfde betaald krijgen. "Dat was dus niet de waarheid. Natuurlijk, John doet wat meer dingen voor de BBC, maar niet tien keer zoveel als ik..." Verklaring De BBC heeft inmiddels gereageerd op de kritiek van Navratilova. "McEnroe wordt wereldwijd gezien als de beste kenner/commentator van de sport en wordt op grote waarde geschat door het publiek. Zijn vergoeding weerspiegelt dit; geslacht speelt daarin geen rol", luidt de verklaring van de omroep. Opspraak In januari van dit jaar raakte de BBC al in opspraak omdat vrouwelijke collega's zich onderbetaald voelden. Onder anderen Jeremy Vine, de presentatrice van Eggheads, klaagde erover en correspondente Carrie Gracie gaf zelf haar post op. Het besluit van Gracie leidde tot een discussie over gendergelijkheid op de werkvloer. Als reactie daarop besloten zes mannelijke BBC-presentatoren akkoord te gaan met een lager salaris. De ongelijke betaling bij de BBC kwam vorig jaar al in het nieuws. De BBC publiceerde toen onder druk een lijst van de salarissen van presentatoren. Daarin kwam naar voren dat vrouwelijke presentatoren fors minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Tientallen vrouwen eisten toen in een open brief dat de omroep een einde maakt aan de ongelijkheid.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Met ingang van volgend seizoen wordt bij alle wedstrijden in de eredivisie gebruikgemaakt van de videoscheidsrechter. Daar hebben alle betaaldvoetbalclubs maandag tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van de KNVB mee ingestemd. De kosten bedragen 1,7 miljoen euro per seizoen. De KNVB draait de eerste twee seizoenen op voor de kosten van de videoscheidsrechters. Het is de bedoeling is dat daarna ook de clubs gaan bijdragen. De nationale voetbalbond experimenteerde de afgelopen seizoenen al met videoscheidsrechters die beslissingen nemen over doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. Hij mag ook beoordelen of de juiste speler een kaart heeft gekregen. 'Maakt voetbal eerlijker' Aan het besluit is een lang traject van testen voorafgegaan. De videoscheidsrechter werd bijvoorbeeld uitgeprobeerd bij het duel om de Johan Cruijff Schaal, in het KNVB-bekertoernooi en in de play-offs. "Daarom zijn we ook zo blij dat we volgend seizoen kunnen beginnen", lichtte directeur betaald voetbal Eric Gudde toe. "Het maakt het voetbal veel eerlijker. Dat wijzen alle cijfers ook uit. Daarom is het ook mooi dat de clubs unaniem voor de komst van videoscheidsrechters hebben gestemd." Volgend seizoen wordt de video-arbiter bij in totaal 324 wedstrijden ingezet. Naast de 306 eredivisieduels wordt hij onder meer ook gebruikt in de play-offs voor Europees voetbal en de duels om de KNVB-beker vanaf de kwartfinales. IFAB De KNVB kan de videoscheidsrechter invoeren, omdat de leden van de internationale spelregelcommissie IFAB begin maart unaniem hebben ingestemd met de komst van het hulpmiddel. De videoscheidsrechter wordt internationaal betiteld als het VAR-systeem. Bonden en competities mogen sindsdien permanent gebruikmaken van het systeem. Eerder moest daarvoor nog dispensatie worden aangevraagd. In de Bundesliga, Serie A en Portugese competitie is de videoscheidsrechter dit seizoen al actief. Hij gaat in het volgende voetbaljaar ook op het hoogste niveau in Spanje, Frankrijk en België aan de slag. Ook tijdens het WK in Rusland zal gebruik worden gemaakt van videoscheidsrechters. Het is voor bonden niet verplicht om de VAR te gebruiken. Wereldvoetbalbond FIFA en de IFAB laten de keuze aan de nationale bond zelf. De Engelse FA vindt bijvoorbeeld dat het systeem nog verbeterd moet worden.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Op de eerste dag van de oefencampagne van Oranje bleef één vraag beklijven: wie wordt de nieuwe aanvoerder van Oranje? De nieuwe bondscoach Koeman zinspeelde erop dat Virgil van Dijk de eer te beurt zal vallen. Van Dijk zelf wil graag: "Aanvoerder van jouw land, dat zou iedereen willen." De 26-jarige verdediger van Liverpool is na zijn transfer deze winter de duurste Nederlandse voetballer ooit (85 miljoen). Hij is naar eigen zeggen nog niet persoonlijk benaderd door Koeman voor het aanvoerderschap. Als hij de band krijgt, beschouwt Van Dijk het als een eer. "Het is een droom. Spelen voor je land is al het hoogst haalbare en helemaal als aanvoerder." Goede bekenden Van Dijk kent Koeman natuurlijk uit zijn tijd bij Southampton. Sterker nog: bij die club benoemde de bondscoach hem ook al tot aanvoerder. Van Dijk is dan ook blij dat Koeman de nieuwe trainer van Oranje is. "Ik hoopte het, ja. Voordat hij werd aangesteld hebben we een gesprek gehad. Dat ging niet eens zozeer over voetbal, wel over mijn ervaringen met hem." Dan somt Van Dijk de sterke punten van Koeman op. "Hij is tactisch supersterk en als teamcoach kan hij spelers raken. Ook door hoe hij zelf als voetballer is geweest. Hij is heel direct en heeft een eigen aanpak." Andere wind Ook de 16-voudig international Van Dijk merkt dat er sinds de aanstelling van Koeman een andere wind waait bij Oranje. "Dat moest ook. Veranderingen waren nodig. Als je twee keer achter elkaar geen eindronde haalt, dan wordt het tijd dat er iets verandert. Dat begrijp ik volkomen."
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Het Nederlands elftal maakt volgende week maandag in het oefenduel met Portugal in Genève voor het eerst kennis met de videoscheidsrechter. De Fransman Nicolas Rainville zal de rol van videoscheidsrechter vervullen en in die hoedanigheid de arbiter op het veld assisteren. Het is nog niet bekend wie de oefeninterland tussen de Europees kampioen en Oranje gaat fluiten. De vriendschappelijke wedstrijd van vrijdag tegen Engeland in de Amsterdam Arena staat onder leiding van Jesús Gil Manzano. De 34-jarige Spanjaard floot nog nooit een interland van Oranje. WK-debuut Vorige week vrijdag werd bekend dat de videoscheidsrechter aankomende zomer in Rusland zijn WK-debuut zal maken. Uit tests zou blijken dat het aantal correcte beslissingen van de scheidsrechter met hulp van de arbiters achter een tv-scherm stijgt van 93 naar 99 procent.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Fiorentina gaat het trainingscomplex vernoemen naar Davide Astori. De voormalig aanvoerder van de club uit Florence overleed eerder deze maand in een hotel in Udine. Als eerbetoon aan Astori, die ook international was van Italië, zal het trainingscomplex de naam 'Centro Sportivo Davide Astori' krijgen. Astori, die 31 jaar oud werd, overleed in zijn slaap een hartstilstand. Nummer 13 Astori speelde bij Fiorentina met rugnummer 13. De Italiaanse club besloot eerder al dat nummer nooit meer te gebruiken. Ook Cagliari, waar Astori vele jaren speelde, heeft dat rugnummer teruggetrokken.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Álvaro José Hodeg is de eerste leider in de 98ste editie van de Ronde van Catalonië. De pas 21-jarige Colombiaan van QuickStep won met speels gemak de massasprint in de 152 kilometer lange, glooiende openingsetappe. In het kielzog van Hodeg, die vrijdag nog zijn eerste profzege boekte in de Handzame Classic, kwamen de Ier Sam Bennett en de Australiër Jay McCarthy van BORA-Hansgrohe als tweede en derde over de streep. "Dit is geweldig, deze zege zo kort na mijn eerste succes", reageerde Hadeg. In de etappe, met start en finish in de badplaats Calella, reden zes vluchters een groot deel van de dag voor de meute uit. Ruim voor de enige klim van de dag, waarvan de top op 21 kilometer van de streep lag, werden ze door de sprintersploegen achterhaald. 'Perfect gelanceerd' In de straten van Calella zette Bob Jungels zich op kop ten behoeve van Hodeg en de Luxemburger reed zo hard dat de andere sprinters amper konden volgen. "Ik moet vooral mijn ploeggenoten bedanken dat ze mij in de gelegenheid hebben gesteld hier toe te slaan. Ik werd perfect gelanceerd en hoefde het slechts af te maken." Zo werd de favoriet voor de dagzege, de Fransman Nacer Bouhanni, slechts zevende. Titelhouder Alejandro Valverde, die de koers ook in 2009 won, kwam als achtste binnen.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Cristiano Ronaldo heeft de Spaanse belastingdienst een blanco cheque aangeboden om een gevangenisstraf wegens belastingfraude te kunnen ontlopen. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo. De stervoetballer van Real Madrid werd vorig jaar aangeklaagd omdat hij tussen 2011 en 2014 voor in totaal 14,7 miljoen euro aan belastingen zou hebben ontdoken. Het gaat onder meer om het niet betalen van belasting uit inkomsten over portretrechten. Ronaldo ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. De 33-jarige Portugees hoopt nu een straf te kunnen ontlopen met een blanco cheque. Volgens El Mundo mag de fiscus van Ronaldo het bedrag bepalen dat hij zou moeten betalen naar aanleiding van de zaak rond zijn portretrechten. Ronaldo zou in ruil daarvoor niet de cel in hoeven. Onderhandelingen Het juridische team van Ronaldo is al een tijdje in onderhandeling met justitie over de afhandeling van de fraudezaak. De voetballer zou eerder al een bedrag van 4 à 5 miljoen euro hebben aangeboden om van verdere vervolging af te komen, maar daarmee ging justitie niet akkoord. Volgens de aanklacht heeft Ronaldo gebruik gemaakt van een bedrijf op de Maagdeneilanden om de inkomsten uit portretrechten niet te hoeven opgeven aan de belastingen. Ook zou hij een deel van zijn salaris hebben opgegeven als inkomsten uit onroerend goed, waardoor hij minder belasting hoefde te betalen. Messi ging hem voor Ronaldo is zeker niet de eerste topvoetballer die in aanvaring komt met de Spaanse belastingdienst. Zo werd zijn grote rivaal Lionel Messi vorig jaar tot 21 maanden cel veroordeeld omdat hij de fiscus voor 4,1 miljoen euro heeft benadeeld. De Barcelona-ster kocht de gevangenisstraf af met een boete van 250.000 euro.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Met een brede lach op zijn gezicht meldde Ronald Koeman zich maandagmiddag in Zeist voor zijn eerste dag als bondscoach van het Nederlands elftal. "Ja, ik heb er weer zin in", grapte Koeman naar een Engelse journalist die hem zich heel anders herinnerde uit diens moeizame laatste maanden bij Everton. Trots Tot zijn grote genoegen was het de bondscoach bovendien opgevallen dat alle opgeroepen spelers zich met eenzelfde enthousiasme hadden gemeld. "En zo hoort het ook. Ik ben trots om hier te zitten, maar dat moeten zij ook zijn. Dat is waar ik naar zoek", verwees Koeman naar de frisse wind die hij door Oranje wil laten waaien. Geen Robben en Sneijder Toch was hij niet van plan om de deur helemaal dicht te gooien voor de vorige generatie. Koeman klopte zelfs bij Arjen Robben aan om hem tot een terugkeer in Oranje te bewegen. Tevergeefs. "Dat is zijn keuze, want ik had hem er graag bij gehad. Een fitte Robben is een meerwaarde voor Oranje." Dat is Wesley Sneijder in de ogen van de bondscoach niet meer. Koeman heeft dat de recordinternational duidelijk gemaakt tijdens zijn recente bezoek aan Qatar. "Daar ben ik met een boodschap naartoe gegaan, want als het aan Wesley had gelegen, dan had hij hier nu op de stoep gestaan." Voor Robin van Persie is het nog niet volledig uitgesloten dat hij nog een interland aan zijn lange Oranje-loopbaan zal toevoegen. De Feyenoorder heeft niet bedankt en ook Koeman zegt bij voorbaat geen nee. "Maar hij moet wel eerst volledig fit worden." Belletje naar Van Gaal Koeman sprak niet alleen met spelers in de aanloop naar zijn eerste werkdag bij de bond. Hij belde ook met enkele van zijn voorgangers, onder wie Louis van Gaal. "Ongelooflijk he?", verwijst Koeman met een veelbetekenende glimlach naar de fikse aanvaring die de twee hadden in de tijd dat Koeman coach was van Ajax onder technisch directeur Van Gaal. "Des te prettiger dat ik hem gebeld heb en dat hij het een goed idee vond om te praten over het bondscoachschap."
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Het is nog maar de vraag of Memphis Depay en Kenny Tete volgend seizoen Europees voetbal mogen spelen met Olympique Lyonnais. De Franse club moet vrezen voor uitsluiting, omdat fans van de club zich vorige week in eigen stadion misdroegen tijdens het Europa League-duel met CSKA Moskou. De tuchtcommissie van de UEFA heeft vier aanklachten opgesteld tegen Lyon, dat nog een voorwaardelijke straf heeft openstaan. Fans van de club staken vuurwerk af, gooiden spullen op het veld en lieten zich negatief horen met racistische spreekkoren. De nog openstaande klacht dateert van vorig seizoen, toen het mis ging in de thuiswedstrijd in de kwartfinales van het Europese toernooi tegen Besiktas. Al voor de aftrap ontstonden vechtpartijen op de tribunes tussen supporters van beide clubs. Ook gooiden zij met vuurwerk, wat er toe leidde dat honderden toeschouwers het veld op vluchtten. Als gevolg van de chaos kon de wedstrijd pas drie kwartier later dan gepland beginnen. Ook tijdens het duel bleef het rumoerig. Zo renden een paar fans van Lyon in de slotfase het veld op. Lyon kreeg nadien een boete van 100.000 euro opgelegd en een voorwaardelijke schorsing als het binnen twee jaar opnieuw mis zou gaan. De UEFA behandelt de zaak pas op 31 mei, omdat de ploeg van Depay en Tete, momenteel vierde in de Franse Ligue 1, al uitgeschakeld is in de Europa League. Ook Marseille moet vrezen Voor Olympique Marseille dreigt ook een straf vanwege wangedrag van de fans tijdens de gewonnen uitwedstrijd tegen Athletic Bilbao (1-2). Die zaak wordt deze week behandeld.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Het was altijd een vertrouwd beeld bij de aanvang van een interlandperiode van het Nederlands elftal: de draaideuren van Huis ter Duin in Noordwijk, waar de internationals werden opgevangen door trouwe fans, kinderen die selfies wilden maken én de verzamelde pers. Maar die tijden zijn voorbij nu de KNVB onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman een strenger persbeleid heeft ingesteld. Voor het nieuwe onderkomen van Oranje in Zeist zijn geen pottenkijkers gewenst. Zo ondervond vanochtend ook de cameraploeg van de NOS, die door de bewaking werd weggestuurd. Volgens de KNVB is het vanwege de veiligheid niet toegestaan om bij de ingang van het KNVB-centrum opnames te maken van de arriverende internationals. En zo zullen we voortaan verstoken blijven van beelden van internationals die zich - al dan niet met hoed, sporttas of rolkoffer - melden bij het Nederlands elftal. Ook niet met het raampje omlaag vanuit de auto voor de slagboom. De aankomst van de spelers mag overigens wel worden gefilmd door de camera's van de KNVB.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Handbalster Estavana Polman mist de komende twee EK-kwalificatieduels met Hongarije. De opbouwspeelster is nog niet hersteld van een blessure aan haar linkervoet, die ze eind februari opliep tijdens een wedstrijd bij haar Deense club Esbjerg. Ook Jessy Kramer, Charris Rozemalen en Kristy Zimmerman zijn geblesseerd. Helle Thomsen heeft wel Angela Malestein weer opgeroepen. De hoekspeelster was er een tijdje uit met een gebroken neus, maar is weer fit genoeg om te spelen. Ten opzichte van het WK in Duitsland, waar Oranje eind vorig jaar derde werd, zijn Delaila Amega, Inger Smits, Esther Schop en Rinka Duijndam de nieuwe namen in de selectie. Nederland speelt donderdag in Györ tegen Hongarije. De thuiswedstrijd is zondag in Eindhoven. Nederland en Hongarije voeren samen de groep aan, waaruit de twee beste landen zich plaatsen voor het EK in december in Frankrijk.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Joost Luiten heeft zich afgemeld voor het WK matchplay van deze week in het Amerikaanse Austin. De golfer uit Rotterdam heeft last van zijn pols. "Het is heel zuur, omdat het een mooi en groot toernooi is en omdat ik mijn best heb gedaan om me er voor te kwalificeren. Maar dit hoort bij topsport", laat hij weten op zijn website. Bij het WK matchplay zijn de beste 64 golfers van de wereld welkom. Luiten staat 67ste, maar mocht vanwege enkele afzeggingen toch meedoen. Vorig jaar bleef hij in de groepsfase steken met één overwinning en twee nederlagen. Herstel Luiten heeft al een paar weken last van zijn pols. Hij hoopt binnen drie weken te zijn hersteld, maar laat het gewricht nog wel door een sportarts onderzoeken. "Je kunt ervoor kiezen om koste wat kost te willen spelen of je kunt aan de lange termijn denken. Een pols is heel complex en kun je niet ontzien bij een ronde golf. Ik kies voor de lange termijn", aldus Luiten.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Iedere week maakt NOS Sport een selectie van de mooiste en opvallendste beelden van de afgelopen sportweek. Deze week: Patrick Kluivert samen met royalty's op het ijs en topsport is nooit ver weg in Melbourne.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Het Formule 1-seizoen staat op punt van beginnen en de grote vraag is, als vrijdag in Melbourne de eerste racewagens het circuit opdraaien voor de vrije trainingen, welk team zijn huiswerk het beste heeft gedaan in de wintermaanden. Heeft Mercedes nog steeds een voorsprong? Heeft Ferrari het gat kunnen verkleinen? Heeft Red Bull Racing na de valse start in 2017 de zaken nu wel goed voor elkaar? NOS-analist Jan Lammers denkt dat Red Bull dit jaar de rol van Ferrari in de jacht op Mercedes gaat overnemen. "Ze zijn een stuk beter dan vorig jaar", zegt de voormalig Formule 1-coureur. Testweken Lammers baseert zijn kennis op wat hij heeft gezien tijdens de testweken, ook al beseft hij dat de teams daar hun beste kaarten nog tegen de borst hebben gehouden. "Die resultaten zeggen niet zo heel veel, maar je kunt er wel uit aflezen dat Mercedes, Ferrari, Red Bull en Toro Rosso hard hebben gewerkt aan de betrouwbaarheid. Ferrari is, historisch gezien, in Barcelona altijd vrij snel geweest, maar moet dat vervolgens nog vertalen naar de rest van het seizoen. Ook duidelijk is dat McLaren nog veel issues heeft liggen om te verbeteren", meent Lammers. Uitdagend jaar voor Verstappen Na een wisselvallig 2017, waarin hij in de eerste seizoenshelft veel pech had en in de tweede helft excelleerde met twee GP-zeges, wordt 2018 voor Max Verstappen een uitdagend jaar. De Nederlander heeft bijgetekend bij Red Bull, met de intentie de strijd om de wereldtitel aan te gaan en die uiteindelijk zelfs te winnen. "In mijn persoonlijke optiek heeft Max tot nu toe een bijna foutloos parcours afgelegd. Vanaf de dag van zijn debuut tot de dag van vandaag heeft hij maar sporadisch een foutje gemaakt. Dan ga je denken: de bomen kunnen toch niet tot de hemel blijven groeien. Om die opgaande lijn constant door te voeren, zal best een uitdaging zijn", meent Lammers. Een van de grote veranderingen dit seizoen in de Formule 1 is de halo, de omstreden cockpitbescherming. De meeste coureurs, inclusief Verstappen, hebben duidelijk laten merken de constructie - in de wandelgangen al de 'teenslipper' gedoopt - niets te vinden. Kermisattractie "Het ziet er natuurlijk niet uit", zegt Lammers. "Het is alsof je naar een kermisattractie gaat en een beugel om je heen krijgt. Maar aan de andere kant: het is ontwikkeling." Volgens Lammers zijn er twee zaken die een rol hebben gespeeld bij de invoering van de halo. "Dat was de dood van Jules Bianchi als gevolg van zijn crash op het circuit van Suzuka in 2014 en het dodelijk ongeluk van Justin Wilson op het circuit van Indianapolis in 2015, die een wiel op zijn hoofd kreeg", legt Lammers uit. "Je moet het gewoon even accepteren. Dit is de Formule 1 in 2018. Ik zou het liefste zien dat al die stomme regels voor inhalen en afhouden weggaan." De halo en het feit dat de teams in 2018 maar drie motoren mogen inzetten, zal ongetwijfeld invloed gaan hebben op het Formule 1-seizoen. De vraag is ook of Verstappen zich nadrukkelijk gaat mengen in de wereldtitelstrijd. Kan hij wereldkampioen worden dit jaar? In de ogen van Lammers zou dat kunnen. "Hij kon al wereldkampioen worden in zijn eerste jaar. Als hij in zijn eerste jaar bij Mercedes had gezeten, had-ie nu al twee of drie wereldkampioenschappen op zak", meent Lammers. Beetje geluk "Het is voor hem anders begonnen. Helmut Marko, die Daniel Ricciardo ook zo maar uit de Formule 3 haalde, heeft Max opgepikt. Eén ding weten we nu zeker: Marko heeft er wel kijk op. Max kan wereldkampioen worden, maar Ricciardo kan het ook. Allebei hebben ze een beetje geluk nodig. Je moet de juiste auto op het juiste moment hebben."
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Met spectaculaire Olympische Spelen als climax en een bewogen WK allround in het Olympisch Stadion als nostalgisch pareltje, beleefde het schaatspubliek een ouderwetse winter vol emoties en memorabele races. Van eind oktober tot medio maart stond Erben Wennemars als analist van de NOS langs de baan om alle verrichtingen en ontwikkelingen te duiden. Nadat het schaatspeloton zondag het seizoen heeft afgesloten met de wereldbekerfinale in Minsk, blikt NOS.nl met Wennemars nog eenmaal terug op de voorbije winter. Wat zijn volgens hem de mooiste, de indrukwekkendste en de opvallendste momenten van het jaar? Wie zijn de toppers van dit seizoen? "Dan zeg ik absoluut: Kjeld Nuis. Geweldig. Hij heeft het gewoon gedaan op het allerbelangrijkste moment. Twee gouden medailles op de Olympische Spelen. Dat vind ik ontzettend knap." "Bij de vrouwen neem ik mijn petje af voor Jorien ter Mors. Dat zij ondanks een moeilijk voorseizoen en een teleurstellend olympisch kwalificatietoernooi tóch wist te pieken in Pyeongchang, dat is heel knap." "Goud op de langebaan én brons bij het shorttrack. Zij heeft heel efficiënt gereden, weinig energie verloren. Echt jammer van het OKT, want eigenlijk ging het wel erg makkelijk voor haar op de Spelen. Daar zat veel meer in." Waren er ook teleurstellingen dit jaar? "Dat is moeilijk te zeggen, want we hebben zoveel gewonnen. Misschien toch wel die olympische 10 kilometer van Sven Kramer. Daar was zoveel aandacht voor en dan lukt het hem toch niet. Terwijl Sven verder een heel goed seizoen kende." "Ik bedoel: Sven wint wel gewoon olympisch goud op de 5.000 meter. Een unieke prestatie, drie keer achter elkaar. Toch werd hij niet dé winnaar van de Spelen en kon hij ook geen feestje vieren bij de WK allround. Ik gok dat hij wel een nare smaak overhoudt aan dit seizoen." "Het is ook jammer dat Koen Verweij niet fit was in Pyeongchang, hoewel hij daar wel een legitieme reden voor had, omdat hij lange tijd ziek was." Wat vond jij de mooiste race van dit seizoen? "Dat was zonder twijfel de 1.500 meter op het olympisch kwalificatietoernooi eind december. De rit tussen Kjeld Nuis en Koen Verweij. Daar zat alles in. Het was jammer dat we die rit niet op de Spelen zagen, want het was fantastisch!" "Waarom? Koen die dit seizoen bij de Russen trainde, terwijl Kjeld daar al een paar keer iets over had gezegd. Twee kemphanen. Het was een heerlijk duel tussen die twee." "Op de Spelen herinner ik me vooral de 10.000 meter. Dat implodeerde echt toen Kramer instortte. Het lastige is ook dat die 10.000 meter de laatste jaren geen duidelijke koning kent. Nu is Ted-Jan Bloemen goed, vier jaar geleden won Jorrit Bergsma. En Sven Kramer heeft zoveel 10 kilometers gewonnen, maar nooit het goud op de Spelen." "Wat trouwens ook een schitterende race was: het wereldrecord van de Japanse achtervolgingsploeg tijdens de wereldbeker in Salt Lake City. Wauw, dat was het ultieme synchroonschaatsen. Schitterend om te zien." "Bij de vrouwen was Japan sowieso heel goed dit seizoen. Ze hebben echt in de breedte geoogst. Nao Kodaira (500m, red.), Nana Takagi (massastart, red.) en de ploegenachtervolging. Drie keer goud op de Spelen en dan wordt Miho Takagi ook nog eens wereldkampioene allround." Welke landen vielen jou nog meer op? "De Verenigde Staten in negatieve zin. Zij zijn de grote verliezers dit seizoen. Opnieuw door het ijs gezakt in een olympisch seizoen." "Bij de mannen letten we komende jaren weer op Noorwegen, met name Sverre Lunde Pedersen en Håvard Lorentzen. Geweldige schaatsers." En wat is wat jouw betreft de grootste verrassing dit seizoen? "Absoluut Esmee Visser. Daar had aan het begin van het seizoen nog nooit iemand van gehoord, zij moest 5.000 euro betalen om mee te trainen bij een ploeg. En nu is zij gewoon olympisch én Europees kampioene. Heel mooi!" "Visser heeft ook laten zien dat er op deze afstand echt wel iets te halen valt. Jarenlang was dit het domein van Ireen Wüst en Martina Sáblíková, maar er is dus ruimte voor nieuw talent. Dat zal inspirerend zijn voor de andere vrouwen." Dus we letten op Visser komend seizoen. Op wie nog meer? "Dai Dai Ntab zal revanche willen voor een teleurstellend seizoen met die twee valse starts op het OKT. Ik ben ook benieuwd naar Marcel Bosker, maar eigenlijk ben ik vooral nieuwsgierig naar wie in welk pakje rijdt volgend jaar." "De laatste jaren waren er meerdere grote ploegen waar de schaatsers uit konden kiezen. Dat is komend seizoen niet het geval en dat maakt het spannend. Iedereen wil namelijk bij succestrainer Jac Orie in de ploeg." "Ik ben verder wel benieuwd hoe Kramer zich zal herstellen van deze laatste twee maanden. Hij draaide namelijk een prima seizoen en hij deed het goed in de wereldbekers. We hebben in ieder geval nog geen afscheid van hem genomen. Dat is totaal nog niet aan de orde."
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Rory McIlroy heeft voor het eerst sinds september 2016 weer een toernooi gewonnen. De 28-jarige Noord-Ier bleef op het Arnold Palmer Invitational met een score van 270 (-18) de Amerikaan Bryson DeChambeau drie slagen voor. McIlroy boekte zowel op de Amerikaanse als op de Europese tour dertien zeges, maar de voormalig nummer een van de wereld stond al een tijd droog en zakte naar de dertiende plaats op de wereldranglijst. Met acht birdies op de slotdag sloot hij die droge periode af. Achtvoudig winnaar Tiger Woods speelde met een ronde van 69 (-3) ook een prima ronde en steeg van de tiende naar de vijfde plaats. Vorige week werd de Amerikaan, die meerdere rugoperaties onderging, ook al tweede bij het Valspar Championship in Palm Harbor. De twee golflegenden lijken in ieder geval op tijd in vorm voor de Masters, die over twee weken beginnen in Augusta.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Een tamelijk onbekende club uit een middelgrote stad in Italië. Atalanta Bergamo is voor veel mensen niet meer dan een degelijke, enigszins grijze club in de Serie A. Maar het is ook de club van maar liefst twee Oranje-internationals: Marten de Roon en Hans Hateboer. De 26-jarige De Roon, ex-middenvelder bij Sparta en sc Heerenveen, speelde al twee interlands. Verdediger Hateboer (24) verruilde een jaar geleden Groningen voor Bergamo en is nu voor het eerst geselecteerd. Alessandra Bocci van Gazzetta dello Sport ziet wekelijks wedstrijden van Atalanta en is onder de indruk van met name De Roon. "Hij is niet de meest technische en sierlijke speler, maar dat hoeft ook niet. Hij is een strijder, een soldaat." De defensieve middenvelder werd vorig seizoen door Atalanta verhuurd aan Middlesbrough, dat degradeerde uit de Premier League. Daarop haalden de Italianen hem weer terug. De naam van De Roon wordt door trainer Gian Piero Gasperini steevast als eerste op het wedstrijdformulier gezet, weet Bocci. Balansbewaker "De Roon is belangrijk voor de coach, omdat hij discipline toont en het tactisch goed ziet. Zo'n type heeft het Nederlands elftal nu ook nodig, denk ik. Een balansbewaker die defensief ijzersterk is op het middenveld." "Hier in Italië worden spelers namelijk gehard", gaat de journaliste door. "Ze ontwikkelen een bepaalde mentaliteit. Negentig minuten lang vechten. Ik denk dat bondscoach Ronald Koeman zulke spelers nu goed kan gebruiken." Net als De Roon is ook Hateboer niet meer weg te denken uit de basis van Atalanta. De rechtsback is fysiek een stuk gegroeid en maakt in het noorden van Italië een enorme ontwikkeling door. De laatste maanden werd hij in de media meerdere malen gelinkt aan Oranje. "Ik weet dat Gasperini erg belangrijk voor hem is. De coach staat erom bekend goed overweg te kunnen met jonge spelers. Voor Hateboer was dat ook een reden om naar Bergamo te komen. Ook hij is erg belangrijk voor dit Atalanta", aldus Bocci. Atalanta mag dan nog niet wereldberoemd zijn, sportief gezien lijkt het hard op weg om clubs als bijvoorbeeld AC Milan voorbij te streven. Vorig seizoen eindigden de blauw-zwarten als vierde in de Serie A, het beste resultaat sinds de oprichting in 1907. Bocci: "Gevestigd in één van de rijkste regionen (Lombardije, red.) van Italië is Atalanta ook één van de rijkste clubs van het land. Alleen geeft de eigenaar (Antonio Percassi, red.) niet graag veel geld uit." Aanval op de top? De journaliste denkt niet dat Atalanta zich zal kunnen meten met bijvoorbeeld Juventus, AS Roma, Napoli en de twee Milanese clubs. "Die zijn van een andere categorie. Maar Atalanta is wel een club die vlak daaronder kan strijden om kwalificatie voor de Europa League." "Coach Gasperini wil graag vooruit met Atalanta en per seizoen één of twee goede spelers halen. Maar hij krijgt geen gehoor. De president houdt vast aan de jeugd. Daarom zullen ze voorlopig genoegen moeten nemen met deze rol, denk ik."
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Hij kondigde op zijn eerste persconferentie ingrijpende wijzigingen aan, Ronald Koeman. Er zou iets fundamenteels veranderen bij Oranje. Het was heel even gissen waar de nieuwe keuzeheer van het Nederlands elftal, de opvolger van Dick Advocaat, op doelde. Wil hij vanaf nu met Oranje weer structureel deelnemen aan grote toernooien? En die ook winnen? Of zou Koeman alvast vooruit hebben gelopen op het feit dat AZ tegenwoordig hofleverancier is? Wellicht, maar het is nog even afwachten of de uitverkiezing van het Alkmaarse trio Marco Bizot, Guus Til en Wout Weghorst een structureel karakter heeft. Nee, het was geen personele kwestie, verduidelijkte Koeman al snel. Was het dan de manier waarop de KNVB zijn selecties altijd aankondigt? Nee, die mail werd afgelopen vrijdagmiddag weer gewoontegetrouw om 12.00 uur verstuurd. Doelde hij soms op de persconferenties die zijn voorgangers altijd gaven om hun selecties toe te lichten? Die zijn nu niet langer op vrijdag, maar pas drie dagen later. Terug naar Zeist Half februari werd duidelijk waar Koeman op doelde: de locatie waar Oranje vanaf nu verzamelt. Huis ter Duin in Noordwijk is uit de gratie, de KNVB Campus is de nieuwe verzamelplek. Als de spelers zich vandaag uit alle windstreken richting Oranje begeven, hoeven ze niet meer eerst door een draaideur van een vijfsterrenhotel, waar de pers hen opwacht. Ze rijden nu onder een slagboom door en verdwijnen via een lange kronkelweg de Zeister bossen in om in te checken bij Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum. Weg van alle media. Ook de velden van Katwijk behoren tot de verleden tijd. De accommodatie van de KNVB zelf heeft de laatste jaren een flinke opknapbeurt gehad en de velden daar dienen vanaf nu als trainingsondergrond. "De afgelopen jaren hebben ze echt een inhaalslag gemaakt", vertelt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Het is een heel mooi complex met alle nodige meetapparatuur die ze bij het Nederlands elftal willen hebben. Het complex moet het nieuwe uithangbord worden van de KNVB." Logische plek Sentimenten zijn er wel bij Koeman, die nota bene meemaakte dat Oranje naar Noordwijk verhuisde, vlak voor het succesvolle EK van 1988. Maar in de praktijk is Zeist een logischer verzamelplek. Koeman: "Ik heb zelf vaak in Noordwijk gezeten, als speler en als trainer/coach. Ik weet dus hoe goed het daar was. Maar het voetbal is bij ons leidend, we kiezen voor het voetbal. In Zeist hebben we alles bij de hand, meerdere velden bijvoorbeeld. Een perfecte totaalaccommodatie. Hier hoort ons voetbal thuis." Vermeulen ziet nog een andere logische reden dat het Nederlands elftal teruggaat naar Zeist. "Het is ook de uitstraling naar alle andere vertegenwoordigende elftallen toe. Alles liep daar rond, behalve het vlaggenschip zelf. Dat is natuurlijk niet logisch." Ook is het complex een stukje nostalgie voor de voetballiefhebber. Al begin jaren zestig kocht de KNVB het landgoed en transformeerde het in het nationaal voetbalcentrum. Er was alleen één nadeel. De drukke provinciale weg tussen Zeist en Woudenberg, de N224, liep dwars door het complex heen. Aan de ene kant van de weg lagen het hotel en de sporthal en aan de andere kant de gloednieuwe sportvelden. Tunnel voor Cruijff en Van Hanegem In 1963 krijgt de voetbalbond toestemming voor de aanleg van een tunnel en een jaar later is deze af. Hoewel de tunnel vrij sober is, maakten de grootste spelers ter wereld er gebruik van. Johan Cruijff, Willem van Hanegem en al die andere grote vaderlandse voetballers maakten in aanloop naar het WK van 1974 en het WK van 1978 wekenlang gebruik van het smalle gangetje onder de weg door. Ook Internazionale was in 1972 een opvallende gast in Zeist. De Italianen waren er ter voorbereiding op de Europa Cup I-finale tegen Ajax die in Rotterdam gespeeld zou worden. Ajax won deze wedstrijd met 2-0. Met alle grote namen die in de Zeister bossen hebben gelopen, zijn er ook genoeg verhalen te vertellen. Arno Vermeulen: "Een van de bekendste verhalen komt uit 1974, toen de internationals zich in Zeist aan het voorbereiden waren op het WK in West-Duitsland." "'s Avonds laat verlieten de spelers stiekem hun armoedige hotel. Het leken wel bunkers destijds. Met z'n allen gingen ze stappen in Amersfoort om 's ochtends vroeg weer terug te keren op het complex." De spelers van Oranje verzamelen maandagmiddag om 13.00 uur in Zeist voor de oefeninterlands tegen Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart). Om half vijf staat een hersteltraining op het programma en om 15.15 uur is er een persconferentie van Koeman. Die is live te zien op NOS.nl. Dinsdag en woensdag wordt er in Zeist nog drie keer getraind. De trainingen zijn niet (meer) openbaar: alle beschikbare kaarten zijn al vergeven.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport
Sjoerd van Ramshorst presenteert zijn overzicht van de 28ste speelronde van de eredivisie. Over de bus van Willem II, de 18 punten van Gertjan Verbeek, werelddoelpunten, kou, bevroren spuug, de voorspelling van Yassin Ayoub, op zoek naar een primeur en de bingo van John Stegeman. En aan de telefoon legt VVV-trainer Maurice Steijn uit hoe het met de held van het weekend gaat: Lennart Thy.
ma, mrt 19, 2018
Source: NOS Sport

NOS Sport