Waakhond FBI: Comey maakte fouten, maar was niet vooringenomen

James Comey heeft als directeur van de FBI in 2016 procedurefouten gemaakt in het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Maar Comey maakte die fouten niet omdat hij de presidentsverkiezingen wilde beïnvloeden. Dat concludeert de interne waakhond van het Amerikaans ministerie van Justitie in een rapport.

Kort voor de presidentsverkiezingen kondigde Comey aan dat de FBI het onderzoek ging heropenen naar het gebruik van een privéserver voor e-mailverkeer door de Democratische kandidaat. De conclusie is nu dat hij dat niet deed uit politieke vooringenomenheid.

Geloofwaardigheid geschaad

In het rapport krijgt Comey desondanks veel kritiek, onder meer wegens het overtreden van beleidsregels op het ministerie. Een van de overtredingen is dezelfde als die Clinton werd verweten: Comey gebruikte een persoonlijk e-mailaccount voor officiële regeringszaken. De onderzoekers vonden vijf gevallen waarbij Comey officiële boodschappen op zijn privé-account opstelde of daarnaar doorstuurde.

Volgens de waakhond heeft Comey door die fouten de geloofwaardigheid van de FBI en het ministerie van Justitie geschaad.

Comey zegt het niet eens te zijn met alle conclusies in het rapport, maar hij zegt zich erbij neer te leggen.

Bron: https://nos.nl/l/2236548

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *